seppinenj

Kaikki blogit puheenaiheesta Passiiviväestö

Ikäihmisten taitettu itsetunto

”Väestön ikääntyminen on Suomelle suuri riski” huutaa päivälehden otsake. Toteamus on Valuuttarahaston, IMF:n valtuuskunnan johtajan Subhash Thakurin, hänen vierailtuaan Suomessa. Otsake on kovin rohkaiseva sadoille tuhansille ikäihmisille.

Ajan henki on olla arvostamatta ikääntymistä. Eläkeläisiä pidetään yhteiskunnallisena rasitteena. Me puhumme eläkepommista, passiiviväestön kasvusta, huoltosuhteen heikkenemisestä, sosiaali- ja terveydenhuollon karkaavista kustannuksista ja julkisen talouden kestävyysvajeesta. Tähän kaikkeen löytyy yksi syy: väestön vanheneminen.

omaishoito on näkymätöntä vastuunkantoa

Omaishoitoa on ollut niin kauan kuin on ollut ihmisiä. On ikiaikainen perinne antaa hoivaa perheenjäsenelle, joka on sairas tai jonka toimintakyky on heikentynyt. Se on näkymätöntä vastuunkantoa omaisista.

Suomessa joka neljäs täysikäisen, eli 1,2 miljoonan ihmistä auttaa läheisiään, joilla on vaikeuksia selvitä arjesta omin voimin. Arviolta 350 000 suomalaista on omaishoidon kaltaisessa kiinteässä ja likeisessä auttamissuhteessa. Heistä vain murto-osa on virallisen omaishoidon tuen piirissä, jota saa 43 000 ihmistä.

Ikääntyminen suuri riski?

 

Väestön ikääntyminen on nopeaa kaikkialla maailmassa. Suomalaisille on tullut toisen maailmansodan jälkeen tilastollista elinaikaa lisää 23 vuotta. Kehitys on meillä samankaltaista kuin muissa läntisen Euroopan maissa.

Vastasyntyneen elinaikaodote on Suomessa nykyisin naisilla 84 vuotta ja miehillä 77 vuotta. Ikäihmisten suhteellinen väestöosuus kasvaa. Kun vuonna 1960 maassamme oli yli 65-vuotiaita 7,4 % väestöstä, niin nykyisin heitä on jo yli 18 %. Vuonna 2030 oletetaan joka neljännen Suomessa asuvan olevan ikäihminen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä