seppinenj

Idän uhka

Saamme lukea päivittäin niin presidentti Putinin kuin hänen lähipiirinsä puhetulvia. Joku uhkailee suorasukaisesti, joku harhauttaa muutoin. Samalla sotatantereella tapahtuu koko ajan jotain. Reaalimaailma on muualla kuin erilaisessa ristiriitaisessa informaatiovirrassa. Ukrainan itäraja murenee. Etykin periaatteista on jäljellä enää muisto vain. Etyj:n rooli hiipuu ja hiipuu, ellei ole jo merkityksetön.

Kremlin strategia ei varmasti ole Euroopassa saavuttanut etenemisen suhteen taitekohtaansa. Venäjä testaa testaamisesta päästyään lännen reagointikykyä ja asenteita niin kyberturvallisuudessa, merellä, meressä, ilmassa kuin maissa. Hetken hellittämisen jälkeen alkaa uusi ponnistus, kuin Neuvostoliitossa. Kommunistien tuli hellittää ideologis-sotilaallista lännen vastaista taistelua vain vahvistuakseen ja antaakseen uusia iskuja.

Venäjä vaikuttaa juuri nyt vajoavan merkilliseen Neuvostoliiton, ortodoksisen uskonnon, Stalin-kultin ja tsaarien muistojen yhteiseen utuiseen maailmaan, jonka raaka-ainepohjainen talous haperoituu Neuvostoliiton tapaan.

Lännellä, EU:lla ja Natolla, ei voi olla kuin yksi vastaus: lännen yhteisrintaman täytyy tiivistyä edelleen, kunnes asiallinen ja vaikuttava dialogi Venäjän kanssa pääsee alkamaan. Siihen voi kyllä mennä aikaa. Kreml ei näytä kuuntelevan ketään ja luo uhkakuvaa maailmanrauhan murtumisesta. Parasta olisi, että kaikki EU-maat sisältyisivät Nato-maiden joukkoon jo lähitulevaisuudessa. 

 

Jukka Seppinen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Missä, kun tänne ei juuri kuule muuta kuin suomalaispoliitikkojen ylistyspuheita pakotteista jne. Eiköhän nu pakotteet pistä kohta Suomen yrityksiä ja maataloutta kontalleen. Mutta istutaan pöydissä, missä päätöksiä tehdään.....sehän se tärkeää. Viis työttömyydestä ja velkaantumisesta. Minä tykkään, että kokoomus on ajanut meidät ikuisesti köyhyyden ja velkaisen tielle.

Jukka Laine

USAn politiikka eristää Euroopan Venäjästä ja tulokset näkyvät Suomessa. Suomi on eristetty Venäjästä, kauppa hiipuu, investoinnit on estetty pakotepolitiikalla ja venäläisraha ei pääse Suomeen. Mitä me hyödymme Yhdysvaltojen hegemonian tukemisesta BRICS maita vastaan?

http://www.washingtontimes.com/news/2014/jul/22/fe...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#2

Ainahan tällä on vaihtoehtona tukea BRICS-maita ja asettua läntistä maailmaa vastaan. Miettiä sellaisen vaihtoehdon hyödyt ja haitat.

Kyse on arvovalinnoista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jokaisen viiden BRICS-maan taloudellinen merkitys tietenkin kasvaa. Ei ehkä kulu kauaakaan ennen kuin ne edustavat puolta maailman taloudesta. Ajatus niistä kaikista jonakin yleisesti länsimaailmaa vastustavana blokkina tuntuu kuitenkin karttapallon ääressä vähän koomiselta.

Venäjän nykyjohto saattaa vastustaa koko "läntistä maailmaa" asiassa kuin asiassa. Brasilian, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan johtajilta saisi hersyvän naurun, jos menisi sellaista ehdottelemaan. Voiko joku kuvitella esimerkiksi Brasiliaan johtajan, joka haluaisi korvata eurooppalaiset arvot "euraasialaisilla"?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin tai että kiinalaiset haluaisivat korvata 330 miljoonan asukkaan USA:n ja 500 miljoonan asukkaan EU:n vientimarkkinat 130 miljoonan asukkaan Venäjän vientimarkkinoilla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Kun Krimi on mukana väestöä Venäjällä on 146 miljoonaa. No ei yksin se lukumäärä vaan ostovoima, joka on Venäjällä huomattavasti pienempi kuin mainitsemissasi läntisissä maissa.

Heikki Leppänen

Mielenkiintoista olisi tietää edustajien tietämys ETYK:stä, mitä ETYK tarkoittaa. Joa kukaan ei muista tai ei ole selvillä ETYK:stä, tottakai sen merkitys murenee. Venäjän pyrkimykset yhteistyöhön Aasianmaiden kanssa ja isot sosiaaliset erot Venejällä ei tarkoita Venäjän talouden murentumista. Suurempana uhkana näen Suomelle poliittisen melankoliisuden, kuin Venäjän. Oikein kun ajattelee, mitä tämä uhka voisi tarkoittaa, rankaiseeko Venäjä Suomea ja suurempi kurjuus koittaa Suomea, vai avaako Venäjä usia taloudellisia ovia ja sitä kautta hyvinvointia Suomelle.

Käyttäjän TimothyKestrel kuva
Timo Koivusalo

Koko BRIC oli amerikkalaisen investointipankkiirin ajatus eikä sillä ole mitään sen kummempaa sisältöä. Varsinkin R:n voi tätä menoa pudottaa joukosta pois jo nyt.

Nigerian talous ajaa Venäjän ohi seuraavien vuosikymmenien kuluessa.

Tulevaisuudessa pääosa maailmantaloudesta tapahtuu neljän toimijan kesken, USA, EU, Kiina ja Intia.

Venäjällä on hyvin ansaitsevan ja varakkaan raaka-ainetoimittajan rooli ellei Putin ryssi sitäkin tapansa mukaisesti.

Joel Ranno

BRIC oli - kuten oikein ilmaisit - eräänlainen sijoitusohjeistus investointikykyisille tahoille. R on pudonnut jo kuten jossain vaiheessa ollut S. Huvittavaa kuinka jotkut elämöivät BRICIn olevan eräänlainen uuden taloushallinnon lippulaiva - B taitaa myös pudotuksessa.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Puhe on puhetta. Ei moisesta pidä hysterisoitua. Aivan samoin sotapojat innostuvat sotaleikeissään välillä aivan liikaa - jopa vaaraksi asti jos katsotaan taannoista Sukhoi-hävittäjän liikehtimistä ruotsalais-Gulfstreamin siivenkärjellä, tai aivan yhtä tiukkaa räimimistä Kiinan merialueella. Varsinaisesti lainvastaisiahan suurennellut "välikohtaukset" eivät pääsääntöisesti ole, korkeintaan terveen järjen vastaisia, mutta aivan yhtä lailla Lännen keskenkasvuiset lehmipojat lentokoneidensa ohjaimissa ovat olleet hilkulla järjestää onnettomuuksia. Heitä täytyy ymmärtää vaan - mitä virkaa sotavoimilla olisikaan, ellei olisi kunnon viholliskuvaa?!

Venäjällä on ollut heikkoa menestystä saada edes IVY-maat mukaan erinäisiin suunnitelmiinsa kuten kovin vaatimattomaksi jääneeseen tulliliittoon. Sillä on ollut Ukrainankin kanssa suuri määrä erilaisia talousasioihin liittyviä sopimuksia ja pidän täysin ymmärrettävänä, kun EU typerän epädiplomaattisesti pyyhkäisi ne sivuun, että nyt vallitsee epäselvyyttä ovatko sopimukset edelleen voimassa. Miksi tuollaista epäselvyyttä luotiin, ja eikö kuka tahansa olisi turkaisen vihainen jos sopimukset yritetään yhtäkkiä mitätöidä ilman syytä - elävässä elämässä vaikkapa autosi rahoitussopimus puretaan, ja repo-mies käy hakemassa pirssin sinun pihastasi?

Putin arvelee oheisessa tämänpäiväisessä KL-jutussa, että Venäjä kestää öljyn hinnan pysyvänkin laskun, ja osaltaan Ruplan päästäminen kellumaan edesauttaakin sitä: öljytulot ovat edelleen dollareissa eli heikossa ruplassa tulee entistä suurempia tuloja - kuluthan ovat ruplissa. Aivan samoin tarkkaavainen lukija luki Putinin Valdai-klubilla antaman taannoisen puheen kummastellen: presidentti vakuuttaa siinä kuulijoita, ettei Venäjälle koidu mitään hätää Lännen taloudellisista vastatoimista. Nythän on lupa kummastella: miksi kukaan sanoisi noin? Pelaako Putin hasardia, Sun Tzun ohjeen mukaan näyttäytyy vahvana vaikka on heikko, mutta riskeeraa samalla tulla koetelluksi? Vai onko niin, että Venäjä on saletissa ainakin nykyisessä ja myös odotettavissa olevassa tilanteessa - esimerkiksi varoihinsa tullut Kiina takapiruna?

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/putin+venaja+kes...

Ampuuko EU siis, kuten moni on arvellut, lähinnä omaan polveensa kun se yrittää torjua Ukraina-retkensä muuttumista katastrofiksi, sille itselleen katastrofaalisilla keinoilla? Mielestäni Kreml on kaikin mahdollisin keinoin osoitellut, ettei se halua Donetsk-Luhanskin taloudellista Mustaa Pekkaa harteilleen, eikä liioin sitä johtavia omavaltaisia pyssymiehiä poliittiseksi riesakseen. Länsi toimii nyt perinteisellä järjellä typerästi... ellei sillä sitten ollut tarkoituskin syventää kriisiä ja sekasortoa Ukrainassa entisestään? Sillä onhan selvää, kunhan sekasortoisessa tilassa valta lojuu kaduilla, että se on sieltä helposti ja halvalla poimittavissa?

Mikä Lännen strategia ("stragedia") sitten onkaan, voisi Venäjä-hysteria hiljalleen laantua. Hysterian vallassa on mahdotonta tehdä järkeviä päätöksiä.

Joel Ranno

"Mikä Lännen strategia ("stragedia") sitten onkaan, voisi Venäjä-hysteria hiljalleen laantua. Hysterian vallassa on mahdotonta tehdä järkeviä päätöksiä"

Kuvaa hieman väitettäsi Venäjä-hysteriasta ja kuinka siltä voitaisiin välttyä tuhoamatta läntisiä ihmisarvoja?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

re #7

Timo-Pekka

kommenttisi oli niin laaja, että vastaan siihen osa kerrallaan

1. ”Aivan samoin sotapojat innostuvat sotaleikeissään välillä aivan liikaa”

Oletkos Timo-Pekka ihan varma, että nämä venäläiset ”sotapojat” harrastavat omia leikkejään niin ettei Venäjän johdolla ole niistä mitään tietoa. Saatat kuitenkin olla oikeassa kun esim. ulkoministeri Lavrov ei tiedä, että 80 venäläistä sotilasajoneuvoa, varustettuna raskailla aseilla on mennyt Venäjältä Itä-Ukrainaan. Myös presidentti Putin on monta kertaa kieltänyt, ettei meidän ”sotapojilla" ole osaa eikä arpaa Itä-Ukrainan tapahtumiin. Joka tapauksessa siellä kiistattomasti on venäläisiä sotapoikia. Melkoista ”leikkiä” oikeilla ammuksilla. Lännen puolella tällaisista leikeistä tulisi äkkiä loppu. Vai luuletko, ettei Sauli Niinistö puuttuisi asiaan, jos vaikka Karjalan Lennoston pojat kävisivät välillä koukkaamassa vanhan suomalaisen kaupungin, Viipurin, puolella.

2. ”Sillä on ollut Ukrainankin kanssa suuri määrä erilaisia talousasioihin liittyviä sopimuksia ja pidän täysin ymmärrettävänä, kun EU typerän epädiplomaattisesti pyyhkäisi ne sivuun, että nyt vallitsee epäselvyyttä ovatko sopimukset edelleen voimassa.”

Nyt Timo sinun pitäisi hieman täsmentää mitkä talousasioihin liittyvät sopimukset EU epädiplomaattisesti aikoi pyyhkäistä sivuun. Onko jotakin muuta kuin mistä tässä on kysymys http://eeas.europa.eu/ukraine/assoagreement/assoag...

3. ”Pelaako Putin hasardia, Sun Tzun ohjeen mukaan näyttäytyy vahvana vaikka on heikko, mutta riskeeraa samalla tulla koetelluksi? Vai onko niin, että Venäjä on saletissa ainakin nykyisessä ja myös odotettavissa olevassa tilanteessa - esimerkiksi varoihinsa tullut Kiina takapiruna?”

Epäily Putinin hasardissa taitaa olla oikea. Jotenkin tuntuu, ettei Kiina lähde Venäjän takapiruksi.
Se, että Venäjän ja Kiinan taloussuhteet kehittyvät on aivan normaalia ja mielestäni jopa suositeltavaa, mutta siihen, että Kiina lähtisi tukemaan Venäjän NL aikaisen suurvallan aseman palauttamista, en usko. Siinähän Kiina häviäisi.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

1) Virallinen valtiollinen Venäjä ei ottaisi niin typerää riskiä. Ei ottanut ensi kerralla, eikä etenkään toistamiseen. Lännellä ei ole keissiä, mutta leukoja se toki voi louskutella, louskutteleekin.

Sen sijaan separatistien keskusvarikko (halli) on paikallisen oligarkin omistama, eli todennäköisesti hän ja hänen kaverinsa myös rahoittavat separatistien asehankintoja. NL:n aikaista ylijäämäkalustoa saa Venäjältä laulun luikauttamalla ("for a song", kuten engelsmanni sanoo), se on Venäjälle lähinnä ongelmajätettä jonka säilytys ja ylläpitohuolto syövät rahoja ensilinjan kaluston ylläpidolta. Itä-Ukrainan tarpeisiin jopa vanhat T-55:t ovat sen sijaan yhä kova sana. Voisi hyvin kuvitella, että asekauppojen jäljet on peitetty perusteellisesti, eli vaikka niitä ehkä olisikin tehty on kirjanpidot hävitetty... ja Länsi jää vikinällään tyhjän päälle.

Aseiden, miksei myös miehistön osaltahan pulma on, ettei Länsi eikä liioin Kiova hallitse rajaa, eikä niillä ole halua tai kykyäkään ottaa rajaa haltuun. Mielestäni Lännen rannalta ruikuttaminen on typerää, avuttomuuden julkista tunnustamista koko maailmalle. Samalla myöskään sanktioita ei pyystytä perustelemaan kiistattomin todistein... ne ovat siis laiton sotatoimi, WTO-sopimusten vastaisia. Saas nyt nähdä tuleeko oikeudellisessa ratkaisussa turpiin - ainakin sietäisi. Mitä ihmeen tyhjäpäitä meillä on johtajina, kun Ukrainaan sekaantumisen seuraamuksia ei huomioita ennalta (eikä olisi tarvinnut kuin vilkaista EU:n tai USA:n sotilastiedustelun laatimia skenaarioita)? Koko projekti heitti vettä jo suunnitteluvaiheessa.

2) Millään alalla ei siedettäisi, että samaan aikaan olisi kaksi ristiriitaista sopimusta voimassa, eikä tarpeetonta olisi irtisanottu muodollisesti oikein. EU-neuvottelijat toimivat täysin ammattitaidottomasti, vastoin diplomatian perussääntöjä - tai tahallisesti. Tosiasiassahan Ukrainan-Venäjän välisiä erilaisia sopimuksia on yli 200kpl, eikä EUAA:n allekirjoittaminen tietenkään mitätöi niitä. Osa Ukrainan kriisin ratkaisua olisikin palata neuvottelemaan nämä asiat kolmikantaisesti kuntoon - eli tehdä täsmälleen niin kuin alun perinkin olisi pitänyt toimia. Eikö Sinua suututa, että "meidän EU":n nimissä asialle pistettiin ilmeisiä tomppeleita ja tunareita?!

3) Aika näyttää. Mielestäni Putinin esiintyminen pikemminkin viittaisi, että Venäjä on saletissa, eli sanktiot vain kurjistavat EU-maita nopeammin kuin Venäjää, ja että Venäjä voi tarvittaessa saada lisärahoitusta BRICS-maiden vastikään perustamasta 100 miljardiin kasvatettavasta CRA-rahastosta. Lännellähän tällaisia rahoja ei ole - ellei Kiina lainaa, tai setelikoneita pistetä ylikierroksille. Muistettakoon, että Venäjällä on runsaasti kanitettavaa, kun taas USA:n ja EU:n valtiontaloudet ovat jo pantanneet kaiken savupiippua myöten. Kiinahan saattaisi hyvinkin toimia ilkeästi, esimerkiksi "margin call" - jos lehtitietoihin on uskomista 30% USA:n valtiovelasta on Kiinan rahoittamaa, kenties jo enemmänkin.

Jälkiviisaasti Suomen olisi jo 2012 pitänyt hypätä Euron ja kenties EU:nkin kyydistä. Kahta vuotta, miljardien syömävelkaa ja Ukrainan sekasortoa myöhemmin kansalaisia hirvittää, ja rahamiehet ovat alkaneet kaikota maastamme. Lento-onnettomuustutkija Esko Lähteenmäki kertoi aikoinaan hauskan tarinan hänen ja kaverinsa koelennosta, missä kone meni lattakierteeseen. Esko siinä hiljalleen hieman huolestuneena kyselemään niin perisuomalaisen viilipyttymäisesti: "pitäisikö hypätä jo?", ja näkee samassa kun kaverin saappaat vilahtavat ohi tämän poistuessa lentokoneesta.

"Pitäisköhän meidän hypätä jo", kun tämä kriisi-EU näkyy kieppuvan kohti tonttia?

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

"lännen yhteisrintaman täytyy tiivistyä edelleen, kunnes asiallinen ja vaikuttava dialogi Venäjän kanssa pääsee alkamaan"

Sota on todennäköisempi kuin dialogi. Näin alkoi ensimmäinen ja toinen maailmansotakin, ensin nokiteltiin ja koettiin uhkaa, sitten tapeltiin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

# 7.: "Mitä virkaa sotavoimilla olisikaan, ellei olisi kunnon viholliskuvaa?!"

Kysypäs tuota samaa Putinilta, joka hassaa 2010 lähtien alkaneella kymmenvuotiskaudella $720 000 000 000 aseistautumiseen hyvää vauhtia persaukiseksi menossa olevan valtakuntansa varoista.

Hyvä Timo-Pekka, mikä kumma motivoi Sinua supisuomalaisena lähtemään oma-aloitteisesti isovenäläisen kiihkonationalismin ja imperialistisen valloitushalun asialle, ajamaan Putinin silovikkien klikin valtaa Venäjän kansan ja sen naapurimaiden alistamiseksi?

Katso tämä A-Studio Venäjästä http://areena.yle.fi/tv/2160113 mieluiten kokonaan, mutta ainakin
kohdasta 43:56 eteenpäin, jossa kaksi sivistynyttä, hyvin informoitua ja moraalisesti selkärankaista tervejärkistä venäläistä kuvaa omaa käsitystään Venäjän kehityssuunnasta. Miksi ihmeessä te suomalaiset putinistit ette yllä lähellekään heidän realismiaan ja käsityskykyään, vaan haluatte toimia diktatuurin kritiikittöminä juoksupoikina?

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Hei mononen, nyt päästelet kyllä sen luokan "OKSENNUSTA" että oikein puistattaa.
USA:n puolustusmenot on 633 miljardia jo vuodessa, josta pelkästään ulkomaisiin operaatioihin laitetaan 88 miljardia.
Koko maailman osuudesta se on 36.6% !!!!

lisäksi Naton yhteenlasketut puolustusmenot ovat edelleen liki 700 miljardia euroa vuodessa...

Venäjän puolustusmenot on vain 87,8 miljardia ja osuus koko maailman osuudesta vain 5%.
Että älä nyt laske sitä paskaa ihan noin rajusti kun asian laita on ihan toinen kuin annat ymmärtää.

Hyvä Hannu, mikä saa sinut vääristelemään totuutta näin paljon ja säännöllisesti? Kuten MH-17 alasampuminen jne...

Katso sinä näitä sateliittikuvia aikasi kuluksi kun Ukrainan Fulcrum pudottaa Maleasian Air MH-17 koneen ohjuksellaan.
ja yritä löytää siitä jotain "selityksiä" =)) Seuraavaksi voin opettaa sinulle mitä on Putinismi. Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana, ihmettelen mikä laittaa sinut olemaan niin "rähmällään, suorastaan pitkin pituuttasi" USA:n edessä?
http://obkon.ucoz.com/_fr/14/0162309.jpg ole hyvä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onko tuo niitä uusia höpökuvia, joista Jarmo Koponen kirjoittaa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #18

Täällä siis:

http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180063-tekouutisia-–-sputnik-rajayttaa-tajunnan

Eiköhän tuo huijaus ole analysoitu aika perusteellisesti tässä Max Seddonin jutussa:

http://www.buzzfeed.com/maxseddon/russian-tv-airs-...

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

USA ei ole konkurssissa. Venäjä on. Pian.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio Vastaus kommenttiin #20

USA:n valtiontalous on ylivelkainen, ja noin kolmanneksen velkojana on Kiina. Öljyn hinnan äkillinen lasku taas on musertava isku USA:n liuskeöljy- ja liuskekaasubisnekselle mikä on erittäin pääomavaltainen - toisin sanoen on ensin etupainotteisesti tehtävä merkittäviä investointeja maaperän valmisteluun (porauksiin) ennen kuin sinne sitoutuneita energiavaroja saadaan ulos ja myydyiksi. Öljyn hinnan nykytasolla frakkaus ei kannata vaikka korot eli rahoituskulut pysyisivät matalina ja Fed jatkaisi setelikoneen pyörittämistä, eli monien alan US-yritysten on arveltu joutuvan massiivisiin rahoitusvaikeuksiin - tai hätämyynteihin, jolloin öljyn hinta laskisi edelleen.

Ei pitäisi naurattaa, sillä Yhdysvaltain talous on ennestäänkin kaikkea muuta kuin vakaalla pohjalla. Venäjällä ei ole vielä suurempaa huolta velattomuutensa ja suuren varakassansa takia. Euroopan taloudet, Suomen talouskin, ovat dyykanneet pakotteiden takia, mutta riittääköhän energiahintojen lasku kompensoimaan sanktioiden haittoja? Ei olisi varaa tällaiseen typerään ja laittomaan taloussotaan. Toivottavasti järjen ääni voittaa.

Janne Suuronen

Tietysti blogina lyhyt on hyvä, mutta olisin silti toivonut hieman pidempää ja syvällisempää analyysiä tilanteesta.

Jorma Lehmonen

Heheh Timothy . Nyt sitten päästit parhaan vitsin tällä palstalla. Vai että Nigeria ajaa Venäjän ohitse.

Mistä moisen aivopierun olet keksinyt ? Vertaahan nyt vaikka aluksi maiden koulutusta. Venäjä on valovuoden edellä Nigeriaa kaikilla mittapuilla laskettuna.

Mitä tuohon Venäjään ja pakotteisiin tulee niin ans kattoo nyt. Maailmantalous on paljon paljon tärkeämpi kuin joku mitätön Ukraina ja Krim. Aikansa ne kitisee (EU ) ja sitten mennään taas kun mitään ei olisi tapahtunut. Merkel ja Putin tarvitsevat toisiaan.

Obama on hampaaton ja saamaton ja USA:N sisäiset ongelmat ovat tärkeämpiä kuin joku itä-eurooppalainen kehitysmaa.

Kohtahan ne kiinalaiset jo tulevat viljelemään Ukrainan viljavia maita kun joku nykyisistä vallanpitäjistä siellä huomaa kaupata niitä vaikka vuokralle ja siten kääriä taas rahaa omiin taskuihinsa.

Aika hiljaisiahan nämä Itämeren mikkihiirivaltiot ovat olleet Puolaa lukuunottamatta. Vuorokaudessahan se oli ? vai oliko se nyt kaksi ? Kun veli venäläinen lupasi jyrätä nämä Virot, Latviat ja Liettuat. Puolassahan meni silloin syyskuussa -39 kait joku viikon verran.

Joten ollaanhan nyt taas realisteja ja pidetään mölyt mahassa vaikka se nyt niin muodikasta olisikin vähän kalistella sapeleita Ohjuksia vastaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

IMF:n tilastoja vuodelta 2013:

BKT miljoonina dollareina

EU 17 512 109
USA 16 768 050
Kiina 9 469 124
Japani 4 898 530

Brasilia 2 246 037
Venäjä 2 096 774
Intia 1 876 811
Nigeria 521 812
S Africa 350 800

jorma Hakkinen

"Venäjä vaikuttaa juuri nyt vajoavan merkilliseen Neuvostoliiton, ortodoksisen uskonnon, Stalin-kultin ja tsaarien muistojen yhteiseen utuiseen maailmaan, jonka raaka-ainepohjainen talous haperoituu Neuvostoliiton tapaan."

Ja suomalainen "uutisointi" ja julkinen kirjoittelu vaikuttaa vajonneen merkilliseen 1930-luvun utuiseen perivihollismaailmaan, puuttuu vain silloisen VIhan Veljet -salajärjestön tunnus: "Ryssästä saa puhua vain hammasta purren." Tässä nykyisessä Nato-huumassa on unohtunut presidentti Paasikiven opetukset, kuten "Sillä naapurisuhteemme ei riipu yksin meistä, miten me asioita arvostelemme, vaan myös siitä, miten toinen puoli asioita katselee." Luulisi suomalaisten jo oppineen jotakin sitten presidentti Paasikiven päivien, mutta "sama kaiku on askelten" kuin 30-luvulla. Toisaalta eihän tässä asiassa ole mitään ihmettelemistä, sillä kuten Paasikivi totesi: "Suomalaiset ovat poliittisesti saatanan lahjatonta kansaa". Ja sellaisena on näemmä pysynyt.

Käyttäjän seppinenj kuva
Jukka Seppinen

Mielipiteen vapaus on tärkeä asia. Nykytekniikka on antanut sille uusia mahdollisuuksia. Joukossa on kuitenkin tarkoitushakuista trollikamaa, minkä vuoksi kriittinen silmä on tarpeen.

Suomen asia ja turvattu tulevaisuus on nykytilanteessakin meille tärkein näkökulma. Liiallinen ja yksipuolinen Paasikivi-hokeminen on turhaa. Paasikivi tarjoili kovin monenlaista mallia aina Hitlerin ylistämisestä (syksy 1941) kuningaskuntaan asti. Suomen kansainvälisen aseman turvaaminen ei ole uskomukseen saati hokemiin rinnastettava asia. Suomi on valinnut länsimaisen tien. Sitä olen kannattanut ja sitä haluan puolustaa. Tämä ei ole venäjänvastaisuutta. Täytyy kuitenkin olla realisti.

Toimituksen poiminnat