seppinenj

Presidentti Barack Obama laittaa kirivaihteen päälle

Vuodenvaihde on aina tietyllä tavalla myyttinen. Alkaa konkreettisesti uusi jakso, joka on enemmän kuin vain huominen. Aikakautemme jaksotus on myös muuttunut. Oli kylmän sodan aikakausi, joka päättyi vuonna 1991 Neuvostoliiton hajoamiseen. Sen seurauksena Eurooppa kehitti sisäistä integraatiotaan merkittävästi. Venäjä etsi tietään, mutta päätyi vanhan vallan käsiin. Nyt elämme jo uutta kautta. Pian keksimme sille nimenkin. Kyllä Venäjä on vaikutusvaltainen. Outoa, että venäläiset eivät sitä usko, vaan hakevat epäonnistuneesti sille vakuutta ulkopuolelta, vaikka maailman suurimmassa omassa pesässä olisi töitä miten paljon tahansa. Arvostuksen lähde voisi löytyä yllättävän läheltä ja neuvottelupöydästä.

 

Vuosi 2015 on monessa suhteessa merkittävä. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama aloittaa 1.1.2015 loppukirinsä. Hänellä on kaksi vuotta aikaa presidenttinä . Tämä on merkille pantava vaihe. Maailman suurin demokratia laittaa kirivaihteen päälle. Viimeksi hän on laittanut pisteen sotilasoperaatiolle Afganistanissa, joka on hankala paikka suurvalloillekin. Suuri asia on myös Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteiden elpyminen. Tie on auki osoittaa demokratian voimaa.

 

Vakauden hakeminen suhteissa Venäjän oirehtimiseen on epäilemättä Euroopan ja Yhdysvaltojen intresseissä.  Yhdysvallat on joutunut 1900 -luvulla kaksi kertaa maailmansodissa pelastamaan eurooppalaiset tuhon tieltä. Siinä ohessa kommunistinen Neuvostoliitto sai mittavan panoksen Yhdysvaltojen lend-and-lease -tuesta, mutta hylkäsi suhteet länteen. Integraatio on hyvä vastaus sille, että Eurooppa pärjää omillaan. Venäjä pyrkii yhä dominanssiin Euroopassa. Se ei ole hyväksyttävää. Kukaan ei luo uhkaa Venäjää kohtaan, vain sen oma toiminta kehrää sitä. Venäjä ei ole ollut historiassa mestari vallan vaihdoksissa, toisin kuin Yhdysvallat. Tämä tosiasia luo epävarmuutta maailmaan. 

 

Maailma on aitiopaikalla seuraamassa, miten presidentti Barack Obama piirtää historiaprofiilia. On syytä toivottaa hänelle onnea ja menestystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Venäjä ei ole ollut historiassa mestari vallan vaihdoksissa, toisin kuin Yhdysvallat."

Tarkoittaako Jukka Seppinen vallan vaihdosten mestaruudella Yhdysvaltain tekemää intiaanien kansanmurhaa ja omien presidenttien murhaamista?

Käyttäjän seppinenj kuva
Jukka Seppinen

Tarkoitan toki presidentinvirkoihin nousseita.
Presidentinvalinta on tapahtunut yleisellä äänestysmenettelyllä, toisin kuin Venäjällä. Presidentit ovat toimineet mandaattinsa mukaisen ajan ja sitten eronneet. Yksi henkilö voi olla kaksi neljän vuoden kautta presidenttinä.
Yhdysvaltojen 44 presidentistä neljä on kuollut salamurhaajan luoteihin. Abraham Lincoln murhattiin hänen ollessaan katsomassa teatteriesitystä, James Garfield ammuttiin rautatieasemalla, William McKinleyä ammuttiin teollisuusnäyttelyssä, ja hän kuoli vammoihinsa kahdeksan päivän päästä, ja John F. Kennedy joutui salamurhaajan uhriksi autosaattuessa Dallasissa.

Toimituksen poiminnat