seppinenj

Kaikki blogit puheenaiheesta Neuvolat

Lapset ja nuoret sote-maku-landiassa

Maakunta- ja sote-uudistusta on tarkasteltu pitkälti terveydenhuollon näkökulmasta. Toki se sektori valtaosassa kustannusten suhteen onkin, ja esimerkiksi ikäihmisten kohdalla sosiaalipalvelujen ja terveydenhuollon yhteensovittaminen on keskeistä. Lapsille ja nuorille on kuitenkin ratkaisevaa, saadaanko sivistyspalveluiden ja soten yhteistyö toimivaksi.

Neuvolat mukaan lukutaitotalkoisiin

Toivoa antavaa on se, että vuoden 2015 PISA-mittauksessa maassamme pidempään jatkuneessa lukutaidon laskussa oli pysähtymisen merkkejä. Sen sijaan tuloksissa näkyvä vahvistunut osaamisen kulttuurinen ja sosioekonominen eriarvoistuminen osoittaa, että tarvitsemme nopeasti vaikuttavampia ja varhaisempia toimia. Lukutaito ja lukemisen ilo on lahja, joka 100 vuotta täyttävän Suomen on annettava yhdenvertaisesti kaikille lapsille.

 

Neuvolat innostamaan perheitä lukemaan lapsille

On huolestuttavaa, että vain neljäsosa suomalaisvanhemmista lukee usein lapsilleen. Perusta lukuharrastukselle ja -taidolle luodaan varhaislapsuudessa, siksi vanhemmille on tärkeä

 

antaa tukea ja tietoa lukemisen hyödyistä jo ennen lapsen syntymää. Vanhempien ja muiden läheisten, kuten isovanhempien, merkitys lapsen lukutaidolle on ratkaisevinta ennen kuin lapsi oppii itse lukemaan. Siksi neuvoloiden tehtäväksi olisi viisasta vahvistaa vanhempien ja lasten läheisten aikuisten innostaminen ja kannustaminen lukemaan lapselle. 

 

Neuvolakäynti päiväkodin yhteyteen

Palasin eilen Israelista ja tänään olen tulessa Jyväskylässä puoluekokouksessa. Olen jättämässä kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustelen voisiko asianomainen ministeri lähteä edistämään mallia, jossa osa neuvolakäynneistä voitaisiin suorittaa samalla kertaa päiväkodin yhteydessä ja siten tarjota aitoa lähipalvelua lapsiperheille. 

Neuvoloilla voittoja yritysten omistajille

Sote-uudistukseen liittyy monia hämmentäviä kohtia ja osin esitykset ovat etenemässä kaikkien käytännön tason ammattilaisten ja professoreiden vastustuksesta huolimatta. Yksi näistä räikeämmistä on neuvoloiden yhtiöittäminen. Neuvolat ovat tuttu ja turvallinen kaikkia lapsiperheitä koskettava palvelu, jonka toiminnasta Suomi on niittänyt mainetta. Koko malli on saanut aikaan maailman alhaisimman lapsikuolleisuuden ja terveimmät lapset. Neuvolat toimivat ilman jonoja, tehden kotikäyntejä ja yhteistyötä lääkäreiden, toimintaterapian, puheterapian, perheneuvoloiden ja päivähoidon kanssa.

Markkinamiehen märkä uni

Nyt on terveyspalveluiden tuottajat töpinöissään, "tulihan se neuvolatoiminta sittenkin ala carte-listalle". Palveluntuottajat tietää että nyt on "helppoa riistaa" tiedossa, sillä kuka olisi enemmän huolissaan kuin tuleva äiti, ja jos on vielä ensisynnyttäjä, joka on täynnä kysymyksiä ja epävarmuutta tulevaisuudesta. Tämän "jack-potin" tarjoilee Sipilän hallitus. Vaikka tietävät että lahjoitettava kohde on mailman parasta laatua ja osa kansallista perintöä sekä yksi ylpeyden aiheemme.

Kunta kansallisten tehtävien hoitajana, vauvain mittausohjesääntö

Meillä on kaksijakoinen suhde julkisiin palveluihin: toisaalta kansalaisina vaadimme yhdenvertaista kohtelua ja toisaalta kuntalaisina kaipaamme lähidemokratiaa. Omaksutun käytännön mukaan meille on eduskunnassa säädetty paljon oikeuksia, mutta niiden toteutuminen ja kustantaminen on jätetty kuntien harteille, mikä johtaa sekä palveluiden että niiden kustannusten epätasaiseen jakautumiseen kansalaisten kesken.

kaikkea vain kaksi (ko)????

Olen nyt seuraillut vähintään vuoden ajan Vantaan talouden säästökuuria, eikä loppua näytä todellakaan tulevan. Pikemminkin pahenee mitä enemmän luen.

Tuomelan ja hevoshaan koulujen sulkeminen naurettavin perustein taitaa olla vasta tulevaisuuden alkusoittoa. Jos ne saadaan suljettua, niin jatkossa onkin helpompaa sulkea lisää kouluja. Mitä panostusta tämä on lapsiin??

Järkeeni ei sitten mitenkään mahdu että miksi suljetaan terveitä, hyvinrakennettuja kouluja eikä esimerkiksi todella pahoja homekouluja, joiden korjaaminen vasta kallista onkin!!

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä