seppinenj

Rauhallisesti Donald Trumpista

Maailman kommentaattorit suoltavat Donald Trumpin aikakautta, vaikka hän ei ole vielä astunut virkaansakaan. Harvinaisen vastenmielisen makuinen kampanjointi päättyi Trumpin voittoon ratkaisevassa osavaltiokisassa, vaikka Hillary Clinton sai enemmistön äänestäjien keskuudessa. Kaksi Amerikkaa on törmännyt yhteen rajusti, Brexitin tyyliin.

Clinton oli suosikki erityisesti Suomessa ja läntisessä Euroopassa ylipäätään. Jos ilmoitti Clintonin suosikikseen, se tarkoittaa juuri sitä. Vain yhdysvaltalaiset äänestäjät ratkaisivat, eivät muut kiinnostuneet. Suosikki on tässä asiassa vain suosikki, ei enempää eikä vähempää. 

Valta vaihtuu äänestäjien tahdon ja järjestelmän mukaisesti. Trump sai enemmistön valitsijamiehistä. Piste. Valta vaihtuu rauhanomaisesti, vaikka sisäinen kitka on nyt maassa suurta, tosi suurta. Vallanvaihdon rauhanomaisuus on maailman suurimman demokratian Yhdysvaltojen suuri ansio.

Ei kannata enää jossitella, miten asiat olisivat jatkuneet Hillary Clinton Yhdysvaltojen peräsimessä. En kuitenkaan tunne nyt suurta halua kommentoida tilannetta laajasti. Vaalikampanja on vallan hamuilua, itse vallassa toimiminen on toinen asia. Kuitenkin kovat pettymykset tukijoiden keskuudessa syövät kannatusta ja heikentävät uusvalintaa. Trumpilla on järjestelmän mukaisesti mahdollisuus toiseen kauteen vuoden 2020 vaaleissa. Emme vielä tiedä hänen aatoksistaan ylipäätään paljoakaan. Vaikeita skenarioita on mahdollista rakentaa.

Selvää on, että Suomessa tilanteeseen täytyy suhtautua viileästi ja rauhallisesti. Työtä todennäköisesti riittää suhteiden rakentamisessa, niin paljon uutta lienee luvassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat