seppinenj

Keskustaoikeiston esivaalien 1. kierros Ranskassa

Ranskan ensi kevään presidentinvaalien henkilövalinnat räpsähtivät käyntiin sunnuntaina 20.11.2017 keskustaoikeiston esivaalilla. Toinen kierros käydään ensi sunnuntaina. Jatkoon pääsi kaksi entistä pääministeriä, presidentti Nicolas Sarkozyn pääministeri François Fillon  (nyt n. 44 % äänistä) ja Jacques Chiracin Alain Juppé (n. 29 %). Äänestys oli avoin ja veti peräti nelisen miljoonaa kansalaista uurnille. Äänestyspaikkoja oli yli 10 000.

Suomessa on hyvässä muistissa Mauno Koiviston seuraajan valinnan aikainen SDP:n avoin esivaali. Vastakkain olivat politiikan ulkopuolinen ehdokas Martti Ahtisaari ja Sdp:n konkaripoliitikko, moninkertainen pääministeri ym. Kalevi Sorsa. Sorsasta oli tullut monille inhokki monesta syystä. Niinpä Sdp:n uurnille vaelsi valistunutta väkeä äänestämään Sorsaa nurin. Se onnistui. Sorsa katkeroitui. Kun vaaleissa (1994) oli jälleen myös toinen suuri inhokki eli Paavo Väyrynen, joka putosi, Ahtisaari voitti lopuksi Elisabeth Rehnin. 

Viime sunnuntain esivaaleissa oli havaittavissa samankaltaista profiloitumista. Entinen presidentti Nicolas Sarkozy havitteli paluuta valtaan. Sitten valintansa presidentiksi 2007, hänestäkin oli tullut monille inhokki. Hän hävisi sosialistien François Hollandelle vuonna 2012. Uudelleen aktivoiduttuaan vallantavoitteluun Sarkozy menetti edelleen mahdollisuuksiaan ja ahtautui poliittisesti oikealle tavalla, joka synnytti vastareaktion äänestäjissä. Anti-Sarkozy-huuma näyttää syntyneen äänestyspäätöksiksi vasta esivaalien aattona, mutta levisi kautta koko Ranskan ja ohjautui Filloniin, Sarkozyn pääministeriin. Siksi gallupit erehtyivät jälleen kerran.

Mittauksissa pitkään johdossa ollut Juppé ei saanut ehkä niinkään anti-Sarkozy-ääniä, mutta kunnon oman kannatuksen ja 28,4 % äänistä.

Jos esivaaleissa oli paljolti kyse Sarkozyn pudottamisesta, ensi sunnuntain toisella kierroksella on paljolti kyse FN:n populistipomon Marine le Penin pudottamisesta. Kumpi, Fillon vai Juppé katsotaan parhaimmaksi Ranskan pelastajaksi populismin vyöryltä. Fillon on selvästi enemmän oikealla verrattuna politiikan keskustaan sijoittuvaan Juppéhen. Pelissä on siis paljon, eikä vain Ranskalle vaan koko Euroopalle ja maailmalle. Vasemmisto voi ratkaista Ranskan presidentin henkilön tuolloin. Vasemmistolle Juppé näyttäisi olevan mieluisampi kuin Fillon. Tätä vahvistaa vasemmiston sekasorto ja heikkous näissä vaaleissa. Istuva presidentti François Hollande mataa pohjamudissa, eikä ole saanut vaatimattomia kannatuskäyriä nousuun. Vasemmistolla on vaikeuksia löytää kilpailukykyistä ehdokasta näihin presidentinvaaleihin.

Mutta en veikkaa. Isot vaalit ovat olleet tarpeeksi yllätyksellisiä tänä vuonna. On verra bientôt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Helpoksi menee taas kerran Le Penista tulee Ranskan uusi pressa. Syytä tähän ei tarvitse edes kertoa ,jos ette sitä itse älyä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset