seppinenj

Lehtimies Jokisen eväät

 

Katse titteliin päin! Tällaisen komennon on antanut julkisuudessa YLE:n seuraava, veronmaksajien rahoilla pian elävä pomomies Jouko Jokinen. Sukupuolineutraalit tittelit edellä esiintynyt lehtimies Jokinen tarjoilee eväitään. Hän otti tyttärensä, 27-vuotiaan lakimiehen mannekiinikseen. Kauhistus. Lakimies. Lakimies on kuitenkin vakiintunut käsite, sukupuolineutraalinen ilmaisu ylemmän oikeustutkinnon suorittaneesta henkilöstä. Jokisen lauseessa esiintyi sana ”tytär”. Jokisen lienee syytä ryhtyä putsaamaan suomen kieltä laajasti sukupuolineutraaliksi. Ei ole tyttäriä, ei poikia, ei isiä, ei äitejä, ei setiä, ei tätejä… Hups, puistotätikin minulla oli lapsena, puistosedistä en tiedä mitään vieläkään.  Jokisen on syytä ottaa tähtäimeen puistotädit, ehdottomasti.

Olen itsekin lakimies, pääaineena rikosoikeus. Professorinani Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä oli lakimies Inkeri Anttila, Suomen kaikkien aikojen ykkösopettaja rikosoikeuden alalla. Hentoinen, jopa linnunluinen Anttila ei muistuttanut Jokista kyllä lainkaan. Anttila nautti lakimiehenä olemisesta. Kun valmistuin 24.4.1969, riensin oikopäätä Suomen Lakimiesliiton tilaisuuteen. Näin minusta tuli Suomen Lakimiesliiton jäsen. Luulen, että Suomen Lakimiesliitto ei muuta nimeään Jokisen tittelimanian vuoksi. Julkisten virkojen hoidon aloitin nimismiehenä. Lakimies Anttilan kanssa asiat sujuivat, hänelle oli mukava osata asioita.

Jokinen haluaa uuden ajan Yli- Agricolaksi. Kieli kehittyy kuitenkin tänä päivänä omia aikojaan, tarpeiden mukaan, ilman Jokisen komentosanoja. YLE, tuo aikoinaan Hella Wuolijoen ja KGB:n miehittämä valtion laitos ei ole kielenhuollon päällepäsmäri, vaan sen tehtävät ovat muualla, mutta esiintyä hyvällä kielellä.

Lehtimiesten tulee saada kirjoittaa vapaasti, myös YLE:ssä. Olen myös kirjailija. Me kirjailijat kirjoitamme myös vapaasti ilman Jokisen eväitä. Jokinen ei ole mikään määrittämään suomen kielen käyttöäni. Suomen kieli on kansakunnan liimaa, yhteistä omaisuutta. Siitä on pidettävä laaja-alaista huolta, ja katsoa etteivät Jokiset pilaa komennoillaan kielen monipuolista käyttöä. Kieli on yhdistelmä perinnettä, jatkuvuutta ja kehittymistä, erittäin tärkeä identiteettitekijä. Vai että tasa-arvo riippuisi titteleistä. Pinnallista on tällainen fundeeraus. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vaikuttaa ihan siltä että jossain virastossa joku joutilas porukka on innovoinut kaljalasin ääressä että mitähän tehtäs että mainittas.

Niinpä tämä porukka hykertelee vielä eläkkeelle päästyään miten hyvin kepponen onnistui.

Vuosikymmeniä on valtion hallinossa ollut monia työryhmiä joiden tehtävänä on ollut yksinkertaistaa virkamieltä. Mutta sellainen oikea työ on liian vaikeaa.

Seuraava suuri ongelma on etunimet, Matti ja Liisahan kertovat sukupuolen. Eikö nimienkin pitäisi olla sukupuolineutraaleja?

Marko Parkkola

Nämä on näitä yhden asian päätoimittajia. Mitään muuta asiaa heillä ei ole, kuin tuhota suomalaista kulttuuria.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Meitsi kun kuvitteli et nimenomaan pyrkimys tasa-arvoon on suomalaista kulttuuria kun taas sukupuolittuneet ilmaisut ja epätasa-arvo kuuluvat jonnekin lähemmäs päiväntasaajaa. :o

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Etkä pelkästään kuvittele, vaan olet myös täysin oikeassa. Tuskin missään maailmankolkassa naisten ja miesten välinen tasa-arvo enää toteutuu paremmin kuin Suomessa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Puistohenkilö kuulostaa enemmänkin puistokemistiltä.

Käyttäjän KimmoKoskinen1 kuva
Kimmo Koskinen

"Puistokemisti" on täysin ennakkoasenteellinen termi ja antaa ymmärtää, että kyseessä olisi vain kemiallisen reaktion tuottaminen ulkotiloissa.

Todellisuudessa alkoholin rappioliikakäyttö vaatii mm. huomattavasti koulittua fysiikkaa, reippautta ja nokkeluutta ja ehdotankin, että tällaiseen monilahjakkaaseen porukkaan ei vastaisuudessa viitattaisi asenteellisesti "kemisteinä". Kemistit kun usein ovat osaamiseltaan melko kapea-alaista porukkaa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

3#

Puistosetä, oliskin nyt parempi termi Suomen työelämän voimakkaan segrekaation purkamisen vuoksi?

Kouluissa on ollut luokanvalvojia ja välitunneilla valvojat. Eikö lasten puistoon sopisi yhtä hyvin valvoja, johon miehetkin voisivat samastua. Tämän ilmiön kääntöpuolestahan nyt on kysymys.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Toimittaja halusi nostaa esiin paremmin todellisuutta vastaavat ammattinimike - ehdotukset, joka olikin esitetty lähinnä naispuolisten toimijoiden ja veronmaksajien taholta.

Ehkä Sipilän hallituksen mukainen poliittinen linjaus pysyy samana kuin tähänkin asti. Siis paljon puhetta, mutta juuri mitään ei sanota.

Kieli muuttuu kulttuuristen muutosten mukana, samoin kuin lait ja asetukset. Ja kukapa nyt pyykkipoikaan haluaisikaan samastua toisin, kuin valitsemansa ammatin nimikkeeseen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Uusi päätoimittaja linjaa YLE:n uutistoimintaa: "Kaikkea kaikille ja kaikissa kanavissa ei ole Jokisesta hyvä idea, vaan pitää etsiä keihäänkärkiä, joihin keskittyä."

Jokisen uutislinjan tuoreimpana keihäänkärkenä on tullut tunnetuksi hänen murehtimisensa sukupuolelta haiskahtavien titteleiden käyttämisestä. Ehkäpä tuo oivallus vielä nerokkuudessaan tuottaa Jokiselle Vuoden uutisnenä -palkinnon.

Tittelimurheiden ohella maailmalta löytyy muutakin hälyttävää: köyhät köyhtyvät, Euroopan yhtenäisyys rakoilee, ydinsodan uhka leijuu ilmassa, rohyingat ahdingossa, lähi-itä kuohuu ..etc. Mutta nyt olemme hyvässä turvassa: uutispäällikkö Jokisen pettämätön uutisnenä on haistanut lakimies-nimikkeessä piilevän yhteiskunnallisen uhan.

Sukupuolineutraaliuden ja sateenkaariaatteen lipunkantajana YLE marssii jo ennen Jokista rivistöjen kärjessä. Niinpä voi hyvin sanoa, että uutisvakka on kantensa valinnut. Samalla YLE:n uskottavuus jatkaa synkällä lasku-urallaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kekkosen kaudella kuului asiaan, että näkyvään virkaan nimitetty kiirehti kumartamaan Kremliin päin pitämällä pienen esitelmän YYA-sopimuksen siunauksellisuudesta ja ylistämällä niitä hyviä, keskinäiseen kunnioitukseen ja luottamukseen perustuvia naapauruussuhteita. Tässä on kyse jokseenkin samasta asiasta. Niiden naapuruussuhteiden tilalle on vain tullut sukupuolineutraalius. Mutta auta ja armias, jos pakollinen kumarruskierros jää hoitamatta, niin siitä kyllä saa kuulla paljon ja kauan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

kivakiva.. Keskustellaan ja touhustellaan topakasti joutavanpäiväisyyksien kanssa. Samaan aikaan maailmalla tapahtuu ja toimittajakunnan tulisi tuottaa ao. aiheista objektiivisia juttuja.

Hävettää usein lukea noita YLE n "muka" uutisia. Onneksi on valinnan vapaus.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mies-sanalla on monta merkitystä esimerkiksi karjalan kielessä:
1: Mies naisen ja lapsen vastakohtana
2: Aviomies. Otti tytön itselleh miehel (=vaimokseen)
3: Yleensä ihminen, henkilö. Heinämies, marjamies, omkimies, riihimies, kirjamies. (tähän kuuluu lakimies, puhemies). Joga miez ukkoloil työndäy kirjastu. (=jokainen nainen miehelleen lähettää kirjeitä)
4: Huudahdus, ihastus, ihmettely. Vai nygöi miez vihmuu tänäpäi! Vai miezukko vihmuu (=kylläpä sataa)

Tilalle ehdotetaan henkilö-sanaa. Se on muodostunut henki-sanasta. Sillä on myös monta merkitystä:
1: henkäys, hengitys
2. ilmavirta, tuuli,tuulahdus
3. elämä, elossa olo, terveys
4: henki, sielu, omatunto
5: sydän, sydämen lyönti
6: mieli, halu, intohimo
7: uskonnollinen merkitys, pyhä henki, paha nenki
8: ihmisten lukumäärästä, henki, henkilö. Kolme henkie nuotalla.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

YLE-Jokisen maailmanparannuslistalle tulee aikanaan myös merenkulun nimikeuudistus:

merimies => merihenkilö, meri-ihminen, merityöläinen, merittäjä

perämies => perähenkilö, perätyöntekijä, peränohjaaja, peräkkö.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Hyvä kirjoitus. Mistä tuli mieleen että pitäisiköhän ns. namusetiäkin uuden YLE:n aikakautena alkaa kutsua namuhenkilöiksi?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jos sukupuolittuneilla ilmaisuilla ei ole väliä ja Suomessa on sananvapaus, niin saanko kutsuta teitä tulevaisuudessa Jussi-rouvaksi tai naiskirjailijaksi? :D

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kommentoin Jokisen "eväitä" jo suoraan Aamulehteen. Tuntuu siltä että, jos ei ole yhteiskunnassa tärkeämpiä asioita kuin tällainen kielellinen näsäviisatelu suomenkielen vakiintuneeseen käytäntöön, Suomessa ei ole muita ongelmiako ?
Kuitenkin onnittelin Joukoa uudesta tehtävästään.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Tällainen kielenmuokkausprojekti on vain typerä. Tasa-arvolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nytkö se olikin YLE joka "sukupuolineutraalin" virka/ammattinimen keksi?

Eikös se ollut kokoomuksen Aamulehti?

Käyttäjän seppinenj kuva
Jukka Seppinen

Jokinen on siis tuonut ajatuksen Aamulehdestä. Hän on näyttävästi jatkanut asian propagoimista, jopa YLE:n linjauksena tultuaan valituksi YLE:n johtoon. YLE on valtakunnallinen, verovaroin toimiva valtion laitos. On eri asia ajaa jotain agendaa yksityisen sanomalehden päätoimittajana kuin YLE:n johdossa. Jokinen ei ole ymmärtänyt asemansa muutosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset