seppinenj

Miksi Manfred Weber komission johtoon?

Lähtökohta arvioilleni on asemani riippumattomuus. Minulla ei ole minkäänlaista kiitollisuuden velkaa mihinkään suuntaan, sen enempää Weberin kuin kilpailijansa Alex Stubbin suuntaan. Toki Stubb oin ollut näkökentässäni paljon enemmän kuin Weber, mutta en ole varma, puhuuko tämä seikka Stubbin puolesta vai Stubbia vastaan. Pelkät muodolliset asemat sinänsä eivät kerro tarpeeksi tekijästä.

Olen erittäin kiinnostunut Euroopan unionista ja sen menestyksestä. Siksi minulle on paljon merkitystä, kuka johtaa Komissiota. Olen joutunut pohtimaan EU-kantojani Komission Jean Monnet-yhteisön jäsenenä jo kauan, tutkijana ja diplomaattina jo vuosikymmeniä. Oli pitkiä aikoj, jolloin Neuvostoliitto ja sen ”teräksinen käsivarsi” KGB hallitsivat poliittista ilmastoa Suomessa. Eri lokeroissa KGB näyttää vaikuttavan Suomessa yhä edelleen. Länsimieliset, kuten minä, olivat tähtäimessä. Kun otsaan lyötiin leima ”neuvostovastainen”, ura joutui pakastearkkuun.

Saksa on hoitanut yhdistymisen ja DDR:n katoamisen jälkeen natsit ja kommunistit esimerkillisellä tavalla. Erityisen hyvin asiat on hoitanut Baijeri. Suomi–Saksa ”post-sovjet”-ottelussa pisteet kunnolla Saksalle.

On erittäin tärkeätä, että EU ikään kuin laskeutuu korkeuksista kansalaisten keskuuteen. EU ei voi olla ”eliitin” urakone. Tämä on aivan keskeinen tekijä nyt ja tulevaisuudessa. Pisteet Weberille. Stubb käy herkästi urakoneuralle ja ylikierroksille. Alkaa Stubb-show asiakeskeisyyden kustannuksella. Haluatteko nähdä Stubbin polkevan fillarilla tosi kovaa tai muutoin ylikuntoilevan Komission puheenjohtajana jatkuvasti median mannekiinina? Tai tulevan polvihousuissa Parlamenttiin? Minä en. Kohtuullinen kuntoilu on OK, mutta jälleen pisteet Weberille.

EU elää tärkeitä strategisia valinnan vaiheita. Olen osallistunut viime vuosina EU:n kehitystyöhön. Eurooppa-neuvosto kyseli joulukuussa 2012 Eurooppa-keskustelun perään Euroopan instituutioissa ja jäsenmaissa. Komission silloinen puheenjohtaja José Barroso kääntyi Jean Monnet-yhteisön puoleen. Alkoi Jean Monnet-opettajien ja tutkijoiden laaja tutkimusprojekti, josta syntyi teos ”The Future of Europe. The Reform of the Eurozone and the Deepening of Political Union”. Artikkelini (s. 337) on sijoitettu poikkitieteelliseksi, mikä kuvastaa oikein taustani tekijöitä: olen historioitsija-lakimies-diplomaatti.

Laaja-alaisen turvallisuusstruktuurin kehittäminen, EU:n kansainvälispoliittisten toimintaedellytysten ja yhteisen tiedusteluelimen sekä yhteisen budjetin kehittäminen ovat suositusteni joukossa. Budjetin kautta on mahdollisuus pureutua eurooppalaisten arkipäivän ongelmiin tarvittavalla luottamusta herättävällä tavalla. Turvallisuus ja rauha ovat edellytyksiä arkipäivän toimintojen kehittämiselle.  

Tässä teoksessa on runsaasti hyviä artikkeleita. On erittäin tärkeätä nyt, että Berliinin-Pariisin poliittinen akseli toimii. Presidentti Macron on profiloitunut EU:n kehittäjäksi. Kenelle pisteet, Weberille vai Stubbille? No, selvästi Weberille.

Mainitun kirjan promootiotilaisuus tapahtuu huomenna 29.10.2018 Lissabonin yliopistolla. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Portugalin presidentti.

Olen ollut viime vuosina paljon tekemisissä Baijerin kanssa. Siellä Tutzingissä, lähellä Müncheniä, toimii politiikan tutkimuslaitoksessa saksalaisten 1990-luvun alussa perustama tiedusteluhistorian yhdistys, International Intelligence History Association. Ilmapiiri on ollut erinomainen. Olen ollut puuhaamassa sen vuosikonferenssia Suomeen, esimerkiksi vuodeksi 2021. Tämän vuoden konferenssi oli Grazissa, ensi vuonna olemme Berliinissä ja vuonna 2020 Tutzingissa. Olisiko sitten Suomen vuoro?

No, mikä on siis saldoni duellissa Weber–Stubb. On turha laskea tarkkoja pisteitä. Suomella on edessä puheenjohtajakausi. Vaikutusmahdollisuuksia on. Täytyy olla aktiivinen, eurooppalainen täydellä sydämellä. Niin, jos olisin Eurooppa-parlamentin jäsen, olisin EPP:ssä. Siksikin tämä arvio Manfred Weberin hyväksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"On erittäin tärkeätä nyt, että Berliinin-Pariisin poliittinen akseli toimii."

Siksikin olen yllättynyt juuri sinun tuestasi Weberille, joka ei edes puhu ranskaa.

Sueddeutsche Zeitung julkaisi tänään Stubbin haastattelun, jossa esitetään mielenkiintoinen kysymys: voidaanko paikallispuolueen johtaja valita komission puheenjohtajaksi? Weber on mukana kisassa baijerilaisen CSU-puolueen puheenjohtajuudesta, koska ei ole tyrmännyt siihen liittyviä spekulaatioita. Taitaa olla niin, ettei kokematon Weber usko itsekään mahdollisuuksiinsa Euroopan johtovirkaan.

https://www.sueddeutsche.de/politik/europawahl-web...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Taitaa olla niin, ettei kokematon Weber usko itsekään mahdollisuuksiinsa Euroopan johtovirkaan."

SZ:n artikkelista voi päätellä, ettei Stubb itsekään usko mahdollisuuksiinsa Weberiä vastaan.

Hyvä niin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kovasti on spekuloitu sillä, että esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Hollannin pääministeri Mark Rutte nimeävät ehdokkaansa Euroopan johtovirkoihin vasta ensi kevään eurovaalien jälkeen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #3

Se, että edes puolivakavissaan spekuloidaan Stubbin kaltaisella viihde-ehdokkaalla, kertoo paljon EU:n sisäisestä voimattomuudesta ja koheesion puutteesta.

Puheenjohtajaksi lopulta taas löytynee joku Barroson kaltainen yleiskiltti ja harmiton mies tai sitten joku Junckeria hieman raittiimpi egoisti. Johtajuus on toistaiseksi hukassa.

Mutta jos/kun se oikein iso kriisi koittaa, kovan luokan johtajan lienee pakko nousta esiin. Muussa tapauksessa unioni on mennyttä. Aika näyttää, mihin Eurooppa ajautuu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #6

Stubb on kaikkea muuta kuin viihde-ehdokas, hän hyökkää painavalla asialla Saksan sisäministeri Horst Seehoferia ja tämän CSU-puoluetta vastaan viikonlopun saksalaislehdissä:

https://www.fuldainfo.de/stubb-warnt-vor-panikmach...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #8

Stubbin viihteellinen petollisuus näkyy nimenomaan tuossa Mutti Merkelin hännystelyssä, jossa moni muukin suomalaispoliitikko on kunnostautunut. Merkelin aika ja suosio on ohi, es ist endlich vorbei, kaputt.

"Ich werfe explizit Horst Seehofer vor, mit seinen Attacken die Glaubwürdigkeit Angela Merkels untergraben und damit der europäischen Sache geschadet zu haben”, so der ehemalige finnische Ministerpräsident."

Stubbin tavaramerkki on, kuten Kataisenkin, tyhjät fraasit, joista puuttuu poliittinen viisaus ja tilanteen oikea analyysi. Triathlon, kielitaito ja kestohymy eivät ole politiikassa kunnon valuuttaa. Tarvitaan myös substanssia.

Ilkka Luoma

Pohdintoja Suomesta ja suomalaisittain - ja ajatus, että Weber tietää jotain, mutta ei halua sanoa - vielä ---

.
”Minulla on tästä henkilökohtainen mielipide, mutta ...” – EU-johtajuudesta Stubbin kanssa kilpaileva Manfred Weber on niin miellyttävä, että se voi olla jo haitaksi -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005879781.html -
.

Ilkka Luoma kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen 28.10.2018 - 2:41:

Voisi arvata, että Weber tietää Alexin ongelmat ja hänen täysin epäonnistuneen hallituksensa. Stubb työnnettiin Suomessa pääministeriksi, kun Jyrki Katainen pakeni EU- Brysseliin (kesken vaalikauden ja kesken äänestäjien valtakirjan), kun kaikki Suomessa kaatui. Jyrki pakeni kuten aikanaan demareiden myöhemmin Suomeen palannut ja eläkkeelle pakastettu Erkki Liikanen - molemmat olivat valtiovarainministereitä surkeina aikakausina.

Sanotaan, että Jyrki otti Alexin EU-komissaaripaikan - olihan se mandaattipaikka, jonne Kokoomus sai päättää haluamansa henkilön. Niin Katainen kuin Stubb operoivat Suomessa historiallisen huonoja hallituksia. Nyt nämä kansakuntamme hyvin muistamat ongelmapesäkkeet ovat lakaistu kuin taikaiskulla maton alle. Weber tietää nämä Stubbin ministeriohdakkeet, mutta on diplomaattinen ja kohtelias - siis vaikenee tässä vaiheessa.

.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

A Stubb on tehnyt EPP:lle suuren palveluksen asettumalla ehdokkaaksi. A Stubbin ehdokkuus lisää mielenkiintoa EPP:n Helsingin kokoukseen ja tuo Suomea samalla esille.

Mitä arvoisa blogisti sanoo, jos ei olisi tullut vaalia lainkaan EPP:n kokouksessa.

Blogissani Essenin maapäivävaaleihin liittyen myöhemmin tänään on ehdotus, miten EPP:n tulisi menetellä kärkiehdokasvaalissa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Weber on vain 46-vuotias. Tuntuu turhan kokemattomalta. Miehen suosio saattaakin selittyä nuorella iällä. Helpompihan kokematonta on vedättää.

Toimituksen poiminnat