seppinenj

Eduskuntavaalit 2015; ripaus toivottavasta kokoonpanosta

Vaikka vaaleihin on vielä aikaa puolisen vuotta, julkinen spekulaatio hallituksen kokoonpanosta on vilkkaasti käynnissä. Uusimmat mielipidetutkimukseet vauhdittavat niitä. Vaikka valta jaetaan uurnilla, voi silti toivoa uuden hallituksen kokoonpanolta jotain.

Tärkeä tekijä on saada maahan hallitus, joka kykenee päätöksiin. Kuluvan vaalikauden suurimmatongelmat liittyvät tähän. Kepu-oppositio näyttää nykäisseen eroa kokoomukseen viitisen prosenttiyksikköä. Siirtymä lienee juuri nyt todellinen, mutta yhtä lailla liikkuvat äänestäjät saattavat olla yhä liikkeessä. Tunnetuksi tulleen poliittisen termin mukaan Kepun nousussa voi olla "höttöä" seassa monta prosenttiyksikköä. 

Jos Kepulle tulee 1990 -luvun alun "veret seisauttanut vaalivoitto", Kepun vahva organisaatio epäilemättä siirtää voiman jälleen aitovierille, niin kuin silloin ennen. Silloin on taasen liikettä vaalilaitumilla.

Stubbin et consortiumin kompurointi on näyttäytynyt leikkimielisyydeltä ja ylimielisyydeltä vakavissa asioissa. Sitä se on suorastaan saattanut olla. Kokoomuksen liikkuvat äänestäjät eli keskustaoikeistolaisen kokoomuksen vasemmistolaiset saattavat sanoa "au revoir", mikä ei tarkoita hyvästejä hamaan tappiin saakka, vaan mahdollista iloista jälleennäkemistä.

SDP voisi kyllä siirtyä oppositioon. Päästäisiin Erkki Tuomiojastakin. Vaara Paavo Väyrysestä ulkoministerinä ja toisena turvallisuusuhkana Suomelle on myös kyettävä torjumaan, jos Kepu nousee hallitukseen.

Perussuomalaiset ovat nousemassa myös hallitukseen. Ulkoministeriötä ei kuitenkaan sovi antaa Timo Soinille, sillä siitä voisi olla arvaamattomia seurauksia. RKP epäilemättä mahtuu tähän kokoonpanoon.

Jos Alex Stubbin valinnat eivät mokaile enää kansalaisia vahvasti ärsyttävällä tavalla ja asiatuloksia syntyy, Kokoomuksen ja Kepun käppyrät saattavat hyvinkin alkaa lähentyä toisiaan.Aikaa moniin vaiheisiin vielä on. Peli ei suinkaan ole kenenkään osalta vielä pelattu.

 

Jukka Seppinen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

"Peli ei suinkaan ole kenenkään osalta vielä pelattu."

Totta. Nykypäivinä muutokset voivat olla nopeita. Aika nopeasti esim. Ps nousi viime vaalien edellä 5%:n tasosta 19%:n tasoon.

Mielenkiintoista Seppisen kirjoituksessa on se, että hän jakaa merkittävät poliitikot ulkopoliittisesti "kelvollisiin" ja "kelvottomiin". "Kelvottomat" saavat nimensä näkyviin: Tuomioja, Väyrynen, Soini ja 'Rkp'.

Ketkähän ovat ulkopoliittisesti "kelvollisia"? Olisi hyvä mainita nekin nimet tasapuolisuuden nimissä.

Kenen tulisi valita ulkoministeri? Kekkosta ei enää ole ja tasavallan presidentin valtaoikeudetkin on riisuttu. Moskovan, Brysselin (eu/nato?) vaiko Washingtonin?

Eiköhän valita kaikki ministerit Suomessa vaalituloksen perusteella ja kykyjä arvostaen ilman "leimakirvestä"!

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

- SDP voisi kyllä siirtyä oppositioon. Päästäisiin eroon Tuomiojastakin. Paavo Väyrynen vaarallisena ulkoministerinä ja toisena turvallisuusuhkana Suomelle pitäisi kyetä torjumaan-

Kaikesta lukemastani päätellen Suomelle ensisijainen turvallisuusuhka on Nato. Liitytään Natoon tai ollaan liittymättä, niin molemmissa tapauksissa näyttää syntyvän turvallisuusuhka Suomelle.

Käyttäjän seppinenj kuva
Jukka Seppinen

Kiitokset Toimi Kankaanniemelle kommentista. Ensin, RKP:stä tosin sanoin vain, että puolue mahtuu varmaan myös seuraavaan hallitukseen, minkä näin tarkennan.

Mutta ulkoministeristä. Elämme jatkossa ties kuinka pitkään epävarmuuden oloissa, joita leimaa sotilaallisen turvallisuuden korostuminen. Ulkoministeriksi kaipaan henkilöä, jolla on pitkäaikainen kokemus kansainvälisistä asioista, Suomen lähialueiden sotilaspoliittisista tekijöistä ja avara ymmärrys rauhan säilyttämisen ja voimapoliittisten tosiasioiden keskinäisestä suhteesta. Erityisesti Erkki Tuomioja ja Paavo Väyrynen ovat voineet jo pitkään osoittaa tarkoitusperänsä. He rajaavat tärkeitä turvallisuuspoliittisia alueita ehdottomasti ulos Suomen työkalupakista. En leimaa, mutta analysoin kyseisten henkilöiden toimintaa, aikakauden tarpeita ja niiden vaatimaa lähestymistapaa. Toki henkilöistä voidaan käydä etukäteen keskustelua, niinhän tehdään esimerkiksi puoluejohtajista lähes joka päivä vaalien lähestyessä.

Toimituksen poiminnat