seppinenj

Putin ja Syyria

Venäjän presidentti Vladimir Putin teki 14.3.2016 yllätyksellisyyteen perustuvalla toimintalinjallaan johdonmukaisen siirron. Putin määräsi viranomaiset vetämään Venäjän joukot Syyriasta. Liike on kuitenkin vain siirto Putinin valtapolitiikan shakkilaudalla. Sotilaallisesti Venäjä pysyy alueella, se on selvää. Jälleen viileä analyyttinen asenne on paikallaan. 

Kun Putin ja Syyrian presidentti Bashar al-Assad saivat elokuussa 2015 aikaan sopimuksen sotilasyhteistyöstä, Venäjä aloitti syyskuussa laajat pommitukset. Niiden seuraukset olivat moninaiset. Eurooppa sai tuta pakolaistshunamin vuosia jatkuneen tulvan jatkeeksi. Tällä kerralla en käsittele sitä tarkemmin, vaan rajaan tämän jutun Venäjän motiivien tarkasteluun.

Venäjä on valmistellut poliittista välirikkoa lännen kanssa jo pitkään. Kun asettuminen näin voimakkaasti tukemaan Assadin regiimiä, se tarkoitti samalla asettumista sodassa lännen rintamaa vastaan. Yksi yleisen strategisen tason motiivi on nähtävissä Lähi-Idän valta-asemien murroksessa. Yhdysvaltojen intressi on hiipunut. Tämä antaa tilaa uudelle yrittäjälle. Venäjä on hankkinut alueella jalansijaa hakiessaan Putinin doktriinien perusteella hyvitystä Neuvostoliiton romahdukselle. Putin on yrittänyt hinata Syyrialla Venäjää Yhdysvaltojen rinnalle. Yritystä on.

Putin iskee yllättäen, mutta väistää, kun tulee ahdasta. Putinin valtapeli kutoutuu hyllyvään sisäpolitiikkaan tiukasti. Ilmoituksellaan Putin välttää joutumasta liian tiukalle Syyriassa. Hän ei epäilemättä kestäisi merkittävää eskalaatiota Lähi-Idässä. Kotipesä vuotaa, eivätkä sotaretket aina ja välttämättä toimi toivotulla tavalla kotirintamalla.

Jonkinlaisia Putinin toiminnan rajoja voi siten hahmottaa. Sota Syyriassa on kallista. Öljyn hinta on edelleen matalalla. Yksipuolinen talous sakkaa. Pakotteet purevat. Näköalat kilpailussa lännen kanssa ovat huonot. Venäjän armeijan suorituskyvyn rajat uhkaavat tulla näkyville, mikä olisi Putinille huono asia. Aselevon kautta Putin on päässyt mataloittamaan poliittista profiiliaan. Siihen on ollut tosi tarve. Putin toki suunnittelee liikkeitään, mutta strategisesti ahtautuvalla väylällä.

 

Asialla on kääntöpuolensa. Putin ylläpitää jännitystä Euroopassa ja maailmalla yllätyksellisillä vedoillaan. Hän vapauttaa sotilasvoimaa Syyriasta, mutta voi iskeä yllättävästi muualla. Onko vain yhden isohkon sotilasoperaation suorittaminen kerralla Venäjälle mahdollinen ? Voiko Venäjä käydä vain regionaalista sotaa? Jätän asian vaille suoraa vastausta. Voi olla, että jalkapallon maailmanmestaruuskisat Venäjällä vuonna 2018 merkitsevät jotain, mutta eivät tapahduttuaan enää mitään. Putin päätti kaksi vuotta sitten hyökätä Krimille Sotshin talviolympialaisten rauhansanoman varjostaessa kylmää laskelmointiaan.

 

On oltava varuillaan, se on varmaa. Vanha kansa sanookin, että "vara ei venhettä kaada". Seuraava yllätys voi olla vaikka...Jääköön sanomatta, koska tämä juttu käsittelee Venäjää ja Syyriaa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Putin päätti kaksi vuotta sitten hyökätä Krimille Sotshin talviolympialaisten rauhansanoman varjostaessa kylmää laskelmointiaan."

Jukka Seppinen toistaa blogissaan lännen tarinaa.

Kaikkihan alkoi Yhdysvaltain ja EU:n kampanjasta komentaa Ukraina EU:n odotushuoneeseen ja myöhemmin sotilasliitto Naton jäsenmaaksi.

Kampanja huipentui 2014 helmikuun vallankaappaukseen Kiovassa. Kaappaus on jatkunut jo yli kaksi vuotta.

Kiovan vallankaappauksen jälkeen Krim irrottautui Ukrainasta, järjesti kansanäänestyksen ja haki äänestyksen tuloksen perusteella liittymistä Venäjän federaatioon. Venäjän duuma hyväksyi yksimielisesti Krimin hakemuksen,

Mitään Venäjän hyökkäystä Krimille ei tapahtunut.

Hannes Sailas

Mielenkiintoisen venäjämyönteinen viesti. Mikä saa aikuisen ihmisen kirjoittamaan tuollaista potaskaa?

Haluatko, että Venäjä valtaa meidät, sittenkö olet tyytyväinen kun epäoikeudenmukaisuus oikein rehottaa?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Herran jestas! USA ja EU olivat komentamassa Ukrainaa NATOon!
Mitään Venäjän hyökkäystä Krimille ei tapahtunut,
eikä matkustajakonetta ammuttu alas.

Hannes Sailas

Ja toinen trolli heti perässä.:D

Voi herrantähden! Paljonko teille oikein tästä maksetaan? Suosittelen ennemmin vaikka tiskaamista. Sekin on järjellisempää työtä kuin tuollainen isänmaanpetturuus!

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Venäjä on ainoa taho, joka nimittää Ukrainan tapahtumia vallankaappaukseksi.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Venäjän ilmaoperaatiota on kuvattu voimannäytöksi. No jos kiväärikaliperisilla aseilla aseistautuneita hajanaisia joukkoja ja heidän hallussaan olevia kyliä summamutikassa pommittaminen on voiman näyttöä, niin olkoon. Sillä ei kuitenkaan saavuteta supervallan roolia niiden silmissä, jotka jatkuvasti ja tarkasti seuraavat sekä analysoivat Venäjän ilmavoimien toimintaa. Tästä puolestahan ei yleensä julkisuudessa pahemmin kerrota.

Toimituksen poiminnat