seppinenj

Suomi umpisolmussa?

Suomen vaikeuksien syventyessä, reagoinnit jyrkentyvät. Maahanmuutto-ongelmien kärjistyessä vihapuheen määrä kasvaa. Sävystä tulee yhä äkäisempää. Kaikkea ei tietenkään pidä sietää. Katveilmiöitä riittää Suomessakin. Tutut trollit ovat työssä yötäpäivää, asiassa kuin asiassa. Elämme ristikkäisten ja eri suunnilta tulevien uhkien korostunutta aikaa.

Euroopan unioni elää todella hankalia aikoja. Viranomaishallinta on myös horjahdellut uusien haasteiden edessä. Suomenkin poliisijohto on joutunut tiukentamaan kantojaan, vaikka kaiken aikaa on tiedetty kaikissa oloissa järjestyksen ylläpidon olevan viranomaistoimintaa. Resurssipulakin uhkaa. Poliisi on keskeisessä asemassa, mutta ei ainut viranomainen laillisen menon takaamiseksi.

On hyvä, että poliisi tunnistaa uudet piirteet. Naisten koskemattomuuden joukkoloukkaamiset ovat täysin uusia, sopimattomia, laittomia toimia. Toimijat ovat enimmäkseen armeijaikäisiä nuoria miehiä, joita on tullut runsaasti Eurooppaan. Jokainen on länsimaisessa oikeusvaltiossa fyysisen koskemattomuuden osalta lain suojassa. Ilmiö alkaa naisten osalta saada nimeä. Se on alan tutkijoiden mukaan taharrush gamae. Se kääntyy suomeksi naisten joukkoahdistelu. Siinä halutaan myös häpäistä naisia, sanotaan. Se on noussut esille voimalla Kölnin uuden vuoden tapahtumien seurauksena. Sitä on esiintynyt nyt myös Suomessa. Ruotsista kuuluu samankaltaisia uutisia jo aiemmista tapahtumista. 

Monikulttuurisuus ei siis ole pelkkä rikkaus. Nykykehitys murentaa myyttejä, heikentää halukkuutta. Vähäväkiset monokulttuurin maat ovat haavoittuvaisempia kuin muuttovirroista pitkään kokemusta saaneet väkirikkaat kansakunnat. Silti maltti on valttia myös pienissä maissa. Korulauseilla ei enää kuitenkaan päästä eteenpäin. Asiat on avattava pohjia myöten. Turvapaikka on monille tarpeen, mutta ei kaikille ja rajansa kaikella. Saksa, Ranska, Ruotsi ja Tanska monien muiden maiden ohella ovat saaneet tarpeekseen. Suuri Saksakin haluaa rajoittaa jo tänä vuonna maahanmuuttoa.

Suomi on näiden vaikeuksien ohella pahoissa talousvaikeuksissa. Arvovaltaiset arvioijat (viimeksi Bloomberg) luokittavat Suomen lähes pahnanpohjimmaiseksi taloudeksi. Euroopassa taloudessa muutoin on paljon valoa. Suomessa on pidetty kovaa ääntä muiden unionimaiden vaikeuksista. Olisi pitänyt hoitaa oma pesä kuntoon. Äänestäjä turhautuu, kun mikään ei auta.

Hallitus pyysi suunnitelluista pakkolaeista lausuntoja. Niitä tuli 41. Yksikään taho ei tukenut suunnitelmaa ilman varauksia. Parikymmentä lausunnonantajaa tyrmää asian joko täysin tai osin. Kivinen on tie. Pakotus osuu yhä herkempiiin rakenteisiin. Mahdollisen umpikujan päässä siintää lakkosuma, ellei suorastaan yleinen pysähdys.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat