seppinenj

Hesari babysittaa Erkki Tuomiojaa urakalla

Kun Erkki Tuomiojasta kirjoittaa, voi ottaa erilaisen kynän käteen. Focus voidaan kohdistaa poliittiseen historiaan. Sukulaisten suosiminen on Erkin tutkimuksen peruslinja. Lähinnä Erkki yrittää nostaa isoäitiänsä Hella Wuolijokea vallankumouksen, raivoisuuden ja pitkäaikaisen vakoilun suosta. Hella onkin Erkin ideologian ensimmäinen innoittaja. Erkin poliittinen perintöosuus kulkee suoraan Hellan kautta Staliniin. Siinä  aseman perusta.

Hesari babysittaa urakalla Erkkiä, joka sinnittelee ulkoministerinäkin ja estää asemallaan Suomen turvallisuuspoliittisen aseman vahvistamisen. Ristiriitaa. Viimeksi 3.2.2015 Hesari vetäisi suuren otsikon "Tukholma avasi tien Moskovan rauhaan". Kyse on talvisodasta. Aseenkantaja Veli-Pekka Leppänen on ennenkin kirjoittanut mitä sattuu.

Minua rupesi tutkijana naurattamaan. Hella vain vakoili silloinkin, kun rauhaan vaikutti todellisuudessa kaksi vahvaa tekijää. Ensimmäinen oli suomalaisten talvisodan sankareiden mahtava sotilaallinen suoritus idän vainoojaa vastaa. Stalin sai opetuksen, joka kantoi ja myös suojeli Suomea kauan sotien jälkeen. Ikävä kyllä, omaehtoinen suomettuminen heikensi sittemmin merkittävästi Suomen asemaa. Toinen keskeinen tekijä liittyi länsiliittoutuneiden Ranskan ja Ison-Britannian suunnitelmiin nousta maihin Pohjolassa, estää Saksan rautamalmin saanti Ruotsista ja avata rintama Neuvostoliittoa vastaan. Toinen osa suunnitelmaa kohdistui Bakun öljykentille. Olen nämä vaiheet selvittänyt tarkasti Ranskan maa-armeijan arkistossa Vincennesissä Pariisin kupeessa. (Kirjoittajan tutkimus: Stalin, Hitler ja Suomi. Isänmaa totalitarismin puristuksessa, 2009.)

Hellan surullinen tarina johti jatkosodan aikana elinkautiseen tuomioon törkeästä vakoilusta. Hän oli vaarallinen nainen Suomen itsenäisyydelle. Muutoksen rajuutta sotien päätyttyä kuvaa, että Hella oli joka paikassa, politiikassa ja mm. Yleisradion pääjohtajana vimmatusti propagoimassa kommunistista vallankumousta. Niin, hän oli jopa ranskalaisen kansakoulun johtokunnassa. Hei hulinaa, kas minä olin tuossa koulussa Hellan aikana. Hella oli siis minunkin pomoni. Onneksi en sitä silloin tiennyt. Eikä hän olisi vaikuttanut minuun mitenkään, vaikka olisin tiennyt. Mlle Servet, koulumme loistava johtajatar sen sijaan vaikutti Hellankin edestä kestävien länsimaisten arvojen rakennustyössä yhdessä oman kotini kanssa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kun Erkki Tuomioja avaa suunsa, niin vastuu siirtyy kuulijalle.

Seppo Hildén

Tuomioja on saanut näemmä nuo vakoilulahjat verenperintönä. Mieshän yritti aikoinaan estää Suomen liittymisen Euroopan vapaakauppaliitto EEC:hen (eli lähentymisen läntiseen Eurooppaan) vuotamalla salaisia neuvottelumuistioita asiasta ruotsalaiselle sanomalehdelle. Tukholma on ollut oiva asioiden järjestelypaikka niin Hellalle kun Erkillekin. Erkki paljasti olleensa tuo EEC:n salaisten muistioiden vuotaja julkaisemassaan kirjassa vuonna 1993.

Nyt sitten UTVA:n sisältä vuodettiin HS:lle, että Tuomioja ja Niinistö olivat empivällä kannalla, onko tässä tilanteessa suotavaa lähteä Viroon NATO-harjoituksiin. Saamme ilmeisesti lukea joskus kymmenen vuoden päästä taas Ekin kirjasta, kumpi noista empijöistä se vuotaja oli. En laittaisi ropojani Niinistön puolesta.

heh.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Jämäkkää oikeaan osunutta tekstiä Jukka Seppinen. Kiitokset!

Erkki Tuomioja kirjoitti isoäidistään kirjan "Häivähdys punaista". Kyllä kyseisen kirjan otsikon olisi pitänyt olla "Tulipunaisen punaista".
Minulle on täysin käsittämätöntä kuinka maanpetoksesta tuomittu rouva valittiin jopa Yleisradion johtoon!?!

Mutta kaikisteenkin on käsittämätöntä maanpetturi-kommunistien avoimen maanpetoksellisen toiminnan salliminen sotien jälkeen. Ja vielä kummallisemmaksi menee, kun ajattelee mistä löytyivät heidän suomalaiset tukijansa?
Aivan kuin Neuvostoliiton johdon julmaa toimintaa naapureitaan ja omia kansalaisiaan kohtaan ei olisi koskaan ollutkaan!?

Aatteestaan kiinni pitäminen on useimmiten varmaankin hyve, mutta jääräpäinen jumittuminen siihen on joskus tyhmyyttä.
Onko esim. järkevää käytöstä poliitikolta pitää vuosikymmenet Sadankomitean merkkiä joka käänteessä takin rintamuksessa?
Aseiden vastustaminen on sinällään täysin kannatettavaa, mutta kaikkien ilmansuuntien sotavehkeiden. Tuomiojan kohdalla tulee väistämättä mieleen vain läntisten aseiden arvostelu.

Ihmettelen mitkä olivat ne meriitit ja "karisma", joiden perusteella Erkki Tuomioja nimettiin viimeksi ulkoministeriksi? Eikö demareilla ollut muuta ehdokasta? Tuomiojalla on niin vahva (ääri)vasemmistolainen poliittinen status, että ei tämä sovi länsimaisen Suomen ministeriksi.

Toimituksen poiminnat