seppinenj

Kaikki blogit puheenaiheesta Uuskolonialismi

Lännenmiehen arvomaailma kohtaa kolonialismin varjon

Suomi sai vieraakseen ranskalaisen charmin ja iltapäivämedia riehaantui ja hullaantui jopa presidentti Emmanuel Macronin (40) vaimon Brigitte' n (65) arvomaailmakenkien koroista [1 [Kuva 1] …

Vakavammin pohdittuna onkin nyt erinomainen kohta miettiä presidentti Sauli Niinistönkin peräänkuuluttamaa lännen arvomaailmaa ja eurooppalaista puolustusta – näistä annetaan sanotun mukaan yhteinen ranskalais-suomalainen tiedonanto.

 

Teorioita Lännen sotapolitiikan syistä

 

Teorioita Lännen sotapolitiikan syistä

Laitoin kirjoitukseni Kunpa Trump voittaisi tähän Uuden Suomen nettilehteen. Kirjoituksen keskusteluosassa tulin sitten 6.11.2016 ”kommentoineeksi” varsin perusteellisella analyysillä Naton ja yleensä Lännen harjoittamaa maailmanpolitiikkaa. Jälkikäteen keskusteluun heitetty teksti ei montakaan ihmistä tavoita, minkä vuoksi pistän kommenttini tähän erilliseksi blogiksi alkuperäistä yhtään muuttamatta.

Kunpa Trump voittaisi

 

Vaikuttaa siltä, että Suomen valtion ja suomalaisten kannalta konservatiivi Trumpin voitto olisi USA:n presidentinvaalissa toivottavaa. Vaikka olen lähes täysin eri mieltä hänen sisäpolitiikastaan, niin hänen ulkopoiliittiset puheensa lupailevat vähemmän USA:n aggressioita, sotia ja jännitystä maailmaan. USA ei enää toimisi entiseen malliin maailman poliisina eikä havittelisi yksinvaltiutta maapallolle.

"Vapaan markkinatalouden" maksajat

Vapaan markkinatalouden toimivuutta ja ylivoimaisuutta perustellaan usein esimerkiksi näin: "Kapitalismi on tuottanut maailmaan hurjan elintason nousun, sairauksien vähenemisen ja eliniän kasvun." Näin on toki tapahtunut markkinoiden vapauttamisen jälkeen etenkin länsimaissa, mutta se voidaanko siitä yksin kiittää kapitalismia, ja pyrkiikö se edes siihen, ei näytä olevan niin yksiselitteistä.    

Suomalainen kilpailukykymerkantilismi: ”Velkaannutetaan kehitysmaita lisää!”

Jatkuvien vaihtotaseylijäämien tavoittelu on muiden kansantalouksien velkaannuttamista, eikä se ole mitenkään globaalisti kestävä tapa ratkaista kansantalouden kysyntälamaa. Kun estettä sisäiseen tasapainoon (korkojen nollaraja, maan verottamattomuus) ei ole, ei ole tarvetta merkantilistiselle taloussodalle, joka nyt estää suurten sosiaalisten (ja ympäristöllisten) kriisien ja ongelmien ratkaisemisen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä