seppinenj

Brexit ja aikamme epävarmuus

Ison-Britannian brexit-hanke kahlaa syvissä vesissä. Kun maa aloitti Euroopan Yhteisöissä vuonna 1973, on kuluneiden vuosikymmenten aikana tapahtunut merkittävää eri alojen yhteensopivuuden kehittymistä. Järjestelmän purkaminen uhkaa suistaa Ison-Britannian marginaaliin monilla aloilla.

Kun Iso-Britannia alkoi hakeutumaan integraatioon 1960-luvulla, muutos oli merkittävä. Vielä 1950-luvulla Iso-Britannia piti näppinsä tiukasti erossa kaikesta manner-Euroopan integraatiosta. Tunnettu on Winston Churchillin tokaisu manner-Euroopalle: ”Integroitukaa, mutta ilman meitä”. Iso-Britannia ei ilmeisesti koskaan ollut EU:ssa mukana täydestä sydämestä.

Vahvimmillaan ydinasevalta Britannia on puolustuksessa ja saman tien Natossa. Silti yleisellä tasolla brexitin kannattajien odotukset maan historiallisen suurvalta-aseman, globaalin Britannian palauttaminen ei näytä olevan realismia tänä päivänä.

Kansanäänestyksen alla liikkui valtava määrä epätietoa ja suoranaista harhauttamista, kaikesta päättäen ulkopuolista puuttumistakin.  Vieläkään ei ole selvinnyt tarkasti, mihin pääministeri Cameroon perusti romahtaneen ajatuksensa mittauttaa kansanäänestyksellä EU-jäsenyyttä. Kaiketi hänen odotuksensa oli pysyä EU:ssa, mutta toisin kävi.

Olin niin kiinnostunut asiasta, että seurasin yötä myöten äänestyksen tulosten laskentaa tuona kesäkuun päivänä 2016. Vielä Suomen aamuyön tunteina siinä neljän maissa jäsenyyden kannattajien voittoa tukevia uutisia tuli viestinnästä. Sitten romahti. Sain siinä seitsemän aikaa aamulla tiedon, että brexit olisi edessä. Vahvistus tuli pian. Outo tunne valtasi mielen: miksi hitossa? Kuka hajottaa Eurooppaa?

Britannian parhaat voimat ovat epäilemättä sen jälkeen rakentaneet visioita vanhan aseman palauttamiseksi. Kuitenkin ilmeinen alakulo vallitsee maassa, niin kuin brittiystäväni kuvaili yleistä mielialaa maassa. En ihmettele. Jatkuvasti media tuo esille uusia vaikeuksia entisten perään.

Kiinnitän tässä yhteydessä yleispoliittisten, ennalta arvaamattomien kehityskulkujen vaikutuksiin. Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen erityinen atlanttinen suhde on pitkään ollut luja ja horjumaton. Tämän erityissuhteen merkitys kuitenkin näyttää tänään murenevan.

Syynä on yksinkertaisesti presidentti Donald Trumpin Yhdysvaltoja sisäänpäin kääntävä politiikka, joka ei näytä säästävän Isoa-Britanniaakaan. Juuri mikään historiallinen vahvakaan ulottuvuus ei ole tältä osin enää pyhää.

Tässä piilee samalla suuri mahdollisuus Euroopan Unionille. On kehitettävä integraatiota uusille aloille, kuten turvallisuuspolitiikan saralla. Euroopan Unionille tämä on suuri historiallinen mahdollisuus, joka on jo johtanut myönteiseen liikkeeseen. Brexit-Isolle-Britannialle, lähes kaikki keskeiset suunnat saattavat heiketä. Ei ihme, että vaatimukset uudesta kansanäänestyksestä EU-erosta kiihtyvät Britanniassa.

Toinen trendi on, että vaikka Yhdysvallat toimii globaalia säänneltyä järjestelmää vastaan, se varmasti säilyy maailman ykkösmaana monella alalla yhä edelleen, myös selkeänä maailman sotilaallisena keskuksena. On toki muistettava, että jokainen Yhdysvaltain presidentti on ajallaan väistynyt vallasta. Kuitenkin, presidentti Trump puhuu maailman diktaattoreista jotenkin ymmärtäväisemmin ja ystävällisemmin kuin meistä länsimaisen demokratian vakaumuksellisista kannattajista Euroopassa.

Euroopan Unionin tehtävä vapaan maailman ykkösedustajana ja kannattajana saattaa olla todellisuutta piankin. Silti pidän atlanttista suhdetta äärimmäisen tärkeänä. Nyt tarvitaan kärsivällisyyttä. EU:n hajottamistoiminnan vastustaminen vaatii määrätietoista ja lujaa yhteistuumaisuutta. Yhdessä Eurooppa on vahva, hajonneena Eurooppa altistuu historian kauhukuvalle, sotiin ja sekasortoon. Näin kävi ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Brexit ei tapahtunut koska trump, brexit tapahtui koska Kreikka. Ei nykyisenkaltaista Eurooppaa voi integroida enää yhtään enempää. Johtaa täydelliseen moraalikatoon jos ollaan kaikki vastaavat yhdessä toistensa lainoista. Jäädytetään EU siihen mitä se oli alunperin: vapaakauppa-alue jonka sisärajoilla on erittäin löyhät tullimuodollisuudet. Siitä ollaan alunperin äänestetty ja se on kansanäänestyksellä hyväksytty. Tää kaikki talousunionisonta mitä on sen jälkeen lisätty on tullut ilman minkäänlaista mandaattia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Britannia ei ole koskaan kuulunut Schengeniin eikä euroalueeseen, eikä Brexitillä ollut Kreikan kanssa tekemistä. Riittävä osa vanhemmista äänestäjistä vain löysi eurooppalaiset siirtotyöläiset syyllisiksi siihen, että konservatiivihallitus on onnistunut sotkemaan julkisen terveydenhuollon ja liikenteen.

Nythän sekä luonnollinen poistuma että tiedon lisääntyminen ovat jo vaihtaneet enemmistöä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Britanniaan on muuttanut huomattavan paljon erityisesti Itä-Euroopasta kotoisin olevaa väkeä. Esim supermarketeissa on tietyillä alueilla peräti puolankielisiä osastoja palvelemassa sieltä tulleita ihmisiä.

Tuollainen maahanmuuttajien tulva on aiheuttanut ymmärrettävästi närästystä. Kun siihen lisätään entisen maailmanimperiumin itsetunto ja vuosikymmeniä poliitikkojen ja median taholta kestänyt EU:n haukkuminen, niin ei oikeastaan ole ihme että brexitin kaltainen populistinen älyttömyys meni läpi.

Valitettavasti brexitiä ajaneet valehtelivat ilman mitään pidikkeitä...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

EEC oli vapaakauppa-alue. Joskushan oli Hansa-liittokin.

Vuonna 1994 kansa äänesti liittymisestä Euroopan unioniin, joka oli perustettu Maastrichtin sopimuksella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vuonna 1994 kansa äänesti liittymisestä Euroopan unioniin, joka oli perustettu Maastrichtin sopimuksella."

Vuonna -94 EY-kansanäänestyksessä kansalle valehdeltiin minkälaiseen liittoon liityttiin, itsenäisyyden menettämisestä ei sanottu mitään, luuloteltiin että kyseessä on valtioiden välinen yhteistyöfoorumi jossa vapaakaupalla on oleellinen merkitys. Eurosta valehdeltiin samaten koska kansa olisi hylännyt koko EY:n jos olisi sanottu samalla siihen liityttävän.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #6

Suomen kansanäänestyksessä kysyttiin ihan täsmälleen: "tulisiko Suomen liittyä Euroopan unionin jäseneksi neuvotellun sopimuksen (liittymissopimuksen) mukaisesti".

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen Vastaus kommenttiin #8

Joka oli silloin ihan vähän eri asia kuin mitä se on tänä päivänä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #30

Yhteisvaluutta on ainoa käytännön muutos. Siitä ei, erikseen, kysytty kansalta, mutta eduskunnalta kysyttiin, monta kertaa.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen Vastaus kommenttiin #31

...jonka myötä tuli kierteellä tämä yhteisvastuu muiden veloista. Se että kenen mielestä tämä oli hyvä ajatus on ainakin itselleni epäselvää. Sen jälkeen on tullut karulla tavalla todistettua että ajatus oli paska ja ettei integraatiota voi tästä enää yhtään lisätä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

Ei varmaan kysytty koska silloin äänestettiin liittymisestä Euroopan Yhteisöön, unionia ei ollut olemassakaan -94. Myöskään liittovaltiosta ja itsenäisyyden poisluovuttamisesta ei ollut mitään mainintaa, itseasiassa tästä eivät halua poliitikot ja media puhua tänäkään päivänä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #33

Höpön kuule löpöt.

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1994/19940578

Maastrichtin sopimus oli allekirjoitettu vuonna 1992 ja Euroopan unioni perustettiin sen mukaisesti vuonna 1993. Vain lukutaidottomille asia saattoi olla epäselvä vuonna 1994, koska äänestyslipussa kysyttiin nimenomaan liittymisestä Euroopan unioniin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #34

"Vuoden 1991 eduskuntavaaleissa yhtenä teemana oli Euroopan yhteisön (EY) jäsenyys. Vaalien jälkeinen Ahon hallitus merkitsi hallitusohjelmaansa, että EY-jäsenyys on mahdollinen.[2]

Suomi haki EY-jäsenyyttä 18. maaliskuuta 1992. Jäsenyysneuvottelut alkoivat 1. helmikuuta 1993. Samaan aikaan alkoivat neuvottelut Itävallan, Norjan ja Ruotsin kanssa.[3]" (wiki)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #35

Näinpä. Ja sen jälkeen Euroopan yhteisöstä tuli Euroopan unioni. Marraskuun 1. päivänä vuonna 1993. Ja vuonna 1994 suomalaiset vastasivat kysymykseen, pitäisikö liittyä Euroopan unioniin. Vastasivat "kyllä".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eurooppalaiset vaativat demokratiaa eivätkä hyväksy komission komentopolitiikkaa. Uusi eurokriisi on lähellä ja se taitaakin olla viimeinen naula euron arkkuun.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Briteillä on oma erittäin hyvin perusteltu syy lähteä ensimmäisenä EU:n alati kasvavasta Saksa-Ranska hegemonista rahaliittoineen.

Seppinenkin olisi voinut tässä pohtia, miksi Britannia on ylivoimaisin magneetti liikkuvalle työväestölle nyk. EU: n alueella, suurin EU-tuotteiden maahantuoja yli 100 miljardin euron alijäämin, EU:n merkittävin sotilaallinen puolustus, suhteessa suurin EU: n jäsenmaksaja ja silti taloudeltaan hyvällä mallilla juuri tänäkin päivänä ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Britit voisivat miettiä, miksi he haluaisivat ehdoin tahdoin eroon siitä työväestöstä ja maahantuonnista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suurin maahanmuuttajaryhmä britteihin Euroopasta on ollut prostutioidut ja varkaat, loput tekevät lähinnä pimeää työtä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #10

heh....enpä ole naurettavampaa väitettä kuullutkaan.
...no, ne prostitoidutko sitten tekevät sitä sitten verokortilla....vai?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #15

Kuten kaikki järjissään olevat tietävät, mannereurooppalaiset maahanmuuttajat toimivat lähinnä sairaaloissa, rakennuksilla, bussikuskeina ja taksirenkeinä. Eikä varmaan yksikään muu maailman työnantaja ole niin tarkka veroasioissa kuin Britannian julkinen terveydenhuolto.

Kuudesosa kuuluisien brittiyliopistojenkin työvoimasta koostuu EU-kansalaisista.

Theresa May on jo joutunut lupaamaan noin kolmelle miljoonalle EU-kansalaiselle toistaiseksi pysyvän työluvan, käy neuvotteluissa sitten miten hyvänsä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mieti Vuorela sitä ? Kyseessä on kuitenkin maailman kaikkien aikojen kansainvälisin maa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Labour lupasi juuri puoluekokouksessaan vaatia tulliunionissa pysymistä ja joko uusia vaaleja tai uutta kansanäänestystä. Seuratkaapa lähipäivinä, miten Boris Johnson's Flying Circus pärjää konservatiivien puoluekokouksessa.

Suomalaisille vaihtoehtojen ymmärtäminen on poikkeuksellisen helppoa. Meidän rajoillamme ne kaikki ovat käytännössä olemassa.

1. Maaraja Euroopan unioniin kuuluvan Ruotsin kanssa.
2. Maaraja Euroopan talousalueeseen kuuluvan Norjan kanssa.
3. Merinaapuruus Euroopan unioniin kuuluvan Viron kanssa.
4. Tarkasti vartioitu ja tullitarkastettu raja Venäjän kanssa.

Ei ole muita vaihtoehtoja. Paras brexit on Norway option. Se on vain hiukan EU-jäsenyyttä huonompi.

Toni Rintala

Silloin kuin brexittiä rakennettiin, ei Trumpista puhuttu sanaakaan. Kyse oli ihan brittien omista ongelmista, jotka nousivat esiin. Sehän on aina hyvä asia, kun ongelmista puhutaan?

Risto Koivula

Tällainen oli tilanne, kun alkoi selvitä, että tulee äänestys.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/10/britan...

perjantai, 25. lokakuu 2013

Britannia eroaa EU:sta vuonna 2017

Ensin tuli tämä:

" Cameron: Britannian EU-jäsenyydestä kansanäänestys

Britannian pääministeri James Cameron sanoo haluavansa, että Britannia pysyy EU:ssa sitoutuneena ja aktiivisena jäsenenä.

Cameron sanoi myös, että haluaa Britannian EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen, mikäli hän pysyy vallassa vuoden 2015 vaalien jälkeen.

...– Suurin uhka EU:lle tulee tahoilta, jotka tuomitsevat uudet ajatukset harhaoppina, sanoi Cameron.

Etukäteen Cameronin odotettiin varoittavan, että Britannia saattaa ajautua ulos unionista, jos EU:n ongelmiin ei puututa.

... "

Ja sitten tuli tämä:Obaman vaalipäällikkö johtamaan Britannian Konservatiivien kampan- jaa kohti kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. NATOlle on tärkeämpää, että Britannia äänestää EU-jäsenyydestään, kuin mikä äänestyksen tulos tulee olemaan. EU-jäsenyy- teen kynsin hampain ankkuroitunut Työväenpuolue ei voi taatusti pelata ainakaan millään "Obama-kortilla", vaikka Mitt "MIT" Romneyn ykkösargumentti häntä vastaan olikin, että hän on muka "eurodemari".

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

EU on ollut pitkän aikaa aivan hukassa.

Siltä puuttuu uskottava tavoite ja visio. Siltä puuttuu johtajuutta. Suurelta osin johtajuuden -ja sen seurauksena kaiken muunkin- puutos aiheutuu siitä, että unionissa on haluttu suitsia suurten jäsenmaiden vaikutusvaltaa.

Niinpä korkeimpiin virkoihin on Jacques Delorsin jälkeen valittu tissimaidon lämpimiä nobodyja, joilla ei ole karismaa eikä näkymää horisonttiin. Kun johtajuus puuttuu, ei ole innostavaa ideaa eikä tulevaisuutta.

Ongelma olisi (hitaasti) korjattavissa oikeilla henkilövalinnoilla.

tom brunila

Jukka Seppinen on tutkinut ja kirjoittanut ansiokkaasti Suomen ja Neuvostoliiton suhteista. Nyt hän on kuitenkin hakoteillä. EU:n johdolla ei ole vuosiin ollut mitään käsitystä siitä mitä EU-maiden kansalaiset ajattelevat. Ja kun se on alkanut selvitä heille niin kansan mielipide on julistettu vääräksi ja sitä politikkaa joka on vieraannuttanut kansalaiset EU:sta on itsepäisesti päätetty jatkaa.
EU:n johto ei yksinkertaisesti kykene olemaan johtava suurvalta missään asiassa. Johtavat poliitkot ovat aivan liian heikkoja siihen. Sen näkee siitä kuinka Saksa Angela Merkelin johdolla altistaa itsensä Venäjän kiristykselle turvautumalla Venäjältä tomitettavaan maakaasuun. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on puhunut siitä kuinka Venäjän kanssa on toimittava yhteistyössä jotta Euroopan tilanne saadaan vakautetuksi. Juurin se sama Venäjä jota muun Macron itse on syyttänyt vaaleihin vaikuttamisesta, äärilikkeiden tukemisesta, hybridivaikuttamisesta ja paljosta muusta.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

EU on rauhanprojektina karannut hieman käsistä.

Liittovaltion muodostaminen aiheuttaa vielä myllerrystä.

Mikään ei ole ikuista.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Farage oli yksinkertaisesti loistava retoriikassaan, ja monesti oikeassa.. En ollut hämmästynyt brexitistä vaan muutamia Faragen puheita kuunnelleena olisin varmaan itsekin ollut äänestämässä sen puolesta.
EU näyttäytyy monesti vain rajat ylittävän rikollisuuden ja laittoman maahantulon mahdollistavana byrokratiana jonka järjettömyys saa jalokivet kruunuunsa reissaammalla Strassburgin ja Brysselin väliä ja epädemokraattisesti valittujen päättäjien kovakalloisuudessa.

Täytyy tietenkin muistaa kolikon toinen puoli, EU on kuitenkin rauhanyhteisö ja siihen liitytään hakemuksesta ja siitä erotaan ilmoituksella sekä sen parlamentti valitaan vaaleilla ja jäsenvaltioilla on monessa asiassa jopa veto-oikeus.
Pidän EU:ta Suomelle turvallisuuspolitiisesti ja identiteetin kannalta hyvänä ratkaisuna mutta EU:n tulisi kiinnittää voimakasta huomioita niihin asioihin jotka johtivat Britannian eroon, ehkäpä se vielä peruuntuisi tai aloittaisivat liittymisneuvottelut myöhemmin, tosin voi olla etteivät punnasta koskaan luovu vaikka yhteisvaluutta lienee pakko pitää ehtona uusille jäsenvaltioille ainakin näissä olosuhteissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kyllähän Farage kohtalainen koomikko on, mutta en kyllä keksi ainoatakaan asiantynkää, jossa hän olisi ollut oikeassa:

https://www.theguardian.com/politics/2018/sep/29/b...

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Trumpin kommetteihin lienee suurin syyllinen Saksa jolla on aivan mieletön epätasapaino Yhdysvaltojen kanssa kauppataseessa sekä valtava aukko yhdessä sovittuun NATO:n puolustusmenojen tavoitetasoon. Trumpin US käy voimalla kaupan epätasapainoa vastaan, Saksa hyötyy sille aivan liian heikosta eurosta ja kun se samalla laistaa puolustusmenoistaan niin näyttää siltä että sen ystävyys on hyvin yksipuolista USA:n näkökulmasta.

Britannian ja US:n suhteita ei liene juuri tällä hetkellä kalvamassa mikään.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Yhdessä Eurooppa on vahva, hajonneena Eurooppa altistuu historian kauhukuvalle, sotiin ja sekasortoon. Näin kävi ensimmäisen maailmansodan jälkeen."

Näin pääsi käymään, kun kun voittajavaltiot sanelivat Saksalle aivan hillittömät rauhanehdot, joilla kylvettiin Hitlerin ja fasismin valtaannousu. Motiivi oli vääryyden kosto ja Saksan oikeuksien palauttaminen.

Brexitilla on EU:lle väliaikainen tervehdyttävä vaikutus, sillä ex-Neuvostoliiton kopion johdossa ymmärretään, että keskusvaltaisella sanelupolitiikalla ei ole tulevaisuutta.
Keskusvaltaisuus ei toiminut ex-Neuvostoliiton tasavaltojen kirjossa, ja vielä vähemmän se toimii pitkällä aikavälillä ylivelkaantuneen Euroopan kirjossa.

Brexitistä tulee suunnannäyttäjä, ja myöhemmin EU:n byrokraattinen vyyhti alkaa purkaantumaan.
Euroopan valtiot haluavat ratkaista oman kohtalonsa itse ilman ulkopuolista sanelua. Se nähdään.

Risto Koivula

Englannille on kansainyhteisö tärkeä, EU ja esimerkiksi sen "tiede" on naurunaihe.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kertoisitko enemmän " kansainyhteisön " tieteiden naurunalaisuudesta ?

Taitaa nyt Koivulaa ahdistaa Moskovan tieteen ylivertaisuus muuhun maailmaan verraten.

Ainakin brittiyliopistot ovat maailmalla arvostettuja ja niissä opiskelee liki puoli miljoonaa ulkomaista opiskelijaa huolimatta kaikilta perityistä normaalisti yli 10.000 punnan lukukausimaksuista vuosittain.

Risto Koivula

Brittiyliopitot ovat arvostettuja, eikä niihin kaikkiin ole tuollaisia pääsymaksuja. Ns. "euroyliopistot" eivät ole arvostettuja.

Täältä saa vähän käsitysta:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/06/hopsah...

" perjantai, 30. kesäkuu 2017

Höpsähtäneet, väärässä olevat ja haistapaskantieteilijät ärähtivät Donald Trumpia ja Brexitiä vastaan...

Richard Dawkins and Other Prominent Scientists React to Trump’s Win

https://www.scientificamerican.com/article/richard...

What the election results mean for science, in gut responses from Scientific American’s Board of Advisers

By Andrea Gawrylewski on November 10, 2016

... "

Englannin tiedettä ei Englannissa missän tapauksessa mielletä "EU:n tieteeksi" - sellainen on erikseen...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

EU on tällähetkellä kiville ajautunut lautta, jonka hidasta hajoamista sen johtajisto seurailee tarkkavaisesti.

Myrsky, joka voi hajoittaa koko lautan lopullisesti, on väistämättä edessä oleva euroalueen purkautuminen. Euro luotiin liittovaltiohankkeen edistämiseksi ja nyt kuin tuo hanke on de facto kuopattu, on myös eurolta pudonnut pohja pois. Itsenäisten valtioiden rahaliitto on historiallinen kummajainen,johon ei kukaan vähääkään rahajärjestelmiin perehtynyt usko.

Euroalueen hallittu purkaminen pitäisi aloittaa välittömästi, mutta se on todnäk polittinen mahdottomuus, joten euron hidas purkautuminen jatkunee edelleen EKP:n letkuruokinnan varassa (n. 25% eurovaltioiden veloista on jo EKP:llä).

Toimituksen poiminnat