seppinenj

Salisburyn myrkytystapaus; diplomaattien karkotukset

EU:n korkein poliittinen päättäjäkerros käsitteli 22.3.2018 Salisburyn myrkytystapausta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi iltamyöhällä: ”EUCO agrees with UK government that highly likely Russia is responsible for SalisburyAttack and that there is no other plausible explanation”. Pääministeri May sai EU:lta vahvan solidaarisuustuen.

Välitön seuraus on ollut, että arvopohjaiseksi muotoutunut hyökkäys on lähentänyt Brexitin vaivaamia EU:n ja Ison-Britannian suhteita. Ei ole epäilystä siitä, etteivätkö EU ja Iso-Britannia jakaisi samoja arvoja ja etteivätkö ne kuuluisi samaan länsimaiseen demokraattiseen kulttuuripiiriin. Miksi sitten Brexit? En puutu kuitenkaan tähän tässä yhteydessä. Brexit etenee tästä huolimatta, eikä Iso-Britannia voi tällä teemalla kuitata itselleen lisäetuja käytännön Brexit-järjestelyissä.

 

                                                         +                          +                          +                          +

 

Myrkyttäminen on ollut yleinen valtataistelun ja koston väline hallitsijapiireissä kautta historian. Hallitsijoiden ruoan maisteleminen keittiön ja hallitsijan suun välillä on ollut ammattimaista puuhaa, tosin ei ehkä kovin haluttua. Uusi vuosituhat ei ole merkinnyt menetelmän unohtumista, kuten ei myöskään Venäjän vallankumous loppuvuodesta 1917. Eikä myöskään Neuvostoliiton loppu vuonna 1991, vaan traditioita jatkoi SVR. Kohteet valikoituvat entisten neuvostoagenttien joukosta, jotka ovat vaihtaneet maisemaa kuka mistäkin syystä. Sukulaiset eivät koskaan ole olleet turvassa, vaikka olisivat täysin ulkopuolisia itse toiminnasta.

V. I. Lenin perusti saavuttamiaan valta-asemia puolustamaan ja vahvistamaan salaisen poliisin, jonka lyhenne on Tsheka. Perustamispäivä on 20.12.1917, siis vain viikkoja vallankaappaamisen jälkeen. Se toimi alusta alkaen Leninin antamin valtuuksin äärimmäisen väkivaltaisella tavalla. Lenin halusi näin herättää mahdollisimman syvää pelkoa tavoitteittensa saavuttamisen edistämiseksi. Samalla syntyi Venäjän salaiselle poliisille yhteinen toimintakulttuuriin liittynyt käsite tshekismi, joka on kulkenut läpi kaikkien organisaatiomuutosten sadan vuoden aikana. Tänään tshekismin ehdottomuuteen perustunut henki ainakin tutkijan silmissä näyttää voivan Venäjällä hyvin.

Tämän päivän yksinvaltias V. Putin on saanut tästäkin aiheesta varmasti perusteellisen koulutuksen KGB-vuosinaan. Huomionarvoinen piirre on, että Putin näyttää olevan vailla hillitsevää infrastruktuuria ympärillään. KGB:n aikana sentään Neuvostoliiton kommunistinen puolue (Nkp) keskuskomiteoineen oli KGB:n käskyttäjänä. Kremlin presidentin arkistosta käy ilmi, että Nkp:n ja KGB:n aikana (1954-1991) Neuvostoliittoa hallitsi n. 40 hengen vallanpitäjien joukko. Pääsihteerin asema oli vahva: hän saattoi muuttaa linjaa. On kysyttävä, onko nyt Putinin aikana tuo joukko kutistunut yhden miehen orkesteriksi?

KGB:n agentteja on vuosikymmenten saatossa karkotettu lukemattomia eri länsimaista. Ahkera karkottaja on lähimaistamme ollut mm. Ruotsi, jonka turvallisuuspoliisi SÄPO tapasi kerätä karkotettavat nippuun, ja hallitus teki karkotuspäätökset tsheka-päivänä 20.12. kunakin vuonna.

Suomessa KGB:n asiamiesten karkotukset olivat poliittinen, ajoittain yltiöpoliittinen kysymys. Niitä tapahtui pääsääntöisesti vain perinteisen teollisuusvakoilun yms. tiimoilta, kun kiinni saatiin samalla suomalainen kanssarikollinen. Näin kävi kansainvälistä huomiota herättäneessä ns. Helinin tapauksessa Kemira Oy:n yhteydessä 1970-luvun lopussa.

Ns. vaikuttajavakoojat saattoivat Suomessa toimia paljon vapaammin, erityisesti 1980-luvulla, kuin Ruotsissa.

Suomen valtiojohto joutuu nyt pohtimaan asiaa, mikäli karkotuslinja yleistyy EU:n jäsenmaiden keskuudessa. On selvää, että suuret poikkeamat EU-maiden yleislinjasta eivät ole suositeltavia. Pelissä ovat myös EU:n kantavat yhteiset arvomme. Onko suomettumisella yhä varjonsa Suomessa?

 

 

Kirjallisuuslähteet:

Neuvostovakoilusta Ruotsissa, Tore Forsberg, Spioner och spioner som spionerar på spioner, WS Bookwell 2003, karkotuksista erit. s. 45.

Neuvostovakoilusta Suomessa, perustutkimusta, Jukka Seppinen, Neuvostotiedustelu Suomessa 1917-1991, Jyväskylä 2006. Ks. Sergei Sidorovin karkotus Kemira Oy:tä erityisesti koskeneen Eila Helinin tapauksen yhteydessä. Sidorov lähti 6.2.1979, s. 481, 502, 503.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

”Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi iltamyöhällä: ”EUCO agrees with UK government that highly likely Russia is responsible for SalisburyAttack and that there is no other plausible explanation”.

Muitakin mahdollisia selityksia on.

Hermomyrkkyjä varastettiin tehtaista ja laboratorioista Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun kaaoksessa. Kaikkia hermokaasuja ei hävitetty, vaikka sopimus siitä oli olemassa.

Neuvostoliitolla oli kylmän sodan aikana valtava kemiallisten aseiden kehitysohjelma. Tuotanto oli jaettu ympäri laajaa maata. Siihen mennessä, kun Neuvostoliitto romahti, myrkkyjä oli valmistettu 40 000 tonnia.

Kun valtio kaatui, eri puolilla maata olleet laboratoriot jäivät ilman rahaa oman onnensa nojaan. Työntekijöiden palkat olivat useita kuukausia myöhässä, jos tulivat ylipäätään maksetuiksi. Vuonna 1995 julkaistun amerikkalaisraportin mukaan laboratorioissa oli puuovet ja tiilikatot, jotka eivät olleet suuria esteitä, jos joku halusi sisälle.

Kemialliset aseet olivat siiloissa joko jauheena tai nesteenä ilman sinettikansia. Kukaan ei huomannut, jos pieniä määriä hävisi.

Venäjällä ei SIIS hävitetty kaikkia kemiallisen sodankäynnin hermomyrkkyjä, vaikka hävittämissopimus oli olemassa. Neuvostoliitossa toiminut kemisti kertoi kirjassaan novichok-hermokaasun koostumuksen.

Novichok-myrkystä on useita muunnoksia, ja niitä voitiin koostumuksen tuntemisen jälkeen valmistaa missä tahansa kemiallisiin aseisiin erikoistuneessa laboratoriossa.

Kun vielä (uutistoimisto Reutersin mukaan) erään Venäjän valtiollisen kemianinstituutin työntekijä on tunnustanut myyneensä varastamiaan hermokaasuja eteenpäin 1990-luvulla, voitaisiin melkeinpä sanoa, että ”joka jepellä” voisi olla novishok-hermokaasuja hallussaan.

No, jos nyt hieman lievennetään (”joka-jeppe-hypoteesia), voidaan todeta, että ainakin joillakin seuraavilla tahoilla niitä on ”myynti-operaation” ansiosta tai itse valmistettuna:

Venäjän asevoimat ja tiedustelupalvelut (FSB, GRU ja SVR), kemianinstituuttien entiset työntekijät, liikemiehet (pankinjohtaja Ivan Kivelidi ja hänen sihteerinsä Sara Ismailova myrkytettiin novichokilla ensinmainitun liikekumppanin toimesta 1995), Britannian MI5 (Salisburyssä on kemiallisiin aseisiin erikoistunut labratorio), rikollisjoukkiot ja mahdollisesti jopa terroristit sekä tietysti Kremlistä riippumattomat venäläiset tahot.

Eiköhän tässä ole jo melkein ”joka-jeppe- teoriaa” ihan riittävästi.

Lähteitä (The Times, The Daily Beast, The Independent, Reuters) on pilvin pimein. Tässä vielä lisää suomenkielisestä:

https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/ulko...

Täällä lisää aiheesta: https://www.tapionajatukset.com/28703

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"EUCO agrees with UK government that highly likely Russia is responsible for Salisbury Attack and that there is no other plausible explanation”.

Juha Hämäläinen

Niin sanoivat britit Saddaminkin kohdalla. Ei näihin lausuntoihin voi luottaa sen enempää kuin Venäjänkään. Kaikki osapuolet jääneet lukuisat kerrat kiinni valehtelusta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Lauri Kiiskin lainaaama teksti:
"EUCO agrees with UK government that highly likely Russia is responsible for Salisbury Attack and that there is no other plausible explanation”.
______________________________________

Täysin naurettava väite, koska tämä Kazachstanissa tehty myrkky tuhottiin USAn valvonnassa.
Ja usealla muulla maalla on sen kaava ja kyky valmistaa sitä ja kenellä tahansa jolla oli rahaa pystyi ostamaan tätä myrkkyä 90-luvulla.

Henry

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #7

EU:n korkeimmalta taholta on siis esitetty tämä ns. " naurettava " väite. Kyseessä on siis päätäntävalta, joka on koottu kaikkien 28 EU-maiden pääministereistä.

Naiiviuudessa ei taida olla rajoja Putinfaneille.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #9

Naurettavaa on se, että koko lammasfarmi määkii kun puhuvat päät telkkarissa julistaa jotakin.
Ja kun antaa linkkejä sekä puolesta, että vastaan, lampaat ei niitä lue, vaan määkivät edelleen samaa rataa.

Henry

Juha Hämäläinen

Kun katsomme Kaivopuiston ja lähitienoon lähetystöjen kokoa niin ei jää epäselväksi, missä vakoojat luuraavat. Brittien, USAn ja Venäjän sekä kauempana olevan Kiinan lähetystöjen henkilömäärät eivät millään tavoin ole perusteltuja näiden puhtaasti diplomaattisilla tehtävillä. Suomen kokoinen kääpiö ei vaadi montaa diplomaattia per maa.

Suomesta voi hyvin karkottaa puolet lähetystöjen henkilökunnasta pelkällä vakoojaolettamalla. Vakoilu on pelkästään haitallista Suomen kannalta. Se paitsi urkkii tietoja henkilöistä, sotavoimista, yrityksistä niin myös suorittaa yleisen mielipiteen manipulointia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mistä lähteestä käyvät ilmi Helsingissä toimivien lähetystöjen henkilökunnan lukumäärät?

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio
Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #15

Myös Hesari kirjoitti näyttävästi suurlähetystön laajennuksesta: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002820268.html

Kun otetaan vielä huomiooon diplomaattista koskemattomuutta nauttiva Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus Töölössä, niin ainakin rakennettuja neliöitä riittää kyllä monenlaiseen toimintaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Turun Sanomien toimittaja Hannu Miettunen sivalsi hienosti itänaapurin ihmemiestä kommentissaan "Louhimiehestä tuli sijaiskärsijä Turkan palvonnalle":

"Syvä moraalinen paheksunta on keskittynyt jo viikon verran yhteen ja samaan mieheen. Kohde ei ole diktaattori, joka murhauttaa poliittisia vastustajiaan täsmäiskuilla ja siviilejä summamutikassa. Sellaiset ohitamme olan kohautuksella, aivan kuten lavastetut vaalitkin. Mieliä kuohuttaa se, että muuan elokuvaohjaaja on paljastunut ikäväksi ihmiseksi."

Toimituksen poiminnat