seppinenj

Kaikki blogit puheenaiheesta Nicaragua

Poliittisia vankeja on ”vapautettu” Nicaraguan vankiloista

Tänään Nicaraguassa on pitkästä aikaa ilon aiheita. Tässä blogissa olen kertonut toimittajista Lucía Pinedasta ja Miguel Morasta, jotka ovat joutuneet aiheettomasti ja laittomasti vankiloihin. Syynä se, että he ovat vaatineet äänekkäästi Daniel Ortegan eroa ja ennenaikaisia vaaleja.

Lucía Pineda ja Miguel Mora olivat joulukuusta lähtien eristyksissä ja ankeissa oloissa kärsien fyysisistä ja henkisistä kidustuksista.

Tänään myös nuoren opposition johtajan Yubrank Suazon, lääkäriopiskelija Amaya Coppensin ja nuoren Edwin Carcachen kodeissa juhlitaan.

YK:n ihmisoikeuskomissaari: ihmisoikeusrikoksia ei armahdeta

Nicaraguan parlamentti hyväksyi lain, jolla voidaan armahtaa myös ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneet. Laista hyötyvät etupäässä Daniel Ortegan hallinnon viranomaiset ja kannattajat, jotka viime vuoden huhtikuusta lähtien ovat syyllistyneet toistuviin ihmisoikeusrikoksiin.

Onko matkailu Kuuban ja Nicaraguan kaltaisin maihin eettisesti oikein?

Kuuba on ollut viime vuosina yksi suosituimmista suomalaisten matkailukohteista. Aina kun joku kertoo, että hän on käynyt Kuubassa iloitsen jo maan nimen mainitsemisesta ja upeiden rantojen muistamisesta, mutta samalla mietin niitä kuubalaisia, joilla ei ole pientäkään mahdollisuutta käydä edes päiväkään oman maan turistikohteissa.

Onhan myös ulkomailla tuhansia kuubalaisia, jotka eivät pääse Kuubaan koska he ovat kommunistisen puolueen vihollisia. Voidaan sanoa samaa venezuelalaisista ja nicaragualaisista, myös allekirjoittaneesta. En voi matkusta Nicaraguaan.

Nicaraguan pahin sortokausi on kestänyt jo vuoden

Vuosi sitten Nicaraguassa alkoi mielenosoitusaalto ja samalla koko vuoden kestävän terrori eri mieltä olevia vastaan. 

Muistan, että olin laittamassa kosteuseristetta saunan eteiseen ja tapani mukaan kuuntelin Youtubin kautta toimittaja Miguel Moran ohjelmaa. Siellä puhuttiin sosiaaliturva-uudistuksesta ja mielenosoituksista ja kuinka ikäihmisiä oli hakattu. Sydämeni teki kuperkeikan. Ei se noin voi olla. 

Nicaraguasta ja Venezuelasta lyhyesti

19.4. 2018 nicaragualaiset ympäri maailmaa heräsivät surullisiin ja järkyttäviin uutisiin, että Daniel Ortegan joukot olivat vastanneet mielenosoituksiin väkivalloin. Useita mielenosoittajia oli haavoittunut ja kuollut. Siitä alkoi Nicaraguan opposition nyt vuoden kestänyt via dolorosa.

Huhtikuun 19.4.2018 tapahtumien jälkeen Nicaraguassa on kuollut satoja ihmisiä ja satoja heistä pysyy yhä vankiloissa, koska he ovat osoittaneet mieltään Ortegan hallintoa vastaan. Samalla moni perhe ei tiedä lastensa kohtaloista. Moni on kadonnut, ja tuhansia nicaragualaisia on paennut ulkomaille.

Nicaragua ei ole vapaa, ja moni suree piispan lähtöä

Pari päivää sitten Nicaraguan piispainkokous piti tiedotustilaisuuden jossa ilmoitettiin, että Nicaraguan arvostetuin piispa Silvio José Báez Ortega on kutsuttu Vatikaaniin. Nicaragualaisyntyinen Báez saapui Nicaraguaan Vatikaanista 10 vuotta sitten Managuan apupiispaksi.

Karismaattinen Báez on noiden kymmenen vuoden aikana kritisoinut asiallisesti ja jämäkästi maan demokratian vajetta ja maan johtajien jumalallista asemaa. Báez ei ole suostunut hiljentymään, vaan hän jatkaa määärätietöisesti kritiikkiään.

Nicaraguasta, Venezuelasta ja Earth Hour

Nicaraguassa Ortegan hallinnon ja niin sanotusti kansalaisyhteiskunnan koalition (Alianza Cívica espanjaksi) edustajat ovat neuvotelleet melkein koko maaliskuun ajan. Mitä on saatu aikaan? Ortegan hallinto on vapauttanut noin 150 poliittista vankia. Neljä heistä on muutamassa päivässä ehditty vangita uudestaan. Sen lisäksi poliisi vangitsee yhä jatkuvasti eri mieltä olevia. Ihmisoikeusjärjestöjen edustajien arvioiden mukaan vankiloissa on yhä noin 700 poliittista vankia. Sen lisäksi tarkkaa määrää kadonneissta ei tiedetä.

Nicaraguassa ja Venezuelassa pimeys jatkuu

Albanisa on Nicaraguan ja Venezuelan välisestä Alba-yhteistyöstä vastaava öljy-yhtiö. Bancorp on Albanisan omistuksessa oleva pankki. Näin oli tämän viikon torstaihin asti.

Albanisan ja Bancorpin toiminta on ollut täysin läpinäkymätöntä. Albanisalla on ollut yksinoikeus öljyn tuontiin Venezuelasta. Albanisa ja Bancorp ovat olleet vuosia tiukasti Ortegan käsissä, ja Nicaraguassa ajatellaan, että nämä yhtiöt ovat Ortegan omistuksessa. Viranomaiset eivät ole suostuneet antamaan tietoa yhtiöiden omistajista ulkopuolisille.

Nicaraguan ja Venezuelan totalitarismi on kopioitu Kuubasta

Myönnän, että oli hyvin surullista nähdä kuinka nuoria venezuelalaisia ammuttiin kyynelkaasulla ja oikeilla- ja kumiluodeilla. Kuvat venezuelalaisista nuorista heittämässä kiviä muistuttivat nicaragualaisia nuoria, jotka viime vuonna olivat Ortegan hallinnon joukkojen väkivallan kohteena. Venezuelassa ja Nicaraguassa on samanlaisia sortonormeja. Mielenosoituksiin vatstataan väkivalloin (Nicaraguassa mielenosoituksia ei ole, koska ne on kielletyt), kaduilla partioi aseistettuja poliiseja ja siviilipukuisia miehiä, eri mieltä olevat laitetaan vankiloihin ja sananvapautta ei ole.

Cúcuta

Kolumbian ja Venezuelan rajalla järjestetään tänään megakonsertti Venezuelan vapauden puolesta. Siihen konserttiin osallistuvat espanjakielisistä maista erittäin arvostettuja artisteja kuten Juanes, Ricky Martin, Paulina Rubio, Carlos Vives, El Puma, ym.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä