seppinenj

Presidenttipeliä meillä ja muualla selkosuomella

Aikakauden monien poliitikkojen puhetulvaa - meillä ja muualla - seuratessani mieleeni nousee kansanomainen termi "törky-turpa". Tieteellisessä tekstissä sellainen ei sovi, mutta blogi nyt ei ole sellainen.

Näiden selitysten jälkeen menen asiaan. "Törky-turpien" kategorian ykköspaikkaan on meillä Suomessa vuosien mittaan selvästi kiilannut Timo Soini. Mitä hän nyt tekee? No, tietenkin yrittää sattumaulkoministerinä vahvistaa persujen kadonnutta kannatusta. Siis oma napa on kiikarissa ennen kaikkea. Entä Suomi? Suomi kiilaa sitten johonkin väliin, kunhan ehtii. Sama tehtävä on puolueen presidenttiehdokkaiksi kiirehtivillä. Suomi tulee jälkijunassa, jos sattuu muistamaan. 

Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat kulman takana. Donald Trumpista lienee jo kaikki sanottu. Mutta ei. Trump aina yllättää; höläysten kohteiksi kelpaavat missit, sotasankarit ja meksikolaiset ynnä muut. Jälleen kuluu runsaasti palstamillimetrejä kaikkialla maailmassa. Uskon ja toivon, että järki voittaa ja saamme vapaan maailman vartijaksi Yhdysvaltoihin ensimmäiseksi, mutta kokeneeksi naispresidentiksi Hillary Clintonin. Olisiko kansainvälisissä poliittisissa tehtävissä jo ammattimaisuudella kysyntää vakavaksi käyvässä maailmantilanteessa?

Ranskassa presidenttipeli selkiytyy ja kuumenee. Vaalit ovat keväällä 2017. Tietynasteinen polarisaatio vallitsee äänestäjäkunnassa. Bordeaux'n vahva mies Alain Juppé on menestynyt hyvin monissa tutkimuksissa. Hän saattaa hyvinkin nousta esiehdokkaasta varsinaiseksi ehdokkaaksi, jonka asemia vahvistaisi uuskuva monien sosialistista presidenttiä F. Hollandea viimeksi äänestäneiden keskuudessa. Tämä harmittaa paluusta haaveilevaa Nicolas Sarkozya, joka koettaa luoda näin lavean kannatuspohjan Juppé'stä mielikuvaa "pehmeydestä", joka seuraisi tätä päätöksenteossa presidenttinä.

Juppé'tä vahvistaa Ranskassa yleinen näkemys, että FN:n, jonkinlainen Trumpin ja Soinin ranskalainen hengenheimolainen, johtaja Marine Le Pen nousee joka tapauksessa loppukiriin. Tällöin Juppé saattaisi olla juuri se ehdokas, joka pudottaisi varmimmin Le Penin pois lähellä olevasta vallankahvasta. Juppé olisi vahva vapaan maailman johtaja, integraation vahvistaja sekä erinomainen eurooppalainen ja kokenut aisapari Saksalle unionissa sekä maailmanpolitiikassa Hillary Clintonille.

Le Pen on luvannut Frexitin eli Ranskan lähdön Euroopan unionista. Katastrofinainen, toki vahva sellainen.

Saksassa poliittiset asemat ovat myös liikkeessä. Euroopan positiivinen vahva nainen Angela Merkel on joutunut pakolaistulvan kolhimaksi poliittisesti. Samanaikaisesti Venäjä kiihdyttää pommituksia Syyriassa pyrkiessään pysyviin asemiin Lähi-Idässä. Liittovaalit ovat vuoden päästä.

Kun Brexit alkaa kevättalvella toteutua, elämme hyvin tarkan politiikan kautta, jotta Eurooppa löytäisi kovaa pohjaa tulevaisuudelle.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat