seppinenj

Turvallisuus ensin

Olemme eläneet tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana maailmanpolitiikkaa ravisuttavien tapahtumien keskellä. Vielä helmikuulla talvisten urheilulajien parhaimmisto mitteli voimiaan Sotshissa Mustan meren rannikkomaisemissa. Kansainvälinen yhteisö oli vuosia aiemmin antanut Venäjän Federaatiolle luottamustehtävän järjestää talviolympialaiset. Huolimatta kriittisistä ennakkojutuista järjestäjät veivät kokonaisuuden sujuvasti loppuun saakka. Iso maa järjesti tapahtuman isosti. Hintalappu oli kova, mutta siihen on ulkopuolisten oikeastaan turha tarttua.

Ei kulunut kuin kotvan aikaa, niin Ukrainan valtioalueella tapahtui Venäjän sotilaallinen operaatio, jolla Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä. YK:n yleiskokouksen äänestyksessä sata jäsenmaata torjui operaatioon liittyneen kansanäänestyksen. Vain 11 tuki Venäjää. Euroopan unioni on tuominnut tämän kaiken. Olympialaisten luoman hyvän ilmapiirin katveessa Krimin valtauksen aiheuttama yllätys ja kriisitunnelma olivat todella suuria.

Jatkuuko tilanne muualla Ukrainassa? Kieltämättä uutiset ovat huolestuttavia. Silti en lähde ennustamaan mitään, mutta kaikki on mahdollista.

Suomen osalta tapahtuneen kehityksen tulee johtaa yhteen suuntaan. Suomen edun mukaista on tiivistää suhteita läntisiä arvoja puolustaviin tahoihin. Suomella olisi ollut ennen nykyistä tilannetta runsaasti vuosia toimia ns. hyvän sään vallitessa. Tietty saamattomuus on vaivannut Suomen ulkopoliittista päätöksentekoa useita vuosia Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Yhä vielä ulkoministeriön ylin johto haluaa suitsia keskustelua Suomen turvallisuuspoliittisen aseman vahvistamisesta laajalla pohjalla. Näin ei voi olla, vaan on maltilla nähtävä, minkälainen linja vastaa Suomen etuja ja kansalaisten perusetuja. Se tarkoittaa Suomen turvallisuusaseman vahvistamista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos näkemyksestä, tohtori Seppinen. Kirjoitatte: "Suomen osalta tapahtuneen kehityksen tulee johtaa yhteen suuntaan. Suomen edun mukaista on tiivistää suhteita läntisiä arvoja puolustaviin tahoihin."

Kannatatte siis Suomen aktiivista toimimista Nato-jäsenyyden saavuttamiseksi?

Käyttäjän seppinenj kuva
Jukka Seppinen

Päätoimittaja Huuskolle. Kiitokset kommentista. Ajatukseni on, että Suomen turvallisuuspoliittinen asema nostetaan samalle tasolle kuin valtaosalla EU-jäsenistä on. Nato-jäsenyys on pääsääntö. En lainkaan vierasta tällaista tavoitetta, vaan päinvastoin pidän sitä aktiivisesti tavoittelemisen arvoisena. EU:n panos näyttäisi ainakin lyhyellä ja keskipitkällä tähtäimellä
parhaimmalta poliittisessa solidaarisuudessa ja materiaalituessa. Eurooppa-armeijan kokoaminen on hankalaa. Kerran sitä jo 1950 -luvun alussa yritettiin tosissaan, mutta lopulta epäonnisin tuloksin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jaahas,
nyt puolueettomuus onkin saamattomuutta.

Mitähän he (natokiimaiset) vielä keksivätkään?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Väärin. Saamattomuus on saamattomuuta. YYA-puolueettomuus on historiaa.

Jukka Laine

Suomi ei ole puolueeton. Ruotsi on puolueeton, eikä se rynnännyt ottamaan velkapiikkiä kun Yhdysvallat joutui päästämään Lehman Brothersin konkurssiin ja velkakriisi pääsi liikkeelle. Kansankoti hoitaa ensin sairaat ja lapset ja isot pelkäävät miehet eivät pääse Nato tikkaria nuolemaan tai Kreikalle tukipaketteja kasaamaan. Ruotsalaiset siis ovat hyvin saamattomia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Eivät ruotsalaiset saamattomia ole. Siellä vaan pelätään kovasti, miten Venäjä suhtautuisi Ruotsin Nato jäsenyysprovokaatioon. Sehän olisi selkeä uhka Venäjälle. Venäjän pommikoneet ovat jo harjoitelleet Ruotsin rajojen tuntumassa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Turvallisuuden takaamiseen tarvitaan ensisijaisesti vakaa talouspolitiikka, jonka turvin varmistetaan sisäinen eheys.

Toisekseen tarvitaan hyvää ulkopolitiikkaa suhteiden vaalimiseen ja ollaan muodostamatta niitä turvallisuusuhkia.

Alkaa mennä koko lailla usko leipäpappeihin, jotka käyttävät isäntänsä ääntä mieluisten uutisten keksimiseen, ellei niitä itsekseen näytä syntyvän. Tittelistä ei tietysti ole paljoa iloa, jos menee duuni alta. Palkkiovirkoja saavat vain uskolliset.

Meidän taitaa käydä tässä vielä tosi huonosti, kun mitään realiteetteja ei haluta tunnustaa ja tehdään politiikkaa yhä suuremman valheen päälle.

Keskustelu asevelvollisuusikäisten nuorten kanssa osoitti, että he eivät ole lainkaan tyhmiä. Totesivat, että johtajat voivat mennä vapaasti tapattamaan itsensä, koska kukaan täysipäinen ei lähde kärpässarjasta haastamaan avointa sarjaa. Meillä on vielä siitä kurja geopoliittinen asema, ettei kukaan täysipäinen uhraa puolestamme mitään.

Venäjä saa siis marssia tänne jokseenkin vapaasti, ellei tämä hölmöily lopu ja ryhdytä puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Höpö...HÖPÖ!
Missä on tutkimus nuorten näin synkästä kannasta maanpuolustukseemme; sen mahdollisuuksiin?
Äskettäin tehtiin tutkimus varusmiesten suhtautumisesta varusmiespalvelukseensa, ja olikohan se peräti 80 prosenttia, jotka pitivät palvelustaan järkevänä ja kannattivat Suomen puolustamista ehdottomasti.

http://www.perttirampanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Timo Isosaari:

"Venäjä saa siis marssia tänne jokseenkin vapaasti, ellei tämä hölmöily lopu ja ryhdytä puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä."

Mitä on tuo hölmöily, joska pitäisi loppua? Asettaisiko muutos esteitä Venäjän marssimisille Suomeen? Miten? Mitkä ovat niitä oikeita asioita ja kuinka niistä puhua oikeilla nimillä?

Tomi Tuomaala

Miksi täältä poistetaan kommentteja? Ettei natovalheet paljastu? Venäjä on aivan väärä vihollinen! USA sen vallankaappauksen masinoi Ukrainassa. Jo 2008 kerrottiin että länsieliitti aikoo aloittaa Ukrainasta WW3.

Tomi Tuomaala

"Yhdysvaltojen skenaario lietsoa konflikti Venäjää vastaan käyttäen siihen tapahtumia Ukrainassa ja tarkemmin Krimin niemimaalla näyttää siis perustuneen jo vuonna 2008 laadittuun Yhdysvaltain ja Ukrainan allekirjoittamaan strategiseen sopimukseen ja sen kautta implementoituun politiikkaan Obaman astutta presidentiksi.

Utron toimittaja Palkinin kirjoittaa 2008, että "uuden Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman kaudella Krimin niemimaa tulee olemaan kohteena sotilaalliselle konfliktille". "Se on Yhdysvaltain skenaario ja Obaman kaudella mahdollisuus on sille paljon suurempi kuin McCainin kaudella", kertoi Kiovan pyöreästä pöydästä Venäjän poliittinen tutkija Andrei Okara. Asiasta oli kirjoittanut "New Religion".

"Tämä tuli selväksi kun ilmoitettiin mitkä ihmiset tulisivat olemaan edustettuina Obaman tiimissä. Nämä ovat henkilöitä joiden työpaikka on Wall Street. Nämä ihmiset ovat mukana teknologiassa, jota kutsutaan "hallituksi kaaokseksi", asiantuntija kertoi.

Haastatellun Okaran mukaan Georgian hallitun kaaoksen jälkeen vuorossa on ollut Ukraina ja tarkemmin - Krimin niemimaa. "Tämä on syttymispiste, johon sisältyy globaali konflikti, joka eskaloituu maailmansodaksi, joka ikävä kyllä, on yksi niistä skenaarioista", hän sanoi."

Tomi Tuomaala

Yhdysvallat yrittää Ukrainassa työntää Naton tukikohtia syvemmälle entisen Neuvostoliiton alueelle ja avata tien samanlaiselle kansanmurhalle ja etnisille puhdistuksille kuin entisen Jugoslavian alueen skenaariossa, sanoi Aijaz Ahmad johtavassa intialaisessa Frontline-päivälehdessä.

Kommentoidessaan IMF:n Ukrainalle lupaamaa 18 miljardin lainaa Ahmad sanoi epäilevänsä, että länsimaiden taloudellinen tuki ei todellisuudessa auta maan kriisialueita, vaan Kiova tarvitsee 24 miljardia dollaria kattaakseen taloutensa alijäämän, velat, maakaasulaskun ja eläkemaksut pelkästään tänä vuonna, kuten Moody´s -luottoluokituslaitos arvioi.

Kahden viime vuosikymmenen aikana Venäjän tuki Ukrainalle öljyn ja kaasun ostoissa on saavuttanut 200 miljardin dollarin tason. Länsimaat tarjoavat tähän nähden vain pikkurahoja, hän sanoi ja lisäsi, että ilman Venäjän anteliaisuutta Ukrainan talous raunioituu.
 
"IMF:n edellyttämät säästötoimet Ukrainan romahtamaisillaan olevassa taloudessa ja Naton sotilaallisen voiman sijoittaminen suoraan vastakkain Venäjän kanssa on tulenarka yhdistelmä, joka saattaa hyvinkin johtaa sisällissotaan, alueelliseen sotaan ja kuka tietää mihin muuhun maassa, jossa 70 prosenttia ihmisistä äänesti viimeksi järjestetyssä Gallup-tutkimuksessa Natoon liittymistä vastaan, hän kirjoitti."

Artikkelissaan "Suurta peliä Euroopassa" Ahmad kirjoitti, että helmikuussa Yhdysvallat sponsoroi euronatsien Kiovassa tekemän vallankaappauksen ja Venäjä vastasi tähän liittämällä kansanäänestyksen jälkeen Krimin Venäjän federaatioon. Venäjä sanoi maaliskuussa Ukrainan muodostavan käännekohdan ja virstanpylvään Neuvostoliiton jälkeiselle aikakaudelle."

Tomi Tuomaala

Kenen puolella olet? Jos lännen niin miksi kun ette ole ikinä edes nähneet sen pyörittäjiä???

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

" Ahmad kirjoitti, että helmikuussa Yhdysvallat sponsoroi euronatsien Kiovassa tekemän vallankaappauksen ja Venäjä vastasi tähän liittämällä kansanäänestyksen jälkeen Krimin Venäjän federaatioon."

Jo tuo Ahmadin kirjoituksessa oleva propagandasana "euronatsit" ilmaisee hänen ala-arvoisen käsityksen. Propagandaa mikä propagandaa. Lisäksi mitähän nuo euronatsit oikein ovät? Ovako he kansallissosialisteja, jotka haluavat saada euron Ukrainan rahaksi?

Tomi Tuomaala

Tarkoittanee äärioikeistolaista Svoboda puoluetta joka istuu siellä laittoman vallankaappauksen seurauksena. Äänestyksessäkin painelivat kaksin käsin nappeja, kuvat löytyy.

Toimituksen poiminnat