seppinenj

Presidentti Donald Trumpin ensi askeleet

Presidentti Donald Trumpin ensi askeleita on maailmalla seurattu suurennuslasin kera. Eikä syyttä, Yhdysvallat on edelleen todellinen supervalta. Alku on ollut kuin vaalikampanjan hieman siistiytynyttä toisintoa. Huomio on kiintynyt yksittäisiin tapahtumiin, kuten virkaanastujaistilaisuuden yleisömäärään. Sinänsä Trumpin ilmeinen saalis 250 000 ei ole niin huono kuin luulisi. Sitä ei pidä verrata Barack Obaman poikkeuksellisen suureen yleisöön, vaan pitkäaikaiseen keskiarvoon. Kas, se on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ollut 309 000. Siis, not so bad.  

Edelleen on vaikeata arvioida Trumpin linjakysymyksiä. Trumpin ohut kiinnittyminen poliittiseen historiaan vaivaa. Hän on kuin irti pitkäaikaisesta maailmanpoliittisesta kehityskulusta vaikutusvaltaisine asemineen. Yritysjohtajat, isot ja pienet, veivaavat nyt Yhdysvaltoja - ja pientä Suomea. Ongelmia riittänee.

Huolestuttavaa on johtavien diplomaattien joukkoero ulkoasiainhallinnosta. Kun Suomessa valta siirtyi vuonna 1982 Kekkosen kaudesta Mauno Koiviston käsiin, tapahtui muutoksia. Kekkosen ajan isänmaalliset puolueettomuuden puolustajat joutuivat välittömästi paitsioon. Suomen länsimainen status joutui uudelleen vaaralle alttiiksi.

Ulkopolitiikan ammattimainen moniarvoinen valmistelu on erittäin tärkeä osa onnistunutta länsimaisen demokratian vaatimusten mukaista toteutusta. Presidentit eivät voi toimia yksin satunnaisten tviittihönkäysten varassa, varsinkaan hetken tuntemusten pohjalta. Uusi ulkoministeri Rex Tillerson vasta hakee paikkaansa Trumpin hallinnossa. Puolustusministeri James Mattis sen sijaan on jo asettunut tanakasti jatkamaan historiallisia linjoja, mikä on tietenkin erinomainen asia.

Tämän hetken protektionistinen vire merkillisine muureineen, ympäristöpolitiikan mahdollinen alasajo ja sisäänpäin kääntyminen saattavat kääntyä Trumpia vastaan. Valtapolitiikka on tietenkin globaalisti käynnissä kaiken aikaa. Silti on ennen aikaista siirtää Yhdysvaltoja katsomoon maailmanpolitiikasta. Yksi Davos ei kesää tee. Pikemminkin uskon, että Yhdysvallat vielä palaa täysimääräisesti rooliinsa vapaan maailman vankkana pilarina. EU:n vahvistaminen ja yhtenäisyyden kehittäminen ovat myös Suomen etujen mukaista. Arvot, oikeusvaltio ja vastaavat, ovat siinä keskiössä, kuten Natossakin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Presidentti Donald Trumpin ensi askeleet ovat vakaat kuin Juha Sipilällä.

Kumpikaan ei ole koskaan käyttänyt alkoholia. Mitään ei voi siten laittaa kännin piikkiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Onko USA sitten todellinen oikeusvaltio millään mittarilla mitaten?

Pekka Iiskonmaki

#2
Ainakin Ruotsi ottaa siitä kovasti mallia. Nyt on jo oma Harlem jne.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tukka on kuin olkea mutta munat puhdasta kultaa. Viittaan tietysti sanontaan kultamunia munivasta hanhesta, mitä Trump modernille klikkausmedialle ehdottomasti on. Tyypillisesti olen avannut aamuisin teksti-tv:n nähdäkseni NHL-tulokset, mutta nyt olen utelias myös "Päivän Trumpin" suhteen. Muuri, vesikidutus, öljyputki, yleisömäärä, uus-totuus...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 4/TK: "Muuri .."

Aikoinaan Trump sanoi sen maksavan 8 mrd $, nyt senaattorit 12-15 mrd $ ja eräs investointifirma 15-25 mrd $.
http://www.expansion.com/economia/2017/01/26/588a1...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Julkinen rakentaminen ei ikinä pysy budjetissaan, ei Suomessa eikä muualla. Helsingin olympiastadionin remontti on karkaamassa kuulemma sata miljoonaa suunniteltua kalliimaksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Trumpin ensiaskeliin kuuluu toki myös tapa jolla "varmisti" ettei eturistiriitoja synny. Jimmy Carterin sarkastinen ja vähän katkerakin, mutta loistavasti kirjoitettu vuodatus aiheesta kannattaa lukaista!

http://www.theonion.com/blogpost/you-people-made-m...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Trump on vielä selvästikin laukalla - aika kertoo mihin suuntaan hän lopulta tähtää. Tai voihan se olla niinkin, että hän tulee toimimaan vahvasti intuitionsa pohjalta myös tulevaisuudessa.

Riskeistä suurimpana näen sen, että edes republikaanit eivät halua tukea Trumpin pyrkimyksiä. Monet Trumpin linjauksista ovat vahvasti vastoin republikaanien enemmistön aatemaailmaa. Tällöin USA jatkaisi Obaman ja republikaanienemmistöisen kongressin välisen kahdeksan vuoden pattitilanteen viitoittamalla tiellä - kykenemättä oikein saamaan mitään aikaan.

USAn demokraattiset rakenteet pitävät huolen siitä, ettei Trumpin älyttömimmät ideat päädy executive ordereita pidemmälle.

Pekka Iiskonmaki

''Riskeistä suurimpana näen sen, että edes republikaanit eivät halua tukea Trumpin pyrkimyksiä.´´

Trump on tiedostanut yritysjohtajana tämän riskin ja purkaa parhaillaan virkakoneiston yläpäätä.

Tilalle tulevat valitut toimitusjohtajat ja divisionien johtajat ja sitten alkaan ketjun perkuu.

Suomessa suurin jarru on toteuttava porras. Trump on oivaltanut, mihin pitää iskeä.

Ei leukaan, vaan mahaan.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

USAssa kongressi päättää paljosta. Esimerkiksi Trumpin tekemien aloitteiden rahoitus menee kongressiin hyväksyttäväksi. Ei presidentti pysty omilla päätöksillään aloittamaan paljon rahaa vaativia hankkeita.

Sen vuoksi älyttömät Trumpit hankkeet jäävät Twitter -vikinäksi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #9

Ei kongressin edustajat ole USA:ssa sen kummempia virkamiesten sätkynukkeja kuin Suomessa.

Virkamiehet valmistelee ja pinocciot sätkivät ja taputtavat karvaisia käsiään. Sitten on kiire lounaale tai illalliselle.

Trump purkaa pakettia ihan oikeasta päästä.

Äänestetyt tahvot vain puhuvat paskaa kuin monikylvökone ja äänestävät virkamiesten esityksiä pieraisten ja röyhtäisten.

Käy edes joskus siellä, missä päätetään.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #10

10.
Historia saatossa on nähty millainen "voima" on "parlamentilla",kun kansakunnan demokraattisesti äänestämä diktaattori on vallassa. Noinkin voi olla jenkeissäkin? Jää nähtäväksi mihin suuntaan asiat kehittyvät. Ainakin mielenkiintoa riittää.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #13

#13
Minulle on jäänyt sellainen kuva, että Trump äänestettiin demokraattisesti presidentiksi.

Olenko Teuvo väärässä?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #14

Kyllä demokratia puhui puolestaan. Diktaattoreiksi kasvaneita on alun perin myöskin demokraattisesti äänestetty. Muutamia vallankumouksellisesti nousseitten lisäksi. Eli edelleen jää nähtäväksi miten maa makaa tulevaisuuden USA:ssa.
Aikamoinen vallan käyttäjä oli edustuksellisesti äänestetty meidän Kekkosemmekin. Miten olisi? Olisiko Suomessa pressan valtaa taas lisättävä. Näyttää nimittäin siltä, että homma on enempi kuin sotkussa. Jonkun pitäisi kai viheltää peli poikki.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minusta toivoa on siinä, ettei repuplikaanienkaan enemmistö tue Trumpi toimia. Niinpä älyttömimmät hankkeet jäävätkin vain hankkeiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trumpin ego ei torppaamista kestä, joten missään vaiheessa ei käy niin, että hän vain levittelisi käsiään todeten, että "ei näköjään onnistunut". Reaktiot tulevat olemaan todella arvaamattomia ja jos mahdollista vielä älyttömämpiä. Siksi en usko hänen pärjäävän koko neljän vuoden kauttaan loppuun asti.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tilanne on kummallinen.Trumphan on allekirjoittanut näitä julistuksiaan.Ne ovat kuitenkin täysin tyhjän päällä.Jotain avustuksia voidaan lakata maksamasta.
Trump keskittää kaiken tarmonsa väitettyihin äänestyshuijauksiin.Isä Bushin aikana yritettiin myös oikeuslaitosta hyväksikäyttämällä hankaloittaa väärien ihmisten äänestysoikeuksia.Syyttäjiä sai kenkää, kun eivät suostuneet laittomuusiin.
Edelleen suurin skandaali sitten Watergaten.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trumpin ensiaskeleet ovat kuin norsulla posliinikaupassa. Tämä on kliseemäinen vertaus, mutta hänen presidenttiytensä aluktaipaletta sangen osuvasti kuvaava sellainen.

Toimituksen poiminnat