seppinenj

Eläköön oikeusvaltiot!

Hämmennys Yhdysvalloissa ja maailmalla on jatkunut uuden presidentin Donald Trumpin alettua virkakautensa. Kuitenkin vähä vähältä Trumpin täytyy sopeutua kaikkia Yhdysvalloissa koskeviin tosiasioihin. Yhdysvallat on sittenkin edelleen oikeusvaltio, eikä diktatuuriin liukuva maa. 

Trumpin asenteille ja toimille on varmasti hänen henkilöhistoriastaan löydettävissä jokin järkeenkäypä selitys. Se ei kuitenkaan lohduta, sillä Yhdysvalloilla on niin suuri merkitys meille kaikille. Neljä vuotta on paljon ja vähän, etenkin kun harjoitteluaika näyttää lohkaisevan siitä melkoisen paljon.

Myös politiikan puolelta on löydettävissä lisääntyviä jatkuvuuden merkkejä. Erityisen tärkeänä pidän sitä, että Atlanttinen turvallisuus-, poliittinen ja taloudellinen yhteistyö saavat jatkua ja syventyä ilman katastrofia ja tarpeetonta dramatiikkaa. Luuulen muutoin, että Suomen tie Natoonkin tässä vähitellen silottuu.

Niin kauan kuin oikeusjärjestelmä toimii, oikeusvaltiostatus on turvattu. Näin minulle sanoi syksyllä 1969 Iin tuomiokunnan ukkotuomari, kun olin sen syksyn ollut Iin poliisipiirin päällikkönä ja syyttäjänä. Silloin kommunistit ja Neuvostoliitto uhkasivat Suomea oikeusvaltiona. Valmistauduin istumaan käräjiä juuri mainitussa tuomiokunnassa. Kuitenkin Ulkoasiainministeriö määräsi minut samaan aikaan karriääridiplomaatiksi. Lain tuntemuksella ja rikostutkintakokemuksilla on sittemmin ollut paljon käyttöä. Poliittinen historia tarvitsee oikeudellisen kehyksensä, jotta järjestäytynyt meno maailmalla vahvistuisi. Toki maailmalla on paljon parannettavaa. 

Kun Trump sopeutuu Yhdysvalloissa perustuslailliseksi valansa mukaisesti, horjunut usko Yhdysvaltoihin palaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

USA on oikeusvaltio, mutta voiko samaa sanoa Suomesta, missä tomiot väkivaltarikoksista ovat naurettavia ja yksityinen kansalainen ei uskalla viedä riitoja oikeuteen kohtuuttomien oikeudenkäyntikulujen takia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Luuulen muutoin, että Suomen tie Natoonkin tässä vähitellen silottuu."

Jostain luin että suomalaisten halu sitoutua Nato-yhteistyöhön olisi Trumpin aikakaudella romahtanut. En tiedä pitääkö huhu paikkansa, mutta en ihmettelisi vaikka pitäisi.

Demokratian heikkous näyttää olevan tämä populismi, mikä tuottaa eri maiden johtoon mitä kummallismpia ilmiöitä. Tätä puutetta ei voi edes paikata millään, kun ihmiset(äänstäjät) eivät oikein pidä siitä että heidän vääriä valintojaan arvostellaan ja se johtaa siihen että näiden onnettomien tunarijohtajien kannatus pysyy, vaikka he tekisivät mitä tahansa möhläyksiä.

Toisaalta hyvien johtajien suosio kyllä katoaa vaikka virhe olisi vähäpätöinen, tai vaikka virhe olisi näennäinen ja todistamaton, kuten Sipilän sukulaistensa liiketoimien pönkkääminen pääministerillisellä auktoriteetilla.

Amerikoissa tällainen ei suinkaan ole mikään ongelma, selvitystä silti vaaditaan.

"Trumpin neuvonantaja suositteli ostamaan Ivankan tuotteita – selvitystä vaaditaan"

http://www.ess.fi/uutiset/ulkomaat/art2344189

Juuso Hämäläinen

Olet ymmärtänyt oleellisen asian väärin. USAssa ei ole mitään demokratiaa. Presidenttiehdokkaaksi ei pääse kuin yritysmaailman rahoituksella ja lobbaustuella. Siksi ehdokkaat ovat valmiiksi jo valittu ennen kansanäänestystä.

Kuka tahansa valitaankin, on hän valmiiksi korruptoitunut eli kiitollisuudenvelassa rahoittajilleen eikä todella tule toimimaan tavallisen kansalaisen eduksi koskaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Juu, mutta tämä kuvio meni nyt vähän uusiksi tämän Trumpin valinnan osalta.
Trump tiesi mahdollisuutensa tulla valituksi, hän tunsi korttinsa ja pelasi ne oikein tällä kertaa.

Trumpista tuli presidentti.

Trumpilla lienee kiitollisuudenvelkaa joillekin tahoille, kenties Putinille, kenties Arabimiljardöreille, kenties muille tahoille joista hänen liiketoimintansa on riippuvainen. Tuskin hän on samalla tavoin USA:n rahaeliitin talutusnuorassa kuin mitä edeltäjänsä ovat olleet.

Kenen etua Trump sitten ajaa?

Ilman muuta omaa etuaan ja sukulaistensa etua, sekä niiden etua joista Trumpille on hyötyä.

Äänestäjistä on ollut Trumpille hyötyä, mutta ei hän änestäjiensä etua ajattele. Vaalilupausten täyttäminen ei ole äänestäjien etu, vaikka nämä lapsellisesti niin ajattelevat, mutta se on todennäköisesti, jossakin muodossa, Trumpin oma etu.

-----------------

Varmaan monet presidentit ovat joskus vähän ajatelleet kansalaistenkin etua, varsinkin Obama, mutta heidän kätensä ovat olleet liian sidotut niiden edun ajamiseen jotka ovat heistä tehneet presidenttejä.

Trumpin kädet eivät ole samalla tavoin sidotut, mutta hän tuskin mitään piittaa kansalaisten eduista, hämen kätensä ovat vapaat hänen omien etujensa ajamiseen.

-------------------

Mitä tulee kansalaisten äänen kuulemiseen demokraattisessa prosessissa niin siinä on kaksi puolta, hyvä puoli ja huono puoli.

Hyvää on se demokratia, mutta huonoa taas se että kansalaiset eivät ole kovin fiksuja päättämään itseään koskevista asioista. Se on kuin antaisi perheessä lapsille päätäntävallan, silloin jokainen päivä olisi karkkipäivä eikä koulupäiviä olisi. Sellainen politiikka on pitkän päälle varsin ikäviä vaikutuksia tuottavaa politiikkaa.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Näin Trump/USA opettaa meille suomalaisillekin, miten oikeusvaltio toimii.

Haluaisitko luonnehtia EU/Turkki-sopimuksen (joka katagorisesti estää ihmisten pääsyn EU-alueelle) suhdetta oikeusvaltioon?

Tai sopimuksen toimeenpanosta ja laillisuudesta käytävää juridista prosessia?

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Trumpin myötä alkoi maailmassa MAGA-aikakausi. Todennäköisesti käy niin, että Washington sopeutuu Trumpiin kuin Trump Washingtoniin.

Donald Trump valittiin juuri siksi, että hän ajaa rahanvaihtajat temppelistä.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Trumpin myötä alkoi maailmassa MAGA-aikakausi. Todennäköisesti käy niin, että Washington sopeutuu Trumpiin kuin Trump Washingtoniin."

Hieman sopeutumista toki tarvitaan, mutta todennäköistä on että Trump saa pitää tyylinsä ja tehdä jotan näyttävää päätöntä aina silloin tällöin asioissa joilla ei ole suurta merkitystä. Suuret linjat sujunevat entiseen malliin.

Toki Trump pistää hanttiin ja taistelu vallasta taitaa parhaillaan olla menossa, mutta ei ole mahdollista että Trump saisi kirjavan avustajakunnan ja republikaanit yksimielisnä noudattamaan omia oikkujaan.

"Donald Trump valittiin juuri siksi, että hän ajaa rahanvaihtajat temppelistä."

Ei ollut mitään erikoista syytä miksi Trump valittiin.
Trump on luonnonvoima sekä vahinko ja onnettomuus.

Muita tällaisia luonnonkatastrofeja ovat maanjäristykset, tsunamit, tulivuorenpurkaukset, pyöremyrskyt jne.

Näitä vain tulee,
ne tuovat tuhoa,
mutta ne kestetään.

Juuso Hämäläinen

En tunne yhtään oikeusvaltiota, koska oikeusvaltiossa

- oikeutta voi hakea pelkäämättä menettävänsä pienen omaisuuden oikeuskuluihin

- oikeutta ei käydä kuukausia ja vuosia

- rikokset eivät vanhene koskaan, jos todisteita on

- tärkeintä on korvauksen saaminen rikoksen uhrille eikä rikollisen rankaisuun keskittyminen

- rangaistukset vastaavat yleistä oikeuskäsitystä, mm väkivallan uhrien korvaukset ovat nykyään naurettavia

- oikeuskäsittely ei saa aiheuttaa kenellekään edes epäsuoraa haittaa, joka voi olla jopa suurempi kuin varsinainen rangaistus

- lait on kirjoitettu niin, että ne ymmärtää jokainen kansalainen oikein ilman juristin apua tai tulkintaa

On turha siis puhua oikeusvaltiosta kehuvaan sävyyn. USAssa oikeusjärjestelmä on oikeuden irvikuva. Valtiojohto voi peittää rikoksensa muutattamalla lakeja lennosta ja voi nauttia syytesuojasta koko loppuelämänsä. Lakien tulkinta vaihtelee valtavasti tuomarista toiseen ja valamiehistö on täysiä amatöörejä, mutta ratkaisevassa asemassa. Pikkurötöksistä voi päätyä loppuelämäkseen telkien taakse. Isot talous- ja sotarikolliset ovat vapaina.

Tässä mietittävää entiselle poliisipäällikölle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset