seppinenj

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirjoittaminen

Kirjani alkaa olla valmis - hyvä?

No niin. Kuten olen täälläkin aika ajoin maininnut niin kirjoitan kirjaa. Tai itse asiassa olen sen jo kirjoittanut. Vielä pitää tehdä pieniä tarkistuksia, kirjoitusvirheiden korjaamisia, ja sen sellaista ennen kuin se on ihan julkaisukunnossa. Omalla nimelläni en tietenkään kirjaani rohkene julkaista. En vaikka se pitkälti onkin jonkinlainen omaelämänkerta - tai ehkä juuri siksi...

Totuudella on itseisarvo

Kirjoittajan on pysyttävä tyylilleen uskollisena. Tietokirjailija ei voi lähteä satuilemaan kesken kaiken, ilman että menettää uskottavuuttaan. Hesarin kirjoitus sivuaa myös tätä aihetta. http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005026627.html?share=243300be8a1e0f07... Medialukutaidon merkitys korostuu, kun nykyään nettiin voi kirjoittaa melkeinpä kuka tahansa. Ja on erityisiä nettisivustoja, joiden tarkoitus on propagandan levittäminen. Informaatiotulvasta on osattava poimia itselle tärkeitä kirjoituksia.

Puhun – siis kirjoitan

Ajan autoa, kun kriittinen työsähköposti pomppaa puhelimeen ja rautainen konttoristi lukee sen ääneen. Painan puhelimen painiketta pitkään. Käsken konttoristia: Kirjoita sähköposti Minnalle. Hän kysyy, kenelle Minnalle. Vastaan ja sanelen viestini. Sinne meni. Seuraavana päivänä huomaan autoa ajaessani myöhästyväni 10 minuuttia tapaamisesta. Herätän taas rautaisen konttoristini, käsken lähettämään tekstiviestin Tuomolle. Kysyy, mitä haluan sanoa vastaanottajalle.

Äidin kieli ja äidinkieli

Miksi ihmislapsen ensimmäisenä oppimaa kieltä sanotaan äidinkieleksi? Olisiko syynä se, että äiti tiedetään aina suuremmalla varmuudella kuin isä, mitä nyt meillä harvinaiset löytölapset tekevät poikkeuksen sääntöön. Olisihan se kieltämättä erikoista, jos puhuttaisiin isänkielestä ja oikea isä olisi jotain aivan muuta kieltä puhuva henkilö kuin arkisin perheen ruokapöydässä vieraileva mies.

Oma blogihistoriani

Kirjoitin ensimmäisen blogini US-puheenvuoroon runsaat viisi vuotta sitten. Olin jo aikaisemmin usean vuoden ajan seurannut Puheenvuoroa ja kommentoinutkin pari vuotta. Koko ajan omalla nimelläni. Asiat, joita Puheenvuorossa käsiteltiin kiinnostivat minua ja lopulta sitten uskalsin kirjoittaa ensimmäisen blogini. Aluksi kirjoittelin vain silloin tällöin. Näin jälkeenpäin on helppo havaita, että kirjoittaminen koukuttaa.

Yhdys sana virhe

Kansanedustaja ja kokenut poliitikko Erkki Tuomioja on tavattoman paljon lukenut mies. Ja myös paljon kirjoittanut.

Tuomioja on perehtynyt myös kansainvälisiin uutispalveluihin ja nykyaikaiseen nettikäytäntöön. Niinpä hän on teksteissään kiinnittänyt huomiota siihen, että esimerkiksi Helsingin Sanomain sivuilla on usein kirjoitusvirheitä, jopa asiavirheitä! Hyvä, että joku opastaa.

Yksi lause muutti elämän

Ihminen on kyllä erikoinen elukka. Mikä tahansa pieni asia voi kääntää koko elämän suunnan. Joskus se voi tehdä sen kertaheitolla, toisinaan se salakavalasti tekee työtänsä vuosia. Omalle kohdalleni elämänkäänteen tehnyt lause tuli kuultua lukiossa. Jotain sieltä koulustakin siis opittiin, mutta taisinpa ottaa lauseen tarkoitettua vakavammin.

Nyt kuopataan käsialaa

HS 18.11.    Käsialan opettelu korvautuu kouluissa konekirjoituksella

Kaunokirjoitus eli sidosteinen käsialakirjoittaminen on antamassa peruskouluissa tilaa konekirjoituksen opetukselle. Valmisteilla olevan uuden opetussuunnitelman mukaan syksystä 2016 alkaen peruskouluissa opetettaisiin lapsille vain tekstauskirjaimet.

Käsin kirjoittaminen parantaa oppimista

Kuvana on 9-vuotiaan isäni Vidarin lähettämä joulupostikortti isoisälleni Bertilille sinne jonnekin. Nokkelimmat huomasivat Olympiarenkaat. Kisat piti järjestää Helsingissä v. 1940.  

Vantaan, silloisen Helsingin maalaiskunnan, kaikkien aikojen suurin yleisurheilija on Taisto Mäki, Rekolan Paimenpoika. Mäki juoksi ensimmäisenä maailmassa kymppitonnin alle puolen tunnin. Hänellä oli myös 5000 metrin maailmanennätys. 

Vuoden blogi?

Säännöt ja kannusteet tuhoavat viisauden ja empatian korvautuen byrokratialla. Näin sanoo Barry Schwartz, amerikkalainen psykologi.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä