seppinenj

Onko sananvapaudella HS:lle todella arvoa?

Avoin kirje päätoimittaja Kaius NIemelle

Helsinki

 

Kaikessa kiireessäni minun on ollut pakko reagoida HS:n todella ikävään tapaan yrittää vaikuttaa etukäteen laajaan alkuperäisaineistoon perustuvan Karjala-tutkimukseni sisältöön. Kirja valmistuu lähiaikoina, mutta on vielä keskeneräinen. Työrauhani tahallinen rikkominen on raskauttavaa sananvapauden kannalta. Minä määrään yksioikeudella sisällöstä, ei HS, vaikka on vaikutusyrityksen jo tehnyt. Tunnusmerkistö on täyttynyt.

Antti Majander nimittäin julkaisi 17.2.2019 ihmeellisen kolumnin ”Sotahistoria käy kurkkuun kiinni”. Miten niin, kurkkuun? Majander, jonka nimi on jotenkin vähän tutun oloinen, on kaiketi jonkinlainen päällikkö Hesarissa. Käänteentekevän tutkimukseni koko nimi kuuluu: ”Kun presidentti Mauno Koivisto esti Karjalan palautuksen”. Kirjan kustantaja on Minerva.

Vaikka minun pitää nyt keskittyä tutkimukseeni painatuksen edellä viimeisten viikkojen sitä erityisesti vaatiessa, laitan tähän aikaa, jotta erittäin tärkeä, häiritsemätön sananvapauden periaate saa rikkomistapauksen edellyttämää huomiota. Ensi reaktioni julkaisin somessa nukuttuani hyvin viikon yöt 23.2.2019 asti , reippaalla somekielellä, mutta kaikkea syvästi tarkoittaen, Facebook-seinälläni:

 

”Ehkä joku huomasi viime sunnuntaina 17.2.2019 HS:n sivulla C9 omituisen viittauksen tulevaan tutkimukseeni, joka ei ole vielä edes valmis. Antti Majander ylitti itsensä ja yritti arvioida tutkimustani "Kun Koivisto esti Karjalan palautuksen", etukäteen. Kustantaja on Minerva.

Hetken ihmettelin kirjoitusta, mutta päätin kysäistä herralta, mistä puristaa. Kireänä kuin mikä, hän joutui myöntämään, ettei ollut lukenut tulevaa Karjala-kirjaani. On nimittäin niin, että en ole vielä edes kaikkea kirjoittanut.

Majander syyllistyy johonkin toimittajataudin diagnoosiin. Hän luulee tietävänsä kaiken etukäteen. On rasittavaa havaita, että jopa satojen ja satojen tuhansien a 4-sivujen arkistotyö, uusien tietojen löytäminen, ei ole mittään kun Herra Toimittaja tietää kaiken muutoinkin.

Majander yrittää typerästi leimata otsikon "veijariromaanimaiseksi". Lapsellista ylimielisyyttä. Hän oikein uhkaavasti kertoi asian tulevan esille "isosti" - jotain sellaista esille toukokuussa - paina nyt päälle! Majander, oikein perkeleesti.

Toivottavasti Herra Majanderin lukutaito ja ymmärrys on toukokuussa 2019 tallella, eikä kiukku hämärrä päätä. Kyllä Majanderia täytyy ihmetellä loputtomasta ylimielisyydestä ja epäkorrektiudesta, arvioi kirjoittamattomia sivujani. Ehkä on vakoillut jostain. Vaan annas olla. Vielä uhkailee.”

 

En ole julkaissut lähteistöjäni, enkä julkaisekaan etukäteen. On syytä epäillä HS:n muuten yrittävän jotain – kyseenlaista, etukäteen vaikuttamista. Kun kirja tulee tavoitteen mukaisesti toukokuun aikana julkisuuteen, mukana on niin alkuperäistä aineistoa, että hoito pois. Julkaisen kyllä omakätisiä arkistonäytteitä. Arvaatte oikein, kyllä KGB on todella isosti mukana.

Jukka Seppinen

Valt.tri., oik.kand., 

tutkija

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sananvapaus ja lehdistön vapaus ovat eri asioita. Hesari on vartioi suorastaan neuroottisen tarkasti lehdistönvapauden rikkumattomuutta mutta sananvapauteen se suhtautuu epäluuloisesti, monin osin suorastaan kielteisesti.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mistä Antti Majander olisikaan teknisesti voinut saada haltuunsa toukokuussa julkaistavan kirjan tekstin?

Toki kyse ei ole kirja-arvostelusta, vaan muutaman kappaleen viittauksesta pakinatyylisen kolumnin lopussa (jota en löytänyt netistä, vaan se oli katsottava näköislehdestä). Vaikuttaa siltä, että Majander ei ole tiennyt kirjasta muuta kuin sen otsikon ja kustantajan; kaikki muu on ounastelua, joka on lähtöisin hänen omista mielleyhtymistään tästä aihepiiristä. En kyllä löydä kolumnista varsinaista yritystä vaikuttaa etukäteen kirjan sisältöön, ellei otsikon luonnehdintaa halua sellaiseksi kokea.

No, ennakkomainonnastahan tämä käy?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"No, ennakkomainonnastahan tämä käy?"

Seppinen voisi olla kiitollinen kirjalleen saadusta ennakkomainonnasta.

Käyttäjän seppinenj kuva
Jukka Seppinen

Toki ennakkomainonnan ymmärrän. No, siksi kirjoitan hieman kärkevästi vapaamuotoisissa yhteyksissä, joskus. Alatyylistä Majanderin jutussa oli pyrkimys vähättelyyn, tietämättä kovista lähteistäni. Hän ampui sokeasti jonnekin. Ohi meni. Myös Majanderin luulotieto siinä on tietenkin ärsyttävää. Kiitokset kommenteista! Joku voisi jopa luulla Majanderin tietävän jotain. Siksikin täytyi kumota.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...kirjoitan hieman kärkevästi vapaamuotoisissa yhteyksissä, joskus."

- Seppisen kirjaa innolla odoteltaessa minäkin kirjoitan tässä vapaamuotoisessa yhteydessä hieman kärkevästi muistuttaen, että jos Mauno Koivisto-Primorskin presidenttikauteen ajoittuneen Berliinin muurin ja Rautaesiripun murtumisen jälkihoito kartan korjausliimauksineen olisi toteutettu yhtä johdonmukaisesti myös Suomen lähihistoriassa, voisi hänen muistomerkkinsäkin olla painavin perustein samanniminen mutta aidommin karttateemainen kuin suunnittelukilpailun voittanut teos "Kartta" nyt on.

Muistomerkkiehdotus voisi olla toteutettu samalla liimakultaustekniikalla kuin nykyinen hautamuistomerkki. Sen nimi voisi olla paitsi 'Kartta' myös 'Suomineidon eheys'. Se esittäisi maatamme itsenäisyytemme ajan alkuvuosikymmenten rajoin, joita myös Mauno Koivisto puolusti aseellisesti Suomen suuressa isänmaallisessa puolustussodassa 1939-44 - ks. luonnoskuva taiteilija Perttu Saksalta lainatuin vaikuttein: Hautamuistomerkkiluonnos ja zen vaihtoehtoinen kintsugi-korjauskultaus http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Hienoa muuten, että Seppisen tutkimustyö valmistuu lähiaikoina juuri sopivasti hyvissä ajoin kansan valmistautuessa itsenäisen Suomi-neidon alkuperäisten luomurajojen satavuotisjuhlavuoden viettoon, ks. Suomi 100 % -teemavuodet 2017-2020: Tarton rauha 14.10.1920 http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

"Arvaatte oikein, kyllä KGB on todella isosti mukana."

- Niinpä. Sananvapauteen, terveen järjen mukaiseen toisinajattelemiseen ja ikäviin vaikuttamiskampanjoihin liittyen en voi olla muistuttamatta hieman varoittavaankin sävyyn, että UM:n Tuomioja ja Susiluoto eivät varmaankaan ole ainoat viime aikojen poliittisen vammauttamisen näyttämöllä esiintyneet, ks.
http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/264420-um...

Toimituksen poiminnat