seppinenj

Kaikki blogit puheenaiheesta Ranskan presidentinvaalit

Presidentinvaaleista uhkaa tulla aneemiset

Presidentinvaaleista näyttää tulevan kovin aneemiset. Näillä näkymin mielenkiintoisin kisa käydään jo etukäteen SDP:n sisäisessä taistossa.

 

Le rayonnement de la France - valoa maailmalle

Ranskan jännityksellä seuratut presidentinvaalit päättyivät monessa mielessä toivotusti, mutta perusasian puolesta myös odotetusti. Henkilöasia sinänsä oli vaikeasti ennakoitavissa monipolvisen ja yllätyksellisen alusajan vuoksi. Onnitteluni Emmanuel Macronille upeasta suorituksesta.

Jatkoaika EU:lle

Demokratia on puhunut, ja Ranska sai prinssinsä. EU välttyi pelkäämältään äärioikeiston eteenpäinmarssilta Euroopassa ja voi ilmeisesti keskittyä korjaamaan ongelmiaan rauhassa? EU on turvassa, toistaiseksi. Mitä sitten tapahtuu Ranskassa?  Yli kolmasosa ranskalaisista äänesti Le Peniä, eli nämäkin ranskalaiset on otettava huomioon Macronin politiikassa. Myös vasemmiston kannattajat, jotka eivät ilmeisesti suurin joukoin äänestäneet, ovat liberalismia vastaan,   EU-kriittisiä, ja ovat jo marssineet kaduilla osoittaakseen tyytymättömyyttään.

Mikä on Soinin perintö Perussuomalaisille?

Ranskan eilen huipentuneita presidentinvaaleja seurasi jännityksellä myös muu Eurooppa – vaalien tulos kun olisi voinut pistää uusiksi koko mantereen poliittisen pelikentän.

Ranskalaiset kuitenkin yllättivät – positiivisesti.

Itävallan ja Hollannin lailla hekin tekivät äänillään selväksi, ettei Euroopassa viime vuosina nähty ja pelätty äärioikeiston nousu sielläkään ole saanut kansan enemmistöä menettämään järkeään. Usko tulevaisuuteen ja eurooppalaisiin perusarvoihin vei voiton Le Penin lietsomasta vihasta ja pelosta.

Le Penin murskatappio ja Suomi

Maahanmuuton, islamin ja Euroopan unionin kiihkeä kritisointi eivät vakuuttaneet äänestäjiä Ranskassa, ja niinpä Marine Le Pen jäi lopulta kauaksi himoitsemastaan presidentin virasta.

Yltiökansallinen Marine Le Pen sai taakseen noin kolmanneksen äänestäjistä. Kaksi kolmesta äänensä antaneista kannatti keskustaoikeistolaisen, EU-myönteisen Emmanuel Macronin valintaa.

Ero oli yllättävän selvä.

Ranskan vaalit voivat lyödä Euroopan ”mosaiikin” pirstaleiksi

# Olemme lauantaina 6.5. seurailleet Ylen tv-uutislähetyksiä Pariisista, jossa sununtaina äänestetään Ranskan, Euroopan Unionin ja Suomen tulevaisuudesta. Brexitin ja Trumpin yllättävien vaalivoittojen jälkeen kukaan ei voi enää olla varma siitä, että Marine Le Pen ei tekisi yllätystä, voittaisi ja hajottaisi Euroopan.

MacronLeaks: Jossakin on koira haudattuna?

Perjantaina, toukokuun 5. päivä, hakkerit dumppasivat ison läjän materiaalia PasteBiniin. Materiaali liittyi Ranskan presidenttiehdokkaaseen, Emmanuel Macroniin. Mikä tekee tästä varsin mielenkiintoisen tapauksen on se että näissä "vuodoissa" on muutamia varsin suuria epäkohtia.

Pari teknistä yksityiskohtaa liittyen vuotoihin:

Nettiajan poliittisen skandaalin anatomia – Hacktivismi uhkaa?

Emmanuel Macron on parhaillaan valtaisan huhumyräkän keskellä, kun poliittisesti epäkorrektin keskustelusivusto 4Chanin /pol/ kanavalla julkaistiin väitettyjä dokumentteja itsenäisen kansanliikkeen kärkihahmon veronkierrosta Karibialla. Kohun voidaan nähdä ottaneen tuulta alleen keskiviikon tv-väittelyssä, jossa vastaehdokas Front Nationalen Marine Le Pen vihjasi, kuinka harmillista olisi, jos talousepäselvyyksiä paljastuisi ehdokas Macronista. Toistaiseksi Macron kiistänyt syytökset ja välikäsien kautta on uhannut haastaa oikeuteen perättömien väitteiden levittäjät.

Miljoonakalat ranskalaisessa akvaariossa

Helena Telkänranta kertoo kirjassaan ”Eläin ja ihminen – Mikä meitä yhdistää?” Italiassa tehdyistä tutkimuksista: Miljoonakalanpoikasia laitettiin yksitellen akvaarioon, jonka kummassakin päässä oli lasiseinän takana muita miljoonakaloja. Kavereita, joiden luokse kalanpoikaset kiihkeästi pyrkivät, oli saavuttamattomissa erilaisia määriä. Vain millimerien pituisetkin poikaset suunnistivat lähes kaikki sille puolelle, missä oli näkyvissä neljä kalaa, eivätkä lasiseinälle, jonka takana uiskenteli vain yksi lajitoveri.

Ranskan vaalit

Ranskan presidentinvaaleissa kohtaavat toisella kierroksella Emmanuel Macron ja Marine Le Pen. Yllättävintä tässä tilanteessa oikeastaan on se, että kumpikaan ehdokas ei ole perinteisistä suurista puolueista. Jatkossa tämä saattaa nousta vielä merkittävämmäksi asiaksi, voittaa sitten selvänä suosikkina pidetty Macron tai altavastaajana pidetty Le Pen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä