seppinenj

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirjallisuuskritiikki

Käydäänkö Ruotsissa sotaa?

Ylen Aamutelevision kirjailijahaastattelussa (to. 20.12.2018) oli Antti Tuuri ja aiheena viimeisin ruotsinsuomalaisista siirtolaisista kertova kirja Aavan meren tuolla puolen.

Kirjojen missikisat pahinta populismia

Jörn Donner valitsi tietokirjallisuuden Finlandia-voittajaksi toimittaja Mari Mannisen teoksen Yhden lapsen kansa Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret, jossa kerrotaan Kiinan yhden lapsen politiikasta ja sen seurauksista. Niitä ovat hylätyt lapset ja torivauvat, joille etsitään uutta omistajaa. Teoksesta esitettiin lukunäyte myös palkintojen jakotilaisuudessa, ja Donnerin mielestä kirja oli ”riipaiseva”.

Olavi Paavolainen: muotiblogistien ansiokas edeltäjä

Kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Olavi Paavolaisen kuolemasta on tullut tänä vuonna kuluneeksi viisikymmentä vuotta, minkä merkiksi kirjakauppojen myyntitiskeillä kilpailee kaksi tiiliskivimäistä muistomerkkiä: Panu Rajalan Tulisoihtu pimeään – Olavi Paavolaisen elämä (WSOY 2014) ja Hannu K. Riikosen Nukuin vasta aamuyöstä – Olavi Paavolainen 1903–1964 (Gummerus 2014).

NE vai ME

Ei ennakkoluuloisesti, mutta varauksellisesti perussuomalaisuuteen suhtautunut Suomen Kuvalehden politiikkatoimittaja Leena Sharma päätti tutustua vuoden virkavapaallaan, mitä on perussuomalaisten jytkyn takana. Tuloksena on Otavan kustantama 240-sivuinen kirja: "Ne, kohtaamisia perus-Suomessa". Tuloksena oli myös käsityskantojen muuttuminen; perussuomalaiset eivät olekaan pelkästään noita kummallisia, vaan aivan meitä tavallisia suomalaisia.

Rakkauden rodeota filosofin tapaan

Professori Jaakko Hintikka on julkaissut enemmän tieteellisiä aikakauskirja-artikkeleita kuin kukaan muu elossa oleva filosofi, mutta hänen ajattelunsa on jättänyt lukevan yleisön kylmäksi. Nämä asiat voivat myös liittyä yhteen. Hänen suunnattoman merkittävää filosofiansa ei juuri tunneta suppean, logiikkaan keskittyneen akateemisen piirin ulkopuolella.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä