Yhdysvallat http://jarmonahkamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/134523/all Wed, 07 Mar 2018 08:55:06 +0200 fi Rauhanmarssijoiden tuplastandardi http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251878-rauhanmarssijoiden-tuplastandardi <p>Sana &#39;rauhanmarssi&#39; originoituu jostain 1960- ja 70-lukujen opiskelijamielenosoituksista, joita järjestettiin USA:n Vietnamin sotaa vastaan. Siitä lähtien tällaisia marsseja on jotakuinkin järjestetty aina silloin kun USA on ollut mukana jossain sodassa.</p><p>Kummallista kuitenkin on se, että kun Venäjä on ilmoittanut testanneensa &ndash; jos ei nyt kaikkia &ndash; niin suurinta osaa uusimmista aseistaan Syyriassa, ja pommittanut niin Aleppoa kuin Itä-Ghoutaakin, niin se mitä korkeintaan tapahtuu täällä lännessä, on kirkonkellojen soittaminen.</p><p>Ei merkkiäkään laajamittaisista katumarsseista tai protesteista rauhan puolesta tai Venäjän toimia vastaan. Mikä selittää moisen? Eikö ole riittävän muodikasta marssia Aleppon tai Itä-Ghoutan puolesta? Vai eikö korppi korpin silmää noki? Onko kyse vain siitä, että silloin kun USA tekee jotain, niin silloin aktivoidutaan? Kun joku muu tekee, niin EVVK?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Sana 'rauhanmarssi' originoituu jostain 1960- ja 70-lukujen opiskelijamielenosoituksista, joita järjestettiin USA:n Vietnamin sotaa vastaan. Siitä lähtien tällaisia marsseja on jotakuinkin järjestetty aina silloin kun USA on ollut mukana jossain sodassa.

Kummallista kuitenkin on se, että kun Venäjä on ilmoittanut testanneensa – jos ei nyt kaikkia – niin suurinta osaa uusimmista aseistaan Syyriassa, ja pommittanut niin Aleppoa kuin Itä-Ghoutaakin, niin se mitä korkeintaan tapahtuu täällä lännessä, on kirkonkellojen soittaminen.

Ei merkkiäkään laajamittaisista katumarsseista tai protesteista rauhan puolesta tai Venäjän toimia vastaan. Mikä selittää moisen? Eikö ole riittävän muodikasta marssia Aleppon tai Itä-Ghoutan puolesta? Vai eikö korppi korpin silmää noki? Onko kyse vain siitä, että silloin kun USA tekee jotain, niin silloin aktivoidutaan? Kun joku muu tekee, niin EVVK?

]]>
7 http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251878-rauhanmarssijoiden-tuplastandardi#comments Itä-Ghouta Rauhanmarssi Syyrian sota Venäjä Yhdysvallat Wed, 07 Mar 2018 06:55:06 +0000 Jori Kostiainen http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251878-rauhanmarssijoiden-tuplastandardi
EU:n ja Yhdysvaltojen kauppaneuvottelut http://tonirintala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251877-eun-ja-yhdysvaltojen-kauppaneuvottelut <p>EU on pitkään jarrutellut Yhdysvaltojen tuotteiden pääsyä EU-maihin. Yhdysvallat taas on päästänyt eurooppalaiset tuotteet, mm. autot, vapaasti markkinoilleen.</p><p>Kanadan kanssa on saatu vapaakauppasopimus aikaan, koska Kanada suostui moniin EU:n vaatimuksiin. Kanada salli jopa EU:n yritysten pääsyn Kanadan julkisten hankintojen tarjouskilpailuun.</p><p>EU ei millään halua antaa Yhdysvalloille vastaavanlaista vapaakauppasopimusta, kuin mitä Kanadan kanssa on tehty. Ja Yhdysvallat ei millään halua suostua EU:n koviin sopimusehtoihin. EU valittaa, että Yhdysvallat ei tee tarpeeksi myönnytyksiä, ja Yhdysvaltojen mukaan EU vaatii kohtuuttomuuksia. Esimerkkiongelmana kemikaalien ja torjunta-aineiden vapaampi käyttö Yhdysvalloissa. Toinen on työntekijöiden järjestäytymisoikeus, joka Yhdysvalloissa on paljon rajoitetumpaa.</p><p>Kun Trump heittää tullimaksukortin neuvottelupöytään, ulvotaan EU:ssa kuinka kamala mies Trump on. Suomen media suorastaan pöyristyy. Samaan aikaan EU itse pitää tullimaksuja monien muiden maiden kanssa.</p><p>Nythän tämä TTIP ja sen ongelmat alkaa hiukan jo aueta..</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> EU on pitkään jarrutellut Yhdysvaltojen tuotteiden pääsyä EU-maihin. Yhdysvallat taas on päästänyt eurooppalaiset tuotteet, mm. autot, vapaasti markkinoilleen.

Kanadan kanssa on saatu vapaakauppasopimus aikaan, koska Kanada suostui moniin EU:n vaatimuksiin. Kanada salli jopa EU:n yritysten pääsyn Kanadan julkisten hankintojen tarjouskilpailuun.

EU ei millään halua antaa Yhdysvalloille vastaavanlaista vapaakauppasopimusta, kuin mitä Kanadan kanssa on tehty. Ja Yhdysvallat ei millään halua suostua EU:n koviin sopimusehtoihin. EU valittaa, että Yhdysvallat ei tee tarpeeksi myönnytyksiä, ja Yhdysvaltojen mukaan EU vaatii kohtuuttomuuksia. Esimerkkiongelmana kemikaalien ja torjunta-aineiden vapaampi käyttö Yhdysvalloissa. Toinen on työntekijöiden järjestäytymisoikeus, joka Yhdysvalloissa on paljon rajoitetumpaa.

Kun Trump heittää tullimaksukortin neuvottelupöytään, ulvotaan EU:ssa kuinka kamala mies Trump on. Suomen media suorastaan pöyristyy. Samaan aikaan EU itse pitää tullimaksuja monien muiden maiden kanssa.

Nythän tämä TTIP ja sen ongelmat alkaa hiukan jo aueta..

]]>
112 http://tonirintala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251877-eun-ja-yhdysvaltojen-kauppaneuvottelut#comments EU Yhdysvallat Wed, 07 Mar 2018 06:11:30 +0000 Toni Rintala http://tonirintala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251877-eun-ja-yhdysvaltojen-kauppaneuvottelut
Trump ja faktantarkistajat http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251590-trump-ja-faktantarkistajat <p>Kun Trump oli ehdolla presidentiksi ja hänet valittiin presidentiksi, niin samaan aikaan alkoi ns. faktantarkistus. Faktantarkistuksen ideanahan on siis se, että (kaikki) ehdokkaan väittämät tarkistetaan todellisuutta tai totuutta vasten, ja väärät väittämät erotetaan tosista.</p> <p>Pidän tätä hyvänä asiana. On aina iloinen asia, kun totuudella on kysyntää. Se kuitenkin on loppupeleissä se mikä merkitsee.</p> <p>Kummallisena kuitenkin pidän sitä, että faktantarkistus alkoi todenteolla juuri Trumpin kohdalla. Hänhän oli ja on edelleenkin jonkinlainen median ja &ldquo;establishmentin&rdquo; inhokki. Tarkastettiinko faktoja samalla innolla ja tarkkuudella kuitenkaan ENNEN Trumpia? Väitän tässä siis näin, että Trump saa epäreilua kohtelua, jos häntä ennen ei tarkistettu faktoja samalla innolla.</p> <p>Tietysti Trump itse lanseerasi sellaisen termin kuin valemedia (fake media). Varmasti kuitenkin syystäkin. Ei kaikki, mitä jenkeissä on uutisoitu, ole pitänyt paikkansa. Tästä tietysti media otti kopin, ja ryhtyi siilaamaan kaikki Trumpin puheet ja väittämät täikammalla.</p> <p>Olen kuitenkin valmis antamaan Trumpille anteeksi hänen mahdolliset mokansa siinä mielessä, että hän on asemassa, jossa tulee puhuttua paljon. Monet hänen puheensa eivät ole etukäteen valmisteltuja, ne ovat improvisoituja, ja hän toimii monessa asiassa ns. vaiston varassa. Tekevälle sattuu, ja niin Trumpillekin.</p> <p>Toisaalta Trump ei ole kuka tahansa ihminen. Hän on menestynyt yritysjohtaja ja Amerikan presidentin &ndash; maailman vaikutusvaltaisimman poliittisen henkilön &ndash; roolissa, tehtävässä ja asemassa. Häneltä voisi odottaa, että hänen puheensa ja väittämänsä kuitenkin ovat harkittuja ja tarkkoja. Niinkuin ne pääasiassa ovat kuitenkin olleet.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kun Trump oli ehdolla presidentiksi ja hänet valittiin presidentiksi, niin samaan aikaan alkoi ns. faktantarkistus. Faktantarkistuksen ideanahan on siis se, että (kaikki) ehdokkaan väittämät tarkistetaan todellisuutta tai totuutta vasten, ja väärät väittämät erotetaan tosista.

Pidän tätä hyvänä asiana. On aina iloinen asia, kun totuudella on kysyntää. Se kuitenkin on loppupeleissä se mikä merkitsee.

Kummallisena kuitenkin pidän sitä, että faktantarkistus alkoi todenteolla juuri Trumpin kohdalla. Hänhän oli ja on edelleenkin jonkinlainen median ja “establishmentin” inhokki. Tarkastettiinko faktoja samalla innolla ja tarkkuudella kuitenkaan ENNEN Trumpia? Väitän tässä siis näin, että Trump saa epäreilua kohtelua, jos häntä ennen ei tarkistettu faktoja samalla innolla.

Tietysti Trump itse lanseerasi sellaisen termin kuin valemedia (fake media). Varmasti kuitenkin syystäkin. Ei kaikki, mitä jenkeissä on uutisoitu, ole pitänyt paikkansa. Tästä tietysti media otti kopin, ja ryhtyi siilaamaan kaikki Trumpin puheet ja väittämät täikammalla.

Olen kuitenkin valmis antamaan Trumpille anteeksi hänen mahdolliset mokansa siinä mielessä, että hän on asemassa, jossa tulee puhuttua paljon. Monet hänen puheensa eivät ole etukäteen valmisteltuja, ne ovat improvisoituja, ja hän toimii monessa asiassa ns. vaiston varassa. Tekevälle sattuu, ja niin Trumpillekin.

Toisaalta Trump ei ole kuka tahansa ihminen. Hän on menestynyt yritysjohtaja ja Amerikan presidentin – maailman vaikutusvaltaisimman poliittisen henkilön – roolissa, tehtävässä ja asemassa. Häneltä voisi odottaa, että hänen puheensa ja väittämänsä kuitenkin ovat harkittuja ja tarkkoja. Niinkuin ne pääasiassa ovat kuitenkin olleet.

]]>
15 http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251590-trump-ja-faktantarkistajat#comments Donald Trump Faktantarkastus Faktantarkistajat Valeuutinen Yhdysvallat Thu, 01 Mar 2018 12:35:35 +0000 Jori Kostiainen http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251590-trump-ja-faktantarkistajat
Venäjän varjoarmeija sai siipeensä Syyriassa - paljon avoimia kysymyksä http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251321-venajan-varjoarmeija-sai-siipeensa-syyriassa-paljon-avoimia-kysymyksa <p>Yhdysvaltain ja Venäjän toiminta Syyrian monikansallisessa sodassa, eri puolilla ja erilaisin tavoittein, on ajankohtaistanut ne riskit ja katalyyttiset uhat, joita suurvaltojen operointi pienellä kiistamaalla väistämättä synnyttää.</p> <p>​Tarkoittamattomien seurausten minimoimiseksi maat övat sopineet lähtökohtaisesti järkevästä ilmoittamismenettelystä:</p> <p>kuka, mitä, missä, milloin?</p> <p>Tällä pyritään ensisijaisesti estämään toisen osapuolen tuhot, niihin kun ei Ole tarkoitus päätyä.</p> <p>Mutta nyt helmikuun toisella viikolla, tiettävästi 7.2.-8.2.2018 välisenä yönä kaakkois-Syyriassa, Deir Ezzorin maakunnassa sijaitsevien öljhkenttien alueella US dronit ja taisteluhelikopterit ja B-52 pommittajat tekivät selvää noin puolen pataljoonan vahvuisista (ehkäpä 550 miehen) venäläisten sotilaiden joukoista.</p> <p>Tiedot tapahtumista ja uhrien määrästä vaihtelevat. Tämän hetkisten käytettävissäni olevien tietojen mukaan kohteena oli mainitun suuruinen joukko (No Russian Status) palkkasotilaita, ilmeisesti Vagner kaupallisen turvallisuuskompleksin rekrytoimista venäläisistä palkkasotilaista, joista ehkä 200-300 kuoli ja noin 200 haavoittui.</p> <p>Joitakin haavoittuneita tai heihin kontaktissa olleita on media onnistunut haastattelemaan, ja olosuhteet yön pimeydessä aavikolla ovat olleet lohduttomat.</p> <p>Ensinnäkin US-RUS -tiedonantosopimus sijainti-toimenpideilmoituksista ei koske statuksettomia palkkasotilaita.</p> <p>Lisäksi US ei luonnollisestikaan tunnusta näitä, eikä suojauskäytäntö koske niitä, eikä Venäjäkään ole tällaista edellyttänyt.</p> <p>Niinpä palkkasoturien nahka on ollut halpa, ja US käytti tilaisuutta täysimääräisesti hyväkseen. Sillä on ollut tiedustelu-, valvonta- ja konventionaalista vakoilutietoa tuon joukon portaittaisesta (5 steps) siirrosta alueelle, ryhmityksistä, salauksesta, operaatiosuunnitelmista.</p> <p>Nimellisesti ainakin osa on ollut oligarkki Jevgeni Prigozhkinin öljyputken turvaamistehtäviin rekrytoituja, ja sittemmin öljykenttien laajempaan suojaamiseen kohdennettuja joukkoja.</p> <p>Rekryyttien rungon näyttäisivät muodostavan Donbassin ja yleensä Itä-Ukrainan liikkeisiin osallistuneet sotatiimien veteraanit. Mukana on myös Tsetsenian veteraaneja ym. tulevaisuudettomia, joilla ei Ole työtä, eikäsiten toivoa, tuloja, asemaa, eikä paikkaa venäläisessä yhteisössä, tuskin illuusioitakaan.</p> <p>Siis klassinen luokaton ja asematon sotakenttien lihamyllyihin imaistava joukko. Mutta kuten aina, nämä ovat se empiirisen sodankäynnin ammattiosaajien kerros.</p> <p>Mukana on nuorempia, kirjoittamattomia lehtiä, ja - niin otaksun vahvoin argumentein, myös virallisen rakenteen, ja jopa sen ylimmän eliitin keskijohtoon kuuluvia sotilaita, joiden tavoitteena on hakea ambitionsa mukaisesti uralleen potkua kenttätoiminnan kautta.</p> <p>Hallituksen lähteet övat puhuneet puolenkymmenestä menetyksestä. Tiedottaja Peshkov on todennut, että presidentinhallinto tiedottaa vain valtakunnan armeijaa koskevasta, mistä muusta heillä ei Ole tietoa, joten ei mitään kerrottavaa.</p> <p>Näin se menee, keskus pesee kätensä. Kun isku tapahtui 7.-8. päivien välisenä yön, vaikeasti haavoittuneiden evakuointi tapahtui vasta 11.2.-12.2.2018, eli neljän päivän viiveellä.</p> <p>Vagner-kombinaatilla ei ollut helikoptereita evakuointia suorittamaan, näin on kerrottu. Viiveeseen vaikutti toki sekin, että kombinaatti ei halunnut enää lisämenetyksiä, he tiesivät olevansa US komentokeskuksen luupin alla, niinpä kaikki tapahtui vaikeimman kautta.</p> <p>Tiedossa ei ole miten monta haavoittunutta näiden vaikeiden vuorokausien aikana kuoli vahavaisen hoidon surauksena. Kansainväliset tarkkailijat odottivat että haavoittuneet evakuoitaisiin eteläisen sotilaspiirin kehittyneimpiin keskussotilassairaaloihin, kuten Odessaan ym. Mutta ilmenikin,että evakuointi, jossa oletettavasti viimevaiheessa oli mukana armeijan kuljetuskoneita, suuntautui Pietariin.</p> <p>RFE/RL:n toimittaja Jelisavata Maijetnajan haastattelema Khovrinon kasakkojen atamaani, itsekin palkkasotilaana toiminut, Jevgeni Shabajev kertoi tietonsa, joisen mukaan haavoittuneilla oli erittäin vaikeita vammoja, kuten shrapnellien ja kranaattien siruja kehossaan ym. Hänen mukaansa noin 300 haavoittunutta evakuoitiin Pietarin lähistölläolevaan Khimkinskin Keskussotilassairaalaan, jonka antama hoito on hyvää ja laadukasta.</p> <p>Yksittäisten sotilaiden nimiä hän ei voi kertoa, koska siitä koituisi ongelmia miehille ja heidän omaisilleen. Kaikki toiminta on tietysti ylimmän valtiojohdon tiedossa ja siunaamaa, mutta varjojen peliä pitää pelata loppuun saakka. Palkka-armeijan luominen on Venäjällä jyrkösti kiellettyä, ja sellaiseen rekrytoitumisesta tulee lain mukaan 15 vuoden tuomio. Tämä varjopeli tuo mukanaan erityisiä tilanteita; kohta 7.-8. välisen yön murskajaisten jälkeen eräs atamani - atamaanit toimivat hierarkisesti, kunnioitettuina yhteisöjensä arvostamina sotilaskunnian ylläpitäjinä ja organisaattoreina, ja heille kuuluu myös kutsuntaviranomaisena toimiminen (kenttäarmeijan taistelurakenteen muodostaminen alueillaan) - oli saanut viestin alueensa miehen kaatumisesta ja kertoi siitä avoimesti alueen seutulehdessä, mutta sitten tuli uutissulku voimaan. Ainakin erään toisen vastaavanlaisen omaishaastattelun olen noteerannut, siinä äiti kysyi kaatuneen poikansa perään.</p> <p>Amerikkalainen valvonta on onnistunut havaitsemaan joitakin sotilaiden twiittejä tai muita viestejä, mutta siis vain todella vähän Syynä lienee tuhon totaalisuus sekä jyrkkä viestipimennys.</p> <p>Tunnettu kansallismielinen veteraani Igor Strelkov varoitti aikaa sitten venäläisiä menemästä Syyriaan &quot;tienaamaan&quot;. Vagnerin sanotaan luvanneen rekrytointisopimuksessa sotilaille 150.000 ruplaa/kk Eli noin 2650 USD. Osalle, epätoivoisille, on maksettu vain 100.000 ruplaa eli 1770 dollaria.</p> <p>Palkkasoturin sopimuksessa on luvattu haavoittuneelle miljoonan ruplan kertakorvaus eli 18.000 US dollaria. Kaatuneen omaisille summa paperissa on peräti 2 miljoonaa ruplaa eli 36.000 dollaria, mikä venäläisissä oloissa on melkoknen kompensaatio. Nyt jo puhutaan, että aiemmin menehtyneen krasnodarilaisen palkkasoturin omaisetjäivät vaille mitään korvausta. Mediassa on näkynyt joitakin huolestuneiden äitien haastatteluja, ja eräskin leski huokasi: Mieheni meni Syyriaan ja kuoli - for no reason.</p> <p>Ilman mitään syytä..</p> <p>Deir ez-Zorin alueen verinen yö on ensimmäinen kerta sitten kylmän sodan jäätävimpien hetkien kun Yhfysvaltain sotilaat ovat tietoisesti ampuneet venäläisiä kohti &quot;tarkoituksella tappaa&quot;.</p> <p>Miten tietoisesti ja miten korkealta tulleella luvalla US Airforce toimi? Sitä emme tarkalleen tiedä. Sotilaan tehtävä on tuhota vihollinen ja saada hönet toimimaan ampujan haluamalla tavalla.</p> <p>Venäjä on avoimesti käyttänyttaistelukenttiä asevoimiensa uusimpien mallistojen testaukseen ja käyttökokemuksen hankintaa (viidennen sukupolven hävittäjäkone SU-57, uusimmat risteilyohjukset, taisteluhelikopterit jne, ja kuten edellä totesin keskeisissä ylennysputkissa olevat taistelunäyttämön esimiehet, prikaatinkenraalitasoon saakka, heiltä edellytetään kenttäkokemusta ja menestyksellistä taistelukokemusta ylenemiseen). Tämä valtapoliittis- kaupallinen demonstrointi on suuresti kiukuttanut amerikkalaisia, ja niinpä he käytyivät tämän saunan kun se heille tarjoutui..</p> <p>Vaikein mentaalinen ongelma Venäjän johdolle koituu omaisten ja veteraanipiirien pahastumisesta:</p> <p>Heiltä meni mies tai miehiä, mutta mitään julkisen suremisen seremonioita ei tässä tilanteessa sallita, laittoman armeijan, jota ei edes ole olemassa, kaatunutta ei voi seremoniallisesti haudata, ei muistaa, eikä monumenttia pystyttää - olemattomalle.</p> <p>Sotilaiden Äitien ääni on kokolaila tehokkassti vaiennettu, kuten melkein kaikki muukin &quot;epäkansallinen häiriköinti&quot;.</p> <p>Mutta atamaanien, sotaveteraanien ja kenties satojen taisteluissa kaatuneiden tai raajarikoiksi tuomittujen ja heidän omaistensa ääntä ei ehkä hevin vaienneta.</p> <p>​</p> <p>​</p> <p>​</p> <p>​</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Yhdysvaltain ja Venäjän toiminta Syyrian monikansallisessa sodassa, eri puolilla ja erilaisin tavoittein, on ajankohtaistanut ne riskit ja katalyyttiset uhat, joita suurvaltojen operointi pienellä kiistamaalla väistämättä synnyttää.

​Tarkoittamattomien seurausten minimoimiseksi maat övat sopineet lähtökohtaisesti järkevästä ilmoittamismenettelystä:

kuka, mitä, missä, milloin?

Tällä pyritään ensisijaisesti estämään toisen osapuolen tuhot, niihin kun ei Ole tarkoitus päätyä.

Mutta nyt helmikuun toisella viikolla, tiettävästi 7.2.-8.2.2018 välisenä yönä kaakkois-Syyriassa, Deir Ezzorin maakunnassa sijaitsevien öljhkenttien alueella US dronit ja taisteluhelikopterit ja B-52 pommittajat tekivät selvää noin puolen pataljoonan vahvuisista (ehkäpä 550 miehen) venäläisten sotilaiden joukoista.

Tiedot tapahtumista ja uhrien määrästä vaihtelevat. Tämän hetkisten käytettävissäni olevien tietojen mukaan kohteena oli mainitun suuruinen joukko (No Russian Status) palkkasotilaita, ilmeisesti Vagner kaupallisen turvallisuuskompleksin rekrytoimista venäläisistä palkkasotilaista, joista ehkä 200-300 kuoli ja noin 200 haavoittui.

Joitakin haavoittuneita tai heihin kontaktissa olleita on media onnistunut haastattelemaan, ja olosuhteet yön pimeydessä aavikolla ovat olleet lohduttomat.

Ensinnäkin US-RUS -tiedonantosopimus sijainti-toimenpideilmoituksista ei koske statuksettomia palkkasotilaita.

Lisäksi US ei luonnollisestikaan tunnusta näitä, eikä suojauskäytäntö koske niitä, eikä Venäjäkään ole tällaista edellyttänyt.

Niinpä palkkasoturien nahka on ollut halpa, ja US käytti tilaisuutta täysimääräisesti hyväkseen. Sillä on ollut tiedustelu-, valvonta- ja konventionaalista vakoilutietoa tuon joukon portaittaisesta (5 steps) siirrosta alueelle, ryhmityksistä, salauksesta, operaatiosuunnitelmista.

Nimellisesti ainakin osa on ollut oligarkki Jevgeni Prigozhkinin öljyputken turvaamistehtäviin rekrytoituja, ja sittemmin öljykenttien laajempaan suojaamiseen kohdennettuja joukkoja.

Rekryyttien rungon näyttäisivät muodostavan Donbassin ja yleensä Itä-Ukrainan liikkeisiin osallistuneet sotatiimien veteraanit. Mukana on myös Tsetsenian veteraaneja ym. tulevaisuudettomia, joilla ei Ole työtä, eikäsiten toivoa, tuloja, asemaa, eikä paikkaa venäläisessä yhteisössä, tuskin illuusioitakaan.

Siis klassinen luokaton ja asematon sotakenttien lihamyllyihin imaistava joukko. Mutta kuten aina, nämä ovat se empiirisen sodankäynnin ammattiosaajien kerros.

Mukana on nuorempia, kirjoittamattomia lehtiä, ja - niin otaksun vahvoin argumentein, myös virallisen rakenteen, ja jopa sen ylimmän eliitin keskijohtoon kuuluvia sotilaita, joiden tavoitteena on hakea ambitionsa mukaisesti uralleen potkua kenttätoiminnan kautta.

Hallituksen lähteet övat puhuneet puolenkymmenestä menetyksestä. Tiedottaja Peshkov on todennut, että presidentinhallinto tiedottaa vain valtakunnan armeijaa koskevasta, mistä muusta heillä ei Ole tietoa, joten ei mitään kerrottavaa.

Näin se menee, keskus pesee kätensä. Kun isku tapahtui 7.-8. päivien välisenä yön, vaikeasti haavoittuneiden evakuointi tapahtui vasta 11.2.-12.2.2018, eli neljän päivän viiveellä.

Vagner-kombinaatilla ei ollut helikoptereita evakuointia suorittamaan, näin on kerrottu. Viiveeseen vaikutti toki sekin, että kombinaatti ei halunnut enää lisämenetyksiä, he tiesivät olevansa US komentokeskuksen luupin alla, niinpä kaikki tapahtui vaikeimman kautta.

Tiedossa ei ole miten monta haavoittunutta näiden vaikeiden vuorokausien aikana kuoli vahavaisen hoidon surauksena. Kansainväliset tarkkailijat odottivat että haavoittuneet evakuoitaisiin eteläisen sotilaspiirin kehittyneimpiin keskussotilassairaaloihin, kuten Odessaan ym. Mutta ilmenikin,että evakuointi, jossa oletettavasti viimevaiheessa oli mukana armeijan kuljetuskoneita, suuntautui Pietariin.

RFE/RL:n toimittaja Jelisavata Maijetnajan haastattelema Khovrinon kasakkojen atamaani, itsekin palkkasotilaana toiminut, Jevgeni Shabajev kertoi tietonsa, joisen mukaan haavoittuneilla oli erittäin vaikeita vammoja, kuten shrapnellien ja kranaattien siruja kehossaan ym. Hänen mukaansa noin 300 haavoittunutta evakuoitiin Pietarin lähistölläolevaan Khimkinskin Keskussotilassairaalaan, jonka antama hoito on hyvää ja laadukasta.

Yksittäisten sotilaiden nimiä hän ei voi kertoa, koska siitä koituisi ongelmia miehille ja heidän omaisilleen. Kaikki toiminta on tietysti ylimmän valtiojohdon tiedossa ja siunaamaa, mutta varjojen peliä pitää pelata loppuun saakka. Palkka-armeijan luominen on Venäjällä jyrkösti kiellettyä, ja sellaiseen rekrytoitumisesta tulee lain mukaan 15 vuoden tuomio. Tämä varjopeli tuo mukanaan erityisiä tilanteita; kohta 7.-8. välisen yön murskajaisten jälkeen eräs atamani - atamaanit toimivat hierarkisesti, kunnioitettuina yhteisöjensä arvostamina sotilaskunnian ylläpitäjinä ja organisaattoreina, ja heille kuuluu myös kutsuntaviranomaisena toimiminen (kenttäarmeijan taistelurakenteen muodostaminen alueillaan) - oli saanut viestin alueensa miehen kaatumisesta ja kertoi siitä avoimesti alueen seutulehdessä, mutta sitten tuli uutissulku voimaan. Ainakin erään toisen vastaavanlaisen omaishaastattelun olen noteerannut, siinä äiti kysyi kaatuneen poikansa perään.

Amerikkalainen valvonta on onnistunut havaitsemaan joitakin sotilaiden twiittejä tai muita viestejä, mutta siis vain todella vähän Syynä lienee tuhon totaalisuus sekä jyrkkä viestipimennys.

Tunnettu kansallismielinen veteraani Igor Strelkov varoitti aikaa sitten venäläisiä menemästä Syyriaan "tienaamaan". Vagnerin sanotaan luvanneen rekrytointisopimuksessa sotilaille 150.000 ruplaa/kk Eli noin 2650 USD. Osalle, epätoivoisille, on maksettu vain 100.000 ruplaa eli 1770 dollaria.

Palkkasoturin sopimuksessa on luvattu haavoittuneelle miljoonan ruplan kertakorvaus eli 18.000 US dollaria. Kaatuneen omaisille summa paperissa on peräti 2 miljoonaa ruplaa eli 36.000 dollaria, mikä venäläisissä oloissa on melkoknen kompensaatio. Nyt jo puhutaan, että aiemmin menehtyneen krasnodarilaisen palkkasoturin omaisetjäivät vaille mitään korvausta. Mediassa on näkynyt joitakin huolestuneiden äitien haastatteluja, ja eräskin leski huokasi: Mieheni meni Syyriaan ja kuoli - for no reason.

Ilman mitään syytä..

Deir ez-Zorin alueen verinen yö on ensimmäinen kerta sitten kylmän sodan jäätävimpien hetkien kun Yhfysvaltain sotilaat ovat tietoisesti ampuneet venäläisiä kohti "tarkoituksella tappaa".

Miten tietoisesti ja miten korkealta tulleella luvalla US Airforce toimi? Sitä emme tarkalleen tiedä. Sotilaan tehtävä on tuhota vihollinen ja saada hönet toimimaan ampujan haluamalla tavalla.

Venäjä on avoimesti käyttänyttaistelukenttiä asevoimiensa uusimpien mallistojen testaukseen ja käyttökokemuksen hankintaa (viidennen sukupolven hävittäjäkone SU-57, uusimmat risteilyohjukset, taisteluhelikopterit jne, ja kuten edellä totesin keskeisissä ylennysputkissa olevat taistelunäyttämön esimiehet, prikaatinkenraalitasoon saakka, heiltä edellytetään kenttäkokemusta ja menestyksellistä taistelukokemusta ylenemiseen). Tämä valtapoliittis- kaupallinen demonstrointi on suuresti kiukuttanut amerikkalaisia, ja niinpä he käytyivät tämän saunan kun se heille tarjoutui..

Vaikein mentaalinen ongelma Venäjän johdolle koituu omaisten ja veteraanipiirien pahastumisesta:

Heiltä meni mies tai miehiä, mutta mitään julkisen suremisen seremonioita ei tässä tilanteessa sallita, laittoman armeijan, jota ei edes ole olemassa, kaatunutta ei voi seremoniallisesti haudata, ei muistaa, eikä monumenttia pystyttää - olemattomalle.

Sotilaiden Äitien ääni on kokolaila tehokkassti vaiennettu, kuten melkein kaikki muukin "epäkansallinen häiriköinti".

Mutta atamaanien, sotaveteraanien ja kenties satojen taisteluissa kaatuneiden tai raajarikoiksi tuomittujen ja heidän omaistensa ääntä ei ehkä hevin vaienneta.

]]>
11 http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251321-venajan-varjoarmeija-sai-siipeensa-syyriassa-paljon-avoimia-kysymyksa#comments Atamaanit Sotilaiden äidit Syyrian sota Venäjä Yhdysvallat Fri, 23 Feb 2018 20:36:35 +0000 Veikko Huuska http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251321-venajan-varjoarmeija-sai-siipeensa-syyriassa-paljon-avoimia-kysymyksa
Suomalainen ja anglo-amerikkalainen työttömyysaste http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251233-suomalainen-ja-anglo-amerikkalainen-tyottomyysaste <p>Suomen tammikuun 2018 työttömyysaste oli 8,8 prosenttia. Otan vertailukohdaksi tähän anglo-amerikkalaisen maailman, Yhdysvallat ja Iso-Britannian. Siellä työttömyysaste on vähän päälle 4 prosenttia. Saksassa oikeastaan vielä alhaisempi kuin 4 %.</p><p>Vaikka työttömyys onkin ollut laskussa viimeaikoina, niin voidaan perustellusti sanoa, että Suomi on näihin verrattuna korkean työttömyyden maa.</p><p>Mistä tämä johtuu? Katson näin, että Suomessa työttömyyttä hoidetaan järeämmin ja aggressiivisemmin kuin näissä muissa maissa. Se samalla selittää sen, miksi Suomessa ei ole ihmisiä aivan pohjamudissa, ei ainakaan niissä määrin kuin mitä Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.</p><p>Toinen tekijä mahdollisesti 90-luvun lama ja 2008 laskusuhdanne, jotka jättäneet myös jälkensä talouteen. Missä Suomi olisi, jos täällä olisi vielä ne yritykset, jotka kaatuivat 90-luvulla?</p><p>Kolmantena tekijänä erinäinen epädynaamisuus; ihmisten muuttohalukkuus, osaajapula tietyillä aloilla, suomalainen yritystoimintaympäristö.</p><p>Neljäntenä erilaiset sosiaaliset tekijät, jotka rajaavat ihmisiä työelämän ulkopuolelle; sairaudet, alkoholismi. Nämä ehkä poikkeuksellisen korkealla tasolla Suomessa?</p><p>Oma selityskykyni ja tämä ilta loppuu osaltani tähän. On varmasti muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat. Ei tämä ollut tyhjentävä lista. Huomionarvoista tässä kuitenkin oli se, että ero Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan on huima; Suomessa yli 4 % korkeampi työttömyys.</p><p>Tietysti on myös hengellinen todellisuus. Suomessa ihmiset ovat luopuneet Jumalasta, ja siunaus puuttuu.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Suomen tammikuun 2018 työttömyysaste oli 8,8 prosenttia. Otan vertailukohdaksi tähän anglo-amerikkalaisen maailman, Yhdysvallat ja Iso-Britannian. Siellä työttömyysaste on vähän päälle 4 prosenttia. Saksassa oikeastaan vielä alhaisempi kuin 4 %.

Vaikka työttömyys onkin ollut laskussa viimeaikoina, niin voidaan perustellusti sanoa, että Suomi on näihin verrattuna korkean työttömyyden maa.

Mistä tämä johtuu? Katson näin, että Suomessa työttömyyttä hoidetaan järeämmin ja aggressiivisemmin kuin näissä muissa maissa. Se samalla selittää sen, miksi Suomessa ei ole ihmisiä aivan pohjamudissa, ei ainakaan niissä määrin kuin mitä Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Toinen tekijä mahdollisesti 90-luvun lama ja 2008 laskusuhdanne, jotka jättäneet myös jälkensä talouteen. Missä Suomi olisi, jos täällä olisi vielä ne yritykset, jotka kaatuivat 90-luvulla?

Kolmantena tekijänä erinäinen epädynaamisuus; ihmisten muuttohalukkuus, osaajapula tietyillä aloilla, suomalainen yritystoimintaympäristö.

Neljäntenä erilaiset sosiaaliset tekijät, jotka rajaavat ihmisiä työelämän ulkopuolelle; sairaudet, alkoholismi. Nämä ehkä poikkeuksellisen korkealla tasolla Suomessa?

Oma selityskykyni ja tämä ilta loppuu osaltani tähän. On varmasti muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat. Ei tämä ollut tyhjentävä lista. Huomionarvoista tässä kuitenkin oli se, että ero Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan on huima; Suomessa yli 4 % korkeampi työttömyys.

Tietysti on myös hengellinen todellisuus. Suomessa ihmiset ovat luopuneet Jumalasta, ja siunaus puuttuu.

]]>
11 http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251233-suomalainen-ja-anglo-amerikkalainen-tyottomyysaste#comments Iso-Britannia Suomi Työttömyys Työttömyysaste Yhdysvallat Wed, 21 Feb 2018 18:18:15 +0000 Jori Kostiainen http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251233-suomalainen-ja-anglo-amerikkalainen-tyottomyysaste
NATOn kaksi vahvinta maata napit vastakkain http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250806-naton-kaksi-vahvinta-maata-napit-vastakkain <p>Mihin tarvitaan vihollisia, kun ystävät ovat tällaisia?</p> <p>Suomen tulee liityä kaikkiin Lännen arvoyhteisön organisaatioihin, ja toimia niissä aktiivisesti. Näinhän se menee.</p> <p>Jargon.</p> <p>Mutta mikä on todellisuus?</p> <p>Pitkän sotilas- ja valtapoliittisen kehityksen tuloksena olemme nyt tilanteessa, jossa ystävämme ja melkein huonetoverimme NATOn kaksi sotilaallisesti vahvivta maata, Yhdysvallat ja Turkki, ovat kaluunan napit vastakkain Syyriassa.</p> <p>Turkin hyökkäys Rojavin kurdialueelle repii kaikkiaankin NATOn rivejä ja voi lopulta vahingoittaa myös Turkkia itseään.</p> <p><strong>Minkälaisia ystäv</strong>iä?</p> <p>Jos Suomi liittyisi NATOon, minkälaisten kumppanien kanssa sinne sotilaspoliittisiin vällyihin mentäisiin?</p> <p>Siellähän toki jo olemme, käymäsiltämme, yön timoina kuukahtelemassa. Kuin, NATOn toiseksi vahvimman armeijan omaavan Turkin kanssa kävisimme sotilasliittoon.</p> <p>Turkin tyyppiominaisuuksista voidaan mainita mm.: &quot;Islamistisen AK-puolueen hallitsemalla Turkille oli liikaa se, että rajan taakse Syyrian puolelle nousi suhteellisen vakaa, demokraattinen ja maallistunut kurdialue.&quot;</p> <p>Mitkä olivatkaan Lännen perusarvot, joihin monet meistä haluavat mahd. pitkälle sitoutua?</p> <p>Eivätkö muun muassa vakaus, demokraattisuus ja maallistuneet valtiorakenteet?</p> <p>Eivätkä niinkään yksinvaltaisuus, islamistinen näkemyshorisontti, militaristinen aggressio, muutamia olemuspiirteitä mainitaksemme.</p> <p>Niin, ja &quot;Lisäksi Turkin ja Venäjän lähentyminen on jo pitkään huolestuttanut Brysseliä ja Washingtonia. Länsivallat eivät tee mielellään mitään, mikämitään, mikä tiivistäisi entisestään Turkin ja Venäjän välejä.&quot;</p> <p>Tässäpä pulma, luonteeltaan pysyvä. Sillä: &quot;Venäjä puolestaan näkee Turkissa mahdollisuuksia hajottaa NATOn rivejä. Tämän geopoliittisen pelin suurimpia uhreja ovat Syyrian kurdit.&quot;</p> <p>Näin on. Mutta vastaavanlaiseen kuvioon, väkikapulaksi, voisi joutua myös Suomi.</p> <p>Kenties olennaisinta, mitä tapaus Turkki voisi meille osoittaa, mikäli haluttaisiin nähdä se, mikä on silmiemme edessä, on, että kuvitelma NATOn tiiviydestä, toimintakyvystä ja läntiseen arvoyhteisöön sitoutuneesta veljesavusta taitaa hieman vuotaa. (Sitaattien lähde: HS/Jukka Huusko: Riskipeliä kovin panoksin Syyriassa, su 11.2.2018, sivu A25.</p> <p>​</p> <p>​</p> <p>​</p> <p>​</p> <p>​</p> <p>​</p> <p>​</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Mihin tarvitaan vihollisia, kun ystävät ovat tällaisia?

Suomen tulee liityä kaikkiin Lännen arvoyhteisön organisaatioihin, ja toimia niissä aktiivisesti. Näinhän se menee.

Jargon.

Mutta mikä on todellisuus?

Pitkän sotilas- ja valtapoliittisen kehityksen tuloksena olemme nyt tilanteessa, jossa ystävämme ja melkein huonetoverimme NATOn kaksi sotilaallisesti vahvivta maata, Yhdysvallat ja Turkki, ovat kaluunan napit vastakkain Syyriassa.

Turkin hyökkäys Rojavin kurdialueelle repii kaikkiaankin NATOn rivejä ja voi lopulta vahingoittaa myös Turkkia itseään.

Minkälaisia ystäviä?

Jos Suomi liittyisi NATOon, minkälaisten kumppanien kanssa sinne sotilaspoliittisiin vällyihin mentäisiin?

Siellähän toki jo olemme, käymäsiltämme, yön timoina kuukahtelemassa. Kuin, NATOn toiseksi vahvimman armeijan omaavan Turkin kanssa kävisimme sotilasliittoon.

Turkin tyyppiominaisuuksista voidaan mainita mm.: "Islamistisen AK-puolueen hallitsemalla Turkille oli liikaa se, että rajan taakse Syyrian puolelle nousi suhteellisen vakaa, demokraattinen ja maallistunut kurdialue."

Mitkä olivatkaan Lännen perusarvot, joihin monet meistä haluavat mahd. pitkälle sitoutua?

Eivätkö muun muassa vakaus, demokraattisuus ja maallistuneet valtiorakenteet?

Eivätkä niinkään yksinvaltaisuus, islamistinen näkemyshorisontti, militaristinen aggressio, muutamia olemuspiirteitä mainitaksemme.

Niin, ja "Lisäksi Turkin ja Venäjän lähentyminen on jo pitkään huolestuttanut Brysseliä ja Washingtonia. Länsivallat eivät tee mielellään mitään, mikämitään, mikä tiivistäisi entisestään Turkin ja Venäjän välejä."

Tässäpä pulma, luonteeltaan pysyvä. Sillä: "Venäjä puolestaan näkee Turkissa mahdollisuuksia hajottaa NATOn rivejä. Tämän geopoliittisen pelin suurimpia uhreja ovat Syyrian kurdit."

Näin on. Mutta vastaavanlaiseen kuvioon, väkikapulaksi, voisi joutua myös Suomi.

Kenties olennaisinta, mitä tapaus Turkki voisi meille osoittaa, mikäli haluttaisiin nähdä se, mikä on silmiemme edessä, on, että kuvitelma NATOn tiiviydestä, toimintakyvystä ja läntiseen arvoyhteisöön sitoutuneesta veljesavusta taitaa hieman vuotaa. (Sitaattien lähde: HS/Jukka Huusko: Riskipeliä kovin panoksin Syyriassa, su 11.2.2018, sivu A25.

]]>
14 http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250806-naton-kaksi-vahvinta-maata-napit-vastakkain#comments Demokratia Nato Suomi Turkki Yhdysvallat Sun, 11 Feb 2018 16:44:29 +0000 Veikko Huuska http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250806-naton-kaksi-vahvinta-maata-napit-vastakkain
Hizbollah Etelä-Amerikassa: uhka bisneksille ja diplomaateille http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250667-hizbollah-etela-amerikassa-uhka-bisneksille-ja-diplomaateille <p><strong>Hizbollah Etelä-Amerikassa: uhka bisneksille..</strong></p><p>Etelä-Amerikka on vahva tukikohta libanonilaisella Hizbollah-ryhmälle, joka on ollut läsnä mantereella 1980-luvulta lähtien.</p><p>Wikipedia-esittely:</p><p><strong><em>Hizbollah</em></strong><em> (<a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Arabian_kieli" title="Arabian kieli"><u>arab.</u></a> </em><em>حزب الله</em><em>&lrm;, hizbullāh eli Jumalan puolue) on vuonna 1982 perustettu poliittinen ja sotilaallinen <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Libanon" title="Libanon"><u>libanonilaisten</u></a> <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/%C5%A0iialaisuus" title="Šiialaisuus"><u>šiiamuslimien</u></a> järjestö ja puolue. Israle, Australia, Yhdysvallat, Kanada ja Euroopan unioni luokittelevat Hizbollahin <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Terrorismi" title="Terrorismi"><u>terroristijärjestöksi</u></a>, mutta esimerkiksi&nbsp; Venäjä ei näin tee. </em></p><p>*</p><p>Ryhmä perusti jo tuolloin rahoitus- ja logistiikkaverkkoja, joiden avulla se toteutti Argentiinassa kaksi pommi-iskua 1990-luvulla. Ensimmäinen pommi vuonna 1992 kohdistui <strong><em>Israelin suurlähetystöön</em></strong> Buenos Airesissa, jolloin tapettiin 29 ihmistä ja 242 ihmistä haavoittui. Toinen pommi vuonna 1994 <strong><em>Asociacion Mutual Israelita Argentiinaan (AMIA)</em></strong> -järjestöön, joka on juutalaiskeskus Buenos Airesissa, tappaen 85 ja haavoittaen yli 300 henkilöä.</p><p>Siitä lähtien Hizbollah on siirtänyt operatiivisen painopisteen terrori-iskuista rahanhankintaan tähtäävään rikolliseen toimintaan.&nbsp; Se on pyrkinyt saamaan oman osansa Etelä-Amerikan tuottoisasta huumekaupasta ja erikoistunut pääasiassa kokaiinin ja heroiinin jakeluun. Aiemmin selvitimme mitä Hizbollah tekee nyt Etelä-Amerikassa ja missä se tekee. Tässä tutkimme Hizbollahin uhkaa Etelä-Amerikassa toimiville yrityksille.<br />Toimittajan huomautus: Tämä raportti on tuotettu ja alun perin julkaissut <strong><em>Threat Lens</em></strong>, Stratforin ainutlaatuinen suojaavaa tiedustelutietoa tuottava taho. Threat Lensin avulla yritykset voivat ennakoida, tunnistaa, mitata ja lieventää uusia uhkia, jotka kohdistuvat ihmisiin ja omaisuuteen ympäri maailmaa.</p><p><br />Yritysten on otettava huomioon Hizbollahin synnyttämät erilaiset uhkat, sen toimiessa Etelä-Amerikassa. Yksi näistä on korruptio, jota Hizbollah hyödyntää - ja joka voi myös vaikuttaa haitallisesti liiketoimintaan. Terrorismi on sitä vastoin vähäisempi asia kuin rikollisten operaatioiden aiheuttamat vakuudelliset vahingot.<br /><strong>Korruptio</strong><br />Hyvät ja rehdein keinoin toimivat yritykset kohtaavat ylivoimaisia esteitä taistelussa ja kilpailussa sellaisten kanssa, jotka ovat Hizbollahin kaltaisia, ja jotka ovat ostaneet korruptoituneiden virkamiesten tuen. Hizbollahin väärennettyjen tuotteiden tuotanto ja vienti mukaan lukien kaikki Ray-Bansista CD- ja DVD-levyihin, lääkkeet Sony-elektroniikkaan, tulvivat paikallisille markkinoille ja lyövät laudalta lailliset toimijat. Tietenkään ei liiketoimintaa pitäisi yrittää tasoittaa lahjonnan avulla millään toimintalohkolla, joka voisi johtaa kohtaamaan Yhdysvaltojen liiketoimintalait kaikessa ankaruudessaan.</p><p>*</p><p>Lisäksi Trumpin hallinto on ilmoittanut, että se aikoo ottaa maalitaulukseen Hizbollahin maailmanlaajuisen rikollisverkon tuhoamisen.</p><p>Koska <strong>Etelä-Amerikka </strong>on Hizbollahin aktiivisin keskus Lähi-idän ulkopuolella, tämä olisi looginen paikka tuhoamistoimien aloittamiseksi. Vaikka Yhdysvallat todennäköisesti yrittääkin tehdä niin, iskujen ajoittaminen ja tehokkuus on edelleen epäselvä, ja tutkimukset ja toimet voivat kestää kuukausia tai jopa vuosia.<br />&nbsp;</p><p>Vaikka Hizbollah voisi hyökätä Yhdysvaltoja vastaan, se ei todennäköisesti tee niin.<br /><br />Menestyäkseen tällä terrorismin vastaisella sektorilla Washingtonin täytyy hankkia paikallisen hallinnon luottamus, mikä voi olla hankalaa hankkia.</p><p>Toisin kuin Yhdysvalloissa, mikään näistä maista ei luokittele Hizbollahia terroristijärjestöksi, mikä haittaa ponnisteluja sen torjumiseksi. Lisäksi Venezuelassa hallitus jopa tukee aktiivisesti Hizbollahia, ja ryhmän yhteistyö järjestäytyneiden rikollisten syndikaattien ja korruptoituneiden virkamiesten kanssa koko maan alueella antaa sille suuren toimintavapauden maassa.<br />Yritysten on kuitenkin oltava tietoisia siitä, että Washington todennäköisesti valvoo alueita entistä tiukemmin.</p><p>Yhdysvaltojen suorittamat Hezbollahin toimintaa vastaan kohdistetut tehoiskut voivat vaikuttaa liiketoimintaan Etelä-Amerikassa ja muualla, mukaan lukien liikkeet, joissa myydään erilaisia laillisia tuotteita, kuten savukkeita, käytettyjä autoja, elektroniikkaa ja muita tavaroita Hizbollahilla sidoksissa oleville yrityksille.</p><p>Monet Hizbollahin etupiiriin kuuluvat yritykset harjoittaen rahanpesua näyttäen olevansa laillisia yrityksiä, joita normaalit ihmiset käyttävät ja jotka harjoittavat liiketoimintaa muiden laillisten yritysten kanssa ympäri maailmaa, kuten käytettyjen autojen kauppaa - alalla, jossa Hizbollah on voimakkaasti mukana - missä tahansa Yhdysvalloista aina Länsi-Afrikkaan saakka.<br /><strong>Terrorismi ja rikollisuus</strong><br />Terrori-iskut voivat luonnollisesti myös aiheuttaa vahinkoa yrityksille.</p><p>Vaikka Hizbollah ei ole tehnyt terrori-iskuja Etelä-Amerikassa 1990-luvulta lähtien, sen toimihenkilöitä on pidätetty viime aikoina epäiltyinä osallistumisesta vuonna 2014 suunniteltuihin hyökkäyksiin, jotka kohdistuvat juutalaisiin ja Israelin omistamiin kohteisiin Perussa.</p><p>Huolimatta paljosta spekuloinnista tämän asian tiimoilta, pidämme epätodennäköisenä, että Hizbollah käyttäisi Latinalaisen Amerikan perustana hyökkäykseen Yhdysvaltojen etuja vastaan.<br />Hizbollah ymmärtää, että suuri isku Yhdysvaltain etuihin johtaisi suoriin vastatoimiin Libanonin ryhmän ytimeen, samoin menetelmin kuin Yhdysvaltojen reaktio al-Qaidaan 11. syyskuuta jälkeen.</p><p>Ja kun Israel on osoittanut yhä uudelleen ja uudelleen, Libanoniin on paljon helpompaa iskeä kuin Afganistaniin. Kaikki Etelä-Amerikan rahoitus- ja logistiikkaverkostoihin liittyvät hyökkäykset johtaisivat niiden systeemin vaurioihin, mikä heikentäisi merkittävästi niiden kannattavuutta.</p><p>Nyt kun Syyrian taloudellinen tuki Hizbollahille on kuivunut ja Iranin taloudellinen tilanne mahdollisesti vaarantaa tuen saannin siltä taholta, järjestön etelä-amerikkalaiset verkostot ovat elintärkeitä Hizbollahin taloudellisen hyvinvoinnin kannalta.</p><p>Niinpä, vaikka Hizbollah voisi tehdä iskuja Yhdysvaltoja vastaan, on epätodennäköistä että se tekisi niitä.&nbsp; Iskut kun osuisivat Hizbollahin omaan&nbsp; nilkkaan.</p><p>Se auktoriteettityhjiö, jossa huumekauppaa harjoittavat ryhmittymät, sellaiset kuin Hizbollah, toimivat, tarjoaa myös tilaa rikollisyhtymien laajemmallekin toiminnalle, mikä puolestaan suoraan luo uhkan laillisuusperiaatteita kunnioittavien yritysten toiminnalle.&nbsp; Esimerkiksi Hizbollah osallistuu voimaperäisesti autojen varastamiseen Brasiliassa ja Perussa, ja joita se sitten myy omissa käytettyjen autojen firmoissaan.</p><p>*</p><p>Lähteitä:</p><p><em>STRATFOR, 7.2.2018;</em></p><p><em>CNN 4.6.2013.</em></p><p><em>Wikipedia</em></p><p>*</p><p>CNN 4.6.2013:</p><p><strong>Hizzbollahin tulot Latinalaisesta Amerikasta, analyytikkojen arvioita.</strong></p><p>Argentiinan syyttäjäviranomainen syyttää, että Iran on perustanut terrori-verkkoja kaikkialla Latinalaisessa Amerikassa.&nbsp; Tähän liittyvässä keskustelussa pohditaan, miten suuri uhka on, ja mitä se merkitsee alueen valtioille sekä &ndash; Yhdysvalloille.</p><p><strong>Alberto Nisman</strong>, joka jo 1994 tutki Buenos Airesin juutalaisväestön keskuuteen tehdyn terrori-iskun seurauksia &ndash; niissä kuoli 85 henkilöä &ndash; julkaisi kesäkuussa 2013 laajan, yli 500-sivuisen raportin, ja totesi siinä, että iranilaiset ovat perustaneet aktiivisia tiedustelu- ja operaatioverkostoja Latinalaisessa Amerikassa 1980-luvulta lähtien.&nbsp;</p><p>Nismanin raportissa todetaan jo tuolloin, yli 5 vuotta sitten, että Iranin tiedustelutehtävät LA:ssa toteutetaan suoraan Iranin tiedusteluviranomaisten ja Hizbollahin islamilaisten militanttiryhmien toimesta.&nbsp; Näitä Iranin &rdquo;rikosoikeudellisia suunnitelmia&rdquo; on käynnissä Brasiliassa, Kolumbiassa, Chilessä, Paraguayssa, Uruguayssa, Surinamissa ja Trinidad and Tobagossa.</p><p>Ne ovat yhä vahvemmin mukana kokaiinikaupassa, ja heillä on ovet auki lukuisille alueille, koska heillä on liittolaisia Venezuelassa, Ecuadorissa, Boliviassa ja muualla toimivien <em>huumekartellien</em> kanssa. &nbsp;Niinpä heillä on enemmän liikkumisvapauksia ja vähemmän rajoituksia, mikä on huomattavasti lisännyt heidän valmiuksiaan harjoittaa tiedusteluoperaatioita, kouluttaa ja asemoida operaattoreita ja valmistautua hyökkäyksiin, etenkin, jos Israel tai Yhdysvallat tekevät jotain Iranin kannalta ratkaisevaa (tuolloin 2013 kuuma aihe oli odotettavissa ollut Yhdysvaltain isku Iranin ydinvoimalaitoksia vastaan).</p><p>Analyytikkojen ja tarkkailijoiden käsitykset hajoavat käsityksissä Iranin ja Hizbollahin tavoitteista.&nbsp; Järjestön tavoitteet näyttävät pääasiassa taloudellisilta, mitä osoittaa, että Latinalaisen Amerikan huumekartellit ovat lisääntyneet viime vuosina.&nbsp; Samaan aikaan Iran saattaa palata yhä enemmän väkivaltiasiin tekoihin, kuten eräs ilmoitettu yritys rekrytoida joku murhattavaksi nimetty diplomaatti (Saudi-diplomaatti, Washingtonissa).&nbsp; &ndash; Voidaan arvioida näiden suunnitelmien edelleen olevan pelissä mukana.</p><p>Tuolloin jo arvioitiin, että Hizbollahin läsnäolo Latinalaisessa Amerikassa on kasvattanut ja vahvistanut sen organisaatiota niin, että järjestöä voidaan pitää maailman näkyvin terroristiorganisaatio <em>(&rdquo;the premiere terrorist organization in the world&rdquo;).</em></p><p>Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs <strong>Roger Noriega </strong>todisti maaliskuussa 2013 kongressille, että Iranilla on ollut yli 80 operaattoria vähintään 12 latinalaisamerikkalaisessa maassa.</p><p>&rdquo;<em>Sanotaan, että missä Iran menee, Hizbolalh ei ole kaukana</em>&rdquo;, Noriega sanoi.</p><p>*</p><p><a href="https://edition.cnn.com/videos/world/2017/11/14/lebanon-who-are-hezbollah-lon-orig-expl-ejk.cnn"><u>https://edition.cnn.com/videos/world/2017/11/14/lebanon-who-are-hezbollah-lon-orig-expl-ejk.cnn</u></a></p><p>*</p><p><strong>Arab League states condemn Hezbollah as &#39;terrorist organization&#39;</strong></p><p><strong>CNN, 20.11.2017; <a href="https://edition.cnn.com/2017/11/19/middleeast/saudi-arabia-iran-arab-league/index.html"><strong><u>https://edition.cnn.com/2017/11/19/middleeast/saudi-arabia-iran-arab-league/index.html</u></strong></a> </strong></p><p><strong>*</strong></p><p><strong>US officials warn of potential Hezbollah threat to US homeland</strong></p><p><strong>CNN, 11.10.2017; <a href="https://edition.cnn.com/2017/10/10/politics/us-warn-hezbollah-threat/index.html"><strong><u>https://edition.cnn.com/2017/10/10/politics/us-warn-hezbollah-threat/index.html</u></strong></a> </strong></p><p><strong>*</strong></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Hizbollah Etelä-Amerikassa: uhka bisneksille..

Etelä-Amerikka on vahva tukikohta libanonilaisella Hizbollah-ryhmälle, joka on ollut läsnä mantereella 1980-luvulta lähtien.

Wikipedia-esittely:

Hizbollah (arab. حزب الله‎, hizbullāh eli Jumalan puolue) on vuonna 1982 perustettu poliittinen ja sotilaallinen libanonilaisten šiiamuslimien järjestö ja puolue. Israle, Australia, Yhdysvallat, Kanada ja Euroopan unioni luokittelevat Hizbollahin terroristijärjestöksi, mutta esimerkiksi  Venäjä ei näin tee.

*

Ryhmä perusti jo tuolloin rahoitus- ja logistiikkaverkkoja, joiden avulla se toteutti Argentiinassa kaksi pommi-iskua 1990-luvulla. Ensimmäinen pommi vuonna 1992 kohdistui Israelin suurlähetystöön Buenos Airesissa, jolloin tapettiin 29 ihmistä ja 242 ihmistä haavoittui. Toinen pommi vuonna 1994 Asociacion Mutual Israelita Argentiinaan (AMIA) -järjestöön, joka on juutalaiskeskus Buenos Airesissa, tappaen 85 ja haavoittaen yli 300 henkilöä.

Siitä lähtien Hizbollah on siirtänyt operatiivisen painopisteen terrori-iskuista rahanhankintaan tähtäävään rikolliseen toimintaan.  Se on pyrkinyt saamaan oman osansa Etelä-Amerikan tuottoisasta huumekaupasta ja erikoistunut pääasiassa kokaiinin ja heroiinin jakeluun. Aiemmin selvitimme mitä Hizbollah tekee nyt Etelä-Amerikassa ja missä se tekee. Tässä tutkimme Hizbollahin uhkaa Etelä-Amerikassa toimiville yrityksille.
Toimittajan huomautus: Tämä raportti on tuotettu ja alun perin julkaissut Threat Lens, Stratforin ainutlaatuinen suojaavaa tiedustelutietoa tuottava taho. Threat Lensin avulla yritykset voivat ennakoida, tunnistaa, mitata ja lieventää uusia uhkia, jotka kohdistuvat ihmisiin ja omaisuuteen ympäri maailmaa.


Yritysten on otettava huomioon Hizbollahin synnyttämät erilaiset uhkat, sen toimiessa Etelä-Amerikassa. Yksi näistä on korruptio, jota Hizbollah hyödyntää - ja joka voi myös vaikuttaa haitallisesti liiketoimintaan. Terrorismi on sitä vastoin vähäisempi asia kuin rikollisten operaatioiden aiheuttamat vakuudelliset vahingot.
Korruptio
Hyvät ja rehdein keinoin toimivat yritykset kohtaavat ylivoimaisia esteitä taistelussa ja kilpailussa sellaisten kanssa, jotka ovat Hizbollahin kaltaisia, ja jotka ovat ostaneet korruptoituneiden virkamiesten tuen. Hizbollahin väärennettyjen tuotteiden tuotanto ja vienti mukaan lukien kaikki Ray-Bansista CD- ja DVD-levyihin, lääkkeet Sony-elektroniikkaan, tulvivat paikallisille markkinoille ja lyövät laudalta lailliset toimijat. Tietenkään ei liiketoimintaa pitäisi yrittää tasoittaa lahjonnan avulla millään toimintalohkolla, joka voisi johtaa kohtaamaan Yhdysvaltojen liiketoimintalait kaikessa ankaruudessaan.

*

Lisäksi Trumpin hallinto on ilmoittanut, että se aikoo ottaa maalitaulukseen Hizbollahin maailmanlaajuisen rikollisverkon tuhoamisen.

Koska Etelä-Amerikka on Hizbollahin aktiivisin keskus Lähi-idän ulkopuolella, tämä olisi looginen paikka tuhoamistoimien aloittamiseksi. Vaikka Yhdysvallat todennäköisesti yrittääkin tehdä niin, iskujen ajoittaminen ja tehokkuus on edelleen epäselvä, ja tutkimukset ja toimet voivat kestää kuukausia tai jopa vuosia.
 

Vaikka Hizbollah voisi hyökätä Yhdysvaltoja vastaan, se ei todennäköisesti tee niin.

Menestyäkseen tällä terrorismin vastaisella sektorilla Washingtonin täytyy hankkia paikallisen hallinnon luottamus, mikä voi olla hankalaa hankkia.

Toisin kuin Yhdysvalloissa, mikään näistä maista ei luokittele Hizbollahia terroristijärjestöksi, mikä haittaa ponnisteluja sen torjumiseksi. Lisäksi Venezuelassa hallitus jopa tukee aktiivisesti Hizbollahia, ja ryhmän yhteistyö järjestäytyneiden rikollisten syndikaattien ja korruptoituneiden virkamiesten kanssa koko maan alueella antaa sille suuren toimintavapauden maassa.
Yritysten on kuitenkin oltava tietoisia siitä, että Washington todennäköisesti valvoo alueita entistä tiukemmin.

Yhdysvaltojen suorittamat Hezbollahin toimintaa vastaan kohdistetut tehoiskut voivat vaikuttaa liiketoimintaan Etelä-Amerikassa ja muualla, mukaan lukien liikkeet, joissa myydään erilaisia laillisia tuotteita, kuten savukkeita, käytettyjä autoja, elektroniikkaa ja muita tavaroita Hizbollahilla sidoksissa oleville yrityksille.

Monet Hizbollahin etupiiriin kuuluvat yritykset harjoittaen rahanpesua näyttäen olevansa laillisia yrityksiä, joita normaalit ihmiset käyttävät ja jotka harjoittavat liiketoimintaa muiden laillisten yritysten kanssa ympäri maailmaa, kuten käytettyjen autojen kauppaa - alalla, jossa Hizbollah on voimakkaasti mukana - missä tahansa Yhdysvalloista aina Länsi-Afrikkaan saakka.
Terrorismi ja rikollisuus
Terrori-iskut voivat luonnollisesti myös aiheuttaa vahinkoa yrityksille.

Vaikka Hizbollah ei ole tehnyt terrori-iskuja Etelä-Amerikassa 1990-luvulta lähtien, sen toimihenkilöitä on pidätetty viime aikoina epäiltyinä osallistumisesta vuonna 2014 suunniteltuihin hyökkäyksiin, jotka kohdistuvat juutalaisiin ja Israelin omistamiin kohteisiin Perussa.

Huolimatta paljosta spekuloinnista tämän asian tiimoilta, pidämme epätodennäköisenä, että Hizbollah käyttäisi Latinalaisen Amerikan perustana hyökkäykseen Yhdysvaltojen etuja vastaan.
Hizbollah ymmärtää, että suuri isku Yhdysvaltain etuihin johtaisi suoriin vastatoimiin Libanonin ryhmän ytimeen, samoin menetelmin kuin Yhdysvaltojen reaktio al-Qaidaan 11. syyskuuta jälkeen.

Ja kun Israel on osoittanut yhä uudelleen ja uudelleen, Libanoniin on paljon helpompaa iskeä kuin Afganistaniin. Kaikki Etelä-Amerikan rahoitus- ja logistiikkaverkostoihin liittyvät hyökkäykset johtaisivat niiden systeemin vaurioihin, mikä heikentäisi merkittävästi niiden kannattavuutta.

Nyt kun Syyrian taloudellinen tuki Hizbollahille on kuivunut ja Iranin taloudellinen tilanne mahdollisesti vaarantaa tuen saannin siltä taholta, järjestön etelä-amerikkalaiset verkostot ovat elintärkeitä Hizbollahin taloudellisen hyvinvoinnin kannalta.

Niinpä, vaikka Hizbollah voisi tehdä iskuja Yhdysvaltoja vastaan, on epätodennäköistä että se tekisi niitä.  Iskut kun osuisivat Hizbollahin omaan  nilkkaan.

Se auktoriteettityhjiö, jossa huumekauppaa harjoittavat ryhmittymät, sellaiset kuin Hizbollah, toimivat, tarjoaa myös tilaa rikollisyhtymien laajemmallekin toiminnalle, mikä puolestaan suoraan luo uhkan laillisuusperiaatteita kunnioittavien yritysten toiminnalle.  Esimerkiksi Hizbollah osallistuu voimaperäisesti autojen varastamiseen Brasiliassa ja Perussa, ja joita se sitten myy omissa käytettyjen autojen firmoissaan.

*

Lähteitä:

STRATFOR, 7.2.2018;

CNN 4.6.2013.

Wikipedia

*

CNN 4.6.2013:

Hizzbollahin tulot Latinalaisesta Amerikasta, analyytikkojen arvioita.

Argentiinan syyttäjäviranomainen syyttää, että Iran on perustanut terrori-verkkoja kaikkialla Latinalaisessa Amerikassa.  Tähän liittyvässä keskustelussa pohditaan, miten suuri uhka on, ja mitä se merkitsee alueen valtioille sekä – Yhdysvalloille.

Alberto Nisman, joka jo 1994 tutki Buenos Airesin juutalaisväestön keskuuteen tehdyn terrori-iskun seurauksia – niissä kuoli 85 henkilöä – julkaisi kesäkuussa 2013 laajan, yli 500-sivuisen raportin, ja totesi siinä, että iranilaiset ovat perustaneet aktiivisia tiedustelu- ja operaatioverkostoja Latinalaisessa Amerikassa 1980-luvulta lähtien. 

Nismanin raportissa todetaan jo tuolloin, yli 5 vuotta sitten, että Iranin tiedustelutehtävät LA:ssa toteutetaan suoraan Iranin tiedusteluviranomaisten ja Hizbollahin islamilaisten militanttiryhmien toimesta.  Näitä Iranin ”rikosoikeudellisia suunnitelmia” on käynnissä Brasiliassa, Kolumbiassa, Chilessä, Paraguayssa, Uruguayssa, Surinamissa ja Trinidad and Tobagossa.

Ne ovat yhä vahvemmin mukana kokaiinikaupassa, ja heillä on ovet auki lukuisille alueille, koska heillä on liittolaisia Venezuelassa, Ecuadorissa, Boliviassa ja muualla toimivien huumekartellien kanssa.  Niinpä heillä on enemmän liikkumisvapauksia ja vähemmän rajoituksia, mikä on huomattavasti lisännyt heidän valmiuksiaan harjoittaa tiedusteluoperaatioita, kouluttaa ja asemoida operaattoreita ja valmistautua hyökkäyksiin, etenkin, jos Israel tai Yhdysvallat tekevät jotain Iranin kannalta ratkaisevaa (tuolloin 2013 kuuma aihe oli odotettavissa ollut Yhdysvaltain isku Iranin ydinvoimalaitoksia vastaan).

Analyytikkojen ja tarkkailijoiden käsitykset hajoavat käsityksissä Iranin ja Hizbollahin tavoitteista.  Järjestön tavoitteet näyttävät pääasiassa taloudellisilta, mitä osoittaa, että Latinalaisen Amerikan huumekartellit ovat lisääntyneet viime vuosina.  Samaan aikaan Iran saattaa palata yhä enemmän väkivaltiasiin tekoihin, kuten eräs ilmoitettu yritys rekrytoida joku murhattavaksi nimetty diplomaatti (Saudi-diplomaatti, Washingtonissa).  – Voidaan arvioida näiden suunnitelmien edelleen olevan pelissä mukana.

Tuolloin jo arvioitiin, että Hizbollahin läsnäolo Latinalaisessa Amerikassa on kasvattanut ja vahvistanut sen organisaatiota niin, että järjestöä voidaan pitää maailman näkyvin terroristiorganisaatio (”the premiere terrorist organization in the world”).

Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs Roger Noriega todisti maaliskuussa 2013 kongressille, että Iranilla on ollut yli 80 operaattoria vähintään 12 latinalaisamerikkalaisessa maassa.

Sanotaan, että missä Iran menee, Hizbolalh ei ole kaukana”, Noriega sanoi.

*

https://edition.cnn.com/videos/world/2017/11/14/lebanon-who-are-hezbollah-lon-orig-expl-ejk.cnn

*

Arab League states condemn Hezbollah as 'terrorist organization'

CNN, 20.11.2017; https://edition.cnn.com/2017/11/19/middleeast/saudi-arabia-iran-arab-league/index.html

*

US officials warn of potential Hezbollah threat to US homeland

CNN, 11.10.2017; https://edition.cnn.com/2017/10/10/politics/us-warn-hezbollah-threat/index.html

*

]]>
0 http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250667-hizbollah-etela-amerikassa-uhka-bisneksille-ja-diplomaateille#comments Hizbollah Huumekartellit Iran Latinalainen Amerikka Yhdysvallat Thu, 08 Feb 2018 15:29:03 +0000 Veikko Huuska http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250667-hizbollah-etela-amerikassa-uhka-bisneksille-ja-diplomaateille
Trump – terve kuin pukki http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250137-trump-terve-kuin-pukki <p>Presidentti Trump kävi hiljattain (pe 12.1.2018) terveystarkastuksessa. Hänen terveyttään kuvattiin sanoilla &ldquo;in excellent health&rdquo;. Tästä päätellen Trump on siis täysissä ruumiin ja sielun voimissaan.</p><p>Tämä on verrattain kummallista niitä väittämiä vastaan, joissa Trumpia on kuvailtu yhtäältä mielenvikaiseksi, lapseksi ja jopa narsistiksi. Vaikka Trump onkin persoona, niin katson näin, että nämä väitteet ovat vain poliittista peliä, ei mitään muuta.</p><p>Entäpä muut Trumpiin kohdistuvat väitteet ja niiden totuudellisuus? Se, että hän olisi Venäjän sätkynukke? Mahdolliset ahdistelusyytökset? Kun näitäkin tutkittaisiin samalla tavalla kuin Trumpin terveyttä, huomattaisiin, että nekin ovat pelkkää poliittista peliä, ei mitään muuta.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Presidentti Trump kävi hiljattain (pe 12.1.2018) terveystarkastuksessa. Hänen terveyttään kuvattiin sanoilla “in excellent health”. Tästä päätellen Trump on siis täysissä ruumiin ja sielun voimissaan.

Tämä on verrattain kummallista niitä väittämiä vastaan, joissa Trumpia on kuvailtu yhtäältä mielenvikaiseksi, lapseksi ja jopa narsistiksi. Vaikka Trump onkin persoona, niin katson näin, että nämä väitteet ovat vain poliittista peliä, ei mitään muuta.

Entäpä muut Trumpiin kohdistuvat väitteet ja niiden totuudellisuus? Se, että hän olisi Venäjän sätkynukke? Mahdolliset ahdistelusyytökset? Kun näitäkin tutkittaisiin samalla tavalla kuin Trumpin terveyttä, huomattaisiin, että nekin ovat pelkkää poliittista peliä, ei mitään muuta.

]]>
23 http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250137-trump-terve-kuin-pukki#comments Donald Trump Panettelu Terveystarkastus Valeuutinen Yhdysvallat Wed, 31 Jan 2018 07:24:00 +0000 Jori Kostiainen http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250137-trump-terve-kuin-pukki
Ajautuuko Yhdysvallat sisäiseen sotaan? http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249546-ajautuuko-yhdysvallat-sisaiseen-sotaan <p><em>Ajautuuko Yhdysvallat sisäiseen sotaan?</em></p><p>*</p><p><strong>Meidän ei pidä kysyä, ajautuuko Yhdysvallat sisällissotaan</strong>.&nbsp; Oikea kysymys on, miksi Yhdysvallat ei jo sodi.</p><p>Mutta sehän sotii.&nbsp; Sisäinen sota on jo käynnissä, ollut monta vuotta, tosin piilevänä mutta näkyvänä, ei täysin militaarina, vielä.</p><p>*</p><p><strong>Kipinä vaan puuttuu, jotta koko maa palaisi avoliekillä</strong>.&nbsp; Nyt se kytee ja kitkuaa.</p><p>Yhdysvallat on lähellä sitä rajaa, jolta ei ole paluuta.&nbsp; Rajaa, jonka ylittäminen on ylitys ilman paluuta.&nbsp; Paha kyllä se on rajan lähellä, mutta jo rajan väärällä puolella.</p><p>Se on pitkän vihan vihan ja syvän separaation tulosta.&nbsp; Yhdysvallat ja sen kansa on astunut Rubikoninsa yli, vaikka ei sitä vielä tiedä, eikä havaitse että sen sukat ovat litimärät.</p><p>*</p><p><strong>Rodney King &ndash;syndrooma</strong>.&nbsp; Yhdysvalloilla sylissään erillisyys, viha ja aseet.&nbsp; Se on niin näkyvää ja havaittavaa, että voi vain ihmetellä, miksi tätä vaarallista trinity on niin huomaamaton, salattu monilta.</p><p>Tähän täytyy vastata vastakysymyksellä: miten oli mahdollista, että Rodney sai maassa makaamalla ja iskuja vastaanottamalla kokonaisen kaupunginosan syttymään ja palamaan.&nbsp; Siksi kun väärät rakenteet ja räikeä yksittäistapaus vain pelmahtivat tuleksi ja liekeiksi, kun joku heitti kipinän tähän sekoitukseen.&nbsp; Yhdysvaltain tihentynyt ja kaasuuntunut tilanne vain odottaa kipinää, että joku heittää soihdun valmiiksipuristettuun kaasuun.</p><p>Siksi meidän ei pidä kysyä, miksi yksi RK-väkivalta puhkesi, vaan miksi ei tämän enempää rodney-väkivaltaa.</p><p>*</p><p><strong>Sumean vihan ja oikeudettoman rangaistuskäytännön oikein kukkea ilmentymä on #MeToo &ndash;liike</strong> ja sen saama laaja huomio ja eittämätön kollektiivinen hyväksyntä.&nbsp; Vain harvoilla on ollut kanttia suhtautua pidättyvästi tuohon huumaan, joka on tempaissut miljoonat mukaan kaivelemaan menneitä ja syyttämään nimettyjä tai nimeämättömiä henkilöitä.&nbsp;</p><p>Siinä kelkassa yhteinen tuohtumus, monessa mielessä lähtökohtaisesti aivan oikea, aito ja perusteltu, on vain muuntautunut ajalle ja hengelle niin ominaiseksi kollektiiviseksi lynkkaushurmaksi, jossa jo filmattuja elokuviakin kuvataan uusiksi, jotta saadaan &rdquo;hylkiö&rdquo; pois kuvaruuduilta ja valkokankaalta.&nbsp;</p><p>Hänestä tehdään epähenkilö, paljon avoimemmin ja härskimmin kuin <em>Stalinin</em> Neuvostoliitossa aikoinaan.</p><p>Siellä sentään Isä Aurinkoinen välitti järjestää näytösoikeudenkäyntejä, nämä meidän aikamme kellokkaat ja tuomarit eivät moiseen vaivaudu, vaan enemmän tai vähemmän todentamattomien, mutta liki aina missään tuomioistuimessa tuomitsemattomien, tekojen ja härskiyksien sanktiointi on tätä aikaa.&nbsp;</p><p>Mitkään alkeellisetkaan tutkimisen välttämättömyyttä korostava puheet eivät saa tilaa, mitkään syytetyksi joutuneen kuulemisen keinot ovat pannassa, mitään lakeihin ja paragraafeihin määritellyt oikeuskäytännöt, valitusoikeuksista, todistelusta, pelkän syytöksen nojalla tapahtuvasta julkisesta leimaamisesta tai rikkoksen tekijäksi nimeämisestä&nbsp;yms. puhumattakaan on visusti unohdettu.&nbsp; Kun on sellainenkin ulottuvuus, kuin rikosten vanhenemissääntö.&nbsp; Vain murha ei vanhene koskaan. Samoin voidaan muistaa lainkäytön periaatteisiin kuuluvan kohtuudellisuuden: sanktio erilaisine seurannaisineen ei saisi olla kohtuuton tekoon ja tapaukseen nähden.</p><p>Asialla ovat ihmiset, jotka toisissa tilanteissa ensimmäisinä ovat vetoamassa lakiin, kansanvaltaan ja oikeuskäytäntöihin &ndash; niin ja ihmisoikeuksiin.&nbsp; Soveliaassa kohdassa nämä lahjakkaasti unohdetaan.</p><p>En voi arvostaa maata ja mentaliteettia, joka elää tällaisessa pulssissa.&nbsp; Missä ovat itsensä likoonpanevat laillisuushenkilöt, ihmisoikeusihmiset ja kohtuuden ystävät?&nbsp; Onko <strong>Catherine Deneuve</strong> ainoa järkensä säilyttänyt?</p><p>Mitä tapahtuu kun jotkin laajaa hyväksyntää ja ajan henkeä myötäilevä, sitä herkin sormin näppäilevä, taho keksii nostaa kuohunnan jotain presidenttiä tai muuta napahenkilöä tai ryhmää vastaan.&nbsp;</p><p>Silloin lynkataan kaduilla, ihan fyysisesti, eikä enää vain virtuaalisesti.</p><p>*</p><p><strong>Yhdysvallat elää jatkuvassa sokerihumalassa</strong>, ja siellä elää vahva amerikkalaisen unelman harhainen eetos.</p><p>Amerikkalainen köyhä on sokerin ja rasvan toppaama obeesi häviäjä, maailman pullein köyhä koskaan.&nbsp;</p><p>Kaksipuoluejärjestelmä ja eriytyneet aatejärjestelmät ovat taanneet sen, että mitään toimivaa dialogia ei yhteiskunnassa käydä.&nbsp; Kulttuurisesti ja toiminnallisesti ihmiset ovat jakautuneet fraktioihinsa, niin sosiaalisessa mediassa kuin kansalaisyhteiskunnassa, että mitään kosketuspintaa ei enää ole.&nbsp; Politiikkaa olisi se alue, jossa voisi ja pitäisi käydä tehokasta, ratakisuihin pakottavaa keskustelua ja sovittelua, mutta se on ajat sitten lopetettu, lakkautettu.&nbsp; On vain omat lukitut kannat ja mielipiteet.&nbsp; Eikä Obama suinkaan ollut tässä mikään sillanrakentaja, hän kaivoi juoksuhautoja siinä missä muutkin edeltäjänsä.&nbsp; Paha vain, että Obama ilmeisesti oli viimeinen, jolla olisi ollut tilaisuus neuvotella ja höylätä, mutta hän ei edes yrittänyt, tappion uhallakin.&nbsp; <em>Trump</em> ei tullut avaruudellisesta tyhjyydestä, vaan hän on tulosta menneestä, Trumpissa USA maksaa raskaita sanktioita menetetyistä vuosista.</p><p>*</p><p><strong>Mutta Yhdysvaltain velkalasti on pidempi</strong>.&nbsp; Vaikka Yhdysvallat onkin syntynyt jo 1770-luvulla, se on valtiona ja kulttuurina niin nuori, elastinen ja muuntunut, että sillä ei ole sitä kaksoisvirtain-kreikkalaisen menneisyyden kulttuurista köliä, joka Euroopalla on &ndash; tai ainakin joskus on ollut, niin ainakin uskotaan.&nbsp; Siltä puuttuu sellainen vakauttava kulttuuris-valtiollinen suunnin, joka vanhoilla kulttuureilla on, Eurooppa, Kiina..</p><p>Läntisenä johtavana talous- ,sotilas- ja valtiomahtina Yhdysvallat vannoo, nimellisesti, demokratian, ihmisoikeuksien ja laillisuusperiaatteen nimiin.</p><p>Mutta käytännössä se on kaukana, hyvin kaukana tästä julistetusta ideasta ja lippulinnasta.&nbsp;</p><p>Missä on yhdysvaltalainen demokratia, eihän kansanvalta siellä toimi, vaan rahanvalta, kaikkialla, läpi yhteiskunnan.</p><p>Missä ovat ihmisoikeudet, eihän ihmisoikeudet siellä toimi, vaan rahanoikeudet, ihmisillä ei monilla elämänalueilla ole mitään oikeuksia, ja nekin jotka ovat, jäävät nimellisiksi tosielämän tulikokeissa.</p><p>Missä ovat laillisuusperiaatteet, eihän laillisuusperiaatetta ole eikä sitä toteuteta, vaan rahan ja mahdin oikeudet jylläävät, lakeja avoimesti halveksitaan, niitä ei panna täytäntöön, rahalla voit ostaa vapauksia, lait laaditaan rahan silmämäärällä, sen lujassa ohjauksessa, ja kirjoitettuja lakeja &ndash; niihin suhtaudutaan elastisella kissamaisuudella.</p><p>On aikamme suuria bluffeja ja kollektiivisia valheita uskoa ja nähdä Yhdysvallat jonain julistettujen periaatteidensa täyttymyksenä.</p><p>*</p><p><strong>Tämä entropia on murentanut Yhdysvallat</strong>.&nbsp; Se on tehnyt maasta vihan pesän, jossa improvisointi, militarisointi, toiseus, ohjelmallinen dissaus ovat uusi normaali.</p><p>Miten maa pysyy kasassa?</p><p>Ei se pysykään.&nbsp; Se on jo nyt kaksi maata ja kaksi kansaa, samojen rajojen sisälle tungettuna, toinen toistaan ahdistaen ja toisistaan ahdistuen.&nbsp; Maa ja valtio ei ole kenenkään sydämessä, vaan oma heimo ja legioona.&nbsp; Muusta viis.&nbsp; Kukaan ei enää aja Yhdysvaltain hyvää, vaikka kaikki häviäisivät minä en halua menettää tätä peliä.</p><p>*</p><p><strong>Sytykkeet ja energia on jo, vain sytytin puuttuu</strong></p><p>Katsokaa yhdysvaltalaisia televisio-ohjelmia.&nbsp; Siellä kiroillaan ja perseillään, empimättä ja rajoituksetta.&nbsp; Eivät ne edes yritä rajoittaa vihasanoja, likasankoja, ne vain piipataan peittoon ja hämytetään peittopalloilla.&nbsp;</p><p>Ovat lakanneet edes yrittämästä arvokasta ja asiallista seurustelua, normipoikkeamat vain teipataan piiloon, vaikka kaikki havaitsevat ja tietävät, mitä sanotaan.&nbsp; Mikä tehokas tapa ylläpitää ja läpiajaa koko yhteiskuntaan tätä järjetöntä epäasiallista kielenkäyttöä, ruokkimalla ruokkia vihaa?</p><p>Voiko kaksinaismoraali enää näkyvämmin leimata kansakunnan sisäistämiä ja perinjuurin omaksumia kaksoisstandardeja?&nbsp; Trikkien rakastajat.&nbsp; Tämä jakomielinen väki etsi itselleen messiaan ja huusi hänet päämiehekseen, Trumpiksi.&nbsp; Jos <strong><em>Donald J. Trumpia</em></strong> ei olisi ollut, kansa olisi luonut sellaisen itselleen.</p><p>*</p><p><strong>Jonain päivänä ihmiset ihmettelevät ja halveksivat itseään</strong>, heidän silmänsä avataan ja he hämmästelevät miten mieletön oli <em>Occupai Wall Street</em> &ndash;liike, kun sen edustajat majoittuivat kaupungin kaduille ja aukioille, kärvisteli märissä teltoissa ja piti pientä tulta. Miksi se pani itsensä likoon ja hävisi.&nbsp; Miksei se pannut noita luikureita, sitä 1 prosenttia, kärsimään.&nbsp; Ei Wall Streetiä sillä vallata, että jotkut pitävät telttaleiriä kaupungilla.&nbsp; WS vallataan räjähteillä, kohdeiskuilla, verellä ja kärsimyksillä, mutta kärsijöiden pitää olla oikeita, ei meitä.</p><p>En haluaisi herätä siihen päivään, jona miljoonat äkkiä havaitsevat, että he itse voivat tehdä &rdquo;jotain&rdquo; tälle vääryydelle: he voivat tehdä ja &ndash; he tekevät.&nbsp; Eikä se ole kovin kaunista eikä esteettistä, mitä he porukalla keksivät tehdä.</p><p>*</p><p><strong>Jollei miljoonien päätä olisi sekoitettu tällä kohkaamisella</strong>, maa ei olisi päässyt näin pahaksi.&nbsp; Viholliskuvat ja reaaliolot eivät olisi näin brutaalit; olisi ollut jokin jarru.&nbsp; Massojen jarru, joka olisi hillinnyt menoa ja kuvia.</p><p>Yhdysvaltain vaalit 2016 osoittivat yhdysvaltalaisten todelliset arvot ja tarpeet.&nbsp; Huikaisevien valojen ja lahjomattomien kameroiden edessä tuo maailman uskonnollisin maa ja kansa huusi vapaaksi <em>barrabbaansa</em> ja myytti muuttui todeksi.</p><p>Kun nykyhetki on sietämätön, kauheinkin teko muuttuu tavoiteltavaksi, jotta sietämätön loppuisi.</p><p>Toiseus, vihaohjelma ja tosiasiallisten sähköaitojen jakama maa.&nbsp; Voiko välinpitämättömyys jatkua?&nbsp; Rauhanomaisen rinnakkainelon vähäisetkin edellytykset on poljettu maahan, se on mahdottomuus.&nbsp; Yhteenoton kaikki aineelliset ja henkiset tekijät ovat jo koossa.&nbsp; Kipinä puuttuu.&nbsp; Se on pieni puute, kevyesti korjattavissa.</p><p>*</p><p><strong>Lännen liberalismin (laaja käsite) luonnollinen opponentti</strong> oli <em>saksalais-venäläinen kommunismi</em>, se oli sähköpaimen, joka piti liberalismin järkevänä.&nbsp; Järjissään.</p><p>Järjetön siitä tuli, kun se erikoistui rikkaiden papistoksi, rahamiesten takuumieheksi.</p><p>Ihmiset eivät ole ensisijaisesti yksilöitä, vaan kulttuurin ja yhteiskunnan osia.</p><p>Kun Yhdysvalloista tuli vain rahantekokone, joka suojeli suurpääomaa ja konserneja, siitä karisi sekin vähä kulttuurinen kerros ja silaus, joka sillä oli ollut.&nbsp; Siitä tuli pelkkä talousvaltio, suuren rahan yövartija.</p><p>Ilman kulttuuria ihminen on vain finanssifasismin uhri, nyljettävä.&nbsp; Talousvaltion osasana yksilö on varma häviäjä.&nbsp; Luuseri, olla ei ole kykyä jalompiin tavoitteisiin, eikä yhteistoimintaan, sillä niukkuuden laki.&nbsp; Sen hän tajuaa, vaikkei muuta.&nbsp;</p><p>*</p><p><strong>Transendentiaalinen minä on täysin vieras yhdysvaltalaisille</strong>, he eivät tunnista, eivät kaipaa sitä, ja se kuitenkin on syvintä ja pisintä, mitä ihmisessä on.</p><p>Itseään pidemmän tajunnan omaava ihminen ymmärtää, sydämestään, että minä olen se, joka päätän, arvoni, historiani, tavoitteeni.&nbsp; Sen, minä päätän, minkä hyväksi minä ponnistelen.</p><p>Mutta amerikkalaisille on se annettuna, raha, sen tekeminen, sen ajatteleminen.</p><p>Aristotelinen, rationaalinen yhteiskunta, on loppu.&nbsp; Se on kuollut, vainaa, Yhdysvalloissa.&nbsp;</p><p>Emotionaalinen preferenssi on vallannut sielun ja sydämen:</p><p>tunteminen, tykkääminen.</p><p>Eletään sekasortoista aikaa, ei ole selkeitä säveliä, ja maassa eletään sen mukaan, &rdquo;miltä tuntuu&rdquo;.&nbsp; Niinpä juostaan virvatulten perässä.</p><p>*</p><p><strong>Järjen käyttö analyysin välineenä ei koskaan vanhene</strong>, saati tyhjene.&nbsp; Tämä valistuksen hanke on jollain lailla taittunut.&nbsp; Kun yhteiskunta on valmis, kansalaisyhteiskuntana, hylätty ja purettu, jäljelle jää vain yövartija, joka vartioi rahatehtaiden rauhaa, ja karkoittaa tunkeilijat kauas pois.</p><p>Kun yhteiskunta on valmis, ihmisten kannalta, ja kuolleena, purettuna se on kaikkein valmein, ihmisten pitäisi havahtua.&nbsp; Mutta he luopuvat kallisarvoisesta elämästään, yksilö nousee yhteisönsä ulkopuolelle.&nbsp; Heidän pitäisi miettiä yhdessä ja toimia yhdessä.&nbsp; Mutta he alkavat päättäväisesti itkemään.</p><p>*</p><p><strong>Kun viha yltyy yli kaikkien rajojen, sen täytyy purkautua</strong>.&nbsp; Aivan kuten universumissa ei voi olla tyhjiöitä, vaan ne väistämättä täyttyvät, jos sellainen alkaa ilmetä, niin samoin myös viha, joka paisuu ja paineistuu, jossain vaiheessa purkautuu.&nbsp; Samoin kuin tyhjiö täyttyy, myös paisuva viha purkautuu.</p><p>Tässä ajassa vihaa ei ole edes yritetty rajoittaa.&nbsp; Sitä on vain yllytetty.&nbsp; Pakkohan sen on pelmahtaa.</p><p>Jossain vaiheessa <em>tehokas vaikuttaminen</em> toisin ajattelevia kohtaan ei enää tunnu kavahduttavalta ja torjuttavalta, vaan houkuttelevalta, melkeinpä kuin velvollisuudelta.&nbsp;</p><p>Pisteessä, jossa epäilyskin vihan kohteen jatkuvasta häpeämättömästä olemassaolosta alkaa tuntua sietämättömältä, ja kohteen tuhoamisen ajatus alkaa tuntua entistä hyväksyttävämmältä,.aletaan myös tätä ajatusta&nbsp; laajasti panemaan toimeksi.</p><p>Kun tuhoaminen ei tunnu enää vain mahdollisuudelta mahdollisuuksien joukossa, vaan se alkaa tuntua hyväksyttävältä ja suorastaan historialliselta velvollisuudelta, silloin <em>Prometheus</em> on tuonut sen kipinän.</p><p>*</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Ajautuuko Yhdysvallat sisäiseen sotaan?

*

Meidän ei pidä kysyä, ajautuuko Yhdysvallat sisällissotaan.  Oikea kysymys on, miksi Yhdysvallat ei jo sodi.

Mutta sehän sotii.  Sisäinen sota on jo käynnissä, ollut monta vuotta, tosin piilevänä mutta näkyvänä, ei täysin militaarina, vielä.

*

Kipinä vaan puuttuu, jotta koko maa palaisi avoliekillä.  Nyt se kytee ja kitkuaa.

Yhdysvallat on lähellä sitä rajaa, jolta ei ole paluuta.  Rajaa, jonka ylittäminen on ylitys ilman paluuta.  Paha kyllä se on rajan lähellä, mutta jo rajan väärällä puolella.

Se on pitkän vihan vihan ja syvän separaation tulosta.  Yhdysvallat ja sen kansa on astunut Rubikoninsa yli, vaikka ei sitä vielä tiedä, eikä havaitse että sen sukat ovat litimärät.

*

Rodney King –syndrooma.  Yhdysvalloilla sylissään erillisyys, viha ja aseet.  Se on niin näkyvää ja havaittavaa, että voi vain ihmetellä, miksi tätä vaarallista trinity on niin huomaamaton, salattu monilta.

Tähän täytyy vastata vastakysymyksellä: miten oli mahdollista, että Rodney sai maassa makaamalla ja iskuja vastaanottamalla kokonaisen kaupunginosan syttymään ja palamaan.  Siksi kun väärät rakenteet ja räikeä yksittäistapaus vain pelmahtivat tuleksi ja liekeiksi, kun joku heitti kipinän tähän sekoitukseen.  Yhdysvaltain tihentynyt ja kaasuuntunut tilanne vain odottaa kipinää, että joku heittää soihdun valmiiksipuristettuun kaasuun.

Siksi meidän ei pidä kysyä, miksi yksi RK-väkivalta puhkesi, vaan miksi ei tämän enempää rodney-väkivaltaa.

*

Sumean vihan ja oikeudettoman rangaistuskäytännön oikein kukkea ilmentymä on #MeToo –liike ja sen saama laaja huomio ja eittämätön kollektiivinen hyväksyntä.  Vain harvoilla on ollut kanttia suhtautua pidättyvästi tuohon huumaan, joka on tempaissut miljoonat mukaan kaivelemaan menneitä ja syyttämään nimettyjä tai nimeämättömiä henkilöitä. 

Siinä kelkassa yhteinen tuohtumus, monessa mielessä lähtökohtaisesti aivan oikea, aito ja perusteltu, on vain muuntautunut ajalle ja hengelle niin ominaiseksi kollektiiviseksi lynkkaushurmaksi, jossa jo filmattuja elokuviakin kuvataan uusiksi, jotta saadaan ”hylkiö” pois kuvaruuduilta ja valkokankaalta. 

Hänestä tehdään epähenkilö, paljon avoimemmin ja härskimmin kuin Stalinin Neuvostoliitossa aikoinaan.

Siellä sentään Isä Aurinkoinen välitti järjestää näytösoikeudenkäyntejä, nämä meidän aikamme kellokkaat ja tuomarit eivät moiseen vaivaudu, vaan enemmän tai vähemmän todentamattomien, mutta liki aina missään tuomioistuimessa tuomitsemattomien, tekojen ja härskiyksien sanktiointi on tätä aikaa. 

Mitkään alkeellisetkaan tutkimisen välttämättömyyttä korostava puheet eivät saa tilaa, mitkään syytetyksi joutuneen kuulemisen keinot ovat pannassa, mitään lakeihin ja paragraafeihin määritellyt oikeuskäytännöt, valitusoikeuksista, todistelusta, pelkän syytöksen nojalla tapahtuvasta julkisesta leimaamisesta tai rikkoksen tekijäksi nimeämisestä yms. puhumattakaan on visusti unohdettu.  Kun on sellainenkin ulottuvuus, kuin rikosten vanhenemissääntö.  Vain murha ei vanhene koskaan. Samoin voidaan muistaa lainkäytön periaatteisiin kuuluvan kohtuudellisuuden: sanktio erilaisine seurannaisineen ei saisi olla kohtuuton tekoon ja tapaukseen nähden.

Asialla ovat ihmiset, jotka toisissa tilanteissa ensimmäisinä ovat vetoamassa lakiin, kansanvaltaan ja oikeuskäytäntöihin – niin ja ihmisoikeuksiin.  Soveliaassa kohdassa nämä lahjakkaasti unohdetaan.

En voi arvostaa maata ja mentaliteettia, joka elää tällaisessa pulssissa.  Missä ovat itsensä likoonpanevat laillisuushenkilöt, ihmisoikeusihmiset ja kohtuuden ystävät?  Onko Catherine Deneuve ainoa järkensä säilyttänyt?

Mitä tapahtuu kun jotkin laajaa hyväksyntää ja ajan henkeä myötäilevä, sitä herkin sormin näppäilevä, taho keksii nostaa kuohunnan jotain presidenttiä tai muuta napahenkilöä tai ryhmää vastaan. 

Silloin lynkataan kaduilla, ihan fyysisesti, eikä enää vain virtuaalisesti.

*

Yhdysvallat elää jatkuvassa sokerihumalassa, ja siellä elää vahva amerikkalaisen unelman harhainen eetos.

Amerikkalainen köyhä on sokerin ja rasvan toppaama obeesi häviäjä, maailman pullein köyhä koskaan. 

Kaksipuoluejärjestelmä ja eriytyneet aatejärjestelmät ovat taanneet sen, että mitään toimivaa dialogia ei yhteiskunnassa käydä.  Kulttuurisesti ja toiminnallisesti ihmiset ovat jakautuneet fraktioihinsa, niin sosiaalisessa mediassa kuin kansalaisyhteiskunnassa, että mitään kosketuspintaa ei enää ole.  Politiikkaa olisi se alue, jossa voisi ja pitäisi käydä tehokasta, ratakisuihin pakottavaa keskustelua ja sovittelua, mutta se on ajat sitten lopetettu, lakkautettu.  On vain omat lukitut kannat ja mielipiteet.  Eikä Obama suinkaan ollut tässä mikään sillanrakentaja, hän kaivoi juoksuhautoja siinä missä muutkin edeltäjänsä.  Paha vain, että Obama ilmeisesti oli viimeinen, jolla olisi ollut tilaisuus neuvotella ja höylätä, mutta hän ei edes yrittänyt, tappion uhallakin.  Trump ei tullut avaruudellisesta tyhjyydestä, vaan hän on tulosta menneestä, Trumpissa USA maksaa raskaita sanktioita menetetyistä vuosista.

*

Mutta Yhdysvaltain velkalasti on pidempi.  Vaikka Yhdysvallat onkin syntynyt jo 1770-luvulla, se on valtiona ja kulttuurina niin nuori, elastinen ja muuntunut, että sillä ei ole sitä kaksoisvirtain-kreikkalaisen menneisyyden kulttuurista köliä, joka Euroopalla on – tai ainakin joskus on ollut, niin ainakin uskotaan.  Siltä puuttuu sellainen vakauttava kulttuuris-valtiollinen suunnin, joka vanhoilla kulttuureilla on, Eurooppa, Kiina..

Läntisenä johtavana talous- ,sotilas- ja valtiomahtina Yhdysvallat vannoo, nimellisesti, demokratian, ihmisoikeuksien ja laillisuusperiaatteen nimiin.

Mutta käytännössä se on kaukana, hyvin kaukana tästä julistetusta ideasta ja lippulinnasta. 

Missä on yhdysvaltalainen demokratia, eihän kansanvalta siellä toimi, vaan rahanvalta, kaikkialla, läpi yhteiskunnan.

Missä ovat ihmisoikeudet, eihän ihmisoikeudet siellä toimi, vaan rahanoikeudet, ihmisillä ei monilla elämänalueilla ole mitään oikeuksia, ja nekin jotka ovat, jäävät nimellisiksi tosielämän tulikokeissa.

Missä ovat laillisuusperiaatteet, eihän laillisuusperiaatetta ole eikä sitä toteuteta, vaan rahan ja mahdin oikeudet jylläävät, lakeja avoimesti halveksitaan, niitä ei panna täytäntöön, rahalla voit ostaa vapauksia, lait laaditaan rahan silmämäärällä, sen lujassa ohjauksessa, ja kirjoitettuja lakeja – niihin suhtaudutaan elastisella kissamaisuudella.

On aikamme suuria bluffeja ja kollektiivisia valheita uskoa ja nähdä Yhdysvallat jonain julistettujen periaatteidensa täyttymyksenä.

*

Tämä entropia on murentanut Yhdysvallat.  Se on tehnyt maasta vihan pesän, jossa improvisointi, militarisointi, toiseus, ohjelmallinen dissaus ovat uusi normaali.

Miten maa pysyy kasassa?

Ei se pysykään.  Se on jo nyt kaksi maata ja kaksi kansaa, samojen rajojen sisälle tungettuna, toinen toistaan ahdistaen ja toisistaan ahdistuen.  Maa ja valtio ei ole kenenkään sydämessä, vaan oma heimo ja legioona.  Muusta viis.  Kukaan ei enää aja Yhdysvaltain hyvää, vaikka kaikki häviäisivät minä en halua menettää tätä peliä.

*

Sytykkeet ja energia on jo, vain sytytin puuttuu

Katsokaa yhdysvaltalaisia televisio-ohjelmia.  Siellä kiroillaan ja perseillään, empimättä ja rajoituksetta.  Eivät ne edes yritä rajoittaa vihasanoja, likasankoja, ne vain piipataan peittoon ja hämytetään peittopalloilla. 

Ovat lakanneet edes yrittämästä arvokasta ja asiallista seurustelua, normipoikkeamat vain teipataan piiloon, vaikka kaikki havaitsevat ja tietävät, mitä sanotaan.  Mikä tehokas tapa ylläpitää ja läpiajaa koko yhteiskuntaan tätä järjetöntä epäasiallista kielenkäyttöä, ruokkimalla ruokkia vihaa?

Voiko kaksinaismoraali enää näkyvämmin leimata kansakunnan sisäistämiä ja perinjuurin omaksumia kaksoisstandardeja?  Trikkien rakastajat.  Tämä jakomielinen väki etsi itselleen messiaan ja huusi hänet päämiehekseen, Trumpiksi.  Jos Donald J. Trumpia ei olisi ollut, kansa olisi luonut sellaisen itselleen.

*

Jonain päivänä ihmiset ihmettelevät ja halveksivat itseään, heidän silmänsä avataan ja he hämmästelevät miten mieletön oli Occupai Wall Street –liike, kun sen edustajat majoittuivat kaupungin kaduille ja aukioille, kärvisteli märissä teltoissa ja piti pientä tulta. Miksi se pani itsensä likoon ja hävisi.  Miksei se pannut noita luikureita, sitä 1 prosenttia, kärsimään.  Ei Wall Streetiä sillä vallata, että jotkut pitävät telttaleiriä kaupungilla.  WS vallataan räjähteillä, kohdeiskuilla, verellä ja kärsimyksillä, mutta kärsijöiden pitää olla oikeita, ei meitä.

En haluaisi herätä siihen päivään, jona miljoonat äkkiä havaitsevat, että he itse voivat tehdä ”jotain” tälle vääryydelle: he voivat tehdä ja – he tekevät.  Eikä se ole kovin kaunista eikä esteettistä, mitä he porukalla keksivät tehdä.

*

Jollei miljoonien päätä olisi sekoitettu tällä kohkaamisella, maa ei olisi päässyt näin pahaksi.  Viholliskuvat ja reaaliolot eivät olisi näin brutaalit; olisi ollut jokin jarru.  Massojen jarru, joka olisi hillinnyt menoa ja kuvia.

Yhdysvaltain vaalit 2016 osoittivat yhdysvaltalaisten todelliset arvot ja tarpeet.  Huikaisevien valojen ja lahjomattomien kameroiden edessä tuo maailman uskonnollisin maa ja kansa huusi vapaaksi barrabbaansa ja myytti muuttui todeksi.

Kun nykyhetki on sietämätön, kauheinkin teko muuttuu tavoiteltavaksi, jotta sietämätön loppuisi.

Toiseus, vihaohjelma ja tosiasiallisten sähköaitojen jakama maa.  Voiko välinpitämättömyys jatkua?  Rauhanomaisen rinnakkainelon vähäisetkin edellytykset on poljettu maahan, se on mahdottomuus.  Yhteenoton kaikki aineelliset ja henkiset tekijät ovat jo koossa.  Kipinä puuttuu.  Se on pieni puute, kevyesti korjattavissa.

*

Lännen liberalismin (laaja käsite) luonnollinen opponentti oli saksalais-venäläinen kommunismi, se oli sähköpaimen, joka piti liberalismin järkevänä.  Järjissään.

Järjetön siitä tuli, kun se erikoistui rikkaiden papistoksi, rahamiesten takuumieheksi.

Ihmiset eivät ole ensisijaisesti yksilöitä, vaan kulttuurin ja yhteiskunnan osia.

Kun Yhdysvalloista tuli vain rahantekokone, joka suojeli suurpääomaa ja konserneja, siitä karisi sekin vähä kulttuurinen kerros ja silaus, joka sillä oli ollut.  Siitä tuli pelkkä talousvaltio, suuren rahan yövartija.

Ilman kulttuuria ihminen on vain finanssifasismin uhri, nyljettävä.  Talousvaltion osasana yksilö on varma häviäjä.  Luuseri, olla ei ole kykyä jalompiin tavoitteisiin, eikä yhteistoimintaan, sillä niukkuuden laki.  Sen hän tajuaa, vaikkei muuta. 

*

Transendentiaalinen minä on täysin vieras yhdysvaltalaisille, he eivät tunnista, eivät kaipaa sitä, ja se kuitenkin on syvintä ja pisintä, mitä ihmisessä on.

Itseään pidemmän tajunnan omaava ihminen ymmärtää, sydämestään, että minä olen se, joka päätän, arvoni, historiani, tavoitteeni.  Sen, minä päätän, minkä hyväksi minä ponnistelen.

Mutta amerikkalaisille on se annettuna, raha, sen tekeminen, sen ajatteleminen.

Aristotelinen, rationaalinen yhteiskunta, on loppu.  Se on kuollut, vainaa, Yhdysvalloissa. 

Emotionaalinen preferenssi on vallannut sielun ja sydämen:

tunteminen, tykkääminen.

Eletään sekasortoista aikaa, ei ole selkeitä säveliä, ja maassa eletään sen mukaan, ”miltä tuntuu”.  Niinpä juostaan virvatulten perässä.

*

Järjen käyttö analyysin välineenä ei koskaan vanhene, saati tyhjene.  Tämä valistuksen hanke on jollain lailla taittunut.  Kun yhteiskunta on valmis, kansalaisyhteiskuntana, hylätty ja purettu, jäljelle jää vain yövartija, joka vartioi rahatehtaiden rauhaa, ja karkoittaa tunkeilijat kauas pois.

Kun yhteiskunta on valmis, ihmisten kannalta, ja kuolleena, purettuna se on kaikkein valmein, ihmisten pitäisi havahtua.  Mutta he luopuvat kallisarvoisesta elämästään, yksilö nousee yhteisönsä ulkopuolelle.  Heidän pitäisi miettiä yhdessä ja toimia yhdessä.  Mutta he alkavat päättäväisesti itkemään.

*

Kun viha yltyy yli kaikkien rajojen, sen täytyy purkautua.  Aivan kuten universumissa ei voi olla tyhjiöitä, vaan ne väistämättä täyttyvät, jos sellainen alkaa ilmetä, niin samoin myös viha, joka paisuu ja paineistuu, jossain vaiheessa purkautuu.  Samoin kuin tyhjiö täyttyy, myös paisuva viha purkautuu.

Tässä ajassa vihaa ei ole edes yritetty rajoittaa.  Sitä on vain yllytetty.  Pakkohan sen on pelmahtaa.

Jossain vaiheessa tehokas vaikuttaminen toisin ajattelevia kohtaan ei enää tunnu kavahduttavalta ja torjuttavalta, vaan houkuttelevalta, melkeinpä kuin velvollisuudelta. 

Pisteessä, jossa epäilyskin vihan kohteen jatkuvasta häpeämättömästä olemassaolosta alkaa tuntua sietämättömältä, ja kohteen tuhoamisen ajatus alkaa tuntua entistä hyväksyttävämmältä,.aletaan myös tätä ajatusta  laajasti panemaan toimeksi.

Kun tuhoaminen ei tunnu enää vain mahdollisuudelta mahdollisuuksien joukossa, vaan se alkaa tuntua hyväksyttävältä ja suorastaan historialliselta velvollisuudelta, silloin Prometheus on tuonut sen kipinän.

*

]]>
20 http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249546-ajautuuko-yhdysvallat-sisaiseen-sotaan#comments Demokratia Länsimaiset arvot metoo Murtuva yhteiskunta Sisällissota Yhdysvallat Mon, 22 Jan 2018 07:39:18 +0000 Veikko Huuska http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249546-ajautuuko-yhdysvallat-sisaiseen-sotaan
Vihaan New Yorkia http://heikkiherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249424-vihaan-new-yorkia <p>Vain harva asia suututtaa enemmän kuin jalkojen välissä juoksevat torakat. Yksi ylitse kävelevä kiukunaihe on jalkojen välissä juoksevat rotat.</p><p>Nämä sekä monet muut maahan polkevat haasteet pilasivat suuressa arvossa pitämääni elinaikaa New Yorkissa, jonne muutin vuonna 2014 opiskelemaan elokuvatuotantoa. Vihaan New Yorkia, ja minulla on siihen monia syitä:</p><p>New York on suunnattoman likainen asukaskeskittymä Yhdysvaltain itärannikolla. Talvella meren läsnäolosta ei muistuttanut kaunis maisema Atlantille, vaan koko kehoa piiskaava kylmä tuuli. Aika-ajoin pohdin, että olivatko hollantilaiset uudisasukkaat täydessä ymmärryksessä ostaessaan Manhattanin saaren paikallisilta asukkailta 1600-luvulla. Silloin alkoi saaren kehittyminen nykyiseen muotoonsa, jota on syytä ihailla vain elokuvissa ja tv-sarjoissa omalta kotisohvalta. Kesällä kaupunki on niin kuuma, että ainoaksi vapaa-ajanvietteeksi jää toinen toistaan huonompien stand-up esitysten seuraaminen välttävästi toimivalla ilmastoinnilla siunatuissa baareissa, jotka ilmankierrosta huolimatta haisevat yhtä pahalta kuin niissä tarjoiltu ylihintainen olut.</p><p>New York ylpeilee useasti suurella ihmeellään: metro-järjestelmällä. Tätä sanailua voisi verrata siihen, että kirjoittaisin aikuisiällä ansioluettelooni 90-luvun suurista saavutuksistani Crash Bandicoot- videopelissä. Aikoinaan metrolinja on ollut aikansa suuria rakennusteknisiä suorituksia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tämän päivän New Yorkin julkinen liikenne toimisi; metrojärjestelmä on maailman maanalaisten Windows Vista, jonka kiskoilla juoksentelevat rotat kantavat mukanaan kosolti toinen toistaan epämiellyttävämpiä tauteja. Nykyään New Yorkin metro tunnetaankin enempi pizzaa ja avokadoa mussuttavista jyrsijöistään kuin toimintakyvystään. Metrossa joutuu kuitenkin viettämään työ- ja koulumatkojen vuoksi enemmän aikaa kuin ihmiselämälle olisi tarpeen; vietin monen muun paikallisen kanssaeläjän tavoin suuren osan New Yorkin vuosistani metrotunnelissa. Järjestelmää ylläpitävän MTA:n ja suomalaisen talvikunnossapidon pioneerin VR:n ainoa ero on se, että MTA ei tarvitse yllätyksiä toimiakseen huonosti.</p><p>Isoa mätää omenaa riivaavista riesoista halveksunta jättää ongelmana taakseen jopa torakat ja rotat, ja sitä New Yorkissa piisaa. Yhdysvaltain liberaali linnake katsoo inhoten kaupunginrajojen ulkopuolelle mittaillen lentomatkan kestoa suurimpiin kaupunkeihin, joista saattaa hyvällä lykyllä löytyä ripaus sivistystä ja demokraattien äänestäjiä. Kansalaiset uudelleenrakensivat poliittista identiteettiään varsinkin presidentinvaalien alla, jolloin pohjoismaalainen bernsteinilaisen pehmeän sosiaalidemokratian kasvattikaan ei saanut julki näkemyksiään hyvinvointiyhteiskunnan teknisestä suorituksesta edes kovimmille Bernie Sanders- kannattajille. Samalla kaiken inhimillisen käsityskyvyn ylittävät vuokrahinnat ja yleinen hintataso ajavat New Yorkin lähialueelta kaupunkilaisten pahimmat viholliset, nimittäin vähävaraiset.</p><p>Kaiken muun lisäksi New York lienee maailman ainoa paikka, jossa on hyvin todennäköistä päätyä Aku Ankan tai Mikki Hiiren ahdistelemiksi. Resepti tähän on selkeä; ensin on matkustettava yhteen tunnetun universumin irvokkaimmista paikoista, eli Times Squarelle. Löytäessäsi kadulta paikan, johon voit muutamaksi New Yorkin sekunniksi pysähtyä ilman uhkaa tönimisestä tai taskuvarkaista, niin valitse kaikista aukiolla pahaenteisesti vaeltavista maskottipuvuista se, jolta olet aina halunnut tutustua lähemmin. Suoritus viedään loppuun siten, että menet ottamaan yhteiskuvan maskotin kanssa, etkä maksa selfien ottamisesta maskotille &rdquo;vapaaehtoista&rdquo; tippiä. Ainoa toivo on se, että paikalliset poliisivoimat pelastavat sinut vapaaehtoisuuden painolastin tuottamalta kivulta ja säryltä: <a href="http://www.nydailynews.com/new-york/manhattan/exclusive-times-square-chewbacca-stormtrooper-arrested-article-1.2533260" title="http://www.nydailynews.com/new-york/manhattan/exclusive-times-square-chewbacca-stormtrooper-arrested-article-1.2533260">http://www.nydailynews.com/new-york/manhattan/exclusive-times-square-che...</a></p><p>Vain toinen kaupunki tällä planeetalla kipuaa sietämättömyydessään samoille antipalkintosijoille New Yorkin kanssa: Helsinki. Tähän on selvä syy; sekä New York että Helsinki ovat olleet minulle kotikaupunkeja. Muutin takaisin Suomeen vuonna 2016, ja siitä lähtien olen ikävöinyt Yhdysvaltain itärannikon kylmää ja kuumaa rotantäyteistä, mutta minulle hyvin rakasta kaupunkia. Rakastan sekä Helsinkiä että New Yorkia, mutta se ei sulje ulkopuolelle kummankin asukaskeskittymän tuottamaa inhoa. Vain harva asia tuntuu niin hyvältä kuin käveleminen ulos JFK:n lentokentältä, johon varmasti osasyynä hermoratoja raskaasti kuormittava maahantulotarkastus tullimiehineen.</p><p>Ensirakkaus uutta kotipesää kohtaan kestää muutamia kuukausia, viha syntyy myöhemmin. Tähän vedoten en varauksetta luota matkakertomuksiin, joissa suitsutetaan uuden maan ja kaupungin täydellisyyttä verrattuna Suomeen kolmen kuukauden &rdquo;asumisen&rdquo; jälkeen. Kaikessa on puolensa, ja viikko sitten rotta meinasi juosta jalkojeni välistä Helsingin Töölössä. Toisaalta Suomen kurinalaisessa yhteiskunnassa moni asia toimii, varsinkin aikataulujen kunnioitus ja internet. Kodin, uskonnon ja isänmaan kritisointi on kuitenkin tervettä; meidän suomalaisten on turha morkata itseämme saatikka toisiamme mielenpahoittamisesta. Niin kauan kuin kykenemme kitisemään kotiamme riivaavista vääryyksistä, niin tiedostamme jonkin olevan vinossa. Tällöin meillä on täydellinen mahdollisuus tehdä rakkaasta kodistamme parempi paikka, ja haukkua sitä lisää elämämme loppuun asti.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Vain harva asia suututtaa enemmän kuin jalkojen välissä juoksevat torakat. Yksi ylitse kävelevä kiukunaihe on jalkojen välissä juoksevat rotat.

Nämä sekä monet muut maahan polkevat haasteet pilasivat suuressa arvossa pitämääni elinaikaa New Yorkissa, jonne muutin vuonna 2014 opiskelemaan elokuvatuotantoa. Vihaan New Yorkia, ja minulla on siihen monia syitä:

New York on suunnattoman likainen asukaskeskittymä Yhdysvaltain itärannikolla. Talvella meren läsnäolosta ei muistuttanut kaunis maisema Atlantille, vaan koko kehoa piiskaava kylmä tuuli. Aika-ajoin pohdin, että olivatko hollantilaiset uudisasukkaat täydessä ymmärryksessä ostaessaan Manhattanin saaren paikallisilta asukkailta 1600-luvulla. Silloin alkoi saaren kehittyminen nykyiseen muotoonsa, jota on syytä ihailla vain elokuvissa ja tv-sarjoissa omalta kotisohvalta. Kesällä kaupunki on niin kuuma, että ainoaksi vapaa-ajanvietteeksi jää toinen toistaan huonompien stand-up esitysten seuraaminen välttävästi toimivalla ilmastoinnilla siunatuissa baareissa, jotka ilmankierrosta huolimatta haisevat yhtä pahalta kuin niissä tarjoiltu ylihintainen olut.

New York ylpeilee useasti suurella ihmeellään: metro-järjestelmällä. Tätä sanailua voisi verrata siihen, että kirjoittaisin aikuisiällä ansioluettelooni 90-luvun suurista saavutuksistani Crash Bandicoot- videopelissä. Aikoinaan metrolinja on ollut aikansa suuria rakennusteknisiä suorituksia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tämän päivän New Yorkin julkinen liikenne toimisi; metrojärjestelmä on maailman maanalaisten Windows Vista, jonka kiskoilla juoksentelevat rotat kantavat mukanaan kosolti toinen toistaan epämiellyttävämpiä tauteja. Nykyään New Yorkin metro tunnetaankin enempi pizzaa ja avokadoa mussuttavista jyrsijöistään kuin toimintakyvystään. Metrossa joutuu kuitenkin viettämään työ- ja koulumatkojen vuoksi enemmän aikaa kuin ihmiselämälle olisi tarpeen; vietin monen muun paikallisen kanssaeläjän tavoin suuren osan New Yorkin vuosistani metrotunnelissa. Järjestelmää ylläpitävän MTA:n ja suomalaisen talvikunnossapidon pioneerin VR:n ainoa ero on se, että MTA ei tarvitse yllätyksiä toimiakseen huonosti.

Isoa mätää omenaa riivaavista riesoista halveksunta jättää ongelmana taakseen jopa torakat ja rotat, ja sitä New Yorkissa piisaa. Yhdysvaltain liberaali linnake katsoo inhoten kaupunginrajojen ulkopuolelle mittaillen lentomatkan kestoa suurimpiin kaupunkeihin, joista saattaa hyvällä lykyllä löytyä ripaus sivistystä ja demokraattien äänestäjiä. Kansalaiset uudelleenrakensivat poliittista identiteettiään varsinkin presidentinvaalien alla, jolloin pohjoismaalainen bernsteinilaisen pehmeän sosiaalidemokratian kasvattikaan ei saanut julki näkemyksiään hyvinvointiyhteiskunnan teknisestä suorituksesta edes kovimmille Bernie Sanders- kannattajille. Samalla kaiken inhimillisen käsityskyvyn ylittävät vuokrahinnat ja yleinen hintataso ajavat New Yorkin lähialueelta kaupunkilaisten pahimmat viholliset, nimittäin vähävaraiset.

Kaiken muun lisäksi New York lienee maailman ainoa paikka, jossa on hyvin todennäköistä päätyä Aku Ankan tai Mikki Hiiren ahdistelemiksi. Resepti tähän on selkeä; ensin on matkustettava yhteen tunnetun universumin irvokkaimmista paikoista, eli Times Squarelle. Löytäessäsi kadulta paikan, johon voit muutamaksi New Yorkin sekunniksi pysähtyä ilman uhkaa tönimisestä tai taskuvarkaista, niin valitse kaikista aukiolla pahaenteisesti vaeltavista maskottipuvuista se, jolta olet aina halunnut tutustua lähemmin. Suoritus viedään loppuun siten, että menet ottamaan yhteiskuvan maskotin kanssa, etkä maksa selfien ottamisesta maskotille ”vapaaehtoista” tippiä. Ainoa toivo on se, että paikalliset poliisivoimat pelastavat sinut vapaaehtoisuuden painolastin tuottamalta kivulta ja säryltä: http://www.nydailynews.com/new-york/manhattan/exclusive-times-square-chewbacca-stormtrooper-arrested-article-1.2533260

Vain toinen kaupunki tällä planeetalla kipuaa sietämättömyydessään samoille antipalkintosijoille New Yorkin kanssa: Helsinki. Tähän on selvä syy; sekä New York että Helsinki ovat olleet minulle kotikaupunkeja. Muutin takaisin Suomeen vuonna 2016, ja siitä lähtien olen ikävöinyt Yhdysvaltain itärannikon kylmää ja kuumaa rotantäyteistä, mutta minulle hyvin rakasta kaupunkia. Rakastan sekä Helsinkiä että New Yorkia, mutta se ei sulje ulkopuolelle kummankin asukaskeskittymän tuottamaa inhoa. Vain harva asia tuntuu niin hyvältä kuin käveleminen ulos JFK:n lentokentältä, johon varmasti osasyynä hermoratoja raskaasti kuormittava maahantulotarkastus tullimiehineen.

Ensirakkaus uutta kotipesää kohtaan kestää muutamia kuukausia, viha syntyy myöhemmin. Tähän vedoten en varauksetta luota matkakertomuksiin, joissa suitsutetaan uuden maan ja kaupungin täydellisyyttä verrattuna Suomeen kolmen kuukauden ”asumisen” jälkeen. Kaikessa on puolensa, ja viikko sitten rotta meinasi juosta jalkojeni välistä Helsingin Töölössä. Toisaalta Suomen kurinalaisessa yhteiskunnassa moni asia toimii, varsinkin aikataulujen kunnioitus ja internet. Kodin, uskonnon ja isänmaan kritisointi on kuitenkin tervettä; meidän suomalaisten on turha morkata itseämme saatikka toisiamme mielenpahoittamisesta. Niin kauan kuin kykenemme kitisemään kotiamme riivaavista vääryyksistä, niin tiedostamme jonkin olevan vinossa. Tällöin meillä on täydellinen mahdollisuus tehdä rakkaasta kodistamme parempi paikka, ja haukkua sitä lisää elämämme loppuun asti.

]]>
12 http://heikkiherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249424-vihaan-new-yorkia#comments Kotimaa New York Valittaminen Yhdysvallat Fri, 19 Jan 2018 15:56:40 +0000 Heikki Herlin http://heikkiherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249424-vihaan-new-yorkia
Yhdysvaltain väestönsuojelun alennustila paljastui http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249115-yhdysvaltain-vaestonsuojelun-alennustila-paljastui <p>Hawaijin ja samalla Yhdysvaltain viimeöinen ydinhälytys-sekoilu paljasti maan puolustus- ja väestönsuojelun järjestelmien surkean alennustilan.</p> <p>Tämänkaltainen sekoilu ei voi olla mahdollinen, mikäli torjunta- ja suojausjärjestelmät olisivat asian tärkeyden edellyttämällä tasolla.</p> <p>Väärän - ja Luojan kiitos, aiheettomaksi osoittautuneen - hälytyksen perumiseen kului peräti 38 minuuttia. Miten ylimalkaan tällainen väärä hälytys oli mahdollinen? Onko nyt kerrottu versio tosi?</p> <p>Vai onko se vain rauhoittelemaan tarkoitettu &quot;normaali valkoinen valhe&#39;, kun kulisseissa selvitetään, mitä ja miten?</p> <p>Jimmy Carey sanoi: Kun kuulin hälytyksen, tiesin että minulla oli 10 minuuttia elinaikaa jäljellä.</p> <p>Katastrofaalisuudessaan ja paljastavuudessaan Hawaijin väärä ydinhälytys rinnastuu Mathias Rushtin pienkonelentoon Neuvostoliiton ilmatorjuntajärjestelmien läpi ja laskeutumiseen neuvostojärjestelmän hermokeskukseen Punaiselle torille.</p> <p>Samalla tavoin virhe läpäisi Yhdysvaltain ydinhyökkäyksen torjuntajärjestelmän kaiken kontrollin ja koordinaation, ja sai koko maan, itse asian kuolemanvakavuudesta huolimatta, naurunalaiseksi.</p> <p>Mitähän Jimmy sanoo, kun ämyrit seuraavan kerran hälyttävät?</p> <p>​</p> <p>​</p> <p>​</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Hawaijin ja samalla Yhdysvaltain viimeöinen ydinhälytys-sekoilu paljasti maan puolustus- ja väestönsuojelun järjestelmien surkean alennustilan.

Tämänkaltainen sekoilu ei voi olla mahdollinen, mikäli torjunta- ja suojausjärjestelmät olisivat asian tärkeyden edellyttämällä tasolla.

Väärän - ja Luojan kiitos, aiheettomaksi osoittautuneen - hälytyksen perumiseen kului peräti 38 minuuttia. Miten ylimalkaan tällainen väärä hälytys oli mahdollinen? Onko nyt kerrottu versio tosi?

Vai onko se vain rauhoittelemaan tarkoitettu "normaali valkoinen valhe', kun kulisseissa selvitetään, mitä ja miten?

Jimmy Carey sanoi: Kun kuulin hälytyksen, tiesin että minulla oli 10 minuuttia elinaikaa jäljellä.

Katastrofaalisuudessaan ja paljastavuudessaan Hawaijin väärä ydinhälytys rinnastuu Mathias Rushtin pienkonelentoon Neuvostoliiton ilmatorjuntajärjestelmien läpi ja laskeutumiseen neuvostojärjestelmän hermokeskukseen Punaiselle torille.

Samalla tavoin virhe läpäisi Yhdysvaltain ydinhyökkäyksen torjuntajärjestelmän kaiken kontrollin ja koordinaation, ja sai koko maan, itse asian kuolemanvakavuudesta huolimatta, naurunalaiseksi.

Mitähän Jimmy sanoo, kun ämyrit seuraavan kerran hälyttävät?

]]>
6 http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249115-yhdysvaltain-vaestonsuojelun-alennustila-paljastui#comments Pohjois-Korea Ydinhälytys Ydinisku Yhdysvallat Sun, 14 Jan 2018 08:55:29 +0000 Veikko Huuska http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249115-yhdysvaltain-vaestonsuojelun-alennustila-paljastui
Talvi ja pakkanen tappaa http://tonirintala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248625-talvi-ja-pakkanen-tappaa <p>Uutisissa taas USA:n talviset tapahtumat pääosissa. Siellä jossain 10&nbsp;000 kilometrin päässä on paleltunut 17 ihmistä kuoliaaksi. Ja neljä haitakin! Aivan kamala sää!</p><p>Tässä ihan meidän naapurissa Venäjällä paleltuu joka talvi tuhansia ihmisiä. <a href="http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015013019114900_ul.shtml">Vuonna 2014 paleltui 1700 ihmistä pelkästään Pietarissa</a>.</p><p><a href="https://yle.fi/uutiset/3-5054249">Suomessa paleltuu joka talvi noin parikymmentä ihmistä</a>.&nbsp; Ja ainakin miljoona eläintä.</p><p>Mutta kun USA pitää olla uutisissa!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Uutisissa taas USA:n talviset tapahtumat pääosissa. Siellä jossain 10 000 kilometrin päässä on paleltunut 17 ihmistä kuoliaaksi. Ja neljä haitakin! Aivan kamala sää!

Tässä ihan meidän naapurissa Venäjällä paleltuu joka talvi tuhansia ihmisiä. Vuonna 2014 paleltui 1700 ihmistä pelkästään Pietarissa.

Suomessa paleltuu joka talvi noin parikymmentä ihmistä.  Ja ainakin miljoona eläintä.

Mutta kun USA pitää olla uutisissa!

]]>
31 http://tonirintala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248625-talvi-ja-pakkanen-tappaa#comments Pakkanen Talvi Yhdysvallat Thu, 04 Jan 2018 19:00:32 +0000 Toni Rintala http://tonirintala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248625-talvi-ja-pakkanen-tappaa
Donald Trumpin ja Kim Jong-ilin nappulat http://kaunaherra.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248567-donald-trumpin-ja-kim-jong-ilin-nappulat <p>Pohjois-Korean työväenpuolueen pääsihteeri Kim Jong-il on ilmoittanut juhlallisesti, että hänellä on nappula. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vastannut haasteeseen sanomalla, että hänellä on vielä isompi nappula. Onkohan tässä tarpeen uskoa kumpaakaan. Oleellisinta kuitenkin lienee, että kumpikaan ei käytä nappulaansa ihmiskunnan vahingoksi.</p><p>Suomi voisi ottaa asiakseen kutsua molemmat valtioidensa päämiehet vierailulle maahamme. Isännyyttä hoitaisi&nbsp; tietysti piakkoin valittava maamme päämies tai -nainen. Saunassa käynti kuuluisi itsestään selvänä tapahtumana ohjelmaan. Sinne sitten marssisivat presidenttimme mukana nappuloineen molemmat päämiehet. Siellä presidenttimme sitten puolueettomasti ratkaisisi asian. Diplomaattisesti, maailmanrauhan turvaavalla tavalla.&nbsp;</p><p>On ollut tapana, että valtioiden päämiehiä kunnioitetaan, kuka enemmän, kuka vähemmän. Ja jos ei kunnioiteta, niin ainakin arvostetaan, kukin tavallaan. Anteeksi pojat Trump ja Kim. Teidän uhonne ja sanailunne on aiheuttanut sen, että edes suomalainen rivikansalainen ei oikein osaa arvostaa toimianne. Farssista puuttuu vain äitihahmo jolle voisitte vuorotellen huutaa että äiti tuu ikkunaan, tuo kiusaa minua.</p><p>Eläkeläisten kuppilakööri oli sitä mieltä, että Kim voisi uhota vähemmän ja tehdä enemmän kotimaansa asukkaiden hyväksi. Trumpin toivottiin panevan kypärä päähänsä ja menevän kymmenen päämieheksi Meksikon rajalle johtamaan muurin rakentamista. Sanoisin, että imagonrakentajille olisi töitä jos lappilaisen kahvibaarin asiakkaiden mielipiteillä olisi merkitystä.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Pohjois-Korean työväenpuolueen pääsihteeri Kim Jong-il on ilmoittanut juhlallisesti, että hänellä on nappula. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vastannut haasteeseen sanomalla, että hänellä on vielä isompi nappula. Onkohan tässä tarpeen uskoa kumpaakaan. Oleellisinta kuitenkin lienee, että kumpikaan ei käytä nappulaansa ihmiskunnan vahingoksi.

Suomi voisi ottaa asiakseen kutsua molemmat valtioidensa päämiehet vierailulle maahamme. Isännyyttä hoitaisi  tietysti piakkoin valittava maamme päämies tai -nainen. Saunassa käynti kuuluisi itsestään selvänä tapahtumana ohjelmaan. Sinne sitten marssisivat presidenttimme mukana nappuloineen molemmat päämiehet. Siellä presidenttimme sitten puolueettomasti ratkaisisi asian. Diplomaattisesti, maailmanrauhan turvaavalla tavalla. 

On ollut tapana, että valtioiden päämiehiä kunnioitetaan, kuka enemmän, kuka vähemmän. Ja jos ei kunnioiteta, niin ainakin arvostetaan, kukin tavallaan. Anteeksi pojat Trump ja Kim. Teidän uhonne ja sanailunne on aiheuttanut sen, että edes suomalainen rivikansalainen ei oikein osaa arvostaa toimianne. Farssista puuttuu vain äitihahmo jolle voisitte vuorotellen huutaa että äiti tuu ikkunaan, tuo kiusaa minua.

Eläkeläisten kuppilakööri oli sitä mieltä, että Kim voisi uhota vähemmän ja tehdä enemmän kotimaansa asukkaiden hyväksi. Trumpin toivottiin panevan kypärä päähänsä ja menevän kymmenen päämieheksi Meksikon rajalle johtamaan muurin rakentamista. Sanoisin, että imagonrakentajille olisi töitä jos lappilaisen kahvibaarin asiakkaiden mielipiteillä olisi merkitystä.

]]>
6 http://kaunaherra.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248567-donald-trumpin-ja-kim-jong-ilin-nappulat#comments Donald Trump Kim Jong-il Pohjois-Korea Yhdysvallat Wed, 03 Jan 2018 19:49:21 +0000 Tuure Piittinen http://kaunaherra.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248567-donald-trumpin-ja-kim-jong-ilin-nappulat
Venäjä ei halua enää Yhdysvaltain asettamia sanktioita http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248562-venaja-ei-halua-enaa-yhdysvaltain-asettamia-sanktioita <p><em><strong>Venäjä ei halua enää Yhdysvaltain asettamia sanktioita</strong></em></p><p><strong>Vuoden 2018</strong> voidaan nähdä Venäjän ja Yhdysvaltain välisissä suhteissa muun muassa seuraavia piirteitä:</p><p><strong>Washington </strong>haluaa lisätä painetta Moskovaa kohtaan vuonna 2018 suunnittelemallaan sarjalla laajentuvia sanktioita joiden tarkoituksena on kurittaa Venäjän taloudellista vakautta, eliittejä, mainetta ja puolustusteollisuutta.</p><p><strong>Venäjä</strong> pyrkii suojautumaan kasvaviin paineisiin lisäämällä oman taloutensa, oligarkiensa ja yhtiöidensä eristäytymistä, ja kohdistamalla Kremliin lisää vastuuta maan vakaudesta.</p><p><strong>Venäjän hallitus</strong> voi säilyttää otteensa, vaikkakin sen resurssit kuihtuvat yhä ja Kreml joutuu kohtaamaan demokratian riesan, sarjan vaaleja.</p><p>*</p><p><strong>Suuntauduttaessa uuteen vuoteen 2018</strong>, jännitteet Moskovan ja Washingtonin välillä eivät osoita laantumisen merkkejä.&nbsp; Yhdysvallat jatkaa tutkimuksia, jotka koskevat Venäjän väitettyä sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin 2016; molemmat osapuolet ovat syytelleet toinen toistaan asevoimien vihamielisyyksistä, molemmat maat ovat jatkaneet maailmanlaajuista vaikutusvallan kasvattamiseen tähtäävää toimintaa, jolla ne varautuvat pitkäaikaiseen taisteluun.&nbsp; Lisäksi Yhdysvallat ovat &rdquo;kunnostautuneet&rdquo; neljällä alueella &ndash; joista jokaisella on omat vaikutuksensa ja poliittiset seuraamukset &ndash; kuten Venäjää kohtaan asetetut lisääntyvät pakotteet.&nbsp; Lisää paineita Kremlille tuo kun presidentti Vladimir Putin tullaan valitsemaan uudelle toimikaudelle ja Venäjästä tulee yhä hauraampi.</p><p>*</p><p><strong>Sanktioita</strong></p><p>Neuvostokauden jälkeen Yhdysvallat on kohdistanut Venäjään lukuisia sanktioita.&nbsp; Nykyisin voimassa olevista pakotteista asetettiin ensisijaisesti ihmisoikeuksien loukkauksista ja Ukrainan konfliktista.&nbsp; Loppuvuodesta 2012 Yhdysvallat laajensi sen Neuvosto-kauden pakotteita ihmisoikeuskysymysten sekä tunnetun <strong>Magnitsky Act</strong>&acute;in nojalla (lainsäädäntö), jolla rangaistiin niitä, joiden katsottiin olevan vastuussa&nbsp; venäläisen verotarkastajan Sergei Magnitskin kuolemasta.&nbsp; Magnitski oli amerikkalaisittain ilmaistuna pilliin viheltäjä, joka tutki Kremlin väärinkäytöksiä ja veropetosohjelmia.&nbsp; Lain nojalla rangaistiin noin tusinaa henkilöä, joiden uskotaan sekaantuneen tapaukseen, mutta sen varsinainen tarkoitus oli luoda edellytykset Yhdysvalloille ja sen liittolaisille rangaista Venäjää paljon laajemman ihmisoikeuksia loukkaavan toiminnan vuoksi.</p><p>*</p><p><strong>Ukraina</strong></p><p>Ukraina-sanktiot langetettiin Yhdysvaltain (ja vähäisemmässä määrin Euroopan Unionin, Kanadan, Australian ja Japanin) toimesta Venäjän sekaantumisesta Ukrainan tapahtumiin, mukaan lukien Itä-Ukrainan konflikti, Venäjän tuesta aiemmalle hallitukselle, Malesian Airlinesin lentokoneen alas ampumisesta sekä Krimin liittämisestä itseensä.&nbsp; Nuo rangaistukset käsittivät:</p><p>Rahoituksellisia rajoituksia, jotka koskivat Venäjän kuutta suurinta pankkia, neljää valtio-omisteista öljy-yhtiötä sekä neljää valtiollista puolustustarvikeyhtiötä.</p><p>Sanktioita Venäjän energiateollisuudelle, rajoituksia U.S. teollisuustuotteiden toimituksille, syvien vesien tuotteiden ja teknologian vienti ja jälleenvientirajoituksia, Arktisen alueen merenpinnanalaisen öljy, liuskeöljy ja maakaasuhankkeiden jäädytystä Venäjällä.</p><p>Venäjän ensisijaisesti valtio-omisteisten puolustustarvikkeita tuottavien yhtiöiden Kaksikäyttötuotteiden vastaanottamista koskevat kiellot.</p><p>Satoihin venäläisiin aviomiehiin ja yksilöihin kohdistuvat seuraamukset (matkustusrajoitukset &nbsp;ja varojen jäädyttäminen). *</p><p>*</p><p><strong>Näiden sanktioiden vaikutukset Venäjälle</strong> ovat jääneet vaikeasti arvioitaviksi, koska alentuneet öljyn hinnat syöksivät maan taantumaan saman vuonna kuin pakotteet asetettiin. &nbsp;Lisäksi Venäjä eristi suuren osan taloudestaan Lännen pakotteiden astuessa voimaan.&nbsp; Maa on hillinnyt Läntisen tuonnin supistumisen vaikutuksia kehittämällä kotimaan tuotantokykyä (mukaan lukien elintarvikkeet, pankkipalvelut ja verkkoinfra) sekä kääntämällä taloussuhteiden painopistettä Aasian-Tyynenmeren ja Lähi-Idän suunnalle, etsien uusia investointi- ja kauppakumppaneita noilta tahoilta.&nbsp; Sanktiot toki purivat eräisiin avain-asemassa oleviin energiahankeisiin, kuten jättimäinen öljysopimus Exxon Mobil Corp.:in kanssa, ja niillä saattaa olla pitkäkestoisia vaikutuksia Venäjän omaan öljytuotantoon.&nbsp;</p><p>Mutta Washingtonin kiukuksi, Moskova on, enimmältä osin, selvinnyt rangaistuksista &rdquo;housujaan kastelematta&rdquo;.</p><p>*</p><p><strong>Päättyneen vuoden aikana Washington on laatinut </strong><strong>on laatinut joukon seuraamusvaihtoehtoja</strong>;</p><p>jotkut ovat äärimmäisiä, kuten Venäjän täydellinen irrottaminen Länsi-lähtöisen rahoitus- ja luottojärjestelmän piiristä.&nbsp; Mutta neljä keskeistä aihealuetta siirtyy <strong>&rdquo;laajennettujen seuraamusten&rdquo;</strong> piiriin.&nbsp; Nämä neljä ovat: Valtion velka, oligarkit, ihmisoikeudet ja puolustussektori.&nbsp;</p><p>Heinäkuussa Yhdysvaltain kongressi päätti siirtää pakoteasioista päättämisen presidentiltä ja nyt lainlaatijat edellyttävät että sanktiojäjestelmä kammataan tarkkaan läpi.&nbsp; Presidentti <strong>Donald Trump</strong> allekirjoitti pakotepuitelain&nbsp; (<strong><em>the Countering America&acute;s Adversaries Through Sanctions Act</em></strong>) elokuussa 2017, ja se sisältää säännöksiä seuraamusten laajentamisesta tulevien vuosien aikana.</p><p>Tulevan helmikuun alussa Yhdysvaltain valtiovarainministeriö esittää tiedot laajennetuista seuraamuksista sekä niiden yleisistä tavoitteista &ndash; siltä osin kuin ne koskevat valtionvelkaa ja oligarkeja, ne ovat jo yleisesti tunnettuja.</p><p>*</p><p><strong>Valtion velkaa tiukennetaan</strong></p><p>Helmikuun raportissaan valtiovarainministeriö tulee yksilöimään ne Venäjää ja maailmanmarkkinoita koskevat sanktiot, joita voidaan langettaa Yhdysvaltain kansalaisille jotka ostavat Venäjän kotimaan valtionvelkakirjoja.&nbsp; Nykyiset säännökset estävät tiettyjen venäläisten yritysten (<em>se on suurimmat pankit, kuten <strong>Sperbank</strong>, ja öljyjätti <strong>Rosneft</strong></em>) liikkeelle laskemien joukkovelkakirjojen myöntämisestä länsimaisille sijoittajille, mutta ne eivät estä hallitusta myöntämästä velkaa.&nbsp; Niinpä Kreml on hankkinut valtion velkakirjoja ja todistettavasti siirtänyt ne pakotteiden alaisille yhtiöille.&nbsp;</p><p>Vuoden 2017 aikana <strong>ulkomaisten sijoitusten osuus Venäjän</strong> liikkeelle lasketuista velkakirjoista nousi 5 prosentista 30 prosenttiin, muodostaen kokonaisuudessaan peräti 25 miljardin U.S. Dollarin velkakirjapotin.&nbsp;</p><p>Lukuisien Läntisten finanssialan yritysten mukaan Venäjän valtionvelkakirjojen on katsottu muodostaneen erään parhaista kohteista, mitä kehittyvillä markkinoilla tänä vuonna yleensäkään on ollut.</p><p>*</p><p><strong>Vuonna 2018 Venäjän hallituksen odotetaan</strong> ottavan lisää valtionvelkaa <strong>18 miljardin U.S. Dollarin</strong> verran kattaakseen valtion budjetin alijäämää, joka on jo vuosia kasvanut muhkeisiin mittoihin. &nbsp;</p><p><em>(<strong>Välihuomautus</strong>: mikäli edellä esitetyt luvut pitävät kutinsa, voidaan arvioida, että 2017 aikana jo toteutuneen valtionvelkakirjalainoituksen 25 mrd $ lisäksi Venäjä siis laskee ottavansa 2018 aikana 18 mrd dollarin veran ulkoista lainaa, mikä tekee yhteensä 43 mrd D.&nbsp; Mutta koska budjettien tapana ei ole pysyä raameissaan, voidaan arvioida uuden velan määrän nousevan vähintäänkin 50 miljardiin dollarin näiden kahden vuoden aikana.&nbsp; Lisäksi tulevat tietysti muu lainanotto ja sitoumukset, niukentuneiden rahastojen kaapiminen sekä pää- että sumustetun sivubudjetin katteeksi tarvittavat sopimukset laajenevan oligarkien ja suuryhtiöiden ja pienempien yhtiöiden ja toimijatahojen suunnalta otettavan &rdquo;varausvelan&rdquo; tms. joiden faktisesta määrästä ei ole esittää muuta kuin summaarisia arvioita, jotka lähteistä riippuen vaihtelevat karkeasti 20 &ndash; 50 mrd D:n haarukassa.&nbsp; Pahimmillaan Venäjän hallitus joutuisi siis kattamaan talousjaksolla 2017-2018 vajaata valtion kassaa noin 63 &ndash; 100 mrd $ määräisellä suoralla tai epäsuoralla lainanotolla</em>.&nbsp; Tämä arvio ei kerro, missä määrin rahastoilla joudutaan käymään.)</p><p>Samaan aikaan kun maa on pääsemässä taantumasta, se on samanaikaisesti joutumassa epäilemättä &nbsp;pitkäkestoiseksi muodostuvaan talouden pysähtyneisyyteen (stagnaatio).&nbsp;</p><p>Tämän lisäksi venäläiset ihmiset ja monet maan strategisista yrityksistä ja pankeista kohtaavat yhä enemmän vaikeuksia, mikä taas pakottaa Kremlin ottamaan kantaakseen entistä suurempia taloudellisia taakkoja, varmistaakseen, että taloudellisen järjestelmän huteroituminen johda väestön mielialojen järkkymiseen ja siitä edelleen väkivaltaisiin palautteisiin.</p><p>*</p><p><strong>Venäjän kansalliset finanssirahastot</strong></p><p>Venäjä on viime vuosina joutunut valtion ylläpitämien vararahastojen pääomia hyödyntämällä täydentämään liittovaltion budjettia ja antamaan joukon elvytyspanoksia yrityksille, pankeille ja strategisille talouden sektoreille.</p><p>Valtion päätösvallasta riippuvaisista rahastoista merkittävin on <strong>Venäjän keskuspankin reservirahasto </strong>(RCB/VKPR), jonka omaisuus oli joulukuussa 2013 yhteensä noin 510 miljardia US Dollaria.&nbsp; Rajuimmin sitä verotettiin vuoden 2014 aikana, niinpä joulukuussa 2014 sen arvo oli pudonnut alle 400 miljardin dollarin, se oli nimittäin noin 390 mrd D.&nbsp; Rahaston arvo putosi 12.2016 tultaessa noin 310 miljardiin dollariin, mutta öljyn maailmanmarkkinahinnan &rdquo;tervehtymisen&rdquo; ja eräiden muiden suosiollisten tekijöiden tuloksena RCB/VKPR:n arvon lasketaan olleen joulukuussa 2017 peräti 430 miljardia dollaria (nousua edellisestä vuodenvaihteesta 120 mrd D).&nbsp;</p><p>Toinen merkittävä rahasto on <strong>Reserve Fund</strong>, jonka arvo on kutakuinkin lineaarisesti laskenut joulukuun 2013 summasta, joka oli n. 80 mrd D, joulukuun 2017 tasoon, joka oli noin 15 mrd D.</p><p><strong>Venäjän Terveysrahasto (Wealth Fund</strong>) on säilyttänyt paremmin arvonsa: 12.2013 sen arvo oli 90 mrd D, ja 12.2017 taasen noin 65 mrd D.</p><p>Näin päästään summaariseen laskelmaan.&nbsp; Näiden kolmen rahaston yhteinen arvo joulukuussa 2013, siis ennen Krimiä ja Ukrainaa oli 680 miljardia D ja nyt joulukuussa 2017 noin 510 mrd dollaria.&nbsp; Supistusta siis 170 miljardia.&nbsp; Huomattakoon että vuosi sitten taso oli n. 400 miljardia.&nbsp; Eli silloin 2013-2016 kolmisvuotiskaudella rahastoja oli rokotettu peräti 280 miljardilla.&nbsp; Vuosi 2017 oli suosiollinen.</p><p>T<em>ämän asetelman lähteet: Russian Central Bank ja Russian Finance Ministry/Stratfor 2017.</em></p><p>*</p><p><strong>Lisäsanktiot eivät pure Venäjään</strong></p><p>Jos Yhdysvallat kohdentaa sanktioita Venäjän valtionlainoihin, Läntiset sijoittajat (amerikkalaisten lisäksi) voivat peljästyä hankkimasta enää niitä.&nbsp; Venäjän finanssiministeri sanoi joulukuun puolivälissä, että hallitus ei yritä panna liikkeelle Venäjän valtion joukkovelkakirjalainoja ennen Yhdysvaltain hallituksen helmikuun paperia (<strong>February report</strong>); samalla ministeriö oli varma, että Moskovalla oli tarpeeksi ei-länsimaisia yhteyksiä tulevien lainatarpeidensa tyydyttämiseen.</p><p>Venäjä on vienyt paljon energiaansa viime vuosien aikana vahvistamalla kauppasuhteitaan Aasian-Tyynenmeren ja Lähi-Idän valtioiden kanssa lieventääkseen Lännen aikaansaamia paineita.&nbsp;</p><p>Niinpä laajennettujen seuraamusten ulottaminen koskemaan Venäjän valtion velkakirjoja olisi lisäeste, mutta se ei olisi niin rakka sanktio, että Venäjän käyttäytymistä voitaisiin sen avulla muuksi muuttaa.</p><p>*</p><p><strong>Puristaa oligarkeja</strong></p><p>Toinen kohde, johon US helmikuun raportti tulee pureutumaan, ovat venäläiset oligarkit.&nbsp; Yhdysvaltain valtiovarainministeriön raportti tulee määrittämään Kreml-sidonnaisten oligarkkien ydinjoukon, silovnikit, heidän todellisen painoarvonsa, todisteellisen korruptionsa, heidän ulkomaiset liikesuhteensa, heidän sijoitustensa määrät ulkomailla ja heidän nauttimiensa tulojen lähteet.&nbsp; Heidän perheensä (vaimot, lapset, vanhemmat ja sisarukset), minkä lisäksi heidän hallinoimiinsa osakkuusyrityksiin kohdistuu seuraamuksia samoin kuin niiden omaisuuteen.</p><p>Lisäksi heidän lapsiltaan voidaan jopa evätä oikeus opiskella ulkomaisissa yliopistoissa yms.</p><p>Uusien sanktioiden laajuus tulee olemaan täysin erilainen kuin nykyisten Venäjälle asetettujen henkilökohtaisten pakotteiden.&nbsp; Monet Kreml-kytkyiset nykyrikkaat venäläiset ovat pitäneet sijoituksensa ja elämänsä Venäjällä, ja he ovat myös suoraan Venäjän ulkopolitiikan kanssa sidoksissa &ndash; varsin useat mukana tavalla tai toisella Ukrainan konfliktissa.&nbsp;</p><p>Sanktioitujen henkilöiden listan (julki helmikuussa 2018) laajentaminen oligarkiaan ja silovarchs, jotka ovat Putinin henkilökohtaisia ystäviä, merkitsee läntisten pakotteiden kohdentumista ratkaisevasti lähemmäksi presidenttiä, suoraan henkilökohtaisesti.</p><p>*</p><p><strong>Kuuluminen yleensä olgarkeihin</strong> merkitsee sitä, että tutkinnan lasso heiluu pään päällä, ja seurauksena saattaa olla joutuminen sanktioiden piiriin tutkinnan jälkeen.&nbsp; Tämä eliitti oli täyden kaaoksen keskellä 1990-luvulla, ja on nykyisen asemansa puolesta täysin lojaali Putinille.&nbsp;</p><p>Tyypillisesti he pitävät valtavia omaisuusmassoja ulkomailla, rahaa, sijoituksia ja liiketoimintoja.&nbsp; Nimet, jotka useimmin näkyvät median palstoilla, kuuluvat menestyneimmille oligarkeille, jotka toimivat metalli- tai energiateollisuudessa: <strong>Oleg Deripaska, Roman Abramovits, Mihail Fridman, Alisher Usmanov ja Mihail Prokhorov</strong>.&nbsp;</p><p><strong>The Moscow Timesin ja RBC-mediaryhmän</strong> mukaan Venäjän oligarkit ovat levittäytyneet Washingtoniin lobaajiensa ja lakimiestensä kera, ja pitkälti noudattaneet näiden neuvoa siitä, miten kannattaa erota vaimosta ja laittaa kaikki sijoitukset näin syntyvien ex-vaimojen nimiin, suojellakseen varojaan.&nbsp; Sivuhuomautuksena todettakon, että oligarkit ovat uhkailleet <strong>Forbes Russia</strong> &ndash;julkaisua julkaisemasta sen vuosittaista listaansa venäläisistä miljardööreistä.&nbsp; Joulukuun alkupuolella Venäjän media kertoikin, että Forbes aikoo vetää takaisin uudemman listansa, joskaan se ei vahvistanut eikä kumonnut, että se tyytyy oligarkien tahtoon.</p><p>*</p><p><strong>Putinin tehoisku oligarkkien keskuuteen</strong> hänen ensimmäisellä kaudellaan johti monien uusrikkaiden ryntäykseen ei-valtiollisten yritysten johtoon, jossa he ovat vahvasti pulskistuneet.&nbsp; Kreml nojautuu näihin oligarkeihin valtioista riippumattomien yritysten ylläpitämiseksi, maan rahoitusalan rahoitustarpeen turvaamiseksi ja monien alueiden ja kaupunkien toimeentulon turvaamiseksi.&nbsp;</p><p>Voisivatko he nyt tulla Yhdysvaltain hyökkäyksen puolelle sen lytätessä ulkopolitiikkaa, josta he eivät ole vastuussa, sitten he voisivat kääntää selkänsä Putinille ja hänen hallinnolleen, ja vakauttaisivat jo varsin epävakaan eliittijärjestelmän.</p><p>Izvestia-lehti kertoo nimettömiin Washingtonilaisiin lähteisiin viitaten, että oligarkien ja liikemiesten luettelo, jonka USA:n valtiovarainministeriö laatii, ei tulla julkaisemaan.&nbsp; Tähän ratkaisuun ollaan kaiketi päädytty sen vuoksi, että ehkäistäisiin näiden ihmisten mahdollisuudet siirtää omaisuutensa ja liikesuhteensa peitenimille.</p><p>Lisäksi Izvestia kertoo vaatimuksista, joiden mukaan tämä lista tulee jakaa Yhdysvaltain Eurooppalaisille partnereille jotta heidät saataisiin katkaisemaan liikesuhteensa niiden kanssa, jotka listalla esiintyvät.&nbsp; Tämä toimi saattaisi olla vain suositus, koska monet eurooppalaiset eivät ole täysin edes nykyisten sanktioiden takana, jotka jo nyt aiheuttavat harmia heidän liiketoimilleen ja taloudelleen.&nbsp; Ja mitä tulee Yhdysvaltoihin, viestit tietävät kertoa, että tulossa oleva lisälista on rajusti lisännyt ulkomaisten sijoittajien pääomien virtausta ulos Venäjältä marras-joulukuun 2017 aikana.</p><p>*</p><p><strong>Kohteena puolustusteollisuus</strong></p><p>Venäjän valtiovelkakirjojen, oligarkkien ja ihmisoikeussäädösten lisäksi Yhdysvallat tulee lisäämään sanktioita jotka kohdistuvat Venäjän puolustutarviketeollisuuden toimijoihin, jotka tarjoavat teknologiaa tai tuotekehitystekniikkaa, joka rikkoo keskipitkän matkan ydinasesopimusta (<strong><em>the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF Treaty</em></strong>). <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/INF-sopimus"><u>https://fi.wikipedia.org/wiki/INF-sopimus</u></a></p><p>Yhdysvallat ja Venäjä ovat toistuvasti syyttäneet toinen toistaan tämän vuonna 1987 solmitun asevoimien kontrollisopimuksen rikkomisesta, sopimus kieltää keskimatkan ydinohjusten sijoittamisen Eurooppaan.&nbsp;</p><p>Marraskuussa 2017 Yhdysvaltain puolustusministeri <strong>James Mattis</strong> (joka kesällä vieraili Suomessa, vh) esitteli NATO-liittolaisilleen ultimaatumin liittyä Yhdysvaltain rankaisutoimenpiteisiin Venäjää vastaan INF-sopimuksen rikkomuksien johdosta.&nbsp; <a href="https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005439799.html"><u>https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005439799.html</u></a></p><p>Yhdysvaltain kauppaministeriö on laatinut luettelon yhtiöistä, joiden se uskoo valmistavan aseita, jotka rikkovat sopimusta.</p><p>*</p><p><strong>Kylmän sodan aikana solmitut aseriisuntasopimukset</strong> ovat olleet kiistakapula Moskovan ja Washingtonin välillä, ja ne ovat merkittävältä osin vanhentuneet kummankin sopijaosapuolen kannalta, kummankin kehiteltyä ohjuksia, jotka voivat rikkoa sopimusta ja monien muidenkin maiden aseohjelmat ovat ole kyseisen rajoitussopimuksen piirissä.</p><p><strong>Presidentti Putin</strong> totesi äskeittäisessä&nbsp; television uutiskonferenssissa, että INF-sopimus on kaikkea muuta, mutta ei kuollut.</p><p>Yhdysvallat on jo suunnitellut kohottaa asevoimien toimitusten lisäämistä Euroopassa ja torjuntaohjus-ohjelmansa laajentamista &ndash; molemmat vastoin Venäjän toivomuksia.</p><p>*</p><p><strong>Vaikka INF-Sopimus on teknisesti edelleen voimassa</strong>, Venäjä on jo vaatinut Yhdysvalloille sanktioita sen sopimusrikkomuksista.&nbsp;</p><p>Putin haastoi 77 puolustusteollisuuden alan yritystä varmistamaan, että ne kykenevät kehittämään välineistöä ja osia asejärjestelmiin, joiden tarvitsemia tuotteita nyt tuodaan Lännestä.&nbsp; Venäjän hallitus on myös julistanut, että kaikki hankinnat, jotka valmistetaan puolustusministeriön&nbsp; tai eri turvallisuuspalveluntarjoajien toimesta on määrätty salaisiksi.&nbsp; Kaikki sopimuksia, rekisteröintiä, valmistusta, hankintoja ja lupia koskevat dokumentit on määrätty valtiosalaisuuksiksi.&nbsp; Pankit ja rahoituslaitokset joutuvat kirjaamaan näihin hankintoihin liittyvät rahansiirrot salaluokitelluiksi.</p><p>*</p><p>Lisäämällä määrärahoja puolustusteollisuuden sektorille, Venäjä on myös parantamassa sen edellytyksiä irtautua asesopimuksesta.&nbsp;</p><p>Kaikkiaan Putin on todennut, että Venäjä haastaa Yhdysvalat, mikäli se käynnistää uuden asevarustelukierteen, mutta hän ei tule ajamaan maataan bankrottiin, muistuttaen opetuksista, jotka Venäjän pitkäaikainen johtaja on saanut entisen Neuvostoliiton johdon virheistä.</p><p>*</p><p><strong>Niinpä voimme todeta</strong>, että sekä Yhdysvalloille että Venäjälle vuosi 2018 tulee muodostumaan jälleen perin kiistanalaiseksi vuodeksi.</p><p>Samalla kun Yhdysvallat on laatimassa työkaluja, joilla iskeä Moskovaa vastaan, Venäjä valmistautuu aina vain karkeampiin suhteisiin maiden välillä.&nbsp; Ja vahvistuskeinona oman asemansa turvaamiseksi Venäjällä&nbsp; on nämä kaksi:</p><p><strong><em>Eristää omaa talouttaan (Länneltä) ja rakentaa siltoja Aasian-Tyynenmeren ja Lähi-Idän suuntiin. </em></strong></p><p>*</p><p>Päätteeksi&rsquo;</p><p><em>Kysymys: Mitähän Länsi uskoo tällä ohjausliikkeellään saavuttavansa, esimerkiksi 5 tai 15 vuoden sihdillä?</em></p><p><em>*</em></p><p><em>Teksti perustuu keskeisiltä osiltaan tutkimuslaitos Stratfor/WorldView:n artikkeliin Russia Won&acute;t Sit Still for Additional U.S. Sanctions. Venäjä ei aio istua aloillaan Yhdysvaltain lisäsanktioita vartoomassa.</em></p><p>*</p><p>PS.</p><p><em>Helsingin Sanomat/Jarmo Hartikainen, 3.1.2018 kertoo:</em></p><p><strong>Financial Timesin mukaan Putin valmistelee kryptoruplan käyttöä.</strong></p><p>Virtuaalivaluutat: Krutovalutta sopii arkaluonteiseen toimintaan.</p><p>Kansallista virtuaalivaluuttaa voisi käyttää Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen asettamien talouspakotteiden kiertämiseen.</p><p>FT:lle puohuneiden viranomaisten mukaan Putin on käynnistänyt jo valmistelun &rdquo;kryptoruplan&rdquo; luomiseksi.</p><p>Presidentin talouspoliittinen neuvonantaja <strong>Sergei Glazev</strong> perusteli aloitetta äskettäisessä hallituksen kokouksessa sillä, että digitaalinen valuutta voisi helpottaa lännen asettamien pakotteiden kiertämisessä.</p><p>&rdquo;Tämä väline sopii erittäin hyvin valtion arkaluonteiseen toimintaan.&nbsp; Pystymme käsittelemään maksuja vastapuolten kanssa joka puolella maailmaa ilman huolta pakotteista&rdquo;, Glazev sanoi FT:n mukaan.&rdquo;</p><p>Lähde: HS 3.1.12018. <a href="https://www.hs.fi/talous/art-2000005510077.html"><u>https://www.hs.fi/talous/art-2000005510077.html</u></a></p><p>*</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Venäjä ei halua enää Yhdysvaltain asettamia sanktioita

Vuoden 2018 voidaan nähdä Venäjän ja Yhdysvaltain välisissä suhteissa muun muassa seuraavia piirteitä:

Washington haluaa lisätä painetta Moskovaa kohtaan vuonna 2018 suunnittelemallaan sarjalla laajentuvia sanktioita joiden tarkoituksena on kurittaa Venäjän taloudellista vakautta, eliittejä, mainetta ja puolustusteollisuutta.

Venäjä pyrkii suojautumaan kasvaviin paineisiin lisäämällä oman taloutensa, oligarkiensa ja yhtiöidensä eristäytymistä, ja kohdistamalla Kremliin lisää vastuuta maan vakaudesta.

Venäjän hallitus voi säilyttää otteensa, vaikkakin sen resurssit kuihtuvat yhä ja Kreml joutuu kohtaamaan demokratian riesan, sarjan vaaleja.

*

Suuntauduttaessa uuteen vuoteen 2018, jännitteet Moskovan ja Washingtonin välillä eivät osoita laantumisen merkkejä.  Yhdysvallat jatkaa tutkimuksia, jotka koskevat Venäjän väitettyä sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin 2016; molemmat osapuolet ovat syytelleet toinen toistaan asevoimien vihamielisyyksistä, molemmat maat ovat jatkaneet maailmanlaajuista vaikutusvallan kasvattamiseen tähtäävää toimintaa, jolla ne varautuvat pitkäaikaiseen taisteluun.  Lisäksi Yhdysvallat ovat ”kunnostautuneet” neljällä alueella – joista jokaisella on omat vaikutuksensa ja poliittiset seuraamukset – kuten Venäjää kohtaan asetetut lisääntyvät pakotteet.  Lisää paineita Kremlille tuo kun presidentti Vladimir Putin tullaan valitsemaan uudelle toimikaudelle ja Venäjästä tulee yhä hauraampi.

*

Sanktioita

Neuvostokauden jälkeen Yhdysvallat on kohdistanut Venäjään lukuisia sanktioita.  Nykyisin voimassa olevista pakotteista asetettiin ensisijaisesti ihmisoikeuksien loukkauksista ja Ukrainan konfliktista.  Loppuvuodesta 2012 Yhdysvallat laajensi sen Neuvosto-kauden pakotteita ihmisoikeuskysymysten sekä tunnetun Magnitsky Act´in nojalla (lainsäädäntö), jolla rangaistiin niitä, joiden katsottiin olevan vastuussa  venäläisen verotarkastajan Sergei Magnitskin kuolemasta.  Magnitski oli amerikkalaisittain ilmaistuna pilliin viheltäjä, joka tutki Kremlin väärinkäytöksiä ja veropetosohjelmia.  Lain nojalla rangaistiin noin tusinaa henkilöä, joiden uskotaan sekaantuneen tapaukseen, mutta sen varsinainen tarkoitus oli luoda edellytykset Yhdysvalloille ja sen liittolaisille rangaista Venäjää paljon laajemman ihmisoikeuksia loukkaavan toiminnan vuoksi.

*

Ukraina

Ukraina-sanktiot langetettiin Yhdysvaltain (ja vähäisemmässä määrin Euroopan Unionin, Kanadan, Australian ja Japanin) toimesta Venäjän sekaantumisesta Ukrainan tapahtumiin, mukaan lukien Itä-Ukrainan konflikti, Venäjän tuesta aiemmalle hallitukselle, Malesian Airlinesin lentokoneen alas ampumisesta sekä Krimin liittämisestä itseensä.  Nuo rangaistukset käsittivät:

Rahoituksellisia rajoituksia, jotka koskivat Venäjän kuutta suurinta pankkia, neljää valtio-omisteista öljy-yhtiötä sekä neljää valtiollista puolustustarvikeyhtiötä.

Sanktioita Venäjän energiateollisuudelle, rajoituksia U.S. teollisuustuotteiden toimituksille, syvien vesien tuotteiden ja teknologian vienti ja jälleenvientirajoituksia, Arktisen alueen merenpinnanalaisen öljy, liuskeöljy ja maakaasuhankkeiden jäädytystä Venäjällä.

Venäjän ensisijaisesti valtio-omisteisten puolustustarvikkeita tuottavien yhtiöiden Kaksikäyttötuotteiden vastaanottamista koskevat kiellot.

Satoihin venäläisiin aviomiehiin ja yksilöihin kohdistuvat seuraamukset (matkustusrajoitukset  ja varojen jäädyttäminen). *

*

Näiden sanktioiden vaikutukset Venäjälle ovat jääneet vaikeasti arvioitaviksi, koska alentuneet öljyn hinnat syöksivät maan taantumaan saman vuonna kuin pakotteet asetettiin.  Lisäksi Venäjä eristi suuren osan taloudestaan Lännen pakotteiden astuessa voimaan.  Maa on hillinnyt Läntisen tuonnin supistumisen vaikutuksia kehittämällä kotimaan tuotantokykyä (mukaan lukien elintarvikkeet, pankkipalvelut ja verkkoinfra) sekä kääntämällä taloussuhteiden painopistettä Aasian-Tyynenmeren ja Lähi-Idän suunnalle, etsien uusia investointi- ja kauppakumppaneita noilta tahoilta.  Sanktiot toki purivat eräisiin avain-asemassa oleviin energiahankeisiin, kuten jättimäinen öljysopimus Exxon Mobil Corp.:in kanssa, ja niillä saattaa olla pitkäkestoisia vaikutuksia Venäjän omaan öljytuotantoon. 

Mutta Washingtonin kiukuksi, Moskova on, enimmältä osin, selvinnyt rangaistuksista ”housujaan kastelematta”.

*

Päättyneen vuoden aikana Washington on laatinut on laatinut joukon seuraamusvaihtoehtoja;

jotkut ovat äärimmäisiä, kuten Venäjän täydellinen irrottaminen Länsi-lähtöisen rahoitus- ja luottojärjestelmän piiristä.  Mutta neljä keskeistä aihealuetta siirtyy ”laajennettujen seuraamusten” piiriin.  Nämä neljä ovat: Valtion velka, oligarkit, ihmisoikeudet ja puolustussektori. 

Heinäkuussa Yhdysvaltain kongressi päätti siirtää pakoteasioista päättämisen presidentiltä ja nyt lainlaatijat edellyttävät että sanktiojäjestelmä kammataan tarkkaan läpi.  Presidentti Donald Trump allekirjoitti pakotepuitelain  (the Countering America´s Adversaries Through Sanctions Act) elokuussa 2017, ja se sisältää säännöksiä seuraamusten laajentamisesta tulevien vuosien aikana.

Tulevan helmikuun alussa Yhdysvaltain valtiovarainministeriö esittää tiedot laajennetuista seuraamuksista sekä niiden yleisistä tavoitteista – siltä osin kuin ne koskevat valtionvelkaa ja oligarkeja, ne ovat jo yleisesti tunnettuja.

*

Valtion velkaa tiukennetaan

Helmikuun raportissaan valtiovarainministeriö tulee yksilöimään ne Venäjää ja maailmanmarkkinoita koskevat sanktiot, joita voidaan langettaa Yhdysvaltain kansalaisille jotka ostavat Venäjän kotimaan valtionvelkakirjoja.  Nykyiset säännökset estävät tiettyjen venäläisten yritysten (se on suurimmat pankit, kuten Sperbank, ja öljyjätti Rosneft) liikkeelle laskemien joukkovelkakirjojen myöntämisestä länsimaisille sijoittajille, mutta ne eivät estä hallitusta myöntämästä velkaa.  Niinpä Kreml on hankkinut valtion velkakirjoja ja todistettavasti siirtänyt ne pakotteiden alaisille yhtiöille. 

Vuoden 2017 aikana ulkomaisten sijoitusten osuus Venäjän liikkeelle lasketuista velkakirjoista nousi 5 prosentista 30 prosenttiin, muodostaen kokonaisuudessaan peräti 25 miljardin U.S. Dollarin velkakirjapotin. 

Lukuisien Läntisten finanssialan yritysten mukaan Venäjän valtionvelkakirjojen on katsottu muodostaneen erään parhaista kohteista, mitä kehittyvillä markkinoilla tänä vuonna yleensäkään on ollut.

*

Vuonna 2018 Venäjän hallituksen odotetaan ottavan lisää valtionvelkaa 18 miljardin U.S. Dollarin verran kattaakseen valtion budjetin alijäämää, joka on jo vuosia kasvanut muhkeisiin mittoihin.  

(Välihuomautus: mikäli edellä esitetyt luvut pitävät kutinsa, voidaan arvioida, että 2017 aikana jo toteutuneen valtionvelkakirjalainoituksen 25 mrd $ lisäksi Venäjä siis laskee ottavansa 2018 aikana 18 mrd dollarin veran ulkoista lainaa, mikä tekee yhteensä 43 mrd D.  Mutta koska budjettien tapana ei ole pysyä raameissaan, voidaan arvioida uuden velan määrän nousevan vähintäänkin 50 miljardiin dollarin näiden kahden vuoden aikana.  Lisäksi tulevat tietysti muu lainanotto ja sitoumukset, niukentuneiden rahastojen kaapiminen sekä pää- että sumustetun sivubudjetin katteeksi tarvittavat sopimukset laajenevan oligarkien ja suuryhtiöiden ja pienempien yhtiöiden ja toimijatahojen suunnalta otettavan ”varausvelan” tms. joiden faktisesta määrästä ei ole esittää muuta kuin summaarisia arvioita, jotka lähteistä riippuen vaihtelevat karkeasti 20 – 50 mrd D:n haarukassa.  Pahimmillaan Venäjän hallitus joutuisi siis kattamaan talousjaksolla 2017-2018 vajaata valtion kassaa noin 63 – 100 mrd $ määräisellä suoralla tai epäsuoralla lainanotolla.  Tämä arvio ei kerro, missä määrin rahastoilla joudutaan käymään.)

Samaan aikaan kun maa on pääsemässä taantumasta, se on samanaikaisesti joutumassa epäilemättä  pitkäkestoiseksi muodostuvaan talouden pysähtyneisyyteen (stagnaatio). 

Tämän lisäksi venäläiset ihmiset ja monet maan strategisista yrityksistä ja pankeista kohtaavat yhä enemmän vaikeuksia, mikä taas pakottaa Kremlin ottamaan kantaakseen entistä suurempia taloudellisia taakkoja, varmistaakseen, että taloudellisen järjestelmän huteroituminen johda väestön mielialojen järkkymiseen ja siitä edelleen väkivaltaisiin palautteisiin.

*

Venäjän kansalliset finanssirahastot

Venäjä on viime vuosina joutunut valtion ylläpitämien vararahastojen pääomia hyödyntämällä täydentämään liittovaltion budjettia ja antamaan joukon elvytyspanoksia yrityksille, pankeille ja strategisille talouden sektoreille.

Valtion päätösvallasta riippuvaisista rahastoista merkittävin on Venäjän keskuspankin reservirahasto (RCB/VKPR), jonka omaisuus oli joulukuussa 2013 yhteensä noin 510 miljardia US Dollaria.  Rajuimmin sitä verotettiin vuoden 2014 aikana, niinpä joulukuussa 2014 sen arvo oli pudonnut alle 400 miljardin dollarin, se oli nimittäin noin 390 mrd D.  Rahaston arvo putosi 12.2016 tultaessa noin 310 miljardiin dollariin, mutta öljyn maailmanmarkkinahinnan ”tervehtymisen” ja eräiden muiden suosiollisten tekijöiden tuloksena RCB/VKPR:n arvon lasketaan olleen joulukuussa 2017 peräti 430 miljardia dollaria (nousua edellisestä vuodenvaihteesta 120 mrd D). 

Toinen merkittävä rahasto on Reserve Fund, jonka arvo on kutakuinkin lineaarisesti laskenut joulukuun 2013 summasta, joka oli n. 80 mrd D, joulukuun 2017 tasoon, joka oli noin 15 mrd D.

Venäjän Terveysrahasto (Wealth Fund) on säilyttänyt paremmin arvonsa: 12.2013 sen arvo oli 90 mrd D, ja 12.2017 taasen noin 65 mrd D.

Näin päästään summaariseen laskelmaan.  Näiden kolmen rahaston yhteinen arvo joulukuussa 2013, siis ennen Krimiä ja Ukrainaa oli 680 miljardia D ja nyt joulukuussa 2017 noin 510 mrd dollaria.  Supistusta siis 170 miljardia.  Huomattakoon että vuosi sitten taso oli n. 400 miljardia.  Eli silloin 2013-2016 kolmisvuotiskaudella rahastoja oli rokotettu peräti 280 miljardilla.  Vuosi 2017 oli suosiollinen.

Tämän asetelman lähteet: Russian Central Bank ja Russian Finance Ministry/Stratfor 2017.

*

Lisäsanktiot eivät pure Venäjään

Jos Yhdysvallat kohdentaa sanktioita Venäjän valtionlainoihin, Läntiset sijoittajat (amerikkalaisten lisäksi) voivat peljästyä hankkimasta enää niitä.  Venäjän finanssiministeri sanoi joulukuun puolivälissä, että hallitus ei yritä panna liikkeelle Venäjän valtion joukkovelkakirjalainoja ennen Yhdysvaltain hallituksen helmikuun paperia (February report); samalla ministeriö oli varma, että Moskovalla oli tarpeeksi ei-länsimaisia yhteyksiä tulevien lainatarpeidensa tyydyttämiseen.

Venäjä on vienyt paljon energiaansa viime vuosien aikana vahvistamalla kauppasuhteitaan Aasian-Tyynenmeren ja Lähi-Idän valtioiden kanssa lieventääkseen Lännen aikaansaamia paineita. 

Niinpä laajennettujen seuraamusten ulottaminen koskemaan Venäjän valtion velkakirjoja olisi lisäeste, mutta se ei olisi niin rakka sanktio, että Venäjän käyttäytymistä voitaisiin sen avulla muuksi muuttaa.

*

Puristaa oligarkeja

Toinen kohde, johon US helmikuun raportti tulee pureutumaan, ovat venäläiset oligarkit.  Yhdysvaltain valtiovarainministeriön raportti tulee määrittämään Kreml-sidonnaisten oligarkkien ydinjoukon, silovnikit, heidän todellisen painoarvonsa, todisteellisen korruptionsa, heidän ulkomaiset liikesuhteensa, heidän sijoitustensa määrät ulkomailla ja heidän nauttimiensa tulojen lähteet.  Heidän perheensä (vaimot, lapset, vanhemmat ja sisarukset), minkä lisäksi heidän hallinoimiinsa osakkuusyrityksiin kohdistuu seuraamuksia samoin kuin niiden omaisuuteen.

Lisäksi heidän lapsiltaan voidaan jopa evätä oikeus opiskella ulkomaisissa yliopistoissa yms.

Uusien sanktioiden laajuus tulee olemaan täysin erilainen kuin nykyisten Venäjälle asetettujen henkilökohtaisten pakotteiden.  Monet Kreml-kytkyiset nykyrikkaat venäläiset ovat pitäneet sijoituksensa ja elämänsä Venäjällä, ja he ovat myös suoraan Venäjän ulkopolitiikan kanssa sidoksissa – varsin useat mukana tavalla tai toisella Ukrainan konfliktissa. 

Sanktioitujen henkilöiden listan (julki helmikuussa 2018) laajentaminen oligarkiaan ja silovarchs, jotka ovat Putinin henkilökohtaisia ystäviä, merkitsee läntisten pakotteiden kohdentumista ratkaisevasti lähemmäksi presidenttiä, suoraan henkilökohtaisesti.

*

Kuuluminen yleensä olgarkeihin merkitsee sitä, että tutkinnan lasso heiluu pään päällä, ja seurauksena saattaa olla joutuminen sanktioiden piiriin tutkinnan jälkeen.  Tämä eliitti oli täyden kaaoksen keskellä 1990-luvulla, ja on nykyisen asemansa puolesta täysin lojaali Putinille. 

Tyypillisesti he pitävät valtavia omaisuusmassoja ulkomailla, rahaa, sijoituksia ja liiketoimintoja.  Nimet, jotka useimmin näkyvät median palstoilla, kuuluvat menestyneimmille oligarkeille, jotka toimivat metalli- tai energiateollisuudessa: Oleg Deripaska, Roman Abramovits, Mihail Fridman, Alisher Usmanov ja Mihail Prokhorov

The Moscow Timesin ja RBC-mediaryhmän mukaan Venäjän oligarkit ovat levittäytyneet Washingtoniin lobaajiensa ja lakimiestensä kera, ja pitkälti noudattaneet näiden neuvoa siitä, miten kannattaa erota vaimosta ja laittaa kaikki sijoitukset näin syntyvien ex-vaimojen nimiin, suojellakseen varojaan.  Sivuhuomautuksena todettakon, että oligarkit ovat uhkailleet Forbes Russia –julkaisua julkaisemasta sen vuosittaista listaansa venäläisistä miljardööreistä.  Joulukuun alkupuolella Venäjän media kertoikin, että Forbes aikoo vetää takaisin uudemman listansa, joskaan se ei vahvistanut eikä kumonnut, että se tyytyy oligarkien tahtoon.

*

Putinin tehoisku oligarkkien keskuuteen hänen ensimmäisellä kaudellaan johti monien uusrikkaiden ryntäykseen ei-valtiollisten yritysten johtoon, jossa he ovat vahvasti pulskistuneet.  Kreml nojautuu näihin oligarkeihin valtioista riippumattomien yritysten ylläpitämiseksi, maan rahoitusalan rahoitustarpeen turvaamiseksi ja monien alueiden ja kaupunkien toimeentulon turvaamiseksi. 

Voisivatko he nyt tulla Yhdysvaltain hyökkäyksen puolelle sen lytätessä ulkopolitiikkaa, josta he eivät ole vastuussa, sitten he voisivat kääntää selkänsä Putinille ja hänen hallinnolleen, ja vakauttaisivat jo varsin epävakaan eliittijärjestelmän.

Izvestia-lehti kertoo nimettömiin Washingtonilaisiin lähteisiin viitaten, että oligarkien ja liikemiesten luettelo, jonka USA:n valtiovarainministeriö laatii, ei tulla julkaisemaan.  Tähän ratkaisuun ollaan kaiketi päädytty sen vuoksi, että ehkäistäisiin näiden ihmisten mahdollisuudet siirtää omaisuutensa ja liikesuhteensa peitenimille.

Lisäksi Izvestia kertoo vaatimuksista, joiden mukaan tämä lista tulee jakaa Yhdysvaltain Eurooppalaisille partnereille jotta heidät saataisiin katkaisemaan liikesuhteensa niiden kanssa, jotka listalla esiintyvät.  Tämä toimi saattaisi olla vain suositus, koska monet eurooppalaiset eivät ole täysin edes nykyisten sanktioiden takana, jotka jo nyt aiheuttavat harmia heidän liiketoimilleen ja taloudelleen.  Ja mitä tulee Yhdysvaltoihin, viestit tietävät kertoa, että tulossa oleva lisälista on rajusti lisännyt ulkomaisten sijoittajien pääomien virtausta ulos Venäjältä marras-joulukuun 2017 aikana.

*

Kohteena puolustusteollisuus

Venäjän valtiovelkakirjojen, oligarkkien ja ihmisoikeussäädösten lisäksi Yhdysvallat tulee lisäämään sanktioita jotka kohdistuvat Venäjän puolustutarviketeollisuuden toimijoihin, jotka tarjoavat teknologiaa tai tuotekehitystekniikkaa, joka rikkoo keskipitkän matkan ydinasesopimusta (the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF Treaty). https://fi.wikipedia.org/wiki/INF-sopimus

Yhdysvallat ja Venäjä ovat toistuvasti syyttäneet toinen toistaan tämän vuonna 1987 solmitun asevoimien kontrollisopimuksen rikkomisesta, sopimus kieltää keskimatkan ydinohjusten sijoittamisen Eurooppaan. 

Marraskuussa 2017 Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis (joka kesällä vieraili Suomessa, vh) esitteli NATO-liittolaisilleen ultimaatumin liittyä Yhdysvaltain rankaisutoimenpiteisiin Venäjää vastaan INF-sopimuksen rikkomuksien johdosta.  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005439799.html

Yhdysvaltain kauppaministeriö on laatinut luettelon yhtiöistä, joiden se uskoo valmistavan aseita, jotka rikkovat sopimusta.

*

Kylmän sodan aikana solmitut aseriisuntasopimukset ovat olleet kiistakapula Moskovan ja Washingtonin välillä, ja ne ovat merkittävältä osin vanhentuneet kummankin sopijaosapuolen kannalta, kummankin kehiteltyä ohjuksia, jotka voivat rikkoa sopimusta ja monien muidenkin maiden aseohjelmat ovat ole kyseisen rajoitussopimuksen piirissä.

Presidentti Putin totesi äskeittäisessä  television uutiskonferenssissa, että INF-sopimus on kaikkea muuta, mutta ei kuollut.

Yhdysvallat on jo suunnitellut kohottaa asevoimien toimitusten lisäämistä Euroopassa ja torjuntaohjus-ohjelmansa laajentamista – molemmat vastoin Venäjän toivomuksia.

*

Vaikka INF-Sopimus on teknisesti edelleen voimassa, Venäjä on jo vaatinut Yhdysvalloille sanktioita sen sopimusrikkomuksista. 

Putin haastoi 77 puolustusteollisuuden alan yritystä varmistamaan, että ne kykenevät kehittämään välineistöä ja osia asejärjestelmiin, joiden tarvitsemia tuotteita nyt tuodaan Lännestä.  Venäjän hallitus on myös julistanut, että kaikki hankinnat, jotka valmistetaan puolustusministeriön  tai eri turvallisuuspalveluntarjoajien toimesta on määrätty salaisiksi.  Kaikki sopimuksia, rekisteröintiä, valmistusta, hankintoja ja lupia koskevat dokumentit on määrätty valtiosalaisuuksiksi.  Pankit ja rahoituslaitokset joutuvat kirjaamaan näihin hankintoihin liittyvät rahansiirrot salaluokitelluiksi.

*

Lisäämällä määrärahoja puolustusteollisuuden sektorille, Venäjä on myös parantamassa sen edellytyksiä irtautua asesopimuksesta. 

Kaikkiaan Putin on todennut, että Venäjä haastaa Yhdysvalat, mikäli se käynnistää uuden asevarustelukierteen, mutta hän ei tule ajamaan maataan bankrottiin, muistuttaen opetuksista, jotka Venäjän pitkäaikainen johtaja on saanut entisen Neuvostoliiton johdon virheistä.

*

Niinpä voimme todeta, että sekä Yhdysvalloille että Venäjälle vuosi 2018 tulee muodostumaan jälleen perin kiistanalaiseksi vuodeksi.

Samalla kun Yhdysvallat on laatimassa työkaluja, joilla iskeä Moskovaa vastaan, Venäjä valmistautuu aina vain karkeampiin suhteisiin maiden välillä.  Ja vahvistuskeinona oman asemansa turvaamiseksi Venäjällä  on nämä kaksi:

Eristää omaa talouttaan (Länneltä) ja rakentaa siltoja Aasian-Tyynenmeren ja Lähi-Idän suuntiin.

*

Päätteeksi’

Kysymys: Mitähän Länsi uskoo tällä ohjausliikkeellään saavuttavansa, esimerkiksi 5 tai 15 vuoden sihdillä?

*

Teksti perustuu keskeisiltä osiltaan tutkimuslaitos Stratfor/WorldView:n artikkeliin Russia Won´t Sit Still for Additional U.S. Sanctions. Venäjä ei aio istua aloillaan Yhdysvaltain lisäsanktioita vartoomassa.

*

PS.

Helsingin Sanomat/Jarmo Hartikainen, 3.1.2018 kertoo:

Financial Timesin mukaan Putin valmistelee kryptoruplan käyttöä.

Virtuaalivaluutat: Krutovalutta sopii arkaluonteiseen toimintaan.

Kansallista virtuaalivaluuttaa voisi käyttää Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen asettamien talouspakotteiden kiertämiseen.

FT:lle puohuneiden viranomaisten mukaan Putin on käynnistänyt jo valmistelun ”kryptoruplan” luomiseksi.

Presidentin talouspoliittinen neuvonantaja Sergei Glazev perusteli aloitetta äskettäisessä hallituksen kokouksessa sillä, että digitaalinen valuutta voisi helpottaa lännen asettamien pakotteiden kiertämisessä.

”Tämä väline sopii erittäin hyvin valtion arkaluonteiseen toimintaan.  Pystymme käsittelemään maksuja vastapuolten kanssa joka puolella maailmaa ilman huolta pakotteista”, Glazev sanoi FT:n mukaan.”

Lähde: HS 3.1.12018. https://www.hs.fi/talous/art-2000005510077.html

*

]]>
13 http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248562-venaja-ei-halua-enaa-yhdysvaltain-asettamia-sanktioita#comments Euroopan unioni Pakotteet Venäjä Vladimir Putin Yhdysvallat Wed, 03 Jan 2018 16:02:04 +0000 Veikko Huuska http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248562-venaja-ei-halua-enaa-yhdysvaltain-asettamia-sanktioita
Miksi Suomi ei liittynyt NATOon – ja milloin se olisi voinut tapahtua? http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248315-miksi-suomi-ei-liittynyt-natoon-ja-milloin-se-olisi-voinut-tapahtua <p><em>Miksi Suomi ei liittynyt NATOon &ndash; ja olisiko pitänyt?</em></p><p>*</p><p><strong>Tri, kolumnisti, poliitikko Jukka Tarkka</strong> tarkastelee tuoreessa kirjassaan <strong><em>Muistumia</em></strong>, pidemmässä perspektiivissä <strong>Suomen Nato-kysymystä</strong>.&nbsp; Ja myöskin Yhdysvaltain näkökannalta.</p><p>Tarkan mukaan Yhdysvaltain suhtautumisessa Suomen jäsenyyskysymykseen on tapahtunut muutoksia, jotka itseasiassa ovat hämmästyttävän suuria.&nbsp;</p><p><strong><em>Vielä 1990-luvun puolivälissä Yhdysvallat kulissien takana osoitti hyvin aktiivista kiinnostusta</em></strong> Suomen Nato-jäsenyyttä kohtaan. &nbsp;Melkeinpä täällä käytiin heidän puoleltaan houkuttelemassa ja varmistelemassa, että onhan nyt varmasti niin, että Suomi on aidosti valmis Nato-jäsenyyteen.</p><p>Suomalaiset vakuuttivat, että juu kyllä.&nbsp; Mikä ei lainkaan pitänyt paikkaansa.&nbsp; Ja tämän tietysti yhdysvaltalaiset tajusivat ja oivalsivat.&nbsp;</p><p><strong><em>Mutta sitten 1990-luvun lopulla rupesi yhtäkkiä kehittymään sellainen tilanne</em></strong>, että ei Yhdysvallat ollenkaan ollut kiinnostunut Suomen&nbsp; Nato-jäsenyydestä.&nbsp; Päinvastoin.&nbsp; Suomi käyttäytyi heidän näkökannaltaan katsellen aika epäilyttävällä tavalla ja kummallisella tavalla.</p><p>Se asia, joka Suomen käytöksessä silloin herätti Yhdysvalloissa epäilyksiä ja epäluottamusta oli Suomen hyvin läheiseksi kehittynyt yhteistyö Viron kanssa, joka siinä vaiheessa oli Yhdysvalloille ja Natolle tuntematon vaikea alue.&nbsp; Silloin vielä ei Viron ja Baltian maiden Nato-jäsenyydestä puhuttu muuta kuin hiljaisella äänellä kulisseissa.&nbsp; Ja silloin Baltia oli poissa Yhdysvaltojen ja Naton pelikentältä &ndash; ja Suomi näytti olevan hakeutumassa tälle, Yhdysvaltojen ja Naton näkökannalta tuntemattomalle ja epätoivotulle alueelle.</p><p>Tämä oli <strong>Muistumia</strong>-kirjaa tehdessäni hyvin mielenkiintoinen ja kummallinen asia, sillä silloin 90-luvun ihan lopussa, <strong>muistaakseni vuonna 1999</strong> me saatiin tuolla Nuorsuomalaisten porukoissa kaveripiireiltämmme <strong>sellaisia tietoja, jotka viittasivat juuri siihen, että Yhdysvaltojen kiinnostus Suomen Nato-jäsenyyteen on lopahtamassa</strong>.&nbsp; &nbsp;</p><p>(<em>Huom.: <strong>Erkki Tuomiojan</strong> arvio Tarkan kirjasta täällä</em>: <a href="https://tuomioja.org/kirjavinkit/2017/09/jukka-tarkka-muistumia-siltala-443-s-latvia-2017/"><u>https://tuomioja.org/kirjavinkit/2017/09/jukka-tarkka-muistumia-siltala-443-s-latvia-2017/</u></a> )</p><p>Ja minä en silloin ollenkaan ymmärtänyt, enkä uskonut sitä, että mikähän vedätys tässä oikein on.&nbsp;</p><p>Ja nyt kun minä sitten tein tätä kirjaa, ja pöydälle rupesi sitten kasaantumaan taustatietoa enemmän, yhtäkkiä minä huomasin, että tämä irralliselta, kummalliselta silloin näyttänyt pikkuinen tiedon palanen loksahti siihen isoon kuvioon kauhean luontevasti ja tuntui yhtäkkiä uskottavalta ja mielenkiintoiselta.</p><p>Se on tämmöisten kirjojen teossa kaikesta kivointa, kun yhtäkkiä semmoinen asia, joka vaikuttaa oudolta ja ihmeelliseltä rupeaakin näyttämään johdonmukaiselta, ja asettumaan ison kokonaisuuden johdonmukaiseksi osaksi.</p><p>(<em>Huom.: Tarkan oma esittely kirjastaan; <a href="http://jukkatarkka.blogspot.fi/2017/09/kirja-292017-jukka-tarkka-muistumia.html"><u>http://jukkatarkka.blogspot.fi/2017/09/kirja-292017-jukka-tarkka-muistumia.html</u></a> )</em></p><p>Toimittaja <strong><em>Päivi Neitiniemi</em></strong> kysyy: Natoon menoa on perusteltu Venäjän uhalla ja Natoon menemättömyyttä on perusteltu Venäjän uhalla, niin että minkälainen uhka Venäjä mielestänne on?</p><p><strong>Jukka Tarkka</strong>: <em>Parinkymmenen vuoden aikana (<strong>Venäjä</strong>] on kaapannut neljältä lähialueensa valtiolta seitsemän erilaista maakunnallista tai muuta yksikköä</em> kansainvälisen oikeuden vastaisesti asevoimaa käyttäen tai asevoimalla uhaten.&nbsp;</p><p>Sellainen uhka se on.</p><p>Joidenkin mielestä tästä seuraa se, että pitää olla hiljaa omassa kolossaan eikä vikistä.&nbsp; Ja toisten mielestä täytyy varautua siihen, että jos tämän tyyppisiä suuria ongelmia tulee Suomen osalle, niin niihin pystytään reagoimaan ja puolustautumaan.&nbsp;</p><p>Neitiniemi: Eli yhdyttekö niihin, jotka ajattelevat, että esimerkiksi Baltian tai Viron on järkevää pelätä Venäjää?&nbsp;</p><p>Tarkka: Niillä on siihen erittäin vahvat historialliset perusteet, ja perusteet myöskin sillä tavalla, että kun luetaan Venäjän nykyinen voimassa oleva sotilasdoktriini, siellä lukee kyllä niin harvinaisen selvästi sellaiset asiat, jotka viittaavat suoraan siihen, että Balttian maiden huolestuminen Venäjän käyttäytymisestä on erittäin aiheellista.</p><p>Ja se tarkoittaa myös sitä, että kun Balttian mailla on perusteitä tämänkaltaiseen ajattelutapaan, niin se vaikuttaa kyllä myös Suomen asemaan.&nbsp; Ei Suomi ole erillinen saari.&nbsp; Me olemme siinä samassa liemessä, kiitos kysymästä!&rdquo; &ndash; Näin siis valt.tri <strong>Jukka Tarkka</strong> Yleisradion haastattelussa heti joulun jälkeen.</p><p><strong>Lähde: YLE, Radio1, Ykkösaamu</strong>, ke 27.12.2017 kelo 08:10, haastattelijana toimittaja Päivi Neitiniemi;</p><p><em>Haastattelussa tietokirjailija, valt.tri. Jukka Tarkka, keskustelunaiheina mm. presidentinvaalit, Venäjä, työelämä ja 2018. Linkki: Areena: <a href="https://areena.yle.fi/1-4280940"><u>https://areena.yle.fi/1-4280940</u></a> ajassa: 00:00 &gt; 20:20saakka.</em></p><p><em><a href="http://jukkatarkka.blogspot.fi/2017/12/tiedoksi-27122017-keskustelu.html"><u>http://jukkatarkka.blogspot.fi/2017/12/tiedoksi-27122017-keskustelu.html</u></a> </em></p><p>*</p><p><strong>Joitain huomioita Tarkan haastattelulausunnon johdosta</strong></p><p>Otan tähän pari aikajanaa: Yhdysvaltain ja Suomen ulkopoliittisten johtajien suhteet ja saumat.</p><p><strong>Presidentit: USA ja Suomi</strong></p><p>George H.W. Bush 1989-1993&nbsp; *&nbsp; <strong>Mauno Koivisto 1982-1994</strong> (kavereita)</p><p>Bill Clinton 1993-2001&nbsp;&nbsp; *&nbsp; <strong>Martti Ahtisaari 1994 &ndash; 2000</strong> (Jeltsinin aika, Venäjä heikkona, Nato liudentui)</p><p>George W. Bush &ndash; 2001 &ndash; 2009 &nbsp;* &nbsp;<strong>Tarja Halonen 2000 &ndash; 2012</strong> (&rdquo;jääkausi&rdquo;, terrorismin vastainen sota)</p><p>Barack Obama 2009 &ndash; 2017 &nbsp;*&nbsp; Sauli Niinistö 2012 &ndash; 2018 (USA &ndash; Suomi &ndash;suhteiden normalisoituminen ja lähentyminen)</p><p>*</p><p><strong>Aikaikkuna josta Suomi ei hypännyt </strong></p><p>Toistuvasti on palattu siihen, että Suomi &rdquo;nukkui&rdquo; jonkin ohi, ehkä onnensa, joskus 1990-luvulla, jolloin &rdquo;olisi pitänyt hakea ja liittyä Natoon&rdquo;.</p><p>Mutta eihän se tullut kysymykseen <strong>presidentti Koiviston</strong> valtakaudella (1982-1994).&nbsp; Koivisto oli kekkoslaisempi kuin kukaan uskoo, ja noudatti niin kekkoslaista politiikkaa, että huimaa, - vaikka aika ja Venäjä oli muuttunut.&nbsp; Koivistolla oli 1950-luvulta lähtien linkit ulkopolitiikkaan ja venäläisiin, ja niin konventionaalisessa muodossa, että hän jähmettyi sen rämeisiin, eikä missään olosuhteissa pystynyt luovaan ja orientoivaan ulkopolitiikkaan.</p><p>Oliko sitten Suomen amerikkalaistyylisimmän presidentin, Martti Ahtisaaren, aika, -&nbsp;se, jona olisi pitänyt hypätä Pohjois-Atlantin liiton vesiin?&nbsp; Siis vuodet 1994-2000?&nbsp;</p><p><strong>Jukka Tarkka sanoo edellä: </strong></p><p><strong><em>&rdquo;Vielä 1990-luvun puolivälissä Yhdysvallat kulissien takana osoitti hyvin aktiivista kiinnostusta</em></strong> <em>Suomen Nato-jäsenyyttä kohtaan. &nbsp;Melkeinpä täällä käytiin heidän puoleltaan houkuttelemassa ja varmistelemassa, että onhan nyt varmasti niin, että Suomi on aidosti valmis Nato-jäsenyyteen.&rdquo;</em></p><p>Hän puhuu siis presidentti Bushin, vanhemman Bushin, valtakauden loppuvuosista, jolloin meillä elettiin vuoteen 1992 saakka Koiviston aikaa.&nbsp; Pitkät miehet, ja jäykät, <strong>Bush ja Koivisto</strong>, kohtasivat jonkinlaisina sielunkumppaneina ja kävivät tiivistä kirjeenvaihtoa, jonka kaikkein intiimeimmät, muun muassa Natoa, koskevat osat ovat vielä salatut.&nbsp; Koivisto pani muistelmiinsa ne palat, jotka sopivat hänen agendaansa.&nbsp; Ymmärrettävää, joskin ikävää, on se, että hän vaikeni ja salasi likipitäen kaiken, mikä koski NATOa.</p><p>Clinton, Bushin seuraajana myötäili virkakunnan, joskin normaalilla tavalla vaaleissa vaihtuneen, näkökantoja Suomen houkuttelevuudesta NATOn jäseneksi, mutta jatkuttuaan noin 90-luvun puoliväliin, tämä kiinnostus laimeni.&nbsp; Siitä hieman enemmän alempana, &rdquo;suoraan hevosen suusta&rdquo;, eli presidentti Ahtisaaren itsensä kertomana.&nbsp;</p><p><strong>Ahtisaari priorisoi</strong> virkakautensa alussa 1994-1995 Suomen lännettymisen ohjelmassa ensisijaiseksi ja tärkeimmäksi kaupallis-taloudellisen, niin kuin hän sen näki, integroitumisen Läntisiin yhteisöihin, Suomen EY:n (Euroopan yhteisöt) eli sittemmin EU:n (Euroopan Unioni) jäseneksi pääsemisen.&nbsp; Tähän hän suorasukaisesti kytkee emu-jäsenyyden, vaikka ei sitä itse, eikä juurikaan kukaan jäsenyyden puolesta puhunut, maininnut.&nbsp; Siis tuolloin, kampanjoitaessa jäsenyyden puolesta.&nbsp; Myöhemmin emu-jäsenyys hahmottui itsestäänselvyytenä, vaikka Ruotsi ei siihen hairahtunutkaan.</p><p>Ahtisaari muotoili Länsi-integraation näkemyksensä vuonna 2015 näin:</p><p>&rdquo;Ahtisaari kertoi <strong>pitäneensä Suomen EU-jäsenyyttä niin tärkeänä tavoitteena, että Nato-jäsenyyden ajaminen jäi sen varjoon</strong>.</p><p>&ndash; <strong>Nato-kantani </strong>on nyt <strong>sama </strong>kuin se oli silloin. <strong>En presidenttikaudella aktiivisesti </strong>ajanut Suomen <strong>Nato-jäsenyyttä, </strong>koska minusta oli jo hemmetin<strong> hyvä että päästiin EU:hun</strong>.&rdquo;</p><p>Eli hän esittää näkemyksen, jonka mukaan koko &rdquo;jack pot&rdquo; eli jäsenyys EU:ssa, Emussa ja NATOssa olisi ollut &rdquo;liikaa&rdquo; Suomen kansalle, noille pässinpäille (!), joten kannatti satsata poliittisesti lievimpään vaihtoehtoon, matalimman kynnyksen jäsenyyteen, eli siis Euroopan Unionin jäsenyyteen, koska hiljaa olemalla, &rdquo;saatiin&rdquo; ikään kuin kaupan päälle Emu-jäsenyys.&nbsp; Jos samaan pakettiin olisi myllätty vielä NATO-ehdokkuus ja hakemus, olisi liika voinut olla liikaa.&nbsp; Tämän voi lukea niin, että otettiin &rdquo;varma&rdquo; EU-jäsenyys, eikä haluttu riskeerata sitä samanaikaisella Nato-vouhkaamisella, joka olisikin ilmeisesti johtanut vähintäinkin Nato-kielteiseen ratkaisuun, joka olisi pitkäksi aikaa lukinnut Suomen NATO-oven kuuden tuuman rautanauloilla umpeen.&nbsp;</p><p>Nyt ja edelleen Suomi voi &rdquo;lonksutella&rdquo; NATO-ovea.&nbsp; Eli aivan kuin Jukka Tarkka haastattelussaan 27.12.2017 myöskin sanoi: (vapaasti muistista): Vastuullisen presidenttiehdokkaan, jonka täytyy huomioida sekin &rdquo;vaara&rdquo; että tulee valituksi hakemaansa virkaan, on viisasta pidättäytyä ilmaisemasta mitään varmoja kantoja NATOn suhteen, vaan pitää vaihtoedot avoimina.&nbsp; -&nbsp; Tästä seikasta olen muuten täysin samaa mieltä Tarkan ja Niinistön kanssa.</p><p>*</p><p><strong>NATOn seitsemän laajentumaa</strong></p><p>Nato perustettiin 4.4.1949, jolloin perustajajäseniä oli 12 maata, mukana kolme pohjoismaata, Norja, Tanska ja Islanti.</p><p>Sittemmin NATO on laajentunut seitsemän kertaa.&nbsp; Suomen kannalta kenties potentiaalisimmat &rdquo;aikaikkunat&rdquo; olivat Neljäs laajentuminen vuonna 1999 &ndash; sekä viides laajentuminen vuonna 2004.&nbsp; <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Nato">https://fi.wikipedia.org/wiki/Nato</a></p><p>Vuoden 1999 oven aukaisuun paineleminen olisi tapahtunut siis Martti Ahtisaaren presidenttikauden lopulla, jolloin hänen asemansa oli jo kutakuinkin hutera, ja hänen entinen puolueensa SDP oli jo vakaasti päättänyt panna hänet vuoden 2000 presidentinvaaleissa &rdquo;vaihtoon&rdquo;.&nbsp;</p><p>2000-luvulla maa sain päämiehekseen naisen, jonka vegetatiivinen järjestelmä jo rasiintui pelkän NATO-sanan lausumisesta.</p><p>*</p><p><strong>Ikuisen rauhan illuusio</strong></p><p>Toteutunut EU-jäsenyys, sitä edeltänyt &rdquo;eurokuntoon laitto&rdquo;, 1991 alkanut syvä lama ja siitä rämpiminen ylös, tietynlainen korporatisoituminen sekä Kiina-ilmiön esiasteet &ndash; yhdessä selkäytimiin sujahtaneen Kreml-altistuksen kanssa tekivät käytännössä vaikeaksi, tosiasiassa mahdottomaksi, Suomen NATO-käännytyksen.&nbsp; Pohja se oli kansankin säkissä, ihan mihin vain sen mentaliteetti ei veny.&nbsp; Etenkin, kun Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Suomi ikään kuin huokasi helpotuksesta.&nbsp;</p><p>Kollektiivinen tajunta laski, että EU-jäsenyys, johon kansanäänestyksessä enemmistä (56,9 %) päätyi, merkitsi jo Suomen turvallisuuspoliittista ratkaisua.&nbsp;</p><p>Me liityimme Euroopan läntisen yhteisön yhteyteen, minkä laskettiin riittävän, vaikkei EY/EU:lla tuolloin, eikä itseasiassa tänäänkään, ole varsinaista, todellista, sotilaallista ulottuvuutta.&nbsp; Turvatakuista nyt puhumattakaan.</p><p>Mutta meillä tämä Venäjän pahimpien sapelihampaiden tippumiseen uskominen ja maailman viisastuminen, eikä vähiten integraation myötä, oli vielä pientä siihen nähden, mihin hairahtui meille aina niin rakas Ruotsi, joka usko siirtyneensä suoranaisesti &rdquo;ikuisen rauhan kauteen&rdquo;, ja purki oman armeijansa miltei viimeiseen mieheen, jättäen vain kansainvälisen rauhantyön jämät jäljelle.</p><p>*</p><p><strong>Ahtisaari: &rdquo;Ne pässinpäät..&rdquo;</strong></p><p>Vuonna 1994 maaliskuussa Suomen tasavallan presidentiksi valittu Martti Ahtisaari ajoi voimakkaasti Suomea Euroopan Unionin jäseneksi.</p><p>Tänään julkaistu <strong>Katri Merikallion</strong> ja <strong>Tapani Ruokasen</strong> kirja <em>Matkalla, Martti Ahtisaaren tarina</em> (Otava) paljastaa, kuinka tärkeä asia EU-jäsenyys oli presidentti Ahtisaarelle.</p><p>Oli sovittu, että kansanäänestys pidetään 16. lokakuuta. Ahtisaari toivoi nopeampaa aikataulua.</p><p>-&nbsp;Sanoin kokoomuksen puheenjohtaja <strong>Pertti Salolaiselle</strong> ja keskustan <strong>Esko Aholle</strong>, että Suomi menee unioniin Pohjoismaista ensimmäisenä&nbsp;-&nbsp;se helpottaa ruotsalaisten ja norjalaisten päätöksentekoa, luo myönteisen ilmapiirin. Aho ei tätä kannattanut, mutta sanoin, etten suostu muuhun. <strong><em>Se oli enemmänkin käskynanto kuin neuvottelu</em></strong>. Ei meidän tarvinnut pyytää tähän päätökseen keneltäkään lupaa eikä se loukannut Venäjää, kuten jotkut tuntuvat pelkäävän. Tarkoitukseni ei ole ollut lännettää Suomea vaan <strong>toimia kuin normaali läntinen demokratia</strong>, Ahtisaari sanoo kirjassa. (<em>vert. käskynanto - &quot;normaali läntinen demokratia&quot;, vh</em>)</p><p>-&nbsp;Minähän sanoin, että jos <strong><em>ne pässinpäät </em></strong>eivät äänestä EU:n puolesta, minä eroan, Ahtisaari nauraa kirjan mukaan.</p><p>-&nbsp;Ja minä ajattelin, että sehän olisi aivan kauheata&nbsp;-&nbsp;se voi tosiaan erota. Se olisi tosi noloa. Luulin tosiaankin, että kyllä se mokoma lähtee, jos Suomi hylkää EU:n <strong>Eeva Ahtisaari</strong> jatkaa.</p><p>Norjan ratkaisu ei miellyttänyt presidenttiä.</p><p>-&nbsp;Harmitti sitten, ettei Norjaa saatu mukaan, sehän on semmoinen Pohjolan Sveitsi tai rikkaitten bantustan, Martti Ahtisaari sanoo kirjassa.</p><p><strong>Lähde: Iltalehti</strong>/Pasi Lehtinen, 20.10.2011.&nbsp; Lue lisää: <a href="http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011102014599388_uu.shtml"><u>http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011102014599388_uu.shtml</u></a></p><p>*</p><p><strong>Ahtisaari: Olisin eronnut, jos Suomi ei olisi liittynyt EU:hun</strong></p><p>Presidentti Martti Ahtisaari oli valmis eroamaan, jos kansa olisi torjunut Suomen liittymisen EU:hun. Ahtisaari kertoi TV1:n Ykkösaamussa laittaneensa persoonansa ja uransa vaakalaudalle jäsenyyden puolesta</p><p>Presidentti Martti Ahtisaari kertoi TV1:n Ykkösaamussa olleensa valmis eroamaan, jos kansalaiset olisivat äänestäneet eri tavalla vuoden 1994 EU-kansanäänestyksessä.</p><p>&ndash; Se (lopputulos) ei ollut niin selvää, muisteli Ahtisaari Ykkösaamussa presidenttikautensa aikaista äänestystä.</p><p>&ndash; <strong>En tiedä olenko koskaan asiaa julkistanut</strong>. Sanoin vaimolleni, että jos en saa suomalaisia vakuuttuneeksi siitä että EU:hun pitää mennä, niin sitten eroan. Sitten saavat hankkia toisen presidentin tähän maahan. Olisin sen myös tehnyt, hän vakuutti.</p><p>Vuoden 1994 kansanäänestyksessä EU:hun liittymistä kannatti lopulta 56,9 prosenttia äänestäneistä suomalaisista. Suomi liittyi EU:n vuoden 1995 alussa yhdessä Ruotsin ja Itävallan kanssa.</p><p>Ahtisaari kertoi pitäneensä Suomen EU-jäsenyyttä niin tärkeänä tavoitteena, että Nato-jäsenyyden ajaminen jäi sen varjoon.</p><p>&ndash; Nato-kantani on nyt sama kuin se oli silloin. En presidenttikaudella aktiivisesti ajanut Suomen Nato-jäsenyyttä, koska minusta oli jo hemmetin hyvä että päästiin EU:hun.</p><p>Ahtisaaren mukaan Venäjä ei ole Suomelle uhka, eikä se tekijä jonka vuoksi puolustusliittoon pitäisi liittyä.</p><p>&ndash; Minusta Suomen tulee kuulua kaikkiin niihin järjestöihin, joihin läntiset demokratiat kuuluvat.</p><p>Lähde: YLE Uutiset/Johanna Östman, 14.2.2015; <a href="https://yle.fi/uutiset/3-7805561"><u>https://yle.fi/uutiset/3-7805561</u></a></p><p><em>(Tämä viimeistään vahvistaa sen, että Mara ei ole itse kirjoittanut muistelmiaan. vh)</em></p><p>*</p><p>Ahtisaari IS:lle: &rdquo;Kansanäänestykset pitäisi lailla kieltää&rdquo;</p><p>Presidentti Martti Ahtisaari kertoo 80-vuotishaastattelussaan Ilta-Sanomissa, <strong>ettei hänen presidenttikaudellaan vuosina 1994-2000 edes harkittu Suomen Nato-jäsenyyttä</strong>.</p><p>Syy Nato-hiljaisuuteen oli tuolloin se, että <strong>EU-jäsenyyden ja rahaliiton markkinoimisessa</strong> oli tuolloin haastetta tarpeeksi.<br /><br />Martti Ahtisaarta haastellut &nbsp;Lasse Lehtinen muistutti, kuinka pari vuotta sitten Ahtisaari paljasti Ylen Ykkösaamussa, että mikäli Suomen kansa olisi aikoinaan hylännyt EU-jäsenyyden, hän olisi eronnut presidentin virastaan.<br /><br />Ahtisaari tunnustaa yllättyneensä, että kansanäänestys meni niin täpärälle.<br /><br />&ndash;&nbsp;Kansanäänestys ei ole toimiva järjestelmä, ei Sveitsissäkään, <strong>ne pitäisi lailla kieltää</strong>. Niitä hyväksi käyttäen poliitikot vain väistävät vastuutaan, Ahtisaari sanoo.</p><p><br />Tänään, ja jo vuosia, Ahtisaari on puhunut kuuluvasti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.<br /><br />&ndash;&nbsp;Minusta Suomen tulee kuulua kaikkiin niihin järjestöihin, joihin läntiset demokratiat kuuluvat. Sillä ei ole mitään Venäjän uhan kanssa tekemistä enkä minä sen takia ole argumentoinut, että Natoon pitää liittyä, Ahtisaari selittää.</p><p>&nbsp;</p><p>Lähde: Ilta-Sanomat, 10.56.2017: <a href="https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005247679.html"><u>https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005247679.html</u></a></p><p>*</p><p>POST SCRIPTUM:</p><p><strong>Jukka Tarkka</strong> edellä sanoi:</p><p><strong>&rdquo;</strong><em>Parinkymmenen vuoden aikana (<strong>Venäjä</strong>] on kaapannut neljältä lähialueensa valtiolta seitsemän erilaista maakunnallista tai muuta yksikköä</em> kansainvälisen oikeuden vastaisesti asevoimaa käyttäen tai asevoimalla uhaten.&nbsp;</p><p>Sellainen uhka se on.&rdquo;</p><p>*</p><p><strong>Huuska</strong> sanoo:</p><p>Yhdysvaltain presidenttien <strong>Bush Sr. &ndash; Clinton &ndash; Bush Jr. &ndash; Obama</strong> aikana käymät tai aloittamat sodat ja sotatoimet:</p><p>*</p><p><strong>41. BUSH, George H(erbert) Walker</strong> (1924- ), virassa 1989-1993,</p><p><strong>Republikaani.</strong></p><p><em>Gulf War I (Persianlahden sota) Irakia vastaan 1990</em></p><p><em>Interventio Liberiassa 1990.</em></p><p><em>Gulf War II Persianlahden sota, Kuwaitin vapautus 1991.</em></p><p><em>Jugoslavian interventio NATOn kanssa vuodesta 1992.</em></p><p><em>Interventio Somaliassa Yhdistyneiden Kansakuntien pyynnöstä vuodesta 1992.</em></p><p>*</p><p><strong>42. CLINTON, William Jefferson &rdquo;Bill&rdquo;</strong> (1946- ), virassa 1993-2001,</p><p><strong>Demokraatti.</strong></p><p>Edeltäjänsä aloittaman Somalian operation jatkaminen maaliskuuhun 1994 saakka.</p><p><em>Bushin vieraillessa Kuwaitissa huhtikuussa 1993 juhlistamassa Persianlahden sodan voittoa Kuwaitin viranomaiset pidättivät 17 henkilöä syytettynä yrityksestä murhata Bush autopommilla. Tämä johti siihen, että presidentti Clinton määräsi 26. kesäkuuta 1993 Tomahawk-ohjusiskusta Irakin tiedustelupalvelun päämajaan (<strong>Operation Southern Watch</strong>). </em></p><p><em>Ilmahyökkäykset Sudanissa ja Afganistanissa Yhdysvaltojen suurlähetystöihin Keniassa ja Tansaniassa kohdistuneiden terrori-iskujen johdosta 1998.</em></p><p><em>Sotilaallinen operaatio Desert Fox; ilmahyökkäykset Irakiin 1998.</em></p><p><em>Persian Gulf War II Irakia vastaan 1999,</em></p><p><em>Serbian vs. Bosnian sota,</em></p><p><em>Sotilaallinen väliintulo (ilma-iskut) NATOn kanssa Kosovon sodan aikana 1999.</em></p><p><em>NATOn laajeneminen.</em></p><p>*</p><p><strong>43. BUSH, George W.</strong> &rdquo;Dubya&rdquo; (1946- ), virassa 2001-2009,</p><p><strong>Republikaani.</strong></p><p><em>Afganistanin sota, Talibania vastaan ja Al Qaedaa vastaan Yhdistyneiden Kansakuntien mandaatilla vuodesta 2001-..</em></p><p><em>Irakin sota; invaasio ja miehitys 2003&hellip;</em></p><p><em>&rdquo;War on Terror&rdquo;/sota Terroria vastaan.</em></p><p><em>Suunniteltuja kohdennettuja tuhoiskuja Pakistanissa (noin 50 tapausta).</em></p><p>*</p><p><strong>44. OBAMA, Barack Hussein II</strong>, (1961- ), virassa 2009-2017,</p><p><strong>Demokraatti.</strong></p><p><em>Edeltäjänsä aloittaman Irakin sodan jatkaminen vuoteen 2011 saakka.</em></p><p><em>Edeltäjänsä aloittaman Afganistanin sodan jatkaminen vuoteen 2014 saakka.</em></p><p><em>&rdquo;Pastuhishtanin-Waziristanin sota tai (kuten myös halutaan kutsua) &rdquo;Durandin sota&rdquo; (The War Across the Durand Line&rdquo;, <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Durand_Line" target="_blank"><u>https://en.wikipedia.org/wiki/Durand_Line</u></a> </em></p><p><em>Jatkoi kaikkia edeltäjänsä Georg W. Bushin hallinnon aloittamia sotia.</em></p><p><em>Ilmaiskut ja laivasto-operaatiot Libyassa Mohammar Gaddafin hallintoa vastaan 2011.</em></p><p><em>Drones War/Miehittämättömillä ilma-aluksilla tehtyjen tuhoiskujen laajentaminen (yli 500 iskua).</em></p><p><em>Terrorismin vastaisen sodan jatkaminen ja kiihdyttäminen&nbsp; (vuodesta 2014).</em></p><p><em>Palkittiin <strong>Nobelin</strong> rauhanpalkinolla vuonna 2009.</em></p><p>*</p><p><strong>45. TRUMP, Donald John </strong>(1946- ), virassa 2017- ..</p><p><strong>Republikaani.</strong></p><p><em>No War (Yet).</em></p><p>DJT tarvirtsee ehdottomasti OMAN sotansa:</p><p>pieni, menestyksellinen sota on tilauksessa.</p><p><strong>Lähde: Huuska</strong>n blogi:</p><p>Yhdysvaltain presidentit haukkoina ja sotapäällikköinä, 24.10.2017:</p><p><a href="http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244953-yhdysvaltain-presidentit-haukkoina-ja-sotapaallikkoina-1897-2017"><u>http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244953-yhdysvaltain-presidentit-haukkoina-ja-sotapaallikkoina-1897-2017</u></a></p><p>*</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Miksi Suomi ei liittynyt NATOon – ja olisiko pitänyt?

*

Tri, kolumnisti, poliitikko Jukka Tarkka tarkastelee tuoreessa kirjassaan Muistumia, pidemmässä perspektiivissä Suomen Nato-kysymystä.  Ja myöskin Yhdysvaltain näkökannalta.

Tarkan mukaan Yhdysvaltain suhtautumisessa Suomen jäsenyyskysymykseen on tapahtunut muutoksia, jotka itseasiassa ovat hämmästyttävän suuria. 

Vielä 1990-luvun puolivälissä Yhdysvallat kulissien takana osoitti hyvin aktiivista kiinnostusta Suomen Nato-jäsenyyttä kohtaan.  Melkeinpä täällä käytiin heidän puoleltaan houkuttelemassa ja varmistelemassa, että onhan nyt varmasti niin, että Suomi on aidosti valmis Nato-jäsenyyteen.

Suomalaiset vakuuttivat, että juu kyllä.  Mikä ei lainkaan pitänyt paikkaansa.  Ja tämän tietysti yhdysvaltalaiset tajusivat ja oivalsivat. 

Mutta sitten 1990-luvun lopulla rupesi yhtäkkiä kehittymään sellainen tilanne, että ei Yhdysvallat ollenkaan ollut kiinnostunut Suomen  Nato-jäsenyydestä.  Päinvastoin.  Suomi käyttäytyi heidän näkökannaltaan katsellen aika epäilyttävällä tavalla ja kummallisella tavalla.

Se asia, joka Suomen käytöksessä silloin herätti Yhdysvalloissa epäilyksiä ja epäluottamusta oli Suomen hyvin läheiseksi kehittynyt yhteistyö Viron kanssa, joka siinä vaiheessa oli Yhdysvalloille ja Natolle tuntematon vaikea alue.  Silloin vielä ei Viron ja Baltian maiden Nato-jäsenyydestä puhuttu muuta kuin hiljaisella äänellä kulisseissa.  Ja silloin Baltia oli poissa Yhdysvaltojen ja Naton pelikentältä – ja Suomi näytti olevan hakeutumassa tälle, Yhdysvaltojen ja Naton näkökannalta tuntemattomalle ja epätoivotulle alueelle.

Tämä oli Muistumia-kirjaa tehdessäni hyvin mielenkiintoinen ja kummallinen asia, sillä silloin 90-luvun ihan lopussa, muistaakseni vuonna 1999 me saatiin tuolla Nuorsuomalaisten porukoissa kaveripiireiltämmme sellaisia tietoja, jotka viittasivat juuri siihen, että Yhdysvaltojen kiinnostus Suomen Nato-jäsenyyteen on lopahtamassa.   

(Huom.: Erkki Tuomiojan arvio Tarkan kirjasta täällä: https://tuomioja.org/kirjavinkit/2017/09/jukka-tarkka-muistumia-siltala-443-s-latvia-2017/ )

Ja minä en silloin ollenkaan ymmärtänyt, enkä uskonut sitä, että mikähän vedätys tässä oikein on. 

Ja nyt kun minä sitten tein tätä kirjaa, ja pöydälle rupesi sitten kasaantumaan taustatietoa enemmän, yhtäkkiä minä huomasin, että tämä irralliselta, kummalliselta silloin näyttänyt pikkuinen tiedon palanen loksahti siihen isoon kuvioon kauhean luontevasti ja tuntui yhtäkkiä uskottavalta ja mielenkiintoiselta.

Se on tämmöisten kirjojen teossa kaikesta kivointa, kun yhtäkkiä semmoinen asia, joka vaikuttaa oudolta ja ihmeelliseltä rupeaakin näyttämään johdonmukaiselta, ja asettumaan ison kokonaisuuden johdonmukaiseksi osaksi.

(Huom.: Tarkan oma esittely kirjastaan; http://jukkatarkka.blogspot.fi/2017/09/kirja-292017-jukka-tarkka-muistumia.html )

Toimittaja Päivi Neitiniemi kysyy: Natoon menoa on perusteltu Venäjän uhalla ja Natoon menemättömyyttä on perusteltu Venäjän uhalla, niin että minkälainen uhka Venäjä mielestänne on?

Jukka Tarkka: Parinkymmenen vuoden aikana (Venäjä] on kaapannut neljältä lähialueensa valtiolta seitsemän erilaista maakunnallista tai muuta yksikköä kansainvälisen oikeuden vastaisesti asevoimaa käyttäen tai asevoimalla uhaten. 

Sellainen uhka se on.

Joidenkin mielestä tästä seuraa se, että pitää olla hiljaa omassa kolossaan eikä vikistä.  Ja toisten mielestä täytyy varautua siihen, että jos tämän tyyppisiä suuria ongelmia tulee Suomen osalle, niin niihin pystytään reagoimaan ja puolustautumaan. 

Neitiniemi: Eli yhdyttekö niihin, jotka ajattelevat, että esimerkiksi Baltian tai Viron on järkevää pelätä Venäjää? 

Tarkka: Niillä on siihen erittäin vahvat historialliset perusteet, ja perusteet myöskin sillä tavalla, että kun luetaan Venäjän nykyinen voimassa oleva sotilasdoktriini, siellä lukee kyllä niin harvinaisen selvästi sellaiset asiat, jotka viittaavat suoraan siihen, että Balttian maiden huolestuminen Venäjän käyttäytymisestä on erittäin aiheellista.

Ja se tarkoittaa myös sitä, että kun Balttian mailla on perusteitä tämänkaltaiseen ajattelutapaan, niin se vaikuttaa kyllä myös Suomen asemaan.  Ei Suomi ole erillinen saari.  Me olemme siinä samassa liemessä, kiitos kysymästä!” – Näin siis valt.tri Jukka Tarkka Yleisradion haastattelussa heti joulun jälkeen.

Lähde: YLE, Radio1, Ykkösaamu, ke 27.12.2017 kelo 08:10, haastattelijana toimittaja Päivi Neitiniemi;

Haastattelussa tietokirjailija, valt.tri. Jukka Tarkka, keskustelunaiheina mm. presidentinvaalit, Venäjä, työelämä ja 2018. Linkki: Areena: https://areena.yle.fi/1-4280940 ajassa: 00:00 > 20:20saakka.

http://jukkatarkka.blogspot.fi/2017/12/tiedoksi-27122017-keskustelu.html

*

Joitain huomioita Tarkan haastattelulausunnon johdosta

Otan tähän pari aikajanaa: Yhdysvaltain ja Suomen ulkopoliittisten johtajien suhteet ja saumat.

Presidentit: USA ja Suomi

George H.W. Bush 1989-1993  *  Mauno Koivisto 1982-1994 (kavereita)

Bill Clinton 1993-2001   *  Martti Ahtisaari 1994 – 2000 (Jeltsinin aika, Venäjä heikkona, Nato liudentui)

George W. Bush – 2001 – 2009  *  Tarja Halonen 2000 – 2012 (”jääkausi”, terrorismin vastainen sota)

Barack Obama 2009 – 2017  *  Sauli Niinistö 2012 – 2018 (USA – Suomi –suhteiden normalisoituminen ja lähentyminen)

*

Aikaikkuna josta Suomi ei hypännyt

Toistuvasti on palattu siihen, että Suomi ”nukkui” jonkin ohi, ehkä onnensa, joskus 1990-luvulla, jolloin ”olisi pitänyt hakea ja liittyä Natoon”.

Mutta eihän se tullut kysymykseen presidentti Koiviston valtakaudella (1982-1994).  Koivisto oli kekkoslaisempi kuin kukaan uskoo, ja noudatti niin kekkoslaista politiikkaa, että huimaa, - vaikka aika ja Venäjä oli muuttunut.  Koivistolla oli 1950-luvulta lähtien linkit ulkopolitiikkaan ja venäläisiin, ja niin konventionaalisessa muodossa, että hän jähmettyi sen rämeisiin, eikä missään olosuhteissa pystynyt luovaan ja orientoivaan ulkopolitiikkaan.

Oliko sitten Suomen amerikkalaistyylisimmän presidentin, Martti Ahtisaaren, aika, - se, jona olisi pitänyt hypätä Pohjois-Atlantin liiton vesiin?  Siis vuodet 1994-2000? 

Jukka Tarkka sanoo edellä:

”Vielä 1990-luvun puolivälissä Yhdysvallat kulissien takana osoitti hyvin aktiivista kiinnostusta Suomen Nato-jäsenyyttä kohtaan.  Melkeinpä täällä käytiin heidän puoleltaan houkuttelemassa ja varmistelemassa, että onhan nyt varmasti niin, että Suomi on aidosti valmis Nato-jäsenyyteen.”

Hän puhuu siis presidentti Bushin, vanhemman Bushin, valtakauden loppuvuosista, jolloin meillä elettiin vuoteen 1992 saakka Koiviston aikaa.  Pitkät miehet, ja jäykät, Bush ja Koivisto, kohtasivat jonkinlaisina sielunkumppaneina ja kävivät tiivistä kirjeenvaihtoa, jonka kaikkein intiimeimmät, muun muassa Natoa, koskevat osat ovat vielä salatut.  Koivisto pani muistelmiinsa ne palat, jotka sopivat hänen agendaansa.  Ymmärrettävää, joskin ikävää, on se, että hän vaikeni ja salasi likipitäen kaiken, mikä koski NATOa.

Clinton, Bushin seuraajana myötäili virkakunnan, joskin normaalilla tavalla vaaleissa vaihtuneen, näkökantoja Suomen houkuttelevuudesta NATOn jäseneksi, mutta jatkuttuaan noin 90-luvun puoliväliin, tämä kiinnostus laimeni.  Siitä hieman enemmän alempana, ”suoraan hevosen suusta”, eli presidentti Ahtisaaren itsensä kertomana. 

Ahtisaari priorisoi virkakautensa alussa 1994-1995 Suomen lännettymisen ohjelmassa ensisijaiseksi ja tärkeimmäksi kaupallis-taloudellisen, niin kuin hän sen näki, integroitumisen Läntisiin yhteisöihin, Suomen EY:n (Euroopan yhteisöt) eli sittemmin EU:n (Euroopan Unioni) jäseneksi pääsemisen.  Tähän hän suorasukaisesti kytkee emu-jäsenyyden, vaikka ei sitä itse, eikä juurikaan kukaan jäsenyyden puolesta puhunut, maininnut.  Siis tuolloin, kampanjoitaessa jäsenyyden puolesta.  Myöhemmin emu-jäsenyys hahmottui itsestäänselvyytenä, vaikka Ruotsi ei siihen hairahtunutkaan.

Ahtisaari muotoili Länsi-integraation näkemyksensä vuonna 2015 näin:

”Ahtisaari kertoi pitäneensä Suomen EU-jäsenyyttä niin tärkeänä tavoitteena, että Nato-jäsenyyden ajaminen jäi sen varjoon.

Nato-kantani on nyt sama kuin se oli silloin. En presidenttikaudella aktiivisesti ajanut Suomen Nato-jäsenyyttä, koska minusta oli jo hemmetin hyvä että päästiin EU:hun.”

Eli hän esittää näkemyksen, jonka mukaan koko ”jack pot” eli jäsenyys EU:ssa, Emussa ja NATOssa olisi ollut ”liikaa” Suomen kansalle, noille pässinpäille (!), joten kannatti satsata poliittisesti lievimpään vaihtoehtoon, matalimman kynnyksen jäsenyyteen, eli siis Euroopan Unionin jäsenyyteen, koska hiljaa olemalla, ”saatiin” ikään kuin kaupan päälle Emu-jäsenyys.  Jos samaan pakettiin olisi myllätty vielä NATO-ehdokkuus ja hakemus, olisi liika voinut olla liikaa.  Tämän voi lukea niin, että otettiin ”varma” EU-jäsenyys, eikä haluttu riskeerata sitä samanaikaisella Nato-vouhkaamisella, joka olisikin ilmeisesti johtanut vähintäinkin Nato-kielteiseen ratkaisuun, joka olisi pitkäksi aikaa lukinnut Suomen NATO-oven kuuden tuuman rautanauloilla umpeen. 

Nyt ja edelleen Suomi voi ”lonksutella” NATO-ovea.  Eli aivan kuin Jukka Tarkka haastattelussaan 27.12.2017 myöskin sanoi: (vapaasti muistista): Vastuullisen presidenttiehdokkaan, jonka täytyy huomioida sekin ”vaara” että tulee valituksi hakemaansa virkaan, on viisasta pidättäytyä ilmaisemasta mitään varmoja kantoja NATOn suhteen, vaan pitää vaihtoedot avoimina.  -  Tästä seikasta olen muuten täysin samaa mieltä Tarkan ja Niinistön kanssa.

*

NATOn seitsemän laajentumaa

Nato perustettiin 4.4.1949, jolloin perustajajäseniä oli 12 maata, mukana kolme pohjoismaata, Norja, Tanska ja Islanti.

Sittemmin NATO on laajentunut seitsemän kertaa.  Suomen kannalta kenties potentiaalisimmat ”aikaikkunat” olivat Neljäs laajentuminen vuonna 1999 – sekä viides laajentuminen vuonna 2004.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Nato

Vuoden 1999 oven aukaisuun paineleminen olisi tapahtunut siis Martti Ahtisaaren presidenttikauden lopulla, jolloin hänen asemansa oli jo kutakuinkin hutera, ja hänen entinen puolueensa SDP oli jo vakaasti päättänyt panna hänet vuoden 2000 presidentinvaaleissa ”vaihtoon”. 

2000-luvulla maa sain päämiehekseen naisen, jonka vegetatiivinen järjestelmä jo rasiintui pelkän NATO-sanan lausumisesta.

*

Ikuisen rauhan illuusio

Toteutunut EU-jäsenyys, sitä edeltänyt ”eurokuntoon laitto”, 1991 alkanut syvä lama ja siitä rämpiminen ylös, tietynlainen korporatisoituminen sekä Kiina-ilmiön esiasteet – yhdessä selkäytimiin sujahtaneen Kreml-altistuksen kanssa tekivät käytännössä vaikeaksi, tosiasiassa mahdottomaksi, Suomen NATO-käännytyksen.  Pohja se oli kansankin säkissä, ihan mihin vain sen mentaliteetti ei veny.  Etenkin, kun Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Suomi ikään kuin huokasi helpotuksesta. 

Kollektiivinen tajunta laski, että EU-jäsenyys, johon kansanäänestyksessä enemmistä (56,9 %) päätyi, merkitsi jo Suomen turvallisuuspoliittista ratkaisua. 

Me liityimme Euroopan läntisen yhteisön yhteyteen, minkä laskettiin riittävän, vaikkei EY/EU:lla tuolloin, eikä itseasiassa tänäänkään, ole varsinaista, todellista, sotilaallista ulottuvuutta.  Turvatakuista nyt puhumattakaan.

Mutta meillä tämä Venäjän pahimpien sapelihampaiden tippumiseen uskominen ja maailman viisastuminen, eikä vähiten integraation myötä, oli vielä pientä siihen nähden, mihin hairahtui meille aina niin rakas Ruotsi, joka usko siirtyneensä suoranaisesti ”ikuisen rauhan kauteen”, ja purki oman armeijansa miltei viimeiseen mieheen, jättäen vain kansainvälisen rauhantyön jämät jäljelle.

*

Ahtisaari: ”Ne pässinpäät..”

Vuonna 1994 maaliskuussa Suomen tasavallan presidentiksi valittu Martti Ahtisaari ajoi voimakkaasti Suomea Euroopan Unionin jäseneksi.

Tänään julkaistu Katri Merikallion ja Tapani Ruokasen kirja Matkalla, Martti Ahtisaaren tarina (Otava) paljastaa, kuinka tärkeä asia EU-jäsenyys oli presidentti Ahtisaarelle.

Oli sovittu, että kansanäänestys pidetään 16. lokakuuta. Ahtisaari toivoi nopeampaa aikataulua.

- Sanoin kokoomuksen puheenjohtaja Pertti Salolaiselle ja keskustan Esko Aholle, että Suomi menee unioniin Pohjoismaista ensimmäisenä - se helpottaa ruotsalaisten ja norjalaisten päätöksentekoa, luo myönteisen ilmapiirin. Aho ei tätä kannattanut, mutta sanoin, etten suostu muuhun. Se oli enemmänkin käskynanto kuin neuvottelu. Ei meidän tarvinnut pyytää tähän päätökseen keneltäkään lupaa eikä se loukannut Venäjää, kuten jotkut tuntuvat pelkäävän. Tarkoitukseni ei ole ollut lännettää Suomea vaan toimia kuin normaali läntinen demokratia, Ahtisaari sanoo kirjassa. (vert. käskynanto - "normaali läntinen demokratia", vh)

- Minähän sanoin, että jos ne pässinpäät eivät äänestä EU:n puolesta, minä eroan, Ahtisaari nauraa kirjan mukaan.

- Ja minä ajattelin, että sehän olisi aivan kauheata - se voi tosiaan erota. Se olisi tosi noloa. Luulin tosiaankin, että kyllä se mokoma lähtee, jos Suomi hylkää EU:n Eeva Ahtisaari jatkaa.

Norjan ratkaisu ei miellyttänyt presidenttiä.

- Harmitti sitten, ettei Norjaa saatu mukaan, sehän on semmoinen Pohjolan Sveitsi tai rikkaitten bantustan, Martti Ahtisaari sanoo kirjassa.

Lähde: Iltalehti/Pasi Lehtinen, 20.10.2011.  Lue lisää: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011102014599388_uu.shtml

*

Ahtisaari: Olisin eronnut, jos Suomi ei olisi liittynyt EU:hun

Presidentti Martti Ahtisaari oli valmis eroamaan, jos kansa olisi torjunut Suomen liittymisen EU:hun. Ahtisaari kertoi TV1:n Ykkösaamussa laittaneensa persoonansa ja uransa vaakalaudalle jäsenyyden puolesta

Presidentti Martti Ahtisaari kertoi TV1:n Ykkösaamussa olleensa valmis eroamaan, jos kansalaiset olisivat äänestäneet eri tavalla vuoden 1994 EU-kansanäänestyksessä.

– Se (lopputulos) ei ollut niin selvää, muisteli Ahtisaari Ykkösaamussa presidenttikautensa aikaista äänestystä.

En tiedä olenko koskaan asiaa julkistanut. Sanoin vaimolleni, että jos en saa suomalaisia vakuuttuneeksi siitä että EU:hun pitää mennä, niin sitten eroan. Sitten saavat hankkia toisen presidentin tähän maahan. Olisin sen myös tehnyt, hän vakuutti.

Vuoden 1994 kansanäänestyksessä EU:hun liittymistä kannatti lopulta 56,9 prosenttia äänestäneistä suomalaisista. Suomi liittyi EU:n vuoden 1995 alussa yhdessä Ruotsin ja Itävallan kanssa.

Ahtisaari kertoi pitäneensä Suomen EU-jäsenyyttä niin tärkeänä tavoitteena, että Nato-jäsenyyden ajaminen jäi sen varjoon.

– Nato-kantani on nyt sama kuin se oli silloin. En presidenttikaudella aktiivisesti ajanut Suomen Nato-jäsenyyttä, koska minusta oli jo hemmetin hyvä että päästiin EU:hun.

Ahtisaaren mukaan Venäjä ei ole Suomelle uhka, eikä se tekijä jonka vuoksi puolustusliittoon pitäisi liittyä.

– Minusta Suomen tulee kuulua kaikkiin niihin järjestöihin, joihin läntiset demokratiat kuuluvat.

Lähde: YLE Uutiset/Johanna Östman, 14.2.2015; https://yle.fi/uutiset/3-7805561

(Tämä viimeistään vahvistaa sen, että Mara ei ole itse kirjoittanut muistelmiaan. vh)

*

Ahtisaari IS:lle: ”Kansanäänestykset pitäisi lailla kieltää”

Presidentti Martti Ahtisaari kertoo 80-vuotishaastattelussaan Ilta-Sanomissa, ettei hänen presidenttikaudellaan vuosina 1994-2000 edes harkittu Suomen Nato-jäsenyyttä.

Syy Nato-hiljaisuuteen oli tuolloin se, että EU-jäsenyyden ja rahaliiton markkinoimisessa oli tuolloin haastetta tarpeeksi.

Martti Ahtisaarta haastellut  Lasse Lehtinen muistutti, kuinka pari vuotta sitten Ahtisaari paljasti Ylen Ykkösaamussa, että mikäli Suomen kansa olisi aikoinaan hylännyt EU-jäsenyyden, hän olisi eronnut presidentin virastaan.

Ahtisaari tunnustaa yllättyneensä, että kansanäänestys meni niin täpärälle.

– Kansanäänestys ei ole toimiva järjestelmä, ei Sveitsissäkään, ne pitäisi lailla kieltää. Niitä hyväksi käyttäen poliitikot vain väistävät vastuutaan, Ahtisaari sanoo.


Tänään, ja jo vuosia, Ahtisaari on puhunut kuuluvasti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.

– Minusta Suomen tulee kuulua kaikkiin niihin järjestöihin, joihin läntiset demokratiat kuuluvat. Sillä ei ole mitään Venäjän uhan kanssa tekemistä enkä minä sen takia ole argumentoinut, että Natoon pitää liittyä, Ahtisaari selittää.

 

Lähde: Ilta-Sanomat, 10.56.2017: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005247679.html

*

POST SCRIPTUM:

Jukka Tarkka edellä sanoi:

Parinkymmenen vuoden aikana (Venäjä] on kaapannut neljältä lähialueensa valtiolta seitsemän erilaista maakunnallista tai muuta yksikköä kansainvälisen oikeuden vastaisesti asevoimaa käyttäen tai asevoimalla uhaten. 

Sellainen uhka se on.”

*

Huuska sanoo:

Yhdysvaltain presidenttien Bush Sr. – Clinton – Bush Jr. – Obama aikana käymät tai aloittamat sodat ja sotatoimet:

*

41. BUSH, George H(erbert) Walker (1924- ), virassa 1989-1993,

Republikaani.

Gulf War I (Persianlahden sota) Irakia vastaan 1990

Interventio Liberiassa 1990.

Gulf War II Persianlahden sota, Kuwaitin vapautus 1991.

Jugoslavian interventio NATOn kanssa vuodesta 1992.

Interventio Somaliassa Yhdistyneiden Kansakuntien pyynnöstä vuodesta 1992.

*

42. CLINTON, William Jefferson ”Bill” (1946- ), virassa 1993-2001,

Demokraatti.

Edeltäjänsä aloittaman Somalian operation jatkaminen maaliskuuhun 1994 saakka.

Bushin vieraillessa Kuwaitissa huhtikuussa 1993 juhlistamassa Persianlahden sodan voittoa Kuwaitin viranomaiset pidättivät 17 henkilöä syytettynä yrityksestä murhata Bush autopommilla. Tämä johti siihen, että presidentti Clinton määräsi 26. kesäkuuta 1993 Tomahawk-ohjusiskusta Irakin tiedustelupalvelun päämajaan (Operation Southern Watch).

Ilmahyökkäykset Sudanissa ja Afganistanissa Yhdysvaltojen suurlähetystöihin Keniassa ja Tansaniassa kohdistuneiden terrori-iskujen johdosta 1998.

Sotilaallinen operaatio Desert Fox; ilmahyökkäykset Irakiin 1998.

Persian Gulf War II Irakia vastaan 1999,

Serbian vs. Bosnian sota,

Sotilaallinen väliintulo (ilma-iskut) NATOn kanssa Kosovon sodan aikana 1999.

NATOn laajeneminen.

*

43. BUSH, George W. ”Dubya” (1946- ), virassa 2001-2009,

Republikaani.

Afganistanin sota, Talibania vastaan ja Al Qaedaa vastaan Yhdistyneiden Kansakuntien mandaatilla vuodesta 2001-..

Irakin sota; invaasio ja miehitys 2003…

”War on Terror”/sota Terroria vastaan.

Suunniteltuja kohdennettuja tuhoiskuja Pakistanissa (noin 50 tapausta).

*

44. OBAMA, Barack Hussein II, (1961- ), virassa 2009-2017,

Demokraatti.

Edeltäjänsä aloittaman Irakin sodan jatkaminen vuoteen 2011 saakka.

Edeltäjänsä aloittaman Afganistanin sodan jatkaminen vuoteen 2014 saakka.

”Pastuhishtanin-Waziristanin sota tai (kuten myös halutaan kutsua) ”Durandin sota” (The War Across the Durand Line”, https://en.wikipedia.org/wiki/Durand_Line

Jatkoi kaikkia edeltäjänsä Georg W. Bushin hallinnon aloittamia sotia.

Ilmaiskut ja laivasto-operaatiot Libyassa Mohammar Gaddafin hallintoa vastaan 2011.

Drones War/Miehittämättömillä ilma-aluksilla tehtyjen tuhoiskujen laajentaminen (yli 500 iskua).

Terrorismin vastaisen sodan jatkaminen ja kiihdyttäminen  (vuodesta 2014).

Palkittiin Nobelin rauhanpalkinolla vuonna 2009.

*

45. TRUMP, Donald John (1946- ), virassa 2017- ..

Republikaani.

No War (Yet).

DJT tarvirtsee ehdottomasti OMAN sotansa:

pieni, menestyksellinen sota on tilauksessa.

Lähde: Huuskan blogi:

Yhdysvaltain presidentit haukkoina ja sotapäällikköinä, 24.10.2017:

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244953-yhdysvaltain-presidentit-haukkoina-ja-sotapaallikkoina-1897-2017

*

]]>
9 http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248315-miksi-suomi-ei-liittynyt-natoon-ja-milloin-se-olisi-voinut-tapahtua#comments Jukka Tarkka Martti Ahtisaari Miksi Natoon? Nato Yhdysvallat Fri, 29 Dec 2017 14:57:40 +0000 Veikko Huuska http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248315-miksi-suomi-ei-liittynyt-natoon-ja-milloin-se-olisi-voinut-tapahtua