seppinenj

Globaalit energialinjaukset ovat murroksessa

Suuret energialinjaukset ovat liikkeessä globaalisti. Sekin luo poliittista hermostuneisuutta ainakin jossain päin. 

Saudi-Arabian johdosta on kuulunut eilen torstaina 21.5.2015 merkittävä kommentti. Maailman suurimman raakaöljyn tuottajamaan Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi sanoo:  "Saudi Arabiassa me tunnustamme, että mahdollisesti eräänä päivänä emme enää tarvitse fossiilisia polttoaineita. En tiedä koska, vuonna 2040, 2050 tai sen jälkeen". Niinpä Saudi-Arabia aikoo tulla "globaaliksi mahdiksi aurinko- ja tuulienergiassa". (lähde: Financial Times).

Kun Yhdysvaltojen riippuvuus tuontiöljystä ja siten Lähi-Idästä heikkenee ja siitä tullee energian nettoviejä, Lähi-Idän konseptit menevät uusiksi. Vallan uusjako näyttää jo olevan käynnissä. Kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu jo on pyörtänyt vastikään palestiinapolitiikkansa, hän ryhtyy kahden valtion (Israel ja Palestiina) konseptin pohjalta rakentamaan kestävää rauhaa. Kansainvälinen paine on nyt koventunut. EU saattaa tässä saada sulan hattuunsa.

Venäjälle uusiutuvan energian linjaukset ovat myrkkyä. Sen valmiudet vaihtaa fossiilipohjaisista raaka-aineista uusiutuvaan energiaan ovat epäilemättä huonoja. Kun Saudi-Arabia uskoo aurinkoenergian hinnan kehittyvän öljyä edullisemmaksi, Venäjän kannattaisi miettiä hieman nykypolitiikkaansa. Edellinen presidentti Medjedev tarjoili "mordernisatsii" -politiikkaa Venäjälle, nykyinen V. Putin kalistelee aseita vanhojen aikojen hurmiossaan.

Tämä on analyysi, ei neuvo, joita Venäjä ei halua. Tämä on vain todennäköisen energiatulevaisuuden ennuste. Se olisi ilmastopoliittisesti tietenkin todellinen tavoite. Päästötön ja hinnaltaan edullinen tulevaisuuden energiatodellisuus, a vot. Sitä odotellessa ydinsähköllä on käyttöä, mutta viimeinen ydinmyllyjen kierros saattaa  olla käynnissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Oivallinen analyysi pähkinänkuoressa. Innovatiivisella pienellä Suomella tässä murroskohtaa on ainakin muutaman taalan paikka kehitellä tulevaisuuden laitteita, jotka käyvät muulla kuin fossiilisilla polttoaineilla.

Ongelma tosiaan on taas kerran Venäjä, joka tipahtaa lopullisesti kelkasta, kun öljy ja kaasu eivät ole enää siinä asemassa kuin nyt. Toivotaan, ettei sen johto tee mitään epätoioista.

Tapani Lahnakoski

Jälleen kerran, kun ilmastokokous taas lähestyy, saa lukea mitä kummallisimpia juttuja.

"Niinpä Saudi-Arabia aikoo tulla "globaaliksi mahdiksi aurinko- ja tuulienergiassa"

Onneksi en ollut juomassa aamukahvia, kun tuon luin, olisi naurunpyrskähdyksen takia mennyt väärään kurkkuun.

Ei kai Saudeissakaan kukaan luule, että aurinko- ja tuulienergiaa voidaan kuskata tankkilaivoilla kuten öljyä. Aurinko paistaa ja tuuleekin muuallakin kuin Saudeissa.

Tämä oli selvä vihjaus ilmastoneuvotteluihin, että vielä emme talkoisiin osallistu.

Sitä paitsi tuulivoimasta ollaan jo luopumassa laajalti, kun tukiaisia ei enää haluta maksaa. Saa nähdä, joko tuleva hallituksemme tämän huomaa ja kumoaa sytöötariffin.

Aurinkoenergiaa tullaan kyllä hyödyntämään, mutta näitä "voimaloita", joista kukin voi vuokrata oman paneelin, ei kannata rakentaa yleiseen sähköverkkoon ennen, kuin sähkön varastointi on edennyt monta askelta eteenpäin.

Toivon hartaasti, että ydinlaitoksia tullaan rakentamaan vielä pitkää, mutta mahdollisimman nopeasti thoriumia ja nykyisä "jätteitä" hyödyntäen.

Toimituksen poiminnat