seppinenj

Kaikki blogit puheenaiheesta II maailmansota

Eurooppa räjähti – 75 vuotta sitten

(22. kesäkuuta 1941 Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi koko itärintaman pituudelta Neuvostoliiton kimppuun – suomalaiset mukana, oli alkanut Operaatio Barbarossa |0, joka johti maailmanhistorian verisimpään ja totaalisimpaan sotaan – olisiko tuo sota voitu välttää

 

Stalinin ja Hitlerin liitosta II maailmansodan loppuun; on aika hyväksyä faktat

Toisen maailmansodan päättymisestä on näinä päivinä kulunut 70 vuotta. Sota alkoi tosiasiassa Neuvostoliiton ja natsi-Saksan etupiirisopimuksella Moskovassa elokuussa 1939. Sen aloittivat yksissätuumin Stalin ja Hitler. Stalin ja Hitler liittoutuivat ja jakoivat etupiirejä. Sotatoimet alkoivat 1.9.1939, kun natsi-Saksa hyökkäsi Puolaan. Stalin viivytteli hetken, mutta hyökkäsi hyvin pian saaliinjaolle. Stalin ja Hitler jakoivat Puolan. Sen jälkeen he panivat jakosopimuksen lojaalisti täytäntöön. 

Pikku Paavo vietiin väkisin Neuvostoliittoon

Kirjoitin äsken Puheenvuorossa blogin "Viimeisellä junalla Inkeriin".Se ei synnyttänyt paljonkaan keskustelua. Mutta palaan aiheeseen, koska jäi käsittelemättä erityisen traaginen osa-aihe, eli inkeriläisten orpojen lasten luovutus Neuvostoliittoon.

Viimeisellä junalla Inkeriin

On kulunut 70 vuotta kun Suomesta inkeriläisiä kuljettava viimeinen juna lähti jyskyttämään kohti itärajaa, mutta ei vienytkään sinne Kotiin, ... jonne moni halusi, vaan jyskytti pysähtymättä ohi kotiseudun syvälle Keski-Venäjän alueelle...

Inkeriläisten siirrot vuosina 1943-1945

Palataan ensin tuosta tapahtumasta hieman taakse päin eli inkeriläisten siirroista Suomeen vuosina 1943-1944.

BlitzKrieg

Äsken vietettiin juhannusta. Juhannusaaton ja juhannuspäivän yö on lyhyt ja valoisin yö. Aina ja nyt. Oli se myös vuonna 1941 valoisin lyhyt yö! Kun silloin Neuvostoliitossa alkoi Suuri isänmaalinen sota ja tämä yö yhtäkkiä muuttui mustaksi ja pitkäksi yöksi joka kesti 4 vuotta. Silloin sunnuntaiaamuna vuonna 1941 klo 3:15, kun väki, niin vanhemmat kuin lapsetkin vielä nukkuivat, alkoi Neuvostoliiton rajavyöhykkeellä jyrinä taivaalla, kun Saksan jättimäinen sotakoneisto alkoi vyöryä Ukrainan kautta koko Neuvostoliittoa kohti.

Levin myytti ja todellisuus

Harvinaisen taitava, unkarilainen blogisti muistutti äsken mitä tapahtui puolalaisessa Brześć-kaupungissa vuonna 1939 syyskuun 22. päivänä, vain vajaa kuukausi siitä kun surullisen kuuluisa MR-sopimus oli allekirjoitettu.

Normandia - tarkastelua toiselta puolelta

Normandian maihinnoususta tulee kuluneeksi 70 vuotta. Tuo lähinnä USA:n ja Englannin yhteisponnistus ei ollut nähnyt vertaistaan. Kahden valtion yhteistä voimaa oli vastassa vain Saksan kolmannen valtakunnan Länsirintaman joukot. Merkittävää oli se, että Saksan suurin armeija oli toisaalla – paljon suuremmassa ja verisemmässä sodassa Neuvostoliittoa vastaan.

Voodoo-talous uskonhoitoa taloudelle

Occupy Money Movement julkaisi Puheenvuoro-palstalla 1,5 viikkoa sitten keskustelualoitteen, jossa kysyttiin: Tulisiko keskuspankille antaa valtioiden setelirahoitusoikeus yhtenä ratkaisuna loputtoman tuntuisesti jatkuvaan eurokriisiin. Olemme jatkaneet nykyisellä linjalla käytännössä jo 90-luvun alusta saakka eli melkein 25 vuotta.

Jyrki Kataista lainaten; “Me jok’ikinen vuosi ollaan leikattu vain enemmän ja enemmän ja aina vain maali on mennyt kauemmaksi. Tässä vaan pitää jatkaa”.

Biologista sodankäyntiä

Toisessa maailmasodassa natsit suunnittelivat malarian levittämistä vihollisen linjojen taakse hyttysten avulla. Tähän tulokseen on tullut Tübingenin yliopiston tutkija Klaus Reinhardt Dachaun keskitysleirin arkistojen avulla. Eräänä todisteena kokeilusta on keskitysleirivankien suuri sairastuvuus malariaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä