seppinenj

Suomen linja EU:n pakotepolitiikassa

Yllätyin kieltämättä saadessani tietää hallituksen ulkoministerin toiminnasta EU:n pakotepolitiikassa viime päivinä. Suomen ulkopolitiikka hajosi asiassa, joka liittyy läheisesti Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan. Ulkoministeri Erkki Tuomioja sooloili tärkeässä asiassa ja aiheutti repeämän.

Erkki Tuomioja on jonkinlainen lehtolapsi Suomen politiikassa. Tuomiojan neuvostohenkinen menneisyys ja niin isän Sakari Tuomiojan kuin isoäidin Hella Wuolijoen asemat huolehtivat urakehityksestä. Tuomioja vastusti kaikin mahdollisin tavoin Suomen ja EEC:n tullisopimusta 1970 -luvun alussa. 

Tuomioja on joutunut sopeutumaan maailman muutokseen. Muutoin hän ei olisi säilynyt valta-asemissa. Presidentiksi noussut Tarja Halosen tuki on ollut ilmeinen. Ukrainan kriisin aikana Tuomioja on ponnistellut voidakseen säilyä vallassa. Nyt pää hajosi ja Moskovan miellyttäminen voitti.

Samalla tämä laajaa kansainvälistä huomiota herättänyt asia on kiusallinen Suomelle. Suomen lujuutta EU-rintamassa epäillään aiheellisesti.

Erkki Tuomioja ei kuitenkaan edusta toiminnallaan Suomen kansan merkittävän enemmistön näkemyksiä ja arvoja. Tämä ymmärretään länsimaissa. Kuitenkin Moskova sai asiasta jälleen propaganda-aineistoa. EU Suomen turvaverkkona on viime aikoina vain vahvistanut asemiaan. Suomen linjaus länsimaana odottaa yhä valitettavasti viimeistä niittiään. Nato-jäsenyyden tarve on suurentunut ulkoministerin sooloilun vuoksi.

 

Jukka Seppinen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Anne Lindell

Hyvä mies, ei asia ole noin mustavalkoinen, ...lukaisepa tämä http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi....

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pidän itse ongelmallisena sitä, että pakotteet sidottiin tulitaukoon ja sen pitävyyteen. Kun tulitauko on voitu tulkita pitäneeksi, niin tällä perusteella on hankala aggressiivisesti vaatia pakotteita.

EU:n olisi pitänyt vaatia suoraan Venäjän täydellistä vetäytymistä koko kriisistä - niin Ukrainassa olevien joukkojen ja aseiden kotiuttamista kuin kaiken avun ja tuenkin lopettamista kapinallisille. Pakoteuhka olisi pitänyt sitoa näihin vaatimuksiin, silloin tilanteesta ei olisi voinut sukeutua objektiivisesti ottaen erilaisia näkemyksiä.

Krimistä ei muuten kukaan muista puhua mitään. Se liitettiin Venäjään sormennäpsäytyksellä ja asia on käytännössä jo unohtunut, kun katseet ovat muualla.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Täytyy muistaa, että myös kokoomuksen sisällä asiasta on erilaisia mielipiteitä.

http://yle.fi/uutiset/kanerva_pakotteiden_lykkaami...

Niin ikään perussuomalaiset ja keskusta ovat vaatineet itsenäisen ulkopolitiikan säilyttämistä.

Taitaakin olla niin, että Stubb, jolla EU on isäm maa, on poikkeustapaus.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Hyvä Jukka Seppinen!

Kokoomuksen sisällä on erilaisia mielipiteitä, kuten Jiri Nieminen kirjoitti.

Minä en ole Venäjän enkä Putinin mielistelijä, mutta kaikki ole sitä miltä näyttää.
Suomen vaietun ja salatun lähihistorian tuntemus/tietämys puuttuu.

Lukekaa kirjoitukseni
http://mikkoelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175203-mi...
sillä en viitsi toistaa niitä tässä.

Ystävällisesti
Jorma Jaakkola
Kokoomus
http://jormajaakkola.fi

Käyttäjän seppinenj kuva
Jukka Seppinen

Hyvä Jorma Jaakkola. Jos yritätte sanoa, että minulta puuttuisi lähihistorian tuntemus, niin pyydän tutustumaan 1900 -lukua koskevaan tuotantooni osoitteessa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jukka_Seppinen

Lisäksi muistutan olleeni syvästi mukana mm. Suomen neuvostopolitiikassa 1970 - ja 1980 -luvuilla toimiessani ulkoasianministeriössä ennen kaikkea poliittisen osaston tehtävissä. Silloin Suomen länsimaisuus oli vaakalaudalla.

Ystävällisesti
Jukka Seppinen

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Höpöhöpö

Suomen NATO-jäsenyyden kannatuksen lisäämiseksi kelpaa näköjään mikä aasinsilta tahansa.

No, ei yllätä, asiaperusteita kun ei näytä löytyvän.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Hyvä Jukka Seppinen!

Olen tutustunut kirjalliseen tuotantoonne.

Mainittakoon, että tilasin kirjakaupasta kirjanne "Mahdottomasta mahdollinen: Suomen tie Euroopan unioniin. Helsinki: Ajatus, 2001. ISBN 951-566-063-7." jo ennen sen ilmestymistä, koska uskoin Teidän kertovan Suomen lähihistoriasta myös salaisen EMU-varauman.
Ette kertonut.

Ko. kirjastanne sain sattumalta vinkin kirjakaupan takahuoneessa, kun kirjakauppias googletti sanoja "Suomen tie EU:n jäseneksi".

Minulla nimittäin oli jo tuolloin valokopiot Antti Kuosmasen "Suomen tie EU:n jäseneksi"-nimisestä kirjasta, joka vedettiin hätäisesti pois myynnistä heti kirjan ilmestyttyä vuonna 1999. Vain pari kirjaa ehdittiin myymään.

Olin kirjakaupassa tilaamassa Antti Kuosmasen englanninkielistä kirjaa "Finland's Journey to the European Union" (EIPA 2001), kun kirjakaupan tietokanta tiesi kertoa tulevasta kirjastanne.

Kuosmasen suomenkielisestä kirjasta ei ole toimitettu lainmukaisia vapaakappaleita, eikä kyseistä kirjaa ole mainittu osoitteessa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Kuosmanen

Eikä Helsingin yliopiston kirjasto eikä isbn-laitos ole kiinnostunut kyseisestä kirjasta.

Hyvä Jukka Seppinen, toivon, ettette enää omalta osaltanne jatka Suomen lähihistorian vääristelyä.

Kotisivuni dokumentteja ei kukaan pysty kiistämään.
Tässä EMU-varaumakokoukseen osalllstuneen Toimi Kankaanniemen tunnustus
http://kalevikannus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/11543...

Ystävällisesti

Jorma Jaakkola
http://jormajaakkola.fi

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.

Suomen linja on jo EY-/EU-jäsenyysneuvotteluissa ollut salailun linja, joka juontaa juurensa joulukuussa 1993 pidettyyn EU-ministeriryhmän salaiseen kokouspöytäkirjaan!

Median pitäisi lähteä kyselemään Ahon hallituksen aikaisesta EU-ministeriryhmän salaisesta kokouspöytäkirjasta 16/1993 20.12.1993 ja kokousta valmistelleesta liitemuistiosta 1075/1993 19.12.1993.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vapautti 27.4.2001 kyseiset asiakirjat salassapidosta, jonka KHO oli muutamaa kuukautta aikaisemmin vahvistanut.

Satakunnan Kansan ja Etelä-Suomen Sanomien yhteinen toimitus uutisoi Tuomiojan toimista kahdesti toukokuussa 2001:
"Miten salaisesta tuli julkista, Tuomioja?"

Tuomioja vastasi toimittajan kysymykseen:
"Harhautettiinko tällä pöytäkirjalla eduskuntaa, kuten toiset katsovat?":
"- Sitä pitää kysyä niiltä, jotka ovat tuolloin olleet tätä mahdollista harhautusta tekemässä, edellisen edelliseltä hallitukselta."

Kysymys ei ollut vain EMU-petoksesta, vaan EU-puolustuksen hyväksymisestä sellaisena kuin velvoitteet aikanaan tulevat sitomaan Suomea.
Ks.
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Valtamedia ei ole puuttunut asiaan. Nyt olisi aika.

Kokouksessa mukana ollut Toimi Kankaanniemi on jo tunnustanut.
Ks.
http://kalevikannus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/11543...

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Toki ministereiden olisi pitänyt puhua asiat valmiiksi keskenään ja esiintyä yhdenmukaisesti ja jos taas oli vain aikatauluongelmia niin ne voidaan ja on voitava hoitaa silleen, ettei suinpäin tehdä tyhmyyksiä, siitä pisteet Suomelle. (Seuraavat eurotyhmyydet tehdään uudestaan aikanaan vastaavasti muka liian kiireellisinä). Tuomioja kuitenkin yksi vanhoja politiikan hallitsijoita, joita nykyisessä nuorisotiimissä nihkeesti.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Hallituksemme on ollut 100 % EU:n pakotepolitiikan takana. EU:n demokraattiseen luonteeseen kuuluu, että soraääniäkin on. Ymmärtääkseni pakotteiden lykkäämisen takana oli myös Saksa?

Minustakin olisi ollut selkeämpää vaatia pidemmälle vietyä ratkaisua kuin vain tulitaukoa Krimiä unohtamatta. Ehkä nähtiin välitön teurastamisen lopettaminen vielä tärkeämmäksi?

Aika matalamielistä vaittää, että Tuomioja olisi kiivennyt ylöspäin perheensä avittamana. Suurin etu lienee ollut monipuolinen ja sivistynyt kasvatus sekä laaja kontaktiverkosto.

Eikös ole (ollut) sellainen sanonta, että jos henkilö ei ole kommunisti 20-vuotiaana, hänellä ei ole sydäntä ja jos hän on sitä vielä 50-vuotiaana, niin hänellä ei ole järkeä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tuomioja osaa, tietää ja on vaikutusvaltaa enemmän kuin muilla ministeri kollegoillaan Suomessa, mutta myös monella muulla maailmalla. Tuomioja teki aivan oikein pöytäkirjamerkinnössään. Enemmänkin Stubb pitäisi panna suljettujen ovien taakse osaamattomana kloppipoikana ulkopolitiikassa. Kielitaito ja EU-kaveripiiri eivät asiaa ratkaise.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuomiojalla on vastuu koko Suomen turvallisuuden edessä: "eriävä mielipide" kuuluu pikemminkin yhdistystoimintaan tai jonkun lautakunnan päätöksiin (vast.).

Suomea ei pitäisi altistaa tällaisille solistisille pyyteille, vaan ne olisi pitänyt selvittää pois hallituksessa jo ennen Brysselin kokoukseen menoa.

Lisäys: Brittien poliittisessa kulttuurissa, Tuomioja olisi kumartanut, kiittänyt ja siirtynyt sivuun.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juu, ja perinteisessä venäläisessä poliittisessa kulttuurissa vähintään ammuttu, jos ei vielä lisäksi hirtetty.

Onneksi Suomi ei ole sen enempää Iso-Britannia kuin Venäjä, vaan meillä asiasta päätetään seuraavissa vaaleissa. On demokratian irvikuva, että poliitikot itse päättävät jatkamisestaan, kuten Isossa-Britanniassa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kokoomus nykyisen johtajansa, päämisterinsä johdolla on ajautunut hunningolle. Vaikka en koskaan ollut Kataisen ihannoija-päinvastoin- nyt kaivattaisiin edes häntä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pakoteasiassa olen Tuomiojan linjalla, tai siis hän minun.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eipä tarvitse Suomen tarjoutua luotsiksi yli synkän virran Unionin ja Venäjän välissä. Manalan lauttureita kyllä riittäisi vähän sieltä sun täältä. Kakun koristeeksi Halonen höperehtimään Harvardiin Uraa uraa allahin snackbarista.
Hämäläinen, Ruokanen ja Mäkelä olivat varsin synkissä tunnelmassa aamuteeveen haastattelussa, miksiköhän?

Janne Suuronen

Menneen maailman Tuomiojan roikkuminen vallan kahvassa näinkin pitkään on oikeastaan hämmästyttävä asia. Ukraina-kriisin alkupuolella Tuomioja melkeinpä oli jo ajan tasalla, mutta sitten tosiaan taas kerran siellä pääkopassa tapahtui jotain omituista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sanotaanpa Erkki Tuomiojasta mitä tahansa, terävä ja viiltävä kirjallisuuskriitikko hän on:

http://www.tuomioja.org/index.php?mainAction=showP...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuo eriävä mielipide selitettiin tehdyksi historiaa varten. Estäisikö se koko EU:n kantana Venäjää toteuttamasta suunnitelmiaan rakentaa ns. "Neuvostoliitto versio 2.0"?

Jos Suomi olisi suostunut Stalinin vaatimuksiin, Talvisotaa ei olisi käyty eikä vainajia tullut? Ystävyys, ymmärtävyys ja myöntyvyys ovat siis ne yksipuoliset ehdot, jolla Euroopassa voi elää nyky-Venäjän kanssa?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Antaa selvän kuvan Seppisen tarkoitusperistä.

Annikki Suuriniemi

tarkoitatteko RAUHAN KAHVASSA? Tuomiojalla on ollut kelpo opettajat. Meillä sattuu englantilais - amerikkalaisen koulukunnan pääministeri. Mikä mahtaa olla mielipide, kun Skotlanti itsenäistyy? Skotlannin tilanne jonkun mukaan on samantapainen kuin Suomen. Perivihollinen Englanti. Sen kanssa on tultu toimeen 300 vuotta, mutta EU:n kanssa on vaikeaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

JS: "Erkki Tuomioja ei kuitenkaan edusta toiminnallaan Suomen kansan merkittävän enemmistön näkemyksiä ja arvoja. "

Millä lihaksilla tuollaista väität? On mahdollista että Tuomiojan habitus ja ulkonäkö ei miellytä kaikkia, mutta tällä mainitulla toiminnalla hän osoitti olevansa ministereistä pätevin, sellainen, joka ei juokse kieli ruskeana (edes) EU:n perässä. Ja se että ei nuoleskele EUta e i tarkoita mitään Venäjän mielistelyä, vaikka kuinka joillakin olisi harhakäsitys Venäjän vasemmistolaisuudesta. Venäjä on imperialistinen ja kapitalistinen valtio ja siellä valtaa pitää Suomen kokoomuksen sisarpuolue, jota Putin ohjastaa.

Väitän päin vastoin, että merkittävä enemmistö Suomen kansasta ei halua uussuomettua EU:iin päin, kuten eräät. Ja toiseksi, merkittävä enemmistö ei halua lietsoa sotaa Venäjän ja EU:n maiden välille, kuten eräät.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Olennaisinta pakoteasiassa on mielestäni se, mitä Ilkka Kanerva TV-haastattelussa kertoi, että olisi ollut kovin epäloogista päättää lisäpakotteiden käyttöönotosta heti, kun Itä-Ukrainaan on saatu tulitauko. Tuomioja kirjautti tämän Suomen ja tietysti myös oman kantansa eriävänä mielipiteenä kokouspöytäkirjaan. Eipä hän sen tyylikkäämmin olisi voinut menetellä.

Vaikka tulotauko ei täysin pitävä ole, on parempi, että sen pitävyyttä vahvistetaan kuin, että tuosta vaan pannaan lisäpakotteet välittömästi voimaan. Se ei ainakaan olisi edistänyt sotatoimien lopettamista. Nyttemmin on tullut tietoa, että Venäjä on vetänyt merkittävän osan Ukrainassa olevasta sotavoimastaan.

Jos tulitauko ei pakotteiden laajenemisuhkasta huolimatta pidä, ehditään pakotteet ottaa käyttöön myöhemminkin. Nyt jos koskaan on tuumaustauon paikka. Miten muuten on yleensäkään mahdollista todeta, että osapuolet ovat nyt aluksi valmiita tulitaukoon ja myöhemmin sen jatkeena varsinaisiin neuvotteluihin rauhantilan saavuttamiseksi?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tuomiojan tieto-taito-kokemus ja äly ylittävät liian paljon kriitikoiden osaamisen jo pelkästään puoluepohjan kautta- ei asiallisuuden ja tiedon kautta.
Sosiaalisuusko ja miellyttäminen vievät valtakuntaa eteenpäin. Näyttää näin olevan. Kaikenlainen tiedon manipulaatio ja miellyttäminen somessa ja muualla vievän kansan mielessä oikeaan suuntaan. Mutta pahimpana jopa valtamedia skuuppeieen saadakseen myytävää.

Veikko Virkkunen

Ottakaa nyt helvetissä huomioon, että Venäjällä on niin vähän maata. Eihän ne mahdu sinne, elleivät saa puolta Europpaa liitetyksi Venäjään. Krimikin on niin pieni, ettei sinne mahdu paljon ketään. Tietenkin mahtuu vähän, kun tataarit ja muut entiset asukkaat siirretään Siperiaan.

Kimmo Sivonen

Kohta homma on niin sekaisin, että on NATO-jäsenyyttä on pakko hakea, ettei tarvitse itkeä ja hakea. Suomi ei todellakaan hyödy siitä, että esitämme EU:ssa EU-maata, joka noudattaa yhteisiä päätöksiä ja samaan aikaan kuitenkin esitämme Venäjälle puolueetonta.

Kannataako muutaman Oltermannin takia menettää länsivaltion statusta? Ei kai Suomi ole toistamassa 1930-luvun virheitä? Luulisi Tuomiojan olevan historiasta sen verran perillä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

30-luvulla Suomi unohti olevansa Venäjän perustama puskurivaltio.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Jeps, Talvisota oli selvästi Suomen vika vai ja Suomen perustamisestakin pitäisi olla Venäjälle ikuisesti kiitollinen? Noh, 30-luvun puolueettomuuspolitiikka ei tosiaankaan toiminut. Hyökkäämättömyyssopimuskin oli Stalinille vain paperia ja yksin jäätiin. Pitäisihän moisesta oppia, vaan jotkut eivät opi mistään.

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Ulkoministeri Erkki Tuomioja toimet ovat järkevän politiikon kannanottoja Ukraina-Venäjä pakotepolitiikan tiimoilta, Tuomiojan asettuminen Eu Byrokraattien yläpuolelle, ja samalla on näkyvissä että Suomesta löytyy politiikko joka ajattelee asioita myös Suomen kannalta positiivisesti.
Milloinkahan nämä muut perässähiihtäjät tajuavat ulkoministerin hyvän näkökulman tässä asiassa.
Eu:lla on aika katala juoni pakotepolitiikassa, joka koskettaa Suomea ja Suomalaisia kaikkein eniten, verrattuna muihin EU maihin.?
Pakotepolitiikan jatkaminen tilanteessa jossa on näkyvissä pientä toivoa tilanteeseen, on suorastaan tökeröä politiikkaa EU:n taholta lisäpakotteiden käyttöönotosta, järki hoi älä jätä.?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hella oli oveluuden huippu ja Erkki on pelimies, sellaisia Suomi tarvitsee.Ukrainallahan oli länsivaltojen takuut, paljon painoivatkin.Geostrateginen asemamme on samanaikaisesti Musta Pekka ja valttikortti, sillä on pakko pelata.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ukrainalla ei ole ollut "länsivaltojen takuut". Kokeilepa opiskella sopimuspykäliä. "Takuut" jotka edellyttävät maksimissaan puheita eivät alun alkajeenkaan ole olleet mitään takuita, vaan keino saada Ukrainalta ydinaseet pois. Ellet sitten viittaa johonkin sopimukseen, josta en ole kuullutkaan, mikä olisi yllättävää.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

http://yle.fi/uutiset/paaministeri_stubbilta_taysi...

Lainaus:
"Pääministeri Alexander Stubb (kok.) antaa täyden tukensa ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) lisäpöytäkirjamerkinnälle EU-pakotteiden voimaansaattamisesta.

Stubb ei pidä lainkaan haitallisena sitä, että ulkoministeri Tuomioja halusi oman merkintänsä hallituksen EU-ministerivaliokunnan pöytäkirjaan.

- Minun mielestäni jokaisella ministerillä on oikeus esittää oma merkintänsa EU-ministerivaliokunnan pöytäkirjaan, ja kuten ulkoministeri on todennut, hän teki sen myös historian puumerkkinä.

-Se (pöytäkirjamerkintä) ei missään nimessä ole haitallinen. Ymmärrän myös ulkoministerin tulokulmaa. Tilanne on erittäin vakava, kyse on sodasta ja rauhasta.

Stubb sanoi keskiviikkona eduskunnassa, että hänellä on täysi luottamus ulkoministeriin ja yhteistyö hallituksessa sujuu hänen mukaansa erittäin hyvin.

Stubb painotti, että pakotteilla on kaksi pääasiallista tarkoitusta; saada aikaan tulitauko ja pysyvä rauhansuunnitelma. ..."

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jukka Seppiseltä on jäänyt huomaamatta, että Suomen lisäksi ainakin kuusi EU:n jäsenmaata haluaa lykätä Venäjä-pakotteiden toimeenpanoa. Tästä kertoo se, että Brysselin tämän illan kokoukset ovat ajautuneet erimielisyyksiin aikatauluasiassa.

Seppiselle näyttää sopivan kaikki, mikä vain edistäisi Suomen Nato-jäsenyyttä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Erkki Tuomioja on hallituksen pätevin ja kokenein ministeri. Se tulee ilmi tämän Venäjän pakotepolitiikan käsittelyssä. Kriisin aikaisemmissa vaiheissa hän on esiintynyt tiukasti Putinin toimenpiteitä vastaan. Nyt tulitauon aikana hän on aivan järkevästi sitä mieltä, että uusia pakotteita ei pitäisi asettaa niin kauan kuin aselepo kestää. Se on hyvin järkeen käypä näkemys.

Tuomioja ymmärtääkseni esitti eriävän mielipiteensä kommenttina pöytäkirjaan, jonka oli tarkoitus pysyä salassa "historiantutkijoita varten". Jostakin syystä se vuoti julkisuuteen.

Samaa järkevää kantaa kuin Tuomioja on kriisin tässä vaiheessa osoittanut Ilkka Kanerva, jonka arvostelukykyä olen alkanut arvostaa yhä enemmän.

Myös pääministeri Stubb on kertonut ymmärtävänsä ja hyväksyvänsä Tuomiojan näkemykset ja toimet.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kokonaan toinen asia on se, etten lakkaa ihmettelemästä, miksi Suomi on Valko-Venäjän ja Ukrainan rinnalla ainoana Venäjän eurooppalaisena naapurimaana demokraattisten valtioiden puolustusliiton Naton ulkopuolella.

Mutta se ei olekaan ulkoministerin asia vaan hallituksen, eduskunnan ja tasavallan presidentin päätösten ja kansan yleisen mielipiteen pohjalta tehtävä valinta.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kokonaan toinen asia on se, etten lakkaa ihmettelemästä, miksi Suomi on Valko-Venäjän ja Ukrainan rinnalla ainoana Venäjän eurooppalaisena naapurimaana demokraattisten valtioiden puolustusliiton Naton ulkopuolella.

Mutta se ei olekaan ulkoministerin asia vaan hallituksen, eduskunnan ja tasavallan presidentin päätösten ja kansan yleisen mielipiteen pohjalta tehtävä valinta.

Käyttäjän seppinenj kuva
Jukka Seppinen

Kiitän vilkkaasta keskustelusta. Oikea virallisen Suomen ulkopolitiikan tekemisen tapa on esiintyä tilanteissa yhdellä Suomen kannalla. EU:n pakotepolitiikka jos mikä on virallisen Suomen asia. Silloin toimija on ennen kaikkea tasavallan presidentti, pääministeri tai ulkoministeri. Reagoin näinkin voimakkaasti, koska ulkoministeri sooloili, eikä toiminut vastuullisesti. Olen kuitenkin myös monipuolisen ulkopoliittisen keskustelun kannattaja, en tukahduttaja. Keskustelun tulee tapahtua niin sanotusti omassa piirissä, esimerkiksi joko puolueiden sisällä tai vapaassa mediassa. Muistutan, että Tuomioja on yrittänyt toistuvasti tukahduttaa keskustelua Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ööö, siiis, ööö onko Suomella asiassa jokin linjakin?

Mikähän mahtaisi olla?

Toimituksen poiminnat